MaximalFritid » Träning » Cykling » Cyclocross

Märken på cyclocross

Cyclocross

Cyclocross (cykelcross) är en typ av cykel och sport där man cyklar i lättare terräng. Det är lite mitt emellan landsvägscykling och mountainbike. Själva cykeln i cyclocross är lite mer åt racerhållet med bockstyre fast något grövre däck och mer robust konstruktion.

När man tävlar i cykelcross görs det på en varvbana med varierande terräng. Vanligen förekommer partier med sand, väg, park och grusväg. Det kan också förekomma hinder på banan där cyklisten tvingas hoppa av cykeln och lyfta den.

Exempel på cyklar för cyclocross

Här följer nu ett par bilder på cyklar du kan köpa för att utöva cykelkross. Klicka på den cykel du vill läsa detaljerna kring. Vilka komponenter den har, ramvikt och andra tekniska specifikationer.

Populärt inom cyclocross

 • Crescent Zepto Pro matt orange

  Crescent Zepto PRO är en lätt, snabb och rolig kolfibercyclocross. Arbetsmiljön för en cyclocross är allt annat än trygg och trevlig. Alla delar tar stryk, men framförallt ramen. Den måste vara stark och lätt, dessutom vridstyv på ställen där det behövs och förlåtande flexibel på andra. Zepto PROs kolfiberram har exakt de egenskaperna och resultatet är en snabb cykel redo för träning och tävling.Komponentgruppen är SRAM Rival 1×11. Den klarar det mesta, och de hydrauliska bromsarna fungerar i alla väder och situationer. Drivlinan består av en 42 tandad vev och 11-delad kassett. Vajrar och bromsledningar är integrerade i ramen, vilket alltid är en fördel, men särskilt på crosscyklar, där man måste kunna slänga upp och bära cykeln på axeln.För att cykeln ska funka i tung lera och vara kvick ur kurvorna rullar den på 33 mm höga TEC-fälgar med dubbeltätade nav. Däcken är TEC Furioso Race som är blixtsnabba på skogsstigar och grus.
 • Nishiki Cross Comp herr svart

  Nishiki Cross Comp är välbyggd och mångsidig för så väl träning som vardagspendling. Ramen är superlätt och gaffeln tillverkas helt i kolfiber. En tight hjulbas gör den accelerationsvillig och lättmanövrerad, både i höstlera på banan eller vid start efter rött ljus.Stabila hjul från LiTE med maskinkullager tillsammans med 22 Shimano 105-växlar ger en hög utrustningsnivå och med bra fart som resulatat. Slagkraftig bromsverkan får du med TRP Spyre, dubbelverkande mekanisk skivbroms. För att understryka mångsidigheten är Nishiki Cross Comp förberedd för all tänkbar pendlarutrustning - och den är givetvis handbyggd i Göteborg.Cross Comp byggs på en högkvalitativ ram gjord med trippelreducerade rör av aluminium 6061 och som härdas med T6 värmebehandling. Gaffeln är helt i kolfiber vilket både väger mindre och dessutom reducerar vibrationer. Ramen svetsas med en teknik som ger släta och starka svetsfogar.Växlarnas vajrar dras inuti ramen vilket är perfekt för vårt skandinaviska klimat. Förutom att det blir väldigt snyggt så skyddas dom också mot smuts, salt och väta vilket gör att växlarna fungerar bättreCross Comp byggs med TRP Spyre SLC dubbelverkande skivbromsar. Tidigare mekaniska skivbromsar har endast haft en rörlig kloss, men TRP funktion är mer lik en hydraulisk i funktionen där båda klossarna rör sig mot skivan. Det ger bättre modulation och även minskat underhåll.
 • Continental GP5000 23 mm Svart (622-23)

  Continental GP5000 23 mm Svart (622-23)
 • Trek Checkpoint AL 4 56 cm Grå

  Trek Checkpoint AL 4 56 cm Grå

Fler tips på cyclocross

 • Merida Silex 400 M/50 cm. Svart

  Merida Silex 400 M/50 cm. Svart
 • Cannondale Topstone 105 S. Svart

  Cannondale Topstone 105 S. Svart
 • Merida Silex 300 Matt Olive Green 50 cm Matt Lime/röd

