8 lätta sovsäckar

För vissa äventyr är det inte möjligt att bära eller transportera hur mycket som helst. För långa fjällvandringar, kajakpaddling eller andra äventyr utomhus är en lätt sovsäck en viktig del av packningen.

Att sova gott är viktigt för återhämtningen så att man klarar nästa dags strapatser. En komfortabel sovsäck, skönt liggunderlag och skyddande tält utgör grunden för nattvilan.

lätt sovsäck, grön, vinterlandskap

Allt man stoppar ner i ryggsäcken tar både plats och bidrar med vikt till packningen. Som viktjägare har man mycket att vinna och får mer kraft och ork till äventyret.

Vad är en lätt sovsäck?

För att kunna definiera vad som är en lätt sovsäck behöver man jämföra vikten. Utbudet av sovsäckar är stort och det finns många olika modeller att välja på. Att bara ta ett snitt på säckvikten och säga att allt under medelvikt är en lätt säck, blir lite fel. Många väger kring 1-1,5 kg.

Om det är viktjägare du vill vara ska du leta efter det allra lättaste. Så resonerar i alla fall vi och därför har vi fokuserat på att lista bara de super-superlätta sovsäckarna.

OBS! Vi har inte tagit hänsyn till isoleringsförmågan i denna lista. Det kan därför vara en blandning av året-runt-sovsäckar, 3-säsongs, 2-säsongs och enkla sommarsovsäckar. Däremot har vi bara plockat ut sovsäckar för vuxna, eftersom det blir lite fusk att jämföra vikten mellan en vuxensäck och en barnsäck.

Våra tips på superlätta sovsäckar för vuxna

Alla sovsäckar här nedanför väger under 499 gram och har en längd som är minst 180 cm

 • Radical Ulx

  Radical Ulx
  Externa öglor för upphängningEnhands midje- / höftjusteringKompressions- / förvaringssäck ingårLängd 125 cm
 • Spark SP0 Long

  Spark SP0 Long
  Ultralätt, teknisk dunsovsäck med vattenavvisande Ultra Dry Down-behandling som skyddar mot fukt från utsidan och kondensen som bildas på insidan av sovsäcken. Yttermaterial i nylon och lining i 7D med figursydd mumieform för extra bra isolering. Idealisk för alpina expeditioner där varje gram räknas.
 • Spark SP1 Regular

  Spark SP1 Regular
  Ultralätt, teknisk dunsovsäck med vattenavvisande Ultra Dry Down-behandling som skyddar mot fukt från utsidan och kondensen som bildas på insidan av sovsäcken. Yttermaterial i nylon och lining i 7D med figursydd mumieform för extra bra isolering. Idealisk för alpina expeditioner där varje gram räknas.
 • Traveller TRI R

  Traveller TRI R
  Lättvikts sovsäck för en person, som enkelt kan zippas upp och förvandlas till ett täcke för två. Packbart och lätt; perfekt för sommarens äventyr. Ultra Dry Down-behandlat dun med 750 fillpower och avsmalnande passform för att ytterligare reducera vikten och öka värmen inuti sovsäcken.
 • Mountain Equipment Helium Solo Regular

  Mountain Equipment Helium Solo Regular
  Mountain Equipment Helium Solo Regular är Mountain Equipments lättaste dunsovsäck, och tar upp väldigt lite plats i din packning under sommaräventyren. Sovsäcken tillverkas av Helium-material, som ...
 • Pajak Radical ULX - Sovsäck Gold Unik

  Pajak Radical ULX - Sovsäck Gold Unik
 • Radical ULX - Dunsovsäck One Size gold

  Radical ULX - Dunsovsäck One Size gold
 • Oscar +10 Curve - Syntetsovsäck Bis 175 cm Körperlänge - M red

  Oscar +10 Curve - Syntetsovsäck Bis 175 cm Körperlänge - M red

Sovsäckarnas vikter

Tillverkare Sovsäck Vikt
Pajak Radical Ulx 190 g
Sea to Summit Spark SP0 Long 260 g
Pajak Radical Ul1 325 g
Sea to Summit Spark SP1 Regular 340 g
Sea to Summit Traveller TRI R 389 g
Mountain Equipment Helium Solo Regular 415 g
Haglöfs L.i.m Down +1 473 g