Kikare för fågelskådning

Att kunna se fåglar på närmare håll med hjälp av kikare är en viktig sak för fågelskådning. Man kan välja på antingen handkikare eller tubkikare och de har var för sig sina för- och nackdelar.

I den här guiden vill vi hjälpa dig göra ett bättre val av bra kikare för fågelskådning och går därför igenom följande:

Stor frontlins för fågelskådning i gryningen

I gryningen är fågellivet oftast mycket mer aktivt. Då är tyvärr ljuset inte lika kraftigt så man kan behöva en stor frontlins som släpper in mycket ljus.

Tubkikarna har i regel alltid mycket större frontlins än de handhållna fågelkikarna. En tubkikare på stativ vinner klart om det är fågelkikare för tidig morgon du vill ha.

Förstoring på bekostnad av skakig bild

En tubkikare på stativ har inte problemet med skakigheten som en handkikare har. När det gäller handhållen kikare så ökar skakigheten i bilden ju större förstoring kikaren har.

Handkikaren är bra för att man enkelt kan bära med sig den och snabbt plocka upp den för att spana på en fågel i flykt eller som man ser sittandes. Nackdelen är att optiken inte är lika bra som tubkikarna.

Tekniska minimikrav på fågelkikarna i vår guide

En bra riktlinje för val av handhållen fågelkikare är att ha 8-10 x förstoring och en mellan 30-50 mm diameter på frontlinsen.

För fågelskådning där man väljer en fast plats att skåda från är tubkikaren ett bra val. Med den kan man få otrolig optik som tar en supernära fågeln så både smårörelser och fjäderdetaljer kan ses enkelt.

De stationära tubkikarna kan ha mellan 15x till 75x förstoring och frontlinsen är normalt på mellan 50-100 mm.

Handkikare för fågelskådning

Alla utvalda handkikare här har minst 35 mm frontlins och en förstoring på 8x eller mer.

 • Outdoor 8X42

  Outdoor 8X42
  Outdoor 8X42 är en mycket prisvärd handkikare som kommer vara till glädje i många år. En vattentät kikare med kraftig gummikläddsel som ger ett bra grepp och ökad stötsäkerheten. Kikaren är också välbalanserad och har en stor fokuseringsratt som underlättar användningen även med handskar.Tillverkas med högklassiga Bak4 prismor och har en bra antireflexbehandling som ger en skarp och färgkorrekt bild över hela synfältet. Outdoor 8X42 är en handkikare som alltid kan följa med på resan, fjällvandringen eller på söndagspromenaden.
 • 10x50WP

  10x50WP
  Utgångspupill 5 mmFull beläggning på linsernaCenter fokusStällbart fokus -4 till +8 diopterStällbar ocular -4 till +4 diopterStällbar ögonpupill 58-72 mmRoterande ögonmusslorFylld med nitrogenPrisma BaK4Kikarens höjd: 19 cmURBERG® har förbundit sig att donera 1% av sin årliga omsättning till en välrenommerad miljövårdande organisation. Så, när du väljer en produkt från URBERG® tar även du en aktiv roll i bevarandet av vår fantastiska planet. Läs mer om 1% for the Planet Adapter krävs för stativfäste (säljes separat).
 • Diamondback HD 8x42

  Diamondback HD 8x42
  Längd: 147mm.Bredd: 129mm.Interpupillärt avstånd: 55-75mmFokus Typ: CenterVäderskydd: Vatten & imtätPrismatyp: TakkantsprismaAdapter krävs för stativfäste (säljes separat).

Tubkikare för fågelskådning

Här har vi plockat ut några tubkikare i olika prisklasser men där alla har minst 15x förstoring och en frontlins med minst 50 mm i diameter. En del säljs i paket med stativ eller så kan du lägga till det hos återförsäljaren.

 • 20-60x80 Spotting Scope

  20-60x80 Spotting Scope
  Frontlins diameter: 105 mmPrismor: BaK-4PorroprismaUtgångspupill 4-1,33Avtagbart okularFylld med kvävgas som förhindrar kondensVattentät410x105x210 mmReglerbart stativ medföljerStativets höjd: 20-40 cm
 • Swarovski ATX 25-60x65

  Swarovski ATX 25-60x65
  Swarovskis ATX/STX/BTX-system skiljer sig ganska mycket från traditionella tubkikare. Istället för att byta ut okularet består dessa tubkikare av två delar; okularmodul och objektivmodul. Okularmodulen bestämmer om tubkikaren är vinklad (ATX), rak (STX) eller binokulär (BTX). Objektivdelen avgör vad du får för frontlinsdiameter (65, 85 e
 • Hawke Nature-Trek 20-60x80

  Hawke Nature-Trek 20-60x80
  Nature-Trek-serien erbjuder ett enastående värde för pengarna i en lätt och modern design. Med ett fullt flerlagerbehandlat optiskt system i kombination med BAK-4 Porroprismor så producera Nature-Trek extremt tydliga och skarpa bilder. De 65 mm och 80 mm optiska systemen har optimerats för maximal prestanda samtidigt som tubkikaren fått en k
 • SWAROVSKI ATS 65 HD

  SWAROVSKI ATS 65 HD
  En perfekt tubkikare för den som söker en mindre, kompaktare och högkvalitativ tub där upplösning, kontrast och bra färgåtergivning prioriteras.Specifikationer:-SWAROCLEAN härdande linsbehandlig mot smuts och repor.-SWAROBRIGHT linsbehandling för utökad ljustransmission.-SWARODUR och SWAROTOP ger en maximal färgåtergivning med klara och