Skalkängor

Den klara fördelen med skalkängor är att du kan variera värmen genom att välja strumpor anpassade för dagens väder och dina fötter. Bra kängor ska ge bästa förutsättningarna för att klara temperatur, väder och vandring.

Du har säkert hört talas om lager-på-lager principen där du ytterst har en skaljacka eller skalbyxor. Under det yttre skalet väljer du och anpassar kläderna efter vädret. Precis på samma sätt kan du göra med kängorna om du har skalkängor.

Klassiska svenska skalkängor från Lundhags och Graninge

  • Lundhags Vandra II Mid Wide

    Lundhags Vandra II Mid Wide
    Vandra II Mid är en klassisk Lundhags -känga: ett läderskaft i ett lager och vattentät nedre del. Denna struktur användes från 1960-talet och erbjuder tillförlitligt skydd mot vatten i de delar som är mest benägna att bli blöta. Bär två par strumpor med dina Lundhags skalkängor och gå in i dem innan du ger dig ut på en stor vandring. - Ovandel av högkvalitativt läder - Nedre gjord av 100% vattentätt gummi - Vibram yttersula
  • Lundhags Vandra II High

    Lundhags Vandra II High
    Lundhags skor har varit ett vanligt val för nordiska vandrare i flera år. Dessa svensktillverkade stövlar är i huvudsak skalkängor: du bär två par bra, tjocka strumpor under dem och eftersom stövlarna har en minimal mängd fuktabsorberande material är de lätta att torka. Fotytan är gjord av 100 % vattentät Certech 3.0 cellgummiblandning, och skaftet är tillverkat av högkvalitativt Heinen Terracare-läder. Skaftets materialstorlekar ändras med varje storlek, för bästa möjliga passform. - Lundhags Medium last: lite bredare än mellaneuropeiska stövlar - Mellansula med hög vridstyvhet - lämplig för långa dagar med tung ryggsäck i svår terräng - Vadderad topp på skaftet - Vibram Traction utsula - En 6 mm tjock EVA-mellansula - TPU tåhätta - Skafthöjd: 22 cm

De klassiska, svenska skomärkena Lundhags och Graninge har tagit fasta på denna skalprincip. De har flera modeller av vandringskängor av typen skalkänga. Sätt på dig tunna sockor eller tjockare ullstrumpor och kör ned fötterna.

Du kan ju alltid stanna och reglera dina lager utefter vandringen och om vädret slår om. Flexibiliteten vinner i längden och gör att du kan använda dina vandringskängor året om, även i snö och slask.

Skalkängor vs fodrade kängor: för- och nackdelar

Det brukar ofta diskuteras vad som egentligen är det bästa valet mellan skalkänga eller fodrade kängor. Det viktiga är att utgå från hur du själv kommer att använda kängorna. En fodrad känga är framtagen för att klara minusgrader men blir alldeles för varm på senvår, sommar och tidig höst.

Skalkängorna kan du använda året runt om du anpassar ditt val av strumpor. Sen beror det också på i vilken miljö du vandrar mycket i. Ska du gå i väldigt blöt mark kanske du tänker att Gore-tex är det enda rätta. Vaxade skalkängor kan vara minst lika bra på att hålla fukt ute!

Skalkängor torkar snabbt vilket är värt mycket om du vandrar ofta. En till fördel är att skalkängor andas bra och att du kan reglera passform och känsla i kängorna med olika innersulor.

Så hittar du rätt storlek på din skalkänga för vandring?

Med tanke på att du kan variera tjockleken och antalet sockor du har på dig i en skalkänga kan rätt storlek vara lite klurigare att bestämma.

Mät fötterna och lägg på 20 mm för bra storlek på skalkängorLägg på 20 mm på din fotlängd

Lundhags rekommenderar att man tar på en tunn socka på fötterna och mäter fotlängden på båda sina fötter. Sätt hälen mot en vägg och mät fram till stortåns front. Därefter ska du lägga på 20 mm för extra tåutrymme.

De varma dagarna när du bara har tunna strumpor ser du till att knyta dina skalkängor hårt så slipper du känna eventuellt glapp i hälen.

Kom också ihåg att du ska