MaximalFritid » Träning » Cykling » Cyclocross

Märken på cyclocross

Cyclocross

Cyclocross (cykelcross) är en typ av cykel och sport där man cyklar i lättare terräng. Det är lite mitt emellan landsvägscykling och mountainbike. Själva cykeln i cyclocross är lite mer åt racerhållet med bockstyre fast något grövre däck och mer robust konstruktion.

När man tävlar i cykelcross görs det på en varvbana med varierande terräng. Vanligen förekommer partier med sand, väg, park och grusväg. Det kan också förekomma hinder på banan där cyklisten tvingas hoppa av cykeln och lyfta den.

Exempel på cyklar för cyclocross

Här följer nu ett par bilder på cyklar du kan köpa för att utöva cykelkross. Klicka på den cykel du vill läsa detaljerna kring. Vilka komponenter den har, ramvikt och andra tekniska specifikationer.

 • Nishiki Cross Comp herr svart

  Nishiki Cross Comp herr svart
 • Crescent Zepto Sport silver

  En rolig och praktisk cykel. Det är den korta beskrivningen av Crescents Zepto Sport. Tack vare skärmarna och den avslappnade sittställningen är den en perfekt pendlarcykel för dig som vill komma fram snabbt och på en dammig crossbana eller knixig skogsstig kan den få dig att le bredare och andas hårdare än du trodde var möjligt.Ramen på denna cyclocross är byggd av lätta, starka rör i trippelreducerad aluminium och har fullt integrerad vajer¬dragning. Den är vridstyv och stryktålig med slanka sittstag som absorberar stötar och vibrationer för att ge maximal komfort och kontroll.Utrustningen är av samma kaliber och handplockad för att matcha ramen. Du växlar med Sora-gruppen från Shimano, och med samma reglage sköter du de effektiva mekaniska skivbromsarna. De kräver minimalt underhåll och effekten finns där i både vått och torrt, precis när du behöver den. Styre, styrstam och sadelstolpe är i lätt och stark aluminium och kommer från TEC, precis som sadeln och hjulen. De mönstrade däcken rullar snabbt på bra underlag. Med lite lägre luftryck, ger de ordentligt med fäste på crossbanan och i skogen.
 • Crescent Zepto Comp matt svart

  Av alla cyklar i Crescents sortiment är Crescent Zepto Comp antagligen den mest mångsidiga. Letar du efter en CX som är både praktisk och rolig, och trivs lika bra på grus som på asfalt? Här är den!Zepto Comp är lätt, snabb, responsiv, och dessutom robust nog att klara i stort sett allt du kan utsätta den för. Ramen är sammansatt av lätta, starka rör i trippelreducerad aluminium och har fullt integrerad vajerdragning. Den är vridstyv och stryktålig med slanka sittstag som absorberar stötar och vibrationer för att ge maximal komfort och kontroll. Utrustningen är av samma kaliber och handplockad för att matcha ramen.Växlar gör du med Shimanos 105-grupp. De 22 lägena gör att du både kan trampa på ordentligt i medvind och alltid hittar rätt utväxling när underlag och omständigheter bjuder tuffare motstånd. De mekaniska skivbromsarna har dubbelverkande kolvar och effekten finns där i både vått och torrt. Styre, styrstam och sadelstolpe är i lätt och stark aluminium och kommer från TEC, precis som sadeln och hjulen. De 37 mm breda, mönstrade Schwalbedäcken rullar snabbt på bra underlag. Med lite lägre luftryck, ger de ordentligt fäste på crossbanan och i skogen.
 • Crescent Zepto Pro matt orange