  Merida Silex 300 Matt Olive Green 50 cm Matt Lime/röd
 • Trek Checkpoint ALR 4 56 cm Svart

  Trek Checkpoint ALR 4 56 cm Svart
 • Trek Checkpoint ALR 5 52 cm. Grå

  Trek Checkpoint ALR 5 52 cm. Grå
 • Pirelli P-Zero Velo 4S 28 mm (622-28 / 700-28)

  Pirelli P-Zero Velo 4S 28 mm (622-28 / 700-28)
 • Bontrager AW3 Hardcase Lite 622x32 mm

  Bontrager AW3 Hardcase Lite 622x32 mm
 • Pirelli P-Zero Velo 23 mm (622-23 / 700-23)

  Pirelli P-Zero Velo 23 mm (622-23 / 700-23)
 • Merida Silex 300 Matt Olive Green 53 cm Matt Lime/röd

  Merida Silex 300 Matt Olive Green 53 cm Matt Lime/röd
 • Ridley X-Night Disc 105 Mdb orange/White/Red

  Aggressiva Ridley X-Night Disc 105 andas ren racing i varje andetag och formligen älskar lite tuffare tag i ut i terrängen. Modellen vilar på stolta traditioner och ingår i den serie som dom senaste 15 åren plockat hem 14 världsmästartitlar i cyclocross, jo du läste faktiskt rätt... 14 världsmästartitlar dom senaste 15 åren! Det här är en extremt rapp CX-maskin med massor av schvung som kan hantera riktigt tuff konkurrens, men som samtidigt har både prestanda och komfort för fungerar för oss vanliga cyklister.  Ett slimmat racebygge som är tillverkat i högkvalitativ kolfiber (24T-30T UD Carbon) med en helt unik utformning som skapar en riktigt vridstyv grund med effektiv kraftöverföring. Ramens design är inte bara ensam i sitt slag utan den är specifikt utformad för att leverera all den imponerande känsla som hela serien självsäkert kan luta sig emot. Tack vare dess aggressiva geometri har du tillgång till styrprecision och reaktionssnabbhet i absoluta världsklass, vilket är helt perfekt i lite mer tekniskt krävande partier. Bygget kompletteras av en lätt framgaffel, även den i kvalitativ kolfiber, som både minimerar vibrationer och ger dig en imponerande styrkänsla.Ovanpå detta har cykeln en pålitlig drivlina med 22 problemfria växlar från Shimano´s beprövade 105-serie. Så det är verkligen inte några dussingrejor, och hjärtat i skapelsen är ett effektivt vevparti från FSA med dubbla klingor som kombineras med en kassett på 11-28T, vilket ger en utväxling med imponerande bredd och där fokus ligger på hög fart. Tack vare föredömligt lättrullande och slitstarka hjul från Fulcrum med 33 mm breda däck kan du färdas precis vart du vill, nästan helt oavsett underlag. Med lite lägre luftryck i däcken får du ordentligt fäste på mjukare underlag och med högt tryck får du nästa samma snabba rull som på en ren landsvägsracer. Den här cykeln är dessutom utrustad med effektiva skivbromsar vilket ser till att du alltid har imponerande bromsförmåga, dessutom året runt och i alla typer av väderförhållanden!Det här är en sylvass speedmaskin som levererar en extremt väl avvägd balans mellan effektivitet, mångsidighet, framkomlighet och effektivitet. Kort sagt - En inbiten fartälskare för dig som ställer höga krav på prylarna som ser till att du kan briljera nästan oavsett vilken terrängen du stöter på.
 • Trek Checkpoint AL 4 61 cm Grå

