MaximalFritid » Träning » Cykling » Triathloncykel

Märken på triathloncykel

Triathloncykel

Triathloncykeln är utformad för att vara så aerodynamisk som möjligt och klyva motvinden effektivt. Cykeln är också geometriskt byggd för att avlasta muskler du som triatlet behöver spara till avslutande löpningen.

Cyklar speciellt designade för triathlon

Har har vi valt ut några av våra favoriter för triathloncyklingen. Klicka på den cykel du vill läsa mer tekniska detaljer om.

 • Crescent Racer Tempus 630 svart

  Den tävlingsinriktade Crescent Tempus 630 är skapad för dig som helt kör Triathlon eller Tempo, men här i en version med budget som faktiskt passar det allra flesta. Det här är verkligen en imponerande prisvärd hoj med en geometri som är tydligt specialdesignad för att ge sin ägare en effektiv position i sadeln och reducera luftmotståndet maximalt.Vi vet... fysik, mekanik och aerodynamik kan ibland vara väldigt komplicerat men här har ingenjörerna nere i Varberg hållit sig till ett väl beprövat koncept. Genom att kombinera en lätt och vridstyv aluminiumram (istället för kolfiber) med en extremt pålitlig drivlina samt kvalitetskomponenter från TEC, FSA och Shimano har man lyckas skapa en imponerande effektiv helhet som både väger in under 10 kilo och dessutom har en prislapp som verkligen ligger helt rätt i vågskålen.Växlar gör du med Shimano´s Tiagra-serie och dess 20 (2x10) växlar kan du alltid hålla rätt tempo på pedalerna, både när det blåser medvind och när det går lite tyngre i dom branta uppförsbackarna.Ska du cykla så snabbt som möjligt så räcker det inte med att bara träna hårt, äta rätt och vila ordentligt mellan passen... du måste även ha rätt prylar mellan benen! Med en Tempus sitter du alltid i rätt position, vilket borgar för att det inte bara är cykeln som är strömlinjeformad när du väl lagt armarna tillrätta på styret... så kliv upp, klicka i och sänk dig ner över styret... nu är det bara ni två mot klockan!!!
 • Merida Warp Tri CF. 5000

  Merida Warp TRI är speciellt designad för triathlon där deras hyllade Warp TT ram och dess NACA Fastback-profiler har stått modell för att skapa optimal aerodynamik. Triatloncyklar behöver inte uppfylla de begränsningar och regler UCI har för tempotävlingar och Merida har därför vid utvecklingen kunnat förbättra aerodynamiken samtidigt som de också lagt betydliga ansträngningar på att uppnå en dynamisk anpassning för cyklisten. Bland funktionerna hittar vi justerbar sadelvinkel (Flip Flop Head), cockpit med flera olika inställningar av position samt skydd av överröret mot stötar från styret. Warp TRI 5000 levereras med komplett 11-delad Shimano Ultegra komponentgrupp, Vision Trimax Pro TT vevparti 52-34T och 35 mm höga aluminiumfälgar från itallienska Fulcrum. Warp TRI 5000 passar den erfarna triatleten som vill ha en av de mest aerodynamiska cyklarna på marknaden och som vill ha möjligheten att ställa in den optimala sittställningen. Den här maskinen kommer hjälpa dig till en hastighet du inte trodde var möjlig på cykel.
 • Scott Plasma 20

  Det här är en snabb tidsmaskin med aerodynamik i absoluta världsklass som skördat enorma framgångar i alla möjliga sammanhang. Scott Plasma 20 har en slimmad profil och samtidigt all den lateralta styvhet som krävs på den här nivån. En hypereffektiv och förvånansvärt bekväm asfaltskanon med förädlad DNA som överträffar alla förväntningar både när det handlar om luftmotstånd, kraftöverföring och bekvämlighet. För dig som på helt egen hand vill kunna träna massor och förmodligen tänker ställa upp i ett par lopp så är detta det optimala redskapet.Modellen lutar sig självsäkert mot en superlätt ram (och gaffel) i högteknologisk kolfiber (Plasma 4 Carbon HMF med IMP teknologi och intern kabeldragning) med superslimmad aerodynamisk profil. Lågt luftmotstånd och lågt vikt kombinerat med en aggressiv TT / TRI geometri ger dig en extremt slagkraftig position samt ser till att du effektivt kan hålla ett högt tempo när du kör långa solorundor.Under motorhuven sitter en pålitlig drivlina från Shimano (105-serien) med 22 växlar som ser till att du alltid kan hålla exakt rätt kadens kombinerat med beprövade komponenter som ytterst sällan krånglar. Det är kanske inre ren proffsklass, men cykeln har en imponerande välbalanserad mix av komponenter som är betydligt vassare än genomsnittet, på ren svenska skulle man nog kunna säga att det är pålitliga prylar med hög precision från dom övre hyllorna hos både Shimano och Syncros. Så är du en ambitiös cyklist som älskar att krypa ihop och gömma dig för vinden samtidigt som du försöker få kilometrarna att ticka snabbare än klockan så är du inne på rätt spår. Har du dessutom höga ambitioner och siktar på att stå överst på pallen, ja då är det här helt rätt cykel för dig.
 • Scott Plasma 10 S/51 cm. Röd/svart

  Scott Plasma 10 S/51 cm. Röd/svart

Skillnaden på triathloncykel mot racer- eller tempocykel

Du kanske redan har en racercykel och undrar varför det finns cyklar som kallas för triathloncyklar. Går det inte lika bra att köra ett triatlonlopp med sin vanliga cykel? Svaret på det är både ja och nej. Det beror väl lite på vilka ambitioner man har.

Både landsvägsracern och tempocykeln har en sadelrörsvinkel kring 72 grader. Just den vinklen är framprovad att kunna ge maximal kraftöverföring från lårmusklerna. Triathloncyklar däremot har en något högre vinkelgrad på mellan 76-78 grader. Sittställningen blir då mer framåtlutad som både ger bättre aerodynamik men också sparar på dina lårmuskler.