Lätta sovsäckar

För vissa äventyr är det inte möjligt att bära eller transportera hur mycket som helst. För långa fjällvandringar, kajakpaddling eller andra äventyr utomhus är en lättvikts sovsäck en viktig del av packningen.

Att sova gott underlättare återhämtningen så att man klarar nästa dags strapatser. En komfortabel sovsäck, skönt liggunderlag och skyddande tält utgör grunden för nattvilan.

lätt sovsäck, grön, vinterlandskap

Allt man stoppar ner i ryggsäcken tar både plats och bidrar med vikt till packningen. Som viktjägare har man mycket att vinna och får mer kraft och ork till äventyret om man har en lättviktssovsäck.

Vad är en lättvikts sovsäck?

För att kunna definiera vad som är en lättvikts sovsäck behöver man jämföra vikten mot andra sovsäckar. Utbudet av sovsäckar är stort och det finns många olika modeller att välja på. Att bara ta ett snitt på säckvikten och säga att allt under medelvikt är en lätt säck, blir lite fel.

Om du är en riktigt viktjägare ska du leta efter den lättaste sovsäcken som uppfyller dina andra krav på komfort, fyllning och temperatur. Så resonerar i alla fall vi och därför har vi fokuserat på att lista bara de ultralätta sovsäckarna.

OBS! Vi har inte tagit hänsyn till isoleringsförmågan i denna lista. Det kan därför vara en blandning av året-runt-sovsäckar, 3-säsongs, 2-säsongs och enkla sommarsovsäckar. Däremot har vi bara plockat ut sovsäckar för vuxna, eftersom det blir lite fusk att jämföra vikten mellan en vuxensäck och en barnsäck.

Våra tips på lätta sovsäckar för vuxna

Alla sovsäckar här nedanför väger under 499 gram och har en längd som är minst 180 cm

 • Radical Ulx

  Radical Ulx
  *Externa öglor för upphängning *Enhands midje- / höftjustering *Kompressions- / förvaringssäck ingår *Längd 125 cm
 • Rab Mythic 200

  Rab Mythic 200
  Rab Mythic 200 är en lätt dunsovsäck framtagen för snabba fjällturer och vandringar under vår och sommar. Sovsäcken tillverkas av Atmos™, och har en RDS-certifierad dunisolering i en viktbesparande chevrondesign, som reducerar dunmigration och optimerar värmen. En trapetsformad boxväggskonstruktion med differentialsnitt maximerar dessutom loftet och värmen. Den tättsittande, justerbara kragen och kanalen längs dragkedjan med syntetfyllning håller kvar värmen i sovsäcken, medan en vinklad fotbox ger en mer avslappnad sovposition. Sovsäcken har även en invändig ficka med dragkedja, och kommer med en bomullspåse med vattenresistent botten för hemmaförvaring och en lätt, vattentät kompressionspåse med rullstängning. Specifikation Vikt: 475 g Komforttemperatur: 6°C Gränstemperatur: 1°C Extremtemperatur: -13°C Rab Sleep Limit: 1°C Längd: 215 cm Max. kroppslängd: 185 cm Bredd (axel / höft / fot): 160 / 134 / 102 cm Packmått: 30 x 20 cm Material: 7D Atmos™ nylonripstop med DWR Foder: 7D Atmos™ nylonripstop med DWR Isolering: 900 fillpower RDS-certifierat dun med Nikwax fluorkarbonfri Hydrophobic Finish
 • Dunsovsäck Mythic 200 REG Left Zip

  Dunsovsäck Mythic 200 REG Left Zip
  RAB Mythic 200 - Superlätt sovsäck med absolut högsta komfort! Denna sovsäck är en av världens lättaste och trots nästan hellång dragkedja väger den inte mer än 515 gram i REG. Om man tänker på vikt till prestanda så är det ingen tvekan om att de 515 gram som denna väger och med komforttemperatur på +1 grader så klassar den in i högsta ligan! Men den är inte bara lätt, den är extremt packbar tack vare sin lyxiga fyllning av 900+ fillpower europeiskt gåsdun. Dunet är dessutom behandlat för att inte ta åt sig fukt och blir därmed mer lätthanterlig när du är ute på äventyr. En fuktig dunsovsäck vill man inte ha när man är ute på en veckas vandring! RAB Mythic serien har ett yttermaterial som RAB kallar för Atmos och är vind och vattenavvisande och superlätt men ändå tåligt. Atmos materialet är inte heller helt tätt så du behöver inte oroa dig för att din överskottsvärme inte släpps ut genom materialet. Detta tillsammans med den högsta dunkvalitén på 900+ av europeiskt gåsdun gör den till den bästa investeringen du kan göra. Dragkedjan på vänster sida går nästan hela vägen ner till fötterna. Denna dunsovsäck är handfylld i England, Derbyshire och har ett DWR behandlat yttermaterial i ripstop 7D Atmos Nylon ripstop. De speciella formerna på dunkanalerna gör att dunet inte flyttar omkring, dunet ligger där det gör mest nytta. På insidan av sovsäcken finns en mjuk härlig dunkrage som hindrar din värme att sippra ut även om du inte drar åt runt huvudet. Dragkedjan är självklart tillverkad av YKK med anti snag material så den inte fastnar i materialet! Fotboxen är vinklad för att ge bästa komfort och mer utrymme. Detaljer: * 900+ fillpower europeiskt gåsdun * Handfylld i England * YKK dragkedja 3/4 dels lång med syntetfylld krage för att hålla inne värmen * Komforttemperatur ner till +1 grader * Behandlat gåsdun för bättre fuktbeständighet * Det medföljer en förvaringspåse och en packpåse. Tänk på att alltid vädra din sovsäck efter dina äventyr och förvara alltid sovsäcken i den medföljande förvaringspåsen, okomprimerad. Material: * 7D Atmos™ nylon ripstop (23g/m²) \ DWR * Lining: 7D Atmos™ nylon ripstop (23g/m²) \ DWR * 900FP R.D.S Certified European Goose Down with Nikwax fluorocarbon-free Hydrophobic Finish Temperaturgräns: Se tabell! Temperaturgräns är en uppskattning, då det kan skilja sig mycket beroende på om du är frusen av dig eller inte. Är du vanligtvis ganska varm av dig kanske du skulle kunna klara dig med en svalare säck. Men är du tvärtemot frusen av dig så ska du kanske gå upp en nivå för att verkligen inte frysa, för det finns inget värre än att ligga och frysa hela natten! * Komfort anger den temperatur då kvinnor sover bekvämt utan att frysa. * Limit anger den temperatur då män sover bekvämt utan att frysa. * Extreme betyder att du överlever MEN du kommer frysa ordentligt! Komfort: Limit: +1 Extreme: Packvolym: 31x17 cm Vikt: 515 g
 • Therm-a-rest Hyperion 32 UL Bag Reg