  Trek Checkpoint AL 4 61 cm Grå
 • Trek Checkpoint ALR 5 49 cm. Grå

  Trek Checkpoint ALR 5 49 cm. Grå
 • Trek Checkpoint AL 4 54 cm Grå

  Trek Checkpoint AL 4 54 cm Grå
 • Trek Checkpoint AL 3 58 cm Vit

  Trek Checkpoint AL 3 58 cm Vit
 • Trek Checkpoint SL 5 56 cm. Grå

  Trek Checkpoint SL 5 56 cm. Grå
 • Trek Checkpoint AL 3 56 cm Vit

  Trek Checkpoint AL 3 56 cm Vit
 • Continental Gp4000 II 28 mm Svart (622-28 / 700-28)

  Continental Gp4000 II 28 mm Svart (622-28 / 700-28)
 • Merida Cyclo Cross 7000 blå/orange/röd

  Letar du efter en lätt gravelracer med massor av cykelglädje så ska du ta en extra titt på snabba Merida Cyclo Cross 7000. Det här är en snabb grusmaskin med en av marknadens finaste kolfiberramar där ledorden är mångsidighet, fart och dämpning. Ett självskrivet alternativ för kräsna fartdårar som både vill kunna tävla, träna och pendla i det flesta typer av omgivningar.Stommen utgörs av en högklassig och lätt kolfiberram (vikt på 1200 gram,) med smart intern kabeldragning och en aggressiv geometri som fokuserar på lekfullhet och speed. Känslan av kvalité förstärks av en framgaffel i kolfiber som både dämpar vibrationer och skapar rätt styrkänsla, vilket är helt perfekt på lite sämre underlag. En modern drivlina (1X11) med singeldrev från SRAM (Rival) ger extremt hög tillförlitlighet, grym precision och en bred repertoar. Kombinera denna gedigna bestyckning med fina komponenter från välkända tillverkare så får du en helhet med imponerande slitstyrka, helt perfekt för våra lite tuffare skandinaviska förhållanden.Optimal cykel för den lite mer tävlingsinriktade cyklisten som vill ha ett mångsidigt träningsredskap och som trivs när förhållandena blir lite tuffare. Passar även för den kräsna pendlaren som vill ha bockstyre, fart, allsidighet, hög precision och kanske viktigast av allt - En cykel som är klart snabbare än grannens.Det spelar faktiskt ingen roll om du helst kör asfalt, grusvägar eller slingriga skogsstigar, den fungerar lika bra på alla nästan alla typer av underlag.  Ett par lättrullande hjul från Fulcrum med 33 mm breda däck levererar massor av underbar fart och dessutom riktigt bra grepp. Eftersom denna lätta (en totalvikt på låga 8.75 kg) cykel trivs när det går undan så är den utrustad med effektiva hydrauliska skivbromsar, vilket ser till att du alltid har maximal bromsverkan, oavsett underlag, väder eller årstid. Ett smart och effektivt redskap med hög komfort och bra dämpning som levererar massor av körglädje oavsett om det är seriös träning, tävling eller snabb pendling du är ute efter.
 • Merida Silex 400 L/53 cm. Svart

  Merida Silex 400 L/53 cm. Svart
 • Pirelli P-Zero Velo 28 mm (622-28 / 700-28)

  Pirelli P-Zero Velo 28 mm (622-28 / 700-28)
 • Crescent Zepto Comp matt svart

  Av alla cyklar i Crescents sortiment är Crescent Zepto Comp antagligen den mest mångsidiga. Letar du efter en CX som är både praktisk och rolig, och trivs lika bra på grus som på asfalt? Här är den!Zepto Comp är lätt, snabb, responsiv, och dessutom robust nog att klara i stort sett allt du kan utsätta den för. Ramen är sammansatt av lätta, starka rör i trippelreducerad aluminium och har fullt integrerad vajerdragning. Den är vridstyv och stryktålig med slanka sittstag som absorberar stötar och vibrationer för att ge maximal komfort och kontroll. Utrustningen är av samma kaliber och handplockad för att matcha ramen.Växlar gör du med Shimanos 105-grupp. De 22 lägena gör att du både kan trampa på ordentligt i medvind och alltid hittar rätt utväxling när underlag och omständigheter bjuder tuffare motstånd. De mekaniska skivbromsarna har dubbelverkande kolvar och effekten finns där i både vått och torrt. Styre, styrstam och sadelstolpe är i lätt och stark aluminium och kommer från TEC, precis som sadeln och hjulen. De 37 mm breda, mönstrade Schwalbedäcken rullar snabbt på bra underlag. Med lite lägre luftryck, ger de ordentligt fäste på crossbanan och i skogen.
 • Cannondale Topstone 105 M. Svart

