MaximalFritid » Träning » Cykling » Cyclocross

Märken på cyclocross

Cyclocross

Cyclocross (cykelcross) är en typ av cykel och sport där man cyklar i lättare terräng. Det är lite mitt emellan landsvägscykling och mountainbike. Själva cykeln i cyclocross är lite mer åt racerhållet med bockstyre fast något grövre däck och mer robust konstruktion.

När man tävlar i cykelcross görs det på en varvbana med varierande terräng. Vanligen förekommer partier med sand, väg, park och grusväg. Det kan också förekomma hinder på banan där cyklisten tvingas hoppa av cykeln och lyfta den.

Exempel på cyklar för cyclocross

Här följer nu ett par bilder på cyklar du kan köpa för att utöva cykelkross. Klicka på den cykel du vill läsa detaljerna kring. Vilka komponenter den har, ramvikt och andra tekniska specifikationer.

 • Crescent Zepto Comp

  CRESCENT ZEPTO COMP SVART MATT (49 CM)
 • Bianchi Zurigo Disc 105 svart

  Bianchi Zurigo Disc 105 svart 59 cm
 • Nishiki Cross Comp herr svart

  Nishiki Cross Comp herr svart
 • All-City Nature Boy 853 blå/vit

  All-City Nature Boy 853 blå/vit 46 cm
 • Ridley X-Ride Disc 105 Hdb black/White/orange

  Ridley X-Ride Disc 105 Hdb black/White/orange
 • Merida Cyclo Cross 300

  CycloCross 300 produceras med CC Lite aluminiumram samt kolfibergaffel med 15 mm genomgående axel. Invändig vajerdragning och hydroformade aluminiumrör ger attraktivt design och utseende, samt låg vikt. CX300 är utrustad med Shimano Tiagra drivlina och dubbelverkande Tektro Spyre bromsar, marknadens kanske bästa mekaniska bromsar som ger modulation och prestanda i alla förhållanden. CX300 är anpassad för cyklisten som önskar ett träningsverktyg när förhållandena inte lämpar sig för landsvägscykel, men också till pendlaren som önskar fart och pålitlighet. Givetvis är CX-cyklarna förberedda med skärmfästen och det finns utrymme för dubbdäck i ram och gaffel.
 • Merida Cyclo Cross 500

  CycloCross 500 är en storsäljare bland våra mångsidiga och poppulära CX-modeller. CycloCross 500 produceras med CC Lite aluminiumram samt kolfibergaffel med 15 mm genomgående axel. Invändig vajerdragning och hydroformade aluminiumrör ger attraktivt utseende och upskattad design, samt bidrar till låg vikt. CX300 är utrustad med 11-delad kompontgrupp från Shimano och dubbelverkande Tektro Spyre bromsar, marknadens kanske bästa mekaniska bromsar som ger modulation och prestanda i alla förhållanden. CX500 är anpassad för cyklisten som önskar ett träningsverktyg när förhållandena inte lämpar sig för landsvägscykel, men också till pendlaren som önskar fart och pålitlighet. Givetvis är CX-cyklarna förberedda med skärmfästen och det finns utrymme för dubbdäck i ram och gaffel. CycloCross 500 är perfekt om du vill komma först bland kollegorna till jobbet.
 • Merida Cyclo Cross 600

  CycloCross 600 är en ny modell för 2017 och lanseras med uppdaterad 1X11 drivlina, för optimal funktion och minimalistiskt utseende men ändå med bred utväxling. CX600 levereras med den unika CC Lite aluminiumramen samt kolfibergaffel med 15 mm och hydroformade aluminiumrör förstärker estiken och designen, och bidrar till komfort och precision i styrning. Utrustningen kommer från SRAM med SRAM Apex 1 hydrauliska skivbromsar med fantastisk bromsprestanda och modulation som ger full kontroll i alla förhållanden, samt SRAM Apex 1x11 drivlina med känsla och precision i växling. CycloCoss 600 är mångsidig och passar till många olika användningsområden. Modellen presterar när du pressar under snabba varv på CX-banan eller som träningsverktyg när förhållandena ej lämpar sig för landsvägscykel, men också till pendlaren som önskar fart och pålitlighet. Givetvis är CX-cyklarna förberedda med skärmfästen och det finns utrymme för dubbdäck i ram och gaffel.
 • Crescent Zepto Pro matt orange

  Crescent Zepto PRO är en lätt, snabb och rolig kolfibercyclocross. Arbetsmiljön för en cyclocross är allt annat än trygg och trevlig. Alla delar tar stryk, men framförallt ramen. Den måste vara stark och lätt, dessutom vridstyv på ställen där det behövs och förlåtande flexibel på andra. Zepto PROs kolfiberram har exakt de egenskaperna och resultatet är en snabb cykel redo för träning och tävling.Komponentgruppen är SRAM Rival 1×11. Den klarar det mesta, och de hydrauliska bromsarna fungerar i alla väder och situationer. Drivlinan består av en 42 tandad vev och 11-delad kassett. Vajrar och bromsledningar är integrerade i ramen, vilket alltid är en fördel, men särskilt på crosscyklar, där man måste kunna slänga upp och bära cykeln på axeln.För att cykeln ska funka i tung lera och vara kvick ur kurvorna rullar den på 33 mm höga TEC-fälgar med dubbeltätade nav. Däcken är TEC Furioso Race som är blixtsnabba på skogsstigar och grus.
 • Crescent Zepto Comp matt svart