  Therm-a-rest Hyperion 32 UL Bag Reg
  Therm-A-Rest Hyperion 32 UL Bag Reg är en ultralätt sovsäck. Sovsäcken har en revolutionerande lätt vikt men är också riktigt varm. I andra säckar får du ofta välja mellan vikt och prestanda, men så är inte fallet i denna. Med högtekniska lösningar, som dess värmeeffektiva lådkonstruktion, ges extra bra värme där det behövs i säcken. Egenskaper : Ultralätt 900-fill Nikwax Hydrophobic-dun Oslagbar packbarhet Lådkonstruktion med meshväggar för maximal loft och för att minimera kalla fläckar Skön passform Går att sätta ihop med en madrass för extra effektivitet och komfort Zonisolerad för att maximera värme och spara på vikten Dun från certifierat hållbara källor. Produktfakta : Passar : upp till 183cm Vikt : 460g Mått : 72x203cm Omkrets : 145cm (axlar), 126cm (höft),109cm (fötter) Fyllnadsvikt : 260 Fyllnadsmaterial : 900 Fill Gåsdun NHD/RDS Skaltyg : 10D Nylon RipStop med DWR Fodertyg : 10D Nylon RipStop Packmått : 14x15cm Comfort : 5 C Limit: -0 C Extreme : -15 C
 • Mountain Equipment Helium Solo Regular

  Mountain Equipment Helium Solo Regular
  Mountain Equipment Helium Solo Regular är Mountain Equipments lättaste dunsovsäck, och tar upp väldigt lite plats i din packning under sommaräventyren. Sovsäcken tillverkas av Helium-material, som är ett exceptionellt lätt, mjukt och packbart material med hög andningsförmåga, duntäthet och vindmotstånd. Passformen, Alpine Fit 2.0, förbättrar komforten och maximerar värmeeffektiviteten i sovsäcken. Sovsäcken har även en formad huva, anatomiskt formad fotbox med 4 bafflar, och sidosömmar på mellannivå. Kommer med vattentät packpåse med rullstängning och en förvaringskub. Teknisk specifikation Komforttemperatur: 14°C Gränstemperatur: 10°C Extremtemperatur: -1°C Good Night’s Sleep Guaranteed: 7°C Vikt: 420 g Maximal kroppslängd: 185 cm, men presterar optimalt mellan 178-183 cm Längd: 192 cm Maxbredd: 78 cm Inre fotbredd: 52 cm Packmått: 22 x 11 x 11 cm Material: 100% återvunnen Helium 20D (polyamid) med PFC-fri DWR Foder: 100% återvunnen Supersoft 20D (polyamid) med PFC-fri DWR Isolering: 90/10 Pure Duck Down Fillpower: 700 Fyllnadsvikt: 134 g A Good Night’s Sleep Guaranteed Mountain Equipment är så säkra på att deras sovsäckar håller dig varm och bekväm att de även anger den temperatur de själva är säkra på att du får en god natts sömn i, utöver de EN13537/ISO23537-temperaturangivelser som anges.

Lista med lättaste sovsäcken i vårt urval

Tillverkare Sovsäck Vikt
Pajak Radical Ulx 190 g
Sea to Summit Spark SP0 Long 260 g
Pajak Radical Ul1 325 g
Sea to Summit Spark SP1 Regular 340 g
Sea to Summit Traveller TRI R 389 g
Mountain Equipment Helium Solo Regular 415 g
Therm-a-rest Hyperion 32F/0C 460 g
Haglöfs L.i.m Down +1 473 g
Rab Mythic 200 475 g

Pajak och Sea to Summit är två tillverkare som är extra bra på att göra ultralätta sovsäckar. De toppar i vår lista med lättaste sovsäckarna.