  Cannondale Topstone 105 M. Svart
 • Merida Silex 200 Matt Silver/vit 47 cm Matt Silver/vit

  Merida Silex 200 Matt Silver/vit 47 cm Matt Silver/vit
 • Trek Checkpoint AL 4 49 cm Grå

  Trek Checkpoint AL 4 49 cm Grå
 • Pirelli P-Zero Velo 4S 23 mm (622-23 / 700-23)

  Pirelli P-Zero Velo 4S 23 mm (622-23 / 700-23)
 • Cannondale Topstone Apex 1 S. Blå

  Cannondale Topstone Apex 1 S. Blå
 • Merida Silex 400 S/47 cm. Svart

  Merida Silex 400 S/47 cm. Svart
 • Continental GP5000 Tubeless 32 mm Svart (622-32)

  Continental GP5000 Tubeless 32 mm Svart (622-32)
 • Continental Ultra Sport II 28 mm Svart (622-28 / 700-28)

  Continental Ultra Sport II 28 mm Svart (622-28 / 700-28)
 • Trek Checkpoint ALR 4 61 cm Svart

  Trek Checkpoint ALR 4 61 cm Svart
 • Continental GP5000 Tubeless 25 mm Svart (622-25)

  Continental GP5000 Tubeless 25 mm Svart (622-25)
 • Bontrager R3 Road Racerdäck Reflexsida 622x25 mm

  Bontrager R3 Road Racerdäck Reflexsida 622x25 mm
 • Continental GP5000 Tubeless 28 mm Svart (622-28)

  Continental GP5000 Tubeless 28 mm Svart (622-28)
 • Merida Cyclo Cross 100 olivgrön

  Letar du efter en kompetent gravelracer med hög komfort och massor av cykelglädje så ska du ta en extra titt på Merida Cyclo Cross 100. Det här är en välutrustad grusmaskin med en av marknadens bästa aluminiumramar där ledorden är mångsidighet, kontroll, komfort och dämpning. Gedigen framgaffel i aluminium som ger kursstabilitet och skapar rätt styrkänsla, perfekt på lite sämre underlag. Kort sagt - Ett självskrivet alternativ för oss som både vill kunna pendla och träna i det flesta typer av omgivningar.Stommen utgörs av den trippelreducerade och hydroformade aluminiumramen (6066) med släta svetsfogar, praktisk intern kabeldragning och fästpunkter för stänkskärmarna. En modern drivlina med 11 växlar från SRAM (Apex 1) ger pålitlig funktion, hög tillförlitlighet och en bred repertoar. Kombinera denna gedigna bestyckning med tåliga komponenter från välkända tillverkare så får du en helhet med imponerande slitstyrka, helt perfekt för våra lite tuffare skandinaviska förhållanden.Perfekt cykel för dig som vill ha ett mångsidigt träningsredskap och som inte vill ge upp bara för att förhållandena blir lite tuffare, men den passar lika bra för dig som pendlar på olika typer av underlag (du kanske vill kunna cykla året runt) och som söker både fart, allsidighet och beprövad pålitlighet. Det här är en praktisk körmaskin som snabbt kommer ta dig dit du vill. Det spelar faktiskt ingen roll om du helst kör asfalt, grusvägar eller slingriga skogsstigar, den fungerar lika bra på alla nästan alla typer av underlag. Eftersom cykeln älskar fart är den utrustad med effektiva skivbromsar, vilket ser till att du alltid har pålitlig bromsverkan, oavsett underlag, väder eller årstid. Ett smart träningsredskap med hög komfort och bra dämpning som levererar massor av körglädje oavsett om det är träning, pendling eller ren transport som du primärt är ute efter.
 • Merida Mission CX 5000 silver/röd

