Kikare för fågelskådning

Att kunna se fåglar på närmare håll med hjälp av kikare är en viktig sak för fågelskådning. Man kan välja på antingen handkikare eller tubkikare och de har var för sig sina för- och nackdelar.

I den här guiden vill vi hjälpa dig göra ett bättre val av bra kikare för fågelskådning och går därför igenom följande:

Stor frontlins för fågelskådning i gryningen

I gryningen är fågellivet oftast mycket mer aktivt. Då är tyvärr ljuset inte lika kraftigt så man kan behöva en stor frontlins som släpper in mycket ljus.

Tubkikarna har i regel alltid mycket större frontlins än de handhållna fågelkikarna. En tubkikare på stativ vinner klart om det är fågelkikare för tidig morgon du vill ha.

Förstoring på bekostnad av skakig bild

En tubkikare på stativ har inte problemet med skakigheten som en handkikare har. När det gäller handhållen kikare så ökar skakigheten i bilden ju större förstoring kikaren har.

Handkikaren är bra för att man enkelt kan bära med sig den och snabbt plocka upp den för att spana på en fågel i flykt eller som man ser sittandes. Nackdelen är att optiken inte är lika bra som tubkikarna.

Tekniska minimikrav på fågelkikarna i vår guide

En bra riktlinje för val av handhållen fågelkikare är att ha 8-10 x förstoring och en mellan 30-50 mm diameter på frontlinsen.

För fågelskådning där man väljer en fast plats att skåda från är tubkikaren ett bra val. Med den kan man få otrolig optik som tar en supernära fågeln så både smårörelser och fjäderdetaljer kan ses enkelt.

De stationära tubkikarna kan ha mellan 15x till 75x förstoring och frontlinsen är normalt på mellan 50-100 mm.

Handkikare för fågelskådning

Alla utvalda handkikare här har minst 35 mm frontlins och en förstoring på 8x eller mer.

 • 10x50WP Black

  10x50WP Black
  10x50WP från Urberg är en vattentät, stötsäker kikare i aluminium med 10 gånger förstoring och 50 mm objektiv. 10x50WP har porro prisma och klotformade linser som båda är gjorda av optiskt glas och ger en vy på 125 meter. Dess nätta design gör den lätt att ta med i packningen på vilka äventyr som helst. Utgångspupill 5 mmFull beläggning på linsernaCenter fokusStällbart fokus -4 till +8 diopterStällbar ocular -4 till +4 diopterStällbar ögonpupill 58-72 mmRoterande ögonmusslorFylld med nitrogenPrisma BaK4Kikarens höjd: 19 cmURBERG® har förbundit sig att donera 1% av sin årliga omsättning till en välrenommerad miljövårdande organisation. Så, när du väljer en produkt från URBERG® tar även du en aktiv roll i bevarandet av vår fantastiska planet. Läs mer om 1% for the Planet Adapter krävs för stativfäste (säljes separat).
 • Focus Eagle 10x42 RF 1500 M No Colour

  Focus Eagle 10x42 RF 1500 M No Colour
  Focus Eagle 10x42 RF 1500 M från Focus är en avståndsmätare som kan mäta avstånd upp till 1500 meter, samtidigt som den kan användas som en vanlig kikare. Inuti avståndsmätaren sitter ett högkvalitativt glas med anti-reflexbehandling som ger en skarp bild med bra kontrast. Bak på avståndsmätaren sitter vridbara musslor och ett toppunktsavstånd på 19,5 mm, vilket gör den lättanvänd även med glasögon. Varje okular har en individuell skärpeinställning. Avståndsmätaren har sju olika mätprogram:Standardsom funkar som ett bra allround i de flesta fallen.LDPLongest Distance Priority) – avståndsmätaren söker efter det längsta avståndet och hopparöver sådant som kan blockera framför objektet, såsom buskar, grenar mm.LDP/ScanSamma som LDP men här får du ockå en vinkelmätning.DimmaAvståndsmätaren skickar en starkare signal som passerar genom fuktighet. Minsta avstånd är 25 m för att säkerställa exakthet.Vertiklat lägeMätaren mäter höjden på ett föremål t.ex. träd.Horisontal lägeFör att mäta avstånd och vinkel, efter beräkning visar avståndsmätaren alternativt det horisontella avståndet och vinkeln.HastighetMätaren mäter hastighet på ett föremål. Mätaren kan då mäta upp till 300km/h.Dimensioner (B x H x D) 155x130x62Utgångspupill Ø 5,25Toppunktsavstånd 19,5Ögonmussla Twist-UpSynfält (°) 6,5Synfält verklig (°) 52Glastyp BaK-4IP-Distans 56-76Optisk coating FMCPrismtyp RoofSkymningsfaktor 18,3Avstånd (m) 1500Program Mode Std, LPD, LDP Scan, Fog, VH, HH, Speed
 • Diamondback HD 8x42 Green

