Ryggsäck med ryggskydd

Aktiviteter i hög fart som MTB eller alpin skidåkning har risk för ryggskador. Med ryggskydd inbyggt i ryggsäcken ökar du din säkerhet.

Skidryggsäckar med inbyggt ryggskydd

För alpina äventyr finns det bra ryggsäckar som skyddar ryggen med inbyggt ryggskydd, nivå 1. Det är viktigt att bakplattan går att justera i höjd så skyddet ligger på rätt ställe för din rygg. Här följer ett par förslag på skidryggsäckar för alpin skidåkning, friåkning och ski-touring.

  • Ski Backpack

    Ski Backpack
    Teknisk skidryggsäck med inbyggt ryggskydd! Väskan har justerbar bröst- och midjerem för optimal passform. Inuti finns separata fack för lavinutrustning, isyxa och ett ett fodrat gogglefack. Välj&hellip:
  • W Ski Backpack

    W Ski Backpack
    Teknisk skidryggsäck med inbyggt ryggskydd! Väskan har justerbar bröst- och midjerem för optimal passform. Innuti finns separata fack för lavinutrustning, isyxa och ett ett fodrat gogglefack. Välj&hellip:

MTB-ryggsäckar med skyddsplatta

Man kan såklart använda skidryggsäckar även på sommaren men skillnaden med följande ryggsäckar är att de är bättre ventilerade. När vi cyklar MTB och blir svettiga är det skönt med bra ventilation. Vid riktigt höga farter som i downhill blir bra ryggskydd ännu viktigare.

Vad innebär ryggskydd med nivå 1 och 2?

CE-märkning är en garanti för att produkten har testats och godkänts för försäljning inom EU. Ryggskydd kan också ha en europeisk standard för skyddsnivå enligt EN1621-2. Där finns det två nivåer av skydd som kallas för Level-1 eller Level-2.

Nivån anges efter att skydden testats för vilken kraft på slag och stötar som de kan stå emot. Ett level-1 ryggskydd ger sämre skydd än ett Level-2.

Ryggskydd som klarar vinter

Att det finns speciella ryggskydd för alpinsporter är delvis på grund av vinterns minusgrader. Material beter sig olika beroende på temperatur och skidryggsäckar med inbyggda skydd för alpin skidåkning bör ha T-märkning. Då vet man att de testats och fungerar även vid låga temperaturer.

Använd endast ryggplatta som är avsedd för ryggsäcken

Om du har en ryggsäck med ficka för ryggskydd är det viktigt att bara använda den ryggplatta som är avsedd för ryggsäcken. Det är bara i den kombinationen som tester har utförts och ger det skydd som tillverkaren anger.