Ryggsäck med ryggskydd

Aktiviteter i hög fart som MTB eller alpin skidåkning har risk för ryggskador. Med ryggskydd inbyggt i ryggsäcken ökar du din säkerhet.

Skidryggsäckar med inbyggt ryggskydd

För alpina äventyr finns det bra ryggsäckar som skyddar ryggen med inbyggt ryggskydd, nivå 1. Det är viktigt att bakplattan går att justera i höjd så skyddet ligger på rätt ställe för din rygg. Här följer ett par förslag på ryggsäckar för alpin skidåkning, friåkning och ski-touring.

 • Free Rider 22 AVABAG

  Free Rider 22 AVABAG
  Ortovox Free Rider 22 AVABAG är nästan för bra för att vara sann. Här får du en lavinsäck med inbyggt ryggskydd och ett oerhört lätt lavinsystem, AVABAG. Ryggskyddet är TÜV-certifierat och anpassar sig efter din rygg och behåller sin flexibilitet även när det är rejält kallt. De lätt vadderade axelremmarna och det breda men slimmade höftbältet gör att denna säck verkligen sitter där den ska. Själva aktiveringsenheten har ett justerbart och ergonomiskt handtag, allt för att det ska bli så lätt som möjligt att lösa ut din lavinsäck om du skulle råka hamna i en lavin. Dessutom kan du sätta enheten i "träningsläge" och på så vis träna om och om igen på att lösa ut din säck. Vid skarpt läge kan den träningen vara tacksam att ha i bagaget. Aktiveringsenheten är även uttagbar om du skulle vilja använda din ryggsäck vid andra tillfällen än vid skidåkning. Förutom AVABAG-systemet och det inbyggda ryggskyddet är Ortovox Free Rider 22 fullspäckad med olika detaljer såsom: separat ficka för din lavinutrustning, hjälmfäste, visselpipa, höftbältesficka med dragkedja, kompressionsremmar och fästen för isyxa, stavar, snowboard, snöskor och dina skidor (diagonalt). OBS! Patron till aktiveringsenheten ingår ej och måste alltså köpas separat. Vikt utan AVABAG: 1380 g. Vikt med AVABAG och karbonpatron: 2330 g.
 • Evoc Line Pro 30L

  Evoc Line Pro 30L
  Evoc Line Pro 30L är en skidryggsäck framtagen för ski-touring och friåkning. Ryggsäcken är utrustad med Liteshield Plus, ett högteknologiskt ryggskydd med certifiering enligt EN och?TÜV/GS, som si...
 • Evoc Line Pro 20L

  Evoc Line Pro 20L
  Evoc Line Pro 20L är en skidryggsäck framtagen för ski-touring och friåkning. Ryggsäcken är utrustad med Liteshield Plus, ett högteknologiskt ryggskydd med certifiering enligt EN och?TÜV/GS, som si...
 • Evoc Line 30L

  Evoc Line 30L
  Evoc Line 30 är en mångsidig teknisk 30 liters ryggsäck för skitouring, friåkning och andra aktiviteter på berget. Denna ryggsäck är framtagen med ett CE-godkänt ryggskydd och har en ergonomisk luf...
 • Pow 25

  Pow 25
  SAS-TEC ™ CE-certifierat ryggskydd. Nivå 1.Thermo Cell ™ isoleringsteknik integrerad i selen. Förhindrar frysning av dryckesslangen. Kan bytas ut med mot vanliga sele (ingår ej)NDM ™ 2.0 Harness System + Snug-Me ™ System omfamnar hela bålen för en säker och studsfri passform. Lätt att justera!Stretch i bröstbanden expanderar tillsammans med bröstet under fysisk ansträngning, vilket möjliggör en konstant tät och eftergivlig passform.Axelremmarna är ergonomiskt utformade för en jämn och smidig fördelning av ryggsäcken över axlarna.Bakplattan kan justeras upp och ner för individuell passform.KOmpatibel med vätskeblåsa, upp till 3,0 liter (ingår ej)Huvudficka med blixtlåsOrganizerficka med dragkedja bak för säkerhetsutrustningUtvändigt kompressionssystemSkidhållare på sidorna och snowboardhållare på baksidanSolglasögon / goggles-ficka med USWE mikrofiberrengöringsduk2x midjebältfickor med dragkedjaHjälmbärande system (avtagbar)

MTB-ryggsäckar med skyddsplatta

Man kan såklart använda skidryggsäckar även på sommaren men skillnaden med följande ryggsäckar är att de är bättre ventilerade. När vi cyklar MTB och blir svettiga är det skönt med bra ventilation. Vid riktigt höga farter som i downhill blir bra ryggskydd ännu viktigare.

 • Thule Rail 18L Hydration Backpack Emtb

  Thule Rail 18L Hydration Backpack Emtb
  Thule Rail 18L Hydration Backpack Emtb är den ultimata 18 liters vätskeryggsäcken för terrängcykling, komplett med elcykelbatteriförvaring, löstagbart ryggskydd och vätskebehållare som rymmer 2,5 l...
 • Evoc Trail Pro 10 Black/Carbon Grey, S/M

  Evoc Trail Pro 10 Black/Carbon Grey, S/M
  Evoc Trail Pro 10 Black/Carbon Grey, S/M är en avancerad ryggsäck på 10 liter, med ryggskydd klass 2 som ger optimalt skydd vid terrängcykling och downhill. Ryggsäcken är framtagen med Liteshield P...

Vad innebär ryggskydd med nivå 1 och 2?

CE-märkning är en garanti för att produkten har testats och godkänts för försäljning inom EU. Ryggskydd kan också ha en europeisk standard för skyddsnivå enligt EN1621-2. Där finns det två nivåer av skydd som kallas för Level-1 eller Level-2.

Nivån anges efter att skydden testats för vilken kraft på slag och stötar som de kan stå emot. Ett level-1 ryggskydd ger sämre skydd än ett Level-2.

Ryggskydd som klarar vinter

Att det finns speciella ryggskydd för alpinsporter är delvis på grund av vinterns minusgrader. Material beter sig olika beroende på temperatur och ryggsäckar med inbyggda skydd för alpin skidåkning bör ha T-märkning. Då vet man att de testats och fungerar även vid låga temperaturer.

Använd endast ryggplatta som är avsedd för ryggsäcken

Om du har en ryggsäck med ficka för ryggskydd är det viktigt att bara använda den ryggplatta som är avsedd för ryggsäcken. Det är bara i den kombinationen som tester har utförts och ger det skydd som tillverkaren anger.