Vedkök

Att laga mat ute i naturen kräver tillgång till bränsle som brinner. Med ett vedeldat campingkök eldar du pinnar och annat trämaterial istället för gasol eller t-sprit. Det har både sina för- och nackdelar.

För- och nackdelar med vedeldade campingkök

En klar fördel med denna typ av campingkök är att du inte behöver bära med dig bränslet. Du kan plocka pinnar, kottar och fnöske du hittar på marken. Denna fördel blir såklart också en nackdel om du befinner dig på naturområden med dålig tillgång till just brännbart material.

En annan nackdel i jämförelse med gasol- och spritkök är att utbudet är begränsat. Många av dessa kök är lite större och inte tänkta som mobila enheter du bär i ryggsäcken. Däremot funkar de bra som bärbar eldstad du kan ta med i bilen, eller på skotertur. De få som finns i packstorlek för ryggsäck och som kan rekommenderas för vandring är Biolites CampStove.

Tips på bra campingkök för vedeldning

Här listar vi ett antal kända campingkök som funkar att elda ved i. Alla du ser här nedan kan du beställa på nätet från återförsäljare i Sverige.

Populärt inom vedkök

 • CampStove 2

  CampStove 2
  CampStove 2 drivs av ved, pinnar, fnöske, kottar eller vad du än hittar i skogen och frambringar en rökfri eld som du kan laga mat över. Värmen från elden omvandlas till elektricitet och lagras i batteriet, så passa på att ladda mobilen, paddan eller vad du än har med USB-port som behöver laddas!Batteri2600 mAhInputs/OutputsMicro USB input, USB outputLive Power Output3 watts peak TEG generated; 5V, 2A USB outputI paketetCampStove 2FlexLightFörvaringspåseTändareUSB sladdInstruktionerKoktid4,5 minuter för 1 literBränsleFörnyelsebar biomassa (pinnar, kottar, fnöske, ved m.m.)Fläkt hastighetFyraVikt935 gramStorlek ihoppackad127x201 mmFlexLight100 lumen, på/av, drivs via USB
 • Wood Stove Aztek

  Wood Stove Aztek
  Wood Stove Aztek från Stabilotherm är ett vedeldat kök som går att vika ihop och kommer med en förvaringspåse.
 • Rocket Stove

  Rocket Stove
  Den L-formade konstruktionen av bränslehållaren, förbränningskammaren och skorstenen är avgörande.Den är robust, slitstark och lätt att använda tack vare handtagen.
 • Kamoto Openfire Pit Large

  Kamoto Openfire Pit Large
  Kamoto är tillverkad av pulverlackat stål och är enkel att fälla ihop och ta med. Utfälld är den klar att tändas på några sekunder. Kamoto har en eldgrop i rostfritt stål med vindskydd på sidorna samt ett luftinsläpp på undersidan, vilket ger effektiv förbränning. Askfatet skyddar marken.På många platser är det inte möjligt att ha en öppen eld, eftersom det skulle skada marken under. Grus eller sandig mark är lämpliga underlag att elda direkt på när inget eldningsförbud råder, men mossa, torvmark eller jordig skogsmark är mindre bra. Elda heller aldrig nära eller direkt på berghällar och större stenblock då de spricker sönder och får sår som aldrig läker. Det är vid de tillfällena Kamoto, som inte lämnar några spår, kommer väl tillhands. Den gör sig även bra i trädgården eller i stugan.Bärbar eldstad.Lämplig för ved eller kol.Askfat skyddar marken.Kommer med grillgaller.65 x 47 x 6 cm

Fler tips på vedkök

 • CampStove 2 Bundle

  CampStove 2 Bundle
  BränsleFörnyelsebar biomassa (pinnar, kottar, fnöske, ved m.m.)ViktCampStove: 935 gramKettlePot: 465 gramGrill: 850 gramLumens FlexLight100 LmFläkthastigheterFyraKoktid4,5 minuter för 1 liter vatten. Koktiden varierar beroende på eldens intensitet.DimensionerCampStove: 209,6x127 mmKettlePot: 295,1x132,1 mmGrill: 241,3x304,8x266,7 mmLive Power Output3 watts peak; TEG generated 5V, 2A USB outputBatteri2600 mAhI paketetFörvaringspåseInstruktionerUSB sladdCampStove 2FlexLightTändareKettlePot med förvaringspåseBärbar Grill med överdrag