  Diamondback HD 8x42 Green
  Diamondback HD 8x42 är en handkikare från Vortex som kan användas till en mängd olika aktiviteter. Adapter krävs för stativ. (Ingår ej). Längd: 147mm.Bredd: 129mm.Interpupillärt avstånd: 55-75mmFokus Typ: CenterVäderskydd: Vatten & imtätPrismatyp: TakkantsprismaAdapter krävs för stativfäste (säljes separat).
 • Focus Outdoor 8x42 Kikare

  Focus Outdoor 8x42 Kikare
  Vattentät kikare för både dagsljus och skymning. Gummibeklädd för ett bra grepp och ökad stötsäkerhet. BaK-4 prismor och bra antireflexbehandling som ger en skarp och färgkorrekt bild över hela synfältet. Stor fokuseringsratt som underlättar användningen och gör dem utmärkta att använda även med handskar. Perfekt allroundkikare för jägare, fågelskådare eller alla som vill komma närmare naturen och behöver högre ljusstyrka för att kunna göra observationer i sämre ljusförhållanden.

Tubkikare för fågelskådning

Här har vi plockat ut några tubkikare i olika prisklasser men där alla har minst 15x förstoring och en frontlins med minst 50 mm i diameter. En del säljs i paket med stativ eller så kan du lägga till det hos återförsäljaren.

 • 20-60x80 Spotting Scope Green

  20-60x80 Spotting Scope Green
  20-60x80 Spotting Scope från Urberg är en tubkikare med ett stort och avtagbart 27 mm okular, stort 80 mm objektiv, BaK-4 prismor och antireflexbehandling. Breda linser för naturlig bild. Fylld med kvävgas som förhindrar kondens. Stativ på bilden ingår. Frontlins diameter: 105 mmPrismor: BaK-4PorroprismaUtgångspupill 4-1,33Avtagbart okularFylld med kvävgas som förhindrar kondensVattentät410x105x210 mmReglerbart stativ medföljerStativets höjd: 20-40 cm
 • Hawke Nature-Trek 20-60x80

  Hawke Nature-Trek 20-60x80
  Nature-Trek-serien erbjuder ett enastående värde för pengarna i en lätt och modern design. Med ett fullt flerlagerbehandlat optiskt system i kombination med BAK-4 Porroprismor så producera Nature-Trek extremt tydliga och skarpa bilder. De 65 mm och 80 mm optiska systemen har optimerats för maximal prestanda samtidigt som tubkikaren fått en kortare
 • 20-60x80 Spotting Scope ED Lens Green

  20-60x80 Spotting Scope ED Lens Green
  20-60x80 Spotting Scope ED Lens är en tubkikare från Urberg med justerbar förstoring och ED glas som ger förbättrad skärpa, ökad konstrast och naturlig färgåtergivning. ED glas har ett eller två extra glaselement som minimerar att kromatiska eller sfäriska avvikelser förvränger bilden. Resultatet blir en suverän ljustransmission med klara bilder och hög kontrast för en utmärkt kvalité.Prismor: BAK4Prismatyp: PorroFull beläggning i flera lagerSynfält: 1-2ºHindrar att dimma uppstårMått: 420 x 100 x 160 mm
 • Vanguard Endeavour XF 20-60x80 A vinklad

  Vanguard Endeavour XF 20-60x80 A vinklad
  Specifikationer: Fully Multi Coated linser ger en bra skärpa och färgåtergivning. Faskorrigerade BAK 4 prismor för bra skärpa och ljustransmission. Vattentät, fukttät. Kvävgasfylld. Gummiarmering som gör tuben stöttålig. Solskydd för att förhindra solreflektioner och skydda linserna från regn och snö. Sikte på solskyddet underlättar en snabbare ori