  Crescent Zepto PRO är en lätt, snabb och rolig kolfibercyclocross. Arbetsmiljön för en cyclocross är allt annat än trygg och trevlig. Alla delar tar stryk, men framförallt ramen. Den måste vara stark och lätt, dessutom vridstyv på ställen där det behövs och förlåtande flexibel på andra. Zepto PROs kolfiberram har exakt de egenskaperna och resultatet är en snabb cykel redo för träning och tävling.Komponentgruppen är SRAM Rival 1×11. Den klarar det mesta, och de hydrauliska bromsarna fungerar i alla väder och situationer. Drivlinan består av en 42 tandad vev och 11-delad kassett. Vajrar och bromsledningar är integrerade i ramen, vilket alltid är en fördel, men särskilt på crosscyklar, där man måste kunna slänga upp och bära cykeln på axeln.För att cykeln ska funka i tung lera och vara kvick ur kurvorna rullar den på 33 mm höga TEC-fälgar med dubbeltätade nav. Däcken är TEC Furioso Race som är blixtsnabba på skogsstigar och grus.
 • Merida Cyclo Cross 100 olivgrön small/

  Merida Cyclo Cross 100 olivgrön small/
 • Nishiki Cross Comp svart

  Nishiki Cross Comp är välbyggd och mångsidig för så väl träning som vardagspendling. Ramen är lättare än någonsin och gaffeln helt i Kolfiber. En tight hjulbas gör Nishiki Cross Comp accelerationsvillig och lättmanövrerad, både i höstlera på banan eller vid start efter rött ljus. Nya hjul från LiTE tillsammans med 22 Shimano 105-växlar ger ännu högre utrustningsnivå. Slagkraftig bromsverkan får du med TRP Spyre, dubbelverkande mekanisk skivbroms. För att understryka mångsidigheten är Nishiki Cross Comp förberedd för all tänkbar pendlarutrustning - och den är givetvis handbyggd i Göteborg. På Nishiki Cross Comp medföljer Shimano PD M520-pedaler med klossar, vilket på cyklocrosser normalt behöver köpas till. Cross Comp byggs på en ram gjord med trippelreducerade rör av aluminium 6061 och som härdas med T6 värmebehandling. Gaffeln är helt i kolfiber vilket väger mindre och reducerar vibrationer. Ramen svetsas med en teknik som ger släta och starka svetsfogar. Växlarnas vajrar dras inuti ramen. Förutom att det blir väldigt snyggt så skyddas dom också mot smuts, salt och väta vilket gör att växlarna fungerar bättre Cross Comp byggs med TRP Spyre SLC dubbelverkande skivbromsar. Tidigare mekaniska skivbromsar har endast haft en rörlig kloss, men TRP funktion är mer lik en hydraulisk i funktionen där båda klossarna rör sig mot skivan. Det ger bättre modulation och minskat underhåll.
 • Merida Cyclo Cross 100 olivgrön

  Merida Cyclo Cross 100 olivgrön
 • Bergamont Grandurance 5.0 61 cm Svart

  Bergamont Grandurance 5.0 61 cm Svart
 • Bergamont Grandurance 6.0 61 cm Grå

  Bergamont Grandurance 6.0 61 cm Grå
 • Trek Checkpoint ALR 4 56 cm Svart

  Trek Checkpoint ALR 4 56 cm Svart
 • Bergamont Grandurance RD 7.0 61 cm Silver/blå

  Bergamont Grandurance RD 7.0 61 cm Silver/blå
 • Merida Silex 400 2018 56 cm Röd

  Merida Silex 400 2018 56 cm Röd
 • Trek Checkpoint ALR 5 56 cm. Grå

  Trek Checkpoint ALR 5 56 cm. Grå
 • Trek Checkpoint SL 5 56 cm. Grå

  Trek Checkpoint SL 5 56 cm. Grå
 • Merida Silex 400 XL/56 cm. Svart

  Merida Silex 400 XL/56 cm. Svart
 • Trek Checkpoint AL 4 56 cm Grå

  Trek Checkpoint AL 4 56 cm Grå
 • Trek Checkpoint AL 3 56 cm Vit

  Trek Checkpoint AL 3 56 cm Vit
 • Cannondale Topstone 105 XL. Svart

  Cannondale Topstone 105 XL. Svart
 • Cannondale Topstone Apex 1 XL. Blå

  Cannondale Topstone Apex 1 XL. Blå
 • Crescent Zepto Comp

  CRESCENT ZEPTO COMP SVART MATT (58 CM)