Vedkök

Att laga mat ute i naturen kräver tillgång till bränsle som brinner. Med ett vedeldat campingkök eldar du pinnar och annat trämaterial istället för gasol eller t-sprit. Det har både sina för- och nackdelar.

För- och nackdelar med vedeldade campingkök

En klar fördel med denna typ av campingkök är att du inte behöver bära med dig bränslet. Du kan plocka pinnar, kottar och fnöske du hittar på marken. Denna fördel blir såklart också en nackdel om du befinner dig på naturområden med dålig tillgång till just brännbart material.

En annan nackdel i jämförelse med gasol- och spritkök är att utbudet är begränsat. Många av dessa kök är lite större och inte tänkta som mobila enheter du bär i ryggsäcken. Däremot funkar de bra som bärbar eldstad du kan ta med i bilen, eller på skotertur. De få som finns i packstorlek för ryggsäck och som kan rekommenderas för vandring är Biolites CampStove.

Tips på bra campingkök för vedeldning

Här listar vi ett antal kända campingkök som funkar att elda ved i. Alla du ser här nedan kan du beställa på nätet från återförsäljare i Sverige.

Populärt inom vedkök

 • Rocket Stove

  Rocket Stove
  Den L-formade konstruktionen av bränslehållaren, förbränningskammaren och skorstenen är avgörande.Den är robust, slitstark och lätt att använda tack vare handtagen.
 • CampStove 2 Bundle

  CampStove 2 Bundle
  BränsleFörnyelsebar biomassa (pinnar, kottar, fnöske, ved m.m.)ViktCampStove: 935 gramKettlePot: 465 gramGrill: 850 gramLumens FlexLight100 LmFläkthastigheterFyraKoktid4,5 minuter för 1 liter vatten. Koktiden varierar beroende på eldens intensitet.DimensionerCampStove: 209,6x127 mmKettlePot: 295,1x132,1 mmGrill: 241,3x304,8x266,7 mmLive Power Output3 watts peak; TEG generated 5V, 2A USB outputBatteri2600 mAhI paketetFörvaringspåseInstruktionerUSB sladdCampStove 2FlexLightTändareKettlePot med förvaringspåseBärbar Grill med överdrag
 • Lumberjack Wood Stove

  Lumberjack Wood Stove
  VedeldadFungerar även med bränsletabletterStorlek: 13.5 x 16 cm
 • Logger Wood Stove

  Logger Wood Stove
  Fungerar även med en alkoholbrännare (ingår ej)

Fler tips på vedkök

 • Vedkamin 965

  Vedkamin 965
  Storlek: 40 x 23 x 45 cm.Säkerhetssläpphandtag Kräver ventilation!Förlängd bränntid.Levereras med 5-delat rör, rörhatt och spjäll.
 • Campstove 2+

  Campstove 2+
  Brinntid: 24 timmar (fläkt på låg hastighet), 11 timmar (fläkt på mediumhastighet) 5.5 timmar (fläkt på hög hastighet)Batteri: 3200 mAhUtgångar: USB AIngångar: Micro USBVikt: 935 gramKoktid: 4,5 minuter för 1 literMatlagningsyta: 0,82 m2I paketet medföljer:CampStove 2+, FlexLight ChromaReal LED, extra förvaringspåsar, Tändare, USB-sladd