  Om du bara tänker skaffa en cykel för både tävling, träning, pendling så är det en Merida Mission CX 5000 du ska lägga till på önskelistan. Designad för tävling, men den passar precis lika bra för landsvägscyklistens vinterträning (UCI-godkänd) eller till den kräsna pendlare som ställer höga krav på prylarna. Det här är en extremt mångsidig cykel med modern geometri, stickaxlar, låg vikt och elegant design som väcker beundran med sina allsidiga egenskaper. Kanske det perfekta redskapet för pendlaren eller landsvägscyklisten som tar cyklandet på fullt allvar och aldrig lämnar något åt slumpen.Mellan dom lätta hjulen så sitter en högkvalitativ ram helt i kolfiber (CF3) som levererar både effektiv kraftöverföring, vibrationsdämpning i toppklass och givetvis snyggt integrerad kabeldragning. Ramen har en spänstig geometri med DNA hämtad direkt från tävlingshojarna vilket kombineras en unik utformad framgaffel helt i kolfiber... och där har du nyckeln den välbalanserade känslan och den imponerande kraftöverföringen.En näst intill bombsäker drivlina med singelklinga och 11 växlar från Sram (Apex 1) levererar ett imponerande brett register och fartresurser av högsta klass. När det väl blir dags att sakta ner så gör du det med effektiva hydrauliska skivbromsar från Sram (Apex), vilket ser till att du har effektiv och pålitlig bromsförmåga, oavsett underlag, väder eller årstid.Hela bygget rullar snabbt på ett par lätta 28-tummare med låg rotationsvikt som levererar fin fart och dessutom riktigt bra grepp, främst tack vare ett par högkvalitativa däck från Maxxis (All Terrane) med 33 mm bredd. Du kan dessutom utan problem köra med 35 mm breda däck, vilket ger god marginal för både lera och smuts, så du bestämmer helt själv om du vill minimera rullmotståndet eller kanske prioritera komforten (med ett par lite bredare däck). 
 • Merida Cyclo Cross 100 olivgrön small/

  Letar du efter en kompetent gravelracer med hög komfort och massor av cykelglädje så ska du ta en extra titt på Merida Cyclo Cross 100. Det här är en välutrustad grusmaskin med en av marknadens bästa aluminiumramar där ledorden är mångsidighet, kontroll, komfort och dämpning. Gedigen framgaffel i aluminium som ger kursstabilitet och skapar rätt styrkänsla, perfekt på lite sämre underlag. Kort sagt - Ett självskrivet alternativ för oss som både vill kunna pendla och träna i det flesta typer av omgivningar.Stommen utgörs av den trippelreducerade och hydroformade aluminiumramen (6066) med släta svetsfogar, praktisk intern kabeldragning och fästpunkter för stänkskärmarna. En modern drivlina med 11 växlar från SRAM (Apex 1) ger pålitlig funktion, hög tillförlitlighet och en bred repertoar. Kombinera denna gedigna bestyckning med tåliga komponenter från välkända tillverkare så får du en helhet med imponerande slitstyrka, helt perfekt för våra lite tuffare skandinaviska förhållanden.Perfekt cykel för dig som vill ha ett mångsidigt träningsredskap och som inte vill ge upp bara för att förhållandena blir lite tuffare, men den passar lika bra för dig som pendlar på olika typer av underlag (du kanske vill kunna cykla året runt) och som söker både fart, allsidighet och beprövad pålitlighet. Det här är en praktisk körmaskin som snabbt kommer ta dig dit du vill. Det spelar faktiskt ingen roll om du helst kör asfalt, grusvägar eller slingriga skogsstigar, den fungerar lika bra på alla nästan alla typer av underlag. Eftersom cykeln älskar fart är den utrustad med effektiva skivbromsar, vilket ser till att du alltid har pålitlig bromsverkan, oavsett underlag, väder eller årstid. Ett smart träningsredskap med hög komfort och bra dämpning som levererar massor av körglädje oavsett om det är träning, pendling eller ren transport som du primärt är ute efter.
 • Merida Cyclo Cross 9000 röd/svart/orange

  Letar du efter en lätt gravelracer med massor av cykelglädje så ska du ta en extra titt på toppmodellen Merida Cyclo Cross 9000. Det här flaggskeppet i serien är begåvat med en av marknadens absolut finaste kolfiberramar där ledorden är mångsidighet, fart, bromsförmåga och dämpning. Ett självskrivet alternativ för kräsna fartdårar som både vill kunna tävla, träna och pendla i det flesta typer av omgivningar.Stommen utgörs av en högklassig och lätt kolfiberram (vikt på 1200 gram,) med smart intern kabeldragning och en aggressiv geometri som fokuserar på lekfullhet och speed. Känslan av kvalité förstärks av en framgaffel i kolfiber som både dämpar vibrationer och skapar rätt styrkänsla, vilket är helt perfekt på lite sämre underlag. En modern drivlina (1X11) med singeldrev från SRAM (Force 1) ger extremt hög tillförlitlighet, grym precision och en bred repertoar. Kombinera denna gedigna bestyckning med fina komponenter från välkända tillverkare så får du en helhet med imponerande slitstyrka, helt perfekt för våra lite tuffare skandinaviska förhållanden.Optimal cykel för den tävlingsinriktade cyklisten som vill ha ett mångsidigt träningsredskap och som trivs i sadeln även när förhållandena blir lite tuffare. Passar även för den kräsna pendlaren som vill ha bockstyre, fart, allsidighet, hög precision och kanske viktigast av allt - En cykel som är klart snabbare än grannens.Det spelar faktiskt ingen roll om du helst kör asfalt, grusvägar eller slingriga skogsstigar, den fungerar lika bra på alla nästan alla typer av underlag.  Ett par lättrullande hjul från DT Swiss med 33 mm breda däck levererar massor av underbar fart och dessutom riktigt bra grepp. Eftersom denna superlätta (en totalvikt under 7.9 kg) cykel trivs när det går undan så är den utrustad med effektiva hydrauliska skivbromsar, vilket ser till att du alltid har maximal bromsverkan, oavsett underlag, väder eller årstid. Ett smart och effektivt redskap med hög komfort och bra dämpning som levererar massor av körglädje oavsett om det är seriös träning, tävling eller snabb pendling du är ute efter.
 • Pirelli P-Zero Velo 4S 25 mm (622-25 / 700-25)

  Pirelli P-Zero Velo 4S 25 mm (622-25 / 700-25)
 • Bontrager R3 Road Hardcase Lite Svart 622-32 mm

  Bontrager R3 Road Hardcase Lite Svart 622-32 mm
 • Trek Checkpoint AL 3 49 cm Vit

  Trek Checkpoint AL 3 49 cm Vit
 • Trek Checkpoint ALR 4 54 cm Svart

  Trek Checkpoint ALR 4 54 cm Svart
 • Continental Gp4000 II 23 mm Svart (622-23 / 700-23)

  Continental Gp4000 II 23 mm Svart (622-23 / 700-23)
 • Bontrager AW3 Hardcase Lite 622x28 mm

  Bontrager AW3 Hardcase Lite 622x28 mm
 • Continental GP5000 32 mm Svart (622-32)

  Continental GP5000 32 mm Svart (622-32)
 • Trek Checkpoint ALR 5 58 cm. Grå

  Trek Checkpoint ALR 5 58 cm. Grå
 • Bontrager R3 Road Hardcase Lite Svart 622-25 mm

  Bontrager R3 Road Hardcase Lite Svart 622-25 mm
 • Trek Checkpoint AL 3 54 cm Vit

  Trek Checkpoint AL 3 54 cm Vit
 • Continental GP5000 25 mm Svart (622-25)

  Continental GP5000 25 mm Svart (622-25)
 • Bontrager R3 Road Hardcase Lite TLR

  Bontrager R3 Road Hardcase Lite TLR
 • Continental HomeTrainer Trainerdäck

  Continental HomeTrainer Trainerdäck