Vedkök

Att laga mat ute i naturen kräver tillgång till bränsle som brinner. Med ett vedeldat campingkök eldar du pinnar och annat trämaterial istället för gasol eller t-sprit. Det har både sina för- och nackdelar.

För- och nackdelar med vedeldade campingkök

En klar fördel med denna typ av campingkök är att du inte behöver bära med dig bränslet. Du kan plocka pinnar, kottar och fnöske du hittar på marken. Denna fördel blir såklart också en nackdel om du befinner dig på naturområden med dålig tillgång till just brännbart material.

En annan nackdel i jämförelse med gasol- och spritkök är att utbudet är begränsat. Många av dessa kök är lite större och inte tänkta som mobila enheter du bär i ryggsäcken. Däremot funkar de bra som bärbar eldstad du kan ta med i bilen, eller på skotertur. De få som finns i packstorlek för ryggsäck och som kan rekommenderas för vandring är Biolites CampStove.

Tips på bra campingkök för vedeldning

Här listar vi ett antal kända campingkök som funkar att elda ved i. Alla du ser här nedan kan du beställa på nätet från återförsäljare i Sverige.

Populärt inom vedkök

 • Wood Stove Stack

  Wood Stove Stack
  *Kommer med en förvaringspåse
 • Campstove Complete Kit

  Campstove Complete Kit
  *Brinntid: 24 timmar (fläkt på låg hastighet). , 11 timmar (fläkt på mediumhastighet). 5. 5timmar (fläkt på hög hastighet). *Batteri: 3200 mAh *Utgångar: USB A *Ingångar: Micro USB *Vikt: 2,25 kg *Matlagningsyta: 0,82 m2 *I paketet medföljer:CampStove 2+Campstove Portable GrillCampStove KettlepotKettlepot Coffee Press
 • Hiking Wood Stove

  Hiking Wood Stove
  Med några trästickor, näver och mindre pinnar ger konstruktionen ifrån sig en effektiv värme. Inga behov av sprit eller gas och något brännbart finns i princip överallt i vårt land. Funkar perfekt på utflykten men också som ett reservkök om något oförutsett skulle inträffa. Köket svalnar snabbt och kan kvickt packas ner skyddspåsen efter användning.
 • Rogen LT Wood Stove

  Rogen LT Wood Stove
  *Material: rostfritt stål 201 *Fällbara grytstöd *Vindskydd *Levereras i tygkasse

Fler tips på vedkök

 • Titanvedkök (S)

  Titanvedkök (S)
  Titanvedkök S är ett smidigt och stabilt vedkök som passar de flesta kastruller och stekpannor. När du inte använder vedköket packas den enkelt ihop till ett tunt kuvert som tar minimal med plats i din packning. Väggarna monteras i varandra och den har två tvärbalkar som fästs som ett kors upptill. Dessa ger bra underlag för kastruller, ger nödvändig syretillförsel till elden samtidigt som den stabiliserar konstruktionen. Tillverkad av ren titan, ett av världens mest användbara material. Köket kan användas under extrema förhållanden, tål att nötas och blir bara snyggare med åren. Materialet rostar inte och starkt som stål men hälften så tungt. Titan ger ingen smak, är luktfri och lätt att rengöra. Perfekt material för den som vill ha det bästa, minimera vikten (endast 198 g!) och maximera kvaliteten. Titan är starkare och väger mindre än exempelvis rostfritt stål, så är vikten och livslängden en faktor rekommenderas du starkast titan för ditt vedkök. I detta kök eldar du med nästintill vad som helst, ta det som finns tillgängligt i naturen; kvistar, ris, grenar eller bark så slipper du bära med dig bränsle. Denna minimala vikt ger dig en mycket god uthållighet i fält! – Tillverkad av högkvalitativt TA1-titanium. Ger utmärkt hållbarhet och låg vikt. – Vikt:198 g –Mått: 160x135x135 mm (0,6 mm tunn) – Medföljande: svart fodral i nylon (vikt 16 g)Tekniska specifikationer Material: Tillverkad av högkvalitativt TA1-titan. Ger utmärkt hållbarhet och låg vikt. Vikt: 198 g Mått: 160x135x135 mm (160x135x6 mm hopfälld) Tjocklek: 0,6 mm Övrigt: hopfällbar (blir platt) Medföljande: Svart fodral i nylon (vikt 16 g)Dokument och manualer Manual.pdf