Kikare för fågelskådning

Att kunna se fåglar på närmare håll med hjälp av kikare är en viktig sak för fågelskådning. Man kan välja på antingen handkikare eller tubkikare och de har var för sig sina för- och nackdelar.

I den här guiden vill vi hjälpa dig göra ett bättre val av bra kikare för fågelskådning och går därför igenom följande:

Stor frontlins för fågelskådning i gryningen

I gryningen är fågellivet oftast mycket mer aktivt. Då är tyvärr ljuset inte lika kraftigt så man kan behöva en stor frontlins som släpper in mycket ljus.

Tubkikarna har i regel alltid mycket större frontlins än de handhållna fågelkikarna. En tubkikare på stativ vinner klart om det är fågelkikare för tidig morgon du vill ha.

Förstoring på bekostnad av skakig bild

En tubkikare på stativ har inte problemet med skakigheten som en handkikare har. När det gäller handhållen kikare så ökar skakigheten i bilden ju större förstoring kikaren har.

Handkikaren är bra för att man enkelt kan bära med sig den och snabbt plocka upp den för att spana på en fågel i flykt eller som man ser sittandes. Nackdelen är att optiken inte är lika bra som tubkikarna.

Tekniska minimikrav på fågelkikarna i vår guide

En bra riktlinje för val av handhållen fågelkikare är att ha 8-10 x förstoring och en mellan 30-50 mm diameter på frontlinsen.

För fågelskådning där man väljer en fast plats att skåda från är tubkikaren ett bra val. Med den kan man få otrolig optik som tar en supernära fågeln så både smårörelser och fjäderdetaljer kan ses enkelt.

De stationära tubkikarna kan ha mellan 15x till 75x förstoring och frontlinsen är normalt på mellan 50-100 mm.

Handkikare för fågelskådning

Alla utvalda handkikare här har minst 35 mm frontlins och en förstoring på 8x eller mer.

 • 10x50WP

  10x50WP
  *Utgångspupill 5 mm *Full beläggning på linserna *Center fokus *Ställbart fokus -4 till +8 diopter *Ställbar ocular -4 till +4 diopter *Ställbar ögonpupill 58-72 mm *Roterande ögonmusslor *Fylld med nitrogen *Prisma BaK4 *Kikarens höjd: 19 cmURBERG® har förbundit sig att donera 1% av sin årliga omsättning till en välrenommerad miljövårdande organisation. Så, när du väljer en produkt från URBERG® tar även du en aktiv roll i bevarandet av vår fantastiska planet. Läs mer om 1% for the Planet Adapter krävs för stativfäste (säljes separat). .
 • Focus Eagle 10x42 RF 1500 M

  Focus Eagle 10x42 RF 1500 M
  Avståndsmätaren har sju olika mätprogram:Standardsom funkar som ett bra allround i de flesta fallen. LDPLongest Distance Priority). – avståndsmätaren söker efter det längsta avståndet och hopparöver sådant som kan blockera framför objektet, såsom buskar, grenar mm. LDP/ScanSamma som LDP men här får du ockå en vinkelmätning. DimmaAvståndsmätaren skickar en starkare signal som passerar genom fuktighet. Minsta avstånd är 25 m för att säkerställa exakthet. Vertiklat lägeMätaren mäter höjden på ett föremål t. ex. träd. Horisontal lägeFör att mäta avstånd och vinkel, efter beräkning visar avståndsmätaren alternativt det horisontella avståndet och vinkeln. HastighetMätaren mäter hastighet på ett föremål. Mätaren kan då mäta upp till 300km/h. *Dimensioner (B x H x D). 155x130x62 *Utgångspupill Ø 5,25 *Toppunktsavstånd 19,5 *Ögonmussla Twist-Up *Synfält (°). 6,5 *Synfält verklig (°). 52 *Glastyp BaK-4 *IP-Distans 56-76 *Optisk coating FMC *Prismtyp Roof *Skymningsfaktor 18,3 *Avstånd (m). 1500 *Program Mode Std, LPD, LDP Scan, Fog, VH, HH, Speed
 • Diamondback HD 8x42

  Diamondback HD 8x42
  *Längd: 147mm. *Bredd: 129mm. *Interpupillärt avstånd: 55-75mm *Fokus Typ: Center *Väderskydd: Vatten & imtät *Prismatyp: TakkantsprismaIngår: *GlassPak™ bärsele *GlassPak™ fodral *Nackrem *Linsduk *Okular- och objektivlinsskyddAdapter krävs för stativfäste (säljes separat). .

Tubkikare för fågelskådning

Här har vi plockat ut några tubkikare i olika prisklasser men där alla har minst 15x förstoring och en frontlins med minst 50 mm i diameter. En del säljs i paket med stativ eller så kan du lägga till det hos återförsäljaren.

 • 20-60x80 Spotting Scope

  20-60x80 Spotting Scope
  *Frontlins diameter: 105 mm *Prismor: BaK-4 *Porroprisma *Utgångspupill 4-1,33 *Avtagbart okular *Fylld med kvävgas som förhindrar kondens *Vattentät *410x105x210 mm *Reglerbart stativ medföljer *Stativets höjd: 20-40 cm
 • Hawke Nature-Trek 20-60x80

  Hawke Nature-Trek 20-60x80
  Nature-Trek-serien erbjuder ett enastående värde för pengarna i en lätt och modern design. Med ett fullt flerlagerbehandlat optiskt system i kombination med BAK-4 Porroprismor så producera Nature-Trek extremt tydliga och skarpa bilder. De 65 mm och 80 mm optiska systemen har optimerats för maximal prestanda samtidigt som tubkikaren fått en kortare
 • Vanguard Endeavour XF 20-60x80 A vinklad

  Vanguard Endeavour XF 20-60x80 A vinklad
  Specifikationer: Fully Multi Coated linser ger en bra skärpa och färgåtergivning. Faskorrigerade BAK 4 prismor för bra skärpa och ljustransmission. Vattentät, fukttät. Kvävgasfylld. Gummiarmering som gör tuben stöttålig. Solskydd för att förhindra solreflektioner och skydda linserna från regn och snö. Sikte på solskyddet underlättar en snabbare ori
 • 20-60x80 Spotting Scope ED Lens

  20-60x80 Spotting Scope ED Lens
  ED glas har ett eller två extra glaselement som minimerar att kromatiska eller sfäriska avvikelser förvränger bilden. Resultatet blir en suverän ljustransmission med klara bilder och hög kontrast för en utmärkt kvalité. *Prismor: BAK4 *Prismatyp: Porro *Full beläggning i flera lager *Synfält: 1-2º *Hindrar att dimma uppstår *Mått: 420 x 100 x 160 mm