Vedkök

Att laga mat ute i naturen kräver tillgång till bränsle som brinner. Med ett vedeldat campingkök eldar du pinnar och annat trämaterial istället för gasol eller t-sprit. Det har både sina för- och nackdelar.

För- och nackdelar med vedeldade campingkök

En klar fördel med denna typ av campingkök är att du inte behöver bära med dig bränslet. Du kan plocka pinnar, kottar och fnöske du hittar på marken. Denna fördel blir såklart också en nackdel om du befinner dig på naturområden med dålig tillgång till just brännbart material.

En annan nackdel i jämförelse med gasol- och spritkök är att utbudet är begränsat. Många av dessa kök är lite större och inte tänkta som mobila enheter du bär i ryggsäcken. Däremot funkar de bra som bärbar eldstad du kan ta med i bilen, eller på skotertur. De få som finns i packstorlek för ryggsäck och som kan rekommenderas för vandring är Biolites CampStove.

Tips på bra campingkök för vedeldning

Här listar vi ett antal kända campingkök som funkar att elda ved i. Alla du ser här nedan kan du beställa på nätet från återförsäljare i Sverige.

Populärt inom vedkök

 • Wood Stove Stack

  Wood Stove Stack
  Kommer med en förvaringspåse
 • Campstove Complete Kit

  Campstove Complete Kit
  Brinntid: 24 timmar (fläkt på låg hastighet), 11 timmar (fläkt på mediumhastighet) 5.5timmar (fläkt på hög hastighet)Batteri: 3200 mAhUtgångar: USB AIngångar: Micro USBVikt: 2,25 kgMatlagningsyta: 0,82 m2I paketet medföljer:CampStove 2+Campstove Portable GrillCampStove KettlepotKettlepot Coffee Press
 • Grilliputt

  Grilliputt
  UCO Grilliput är en liten ihopfällbar grill som tar väldigt liten plats när den är packad.Alla delar får plats i ena röret. Tar endast ett par minuter att montera.Egenskaper för UCO Grilliput:Storlek: 2,2 x 28 cm (ihopfälld)Storlek: 28 x 27 x 15 cm (när den används)Vikt: 560 gram