Forma pjäxor efter foten

Alla rörelser du utför när du åker alpint ska överföras från din kropp ner till skidorna och där är slalompjäxan den viktiga länken. Att ha en rätt formad pjäxa ger bättre kontroll och för att orka köra länge behöver de sitta skönt.

Det är sällan man hittar rätt direkt vid utprovning av alpina pjäxor. Målet bör vara att komma så nära optimal passform som möjligt men det kan behövas lite formjustering för att komma i mål. Det går att lämna in sina skidpjäxor för omformning, eller så kan du prova forma din slalompjäxor själv hemma.

Delar på slalompjäxor

En pjäxa kan delas in i olika delar så vi tänkte utbilda dig så du vet vad som avses med de olika delarna. Det är bra att känna till dessa delar innan du läser och tittar vidare i guidningen till en bättre anpassad pjäxa.

SkalYttre höljet av hårdplast
InnerskoDen inre delen som foten sticks ner i
YttersulaSulan under pjäxan som är i kontakt med marken/skidan
InnersulaSulan inne i innerskon
PlösDen översta, främre delen på pjäxan
RemSpännrem som drar åt plösen mot skenbenet
SpännenÖvre och nedre spännen för att stänga pjäxan

Professionell Bootfitter förklarar vikten av rätt formad pjäxa

Vi tycker att K2:s Henrik Enarsson förklarar bootfitting så himla bra så vi har bäddat in ett klipp från Freerides pjäxskola, inspelad 2018.

I klippet ovan visar Henrik hur man gör med K2 pjäxor men många av de andra tillverkarna har liknande funktionalitet och anpassningsmöjligheter. Det finns många andra bra pjäxmärken för alpin skidåkning vi listar.

Speciella ugnar för pjäxformning

Ugnen som används i klippet ovanför är speciellt utformad för just skidpjäxor och håller 119 grader i konstant temperatur. Att göra det i vanlig matlagningsugn kan vara svårt och är inte rekommenderat, men det finns de som säger att det blir okej resultat.

Visste du att det vanligaste felet är att folk köper för stora alpinpjäxor? Det är inte som med skor där det kan kännas skönt med lite space. Är pjäxan för stor för foten måste man spänna åt hårdare för att den inte ska glida runt. Det är bättre att ha en någon för tajt och trycka ut sina pjäxor något istället.