  Av alla cyklar i Crescents sortiment är Crescent Zepto Comp antagligen den mest mångsidiga. Letar du efter en CX som är både praktisk och rolig, och trivs lika bra på grus som på asfalt? Här är den!Zepto Comp är lätt, snabb, responsiv, och dessutom robust nog att klara i stort sett allt du kan utsätta den för. Ramen är sammansatt av lätta, starka rör i trippelreducerad aluminium och har fullt integrerad vajerdragning. Den är vridstyv och stryktålig med slanka sittstag som absorberar stötar och vibrationer för att ge maximal komfort och kontroll. Utrustningen är av samma kaliber och handplockad för att matcha ramen.Växlar gör du med Shimanos 105-grupp. De 22 lägena gör att du både kan trampa på ordentligt i medvind och alltid hittar rätt utväxling när underlag och omständigheter bjuder tuffare motstånd. De mekaniska skivbromsarna har dubbelverkande kolvar och effekten finns där i både vått och torrt. Styre, styrstam och sadelstolpe är i lätt och stark aluminium och kommer från TEC, precis som sadeln och hjulen. De 37 mm breda, mönstrade Schwalbedäcken rullar snabbt på bra underlag. Med lite lägre luftryck, ger de ordentligt fäste på crossbanan och i skogen.
 • Crescent Zepto Sport silver

  En rolig och praktisk cykel. Det är den korta beskrivningen av Crescents Zepto Sport. Tack vare skärmarna och den avslappnade sittställningen är den en perfekt pendlarcykel för dig som vill komma fram snabbt och på en dammig crossbana eller knixig skogsstig kan den få dig att le bredare och andas hårdare än du trodde var möjligt.Ramen på denna cyclocross är byggd av lätta, starka rör i trippelreducerad aluminium och har fullt integrerad vajer¬dragning. Den är vridstyv och stryktålig med slanka sittstag som absorberar stötar och vibrationer för att ge maximal komfort och kontroll.Utrustningen är av samma kaliber och handplockad för att matcha ramen. Du växlar med Sora-gruppen från Shimano, och med samma reglage sköter du de effektiva mekaniska skivbromsarna. De kräver minimalt underhåll och effekten finns där i både vått och torrt, precis när du behöver den. Styre, styrstam och sadelstolpe är i lätt och stark aluminium och kommer från TEC, precis som sadeln och hjulen. De mönstrade däcken rullar snabbt på bra underlag. Med lite lägre luftryck, ger de ordentligt med fäste på crossbanan och i skogen.
 • All-City Macho King Limited grön/vit

  All-City Macho King Limited grön/vit 46 cm
 • All-City Macho King svart/blå/vit

  All-City Macho King svart/blå/vit 46 cm
 • Merida Cyclo Cross 100 olive/grön

  Merida Cyclo Cross 100 olive/grön 52 cm
 • Merida Cyclo Cross 400 titan/gul/röd

  Merida Cyclo Cross 400 titan/gul/röd 47 cm
 • Merida Cyclo Cross 600 mörkblå/röd/vit

  Merida Cyclo Cross 600 mörkblå/röd/vit 52 cm
 • Merida Cyclo Cross 7000 blå/orange/röd

  Merida Cyclo Cross 7000 blå/orange/röd 50 cm
 • Merida Cyclo Cross 9000 röd/svart/orange

  Merida Cyclo Cross 9000 röd/svart/orange 59 cm
 • Ridley X-Night Disc 105 Mdb orange/White/Red

  Ridley X-Night Disc 105 Mdb orange/White/Red 52 cm
 • Nishiki Cross Comp svart

  Nishiki Cross Comp är välbyggd och mångsidig för så väl träning som vardagspendling. Ramen är lättare än någonsin och gaffeln helt i Kolfiber. En tight hjulbas gör Nishiki Cross Comp accelerationsvillig och lättmanövrerad, både i höstlera på banan eller vid start efter rött ljus. Nya hjul från LiTE tillsammans med 22 Shimano 105-växlar ger ännu högre utrustningsnivå. Slagkraftig bromsverkan får du med TRP Spyre, dubbelverkande mekanisk skivbroms. För att understryka mångsidigheten är Nishiki Cross Comp förberedd för all tänkbar pendlarutrustning - och den är givetvis handbyggd i Göteborg. På Nishiki Cross Comp medföljer Shimano PD M520-pedaler med klossar, vilket på cyklocrosser normalt behöver köpas till. Cross Comp byggs på en ram gjord med trippelreducerade rör av aluminium 6061 och som härdas med T6 värmebehandling. Gaffeln är helt i kolfiber vilket väger mindre och reducerar vibrationer. Ramen svetsas med en teknik som ger släta och starka svetsfogar. Växlarnas vajrar dras inuti ramen. Förutom att det blir väldigt snyggt så skyddas dom också mot smuts, salt och väta vilket gör att växlarna fungerar bättre Cross Comp byggs med TRP Spyre SLC dubbelverkande skivbromsar. Tidigare mekaniska skivbromsar har endast haft en rörlig kloss, men TRP funktion är mer lik en hydraulisk i funktionen där båda klossarna rör sig mot skivan. Det ger bättre modulation och minskat underhåll.