Dörrtrapets

I alla hem finns dörröppningar där det går att montera upp en dörrtrapets. På den kan du köra pull ups och andra styrkeövningar. Dörrtrapetsen behöver inte skruvas fast då den läggs ovanpå dörrlisten och med en hävstångsprincip låses fast i dörröppningen. Vissa enklare modeller (gym bars) fästes endast horisontellt och klarar inte tunga vikter.

Abilica Doorgym

Abilica dörrtrapets med flera handtag

Abilica Doorgym Advanced

Abilica DoorGym Advanced gör det möjligt att träna pullups och chins i dörröppningen utan behov av montering. Trapetsen kan enkelt fästas och tas bort utan behov av fästen och passar dörröppningar med bredd mellan 73 cm och 90 cm och vägg tjocklekar mellan 10-15 cm på standard väggar.

Hitta bästa priset:

Träningspartner
Träningsmaskiner
ApotekHjärtat

Dörrtrapets som träningsredskap kan användas för att stärka muskler i rygg, biceps, mage och underarmar. Kroppsvikten och gravitationen blir motståndet så du behöver inga vikter, kablar eller gummiband.

Dörrgym för chin ups och pull ups

Ett dörrgym är perfekt för att träna chins och pull-ups med. En nackdel med denna typ av redskap är att det krävs en viss grundstyrka för att orka lyfta sin egen kroppsvikt. Övningen är tyngst från raka armar så en lättare variant är att starta från en pall och köra korta chins högre upp, med något böjda armar i nedre läget.

Är du inte tillräckligt stark för att ens orka 1 pull-up så blir dörrtrapetsen ett för stort steg. Vissa modeller kräver infästning och att du måste borra hål i väggen. Läs produktbeskrivningarna först innan du köper hem ett dörrgym och kolla även att det passar till bredden på dörröppningarna i ditt hem och att det finns en dörrkarm.

Vilken dörrtrapets är bäst?

Okej, du har bestämt dig för att börja träna med en dörrtrapets men vilken är egentligen bäst att köpa?

Gymstick chinsstång till dörröppningGymstick Door Gym Bar

De enklaste modellerna är en rak stång som längdjusteras för att passa dörröppningen. De "skruvas" fast mot dörrkarmen och det gäller att få fast de rejält för att inte de ska lossna. Det är nackdelen med en sån typ av chinsstång.

En säkrare modell är dörrtrapetsen utan fästen, där tyngden från utövaren ger den kraft som "nyper fast" stången i dörröppningen. Eftersom de här inte går att justera bredden på gäller det att den passar till din dörröppning.

Mät din dörrkarm för att se om den kan passa. En fördel med denna typ är också att de oftast har flera grepp, så det går att variera övningar och muskelgrupper något.

Så monteras en träningsstång i dörröppningen