Vedkök

Att laga mat ute i naturen kräver tillgång till bränsle som brinner. Med ett vedeldat campingkök eldar du pinnar och annat trämaterial istället för gasol eller t-sprit. Det har både sina för- och nackdelar.

För- och nackdelar med vedeldade campingkök

En klar fördel med denna typ av campingkök är att du inte behöver bära med dig bränslet. Du kan plocka pinnar, kottar och fnöske du hittar på marken. Denna fördel blir såklart också en nackdel om du befinner dig på naturområden med dålig tillgång till just brännbart material.

En annan nackdel i jämförelse med gasol- och spritkök är att utbudet är begränsat. Många av dessa kök är lite större och inte tänkta som mobila enheter du bär i ryggsäcken. Däremot funkar de bra som bärbar eldstad du kan ta med i bilen, eller på skotertur. De få som finns i packstorlek för ryggsäck och som kan rekommenderas för vandring är Biolites CampStove.

Tips på bra campingkök för vedeldning

Här listar vi ett antal kända campingkök som funkar att elda ved i. Alla du ser här nedan kan du beställa på nätet från återförsäljare i Sverige.

Populärt inom vedkök

 • Wood Stove Stack

  Wood Stove Stack
  *Kommer med en förvaringspåse
 • Rocket Stove

  Rocket Stove
  Den L-formade konstruktionen av bränslehållaren, förbränningskammaren och skorstenen är avgörande. Den är robust, slitstark och lätt att använda tack vare handtagen.
 • Campstove Complete Kit

  Campstove Complete Kit
  *Brinntid: 24 timmar (fläkt på låg hastighet). , 11 timmar (fläkt på mediumhastighet). 5. 5timmar (fläkt på hög hastighet). *Batteri: 3200 mAh *Utgångar: USB A *Ingångar: Micro USB *Vikt: 2,25 kg *Matlagningsyta: 0,82 m2 *I paketet medföljer:CampStove 2+Campstove Portable GrillCampStove KettlepotKettlepot Coffee Press
 • Rostfri Rök

  Rostfri Rök
  Använd ett tunt lager med rökspån för bästa effekt och komplettera gärna med lite färskt enris. Tänk på att anpassa tillagningstiden efter mängden på det du röker. Ett tips är att fisken är klar om ryggfenan lossnar lätt.

Fler tips på vedkök

 • Hanging Grate For Cooking Tripod

  Hanging Grate For Cooking Tripod
  Specifikationer: *Material Hanging Grate: Steel (chromium-plated). *Material chains: Steel (zinc-plated). *Diameter grate: 50 cm *Height edge: 2. 7 cm *Weight (overall). : 2. 3 kg *Length (overall). : 37 cm
 • Hiking Wood Stove

  Hiking Wood Stove
  Med några trästickor, näver och mindre pinnar ger konstruktionen ifrån sig en effektiv värme. Inga behov av sprit eller gas och något brännbart finns i princip överallt i vårt land. Funkar perfekt på utflykten men också som ett reservkök om något oförutsett skulle inträffa. Köket svalnar snabbt och kan kvickt packas ner skyddspåsen efter användning.