Powerbank med vev

En laddad powerbank förlänger driftstiden på våra mobiler, GPS-klockor och annan teknisk utrustning. Vid nödsituationer eller på längre turer utan tillgång till ström kan man ladda en powerbank med vev.

Tekniken bygger på en handvevad dynamo som man driver runt med ett handtag och då laddas det inbyggda Li-Ion batteriet. Kapaciteten kan skilja från cirka 1000 mAh upp till 4000 mAh. Det är lagom för att kunna nödladda mobiler men inte som powerbank till laptop och andra energikrävande prylar.

svart powerbank med vev och solcellerProdukten på bilden finns att köpa hos SmartaSaker. Den har också solceller på den motsatta sidan som dynamoveven.

Förslag på powerbanks med dynamovev

Här följer några utvalda exempel på vevbar powerbank där vissa kan ta emot radiosignaler och fungera som nödradio och även ge belysning från en liten lampa.

 • Rubicson Dynamoradio med solcell och powerbank-funktion

  Rubicson Dynamoradio med solcell och powerbank-funktion
  Radion som aldrig har slut på batterier. Laddas med vev eller med sin solpanel när solen skiner på sommaren och du inte har tillgång till ett vägguttag. Utrustad med USB-port för laddning av mobil och surfplatta och kan ladda t.ex. en smartphone upp till två gånger.
 • Sangean Dynamoradio för FM- och DAB+-signal

  Sangean Dynamoradio för FM- och DAB+-signal
  Kompakt och vädertålig FM- och DAB+-radio för utomhusbruk. Kan laddas från t.ex. dynamo-laddning via vevande, soluppladdning från solcellspanelen eller via Micro-USB (kabel medföljer). Inbyggd ficklampa gör den användbar även på längre utflykter. Utrustad med en USB-A-port för att även kunna ladda upp mindre enheter som drivs via USB. Kan även användas med hörlurar (3,5 mm-utgång). Kapacitet: 850 mAh (utbytbart 18350-batteri). Vikt: 392 g. Mått: 152x84x70 mm.
 • Sangean Dynamoradio för FM-signal

  Sangean Dynamoradio för FM-signal
  Kompakt och vädertålig FM-radio för utomhusbruk. Kan laddas från t.ex. dynamo-laddning via vevande, soluppladdning från solcellspanelen eller via Micro-USB (kabel medföljer). Inbyggd siren och ficklampa med tre lägen (stark, svag, blinkande SOS morse) gör den användbar även på längre utflykter. Utrustad med en USB-A-port för att kunna ladda upp mindre enheter som drivs via USB. Kan även användas med hörlurar (3,5 mm-utgång). Kapacitet: 850 mAh (utbytbart 18350-batteri). Vikt: 392 g. Mått: 152x84x70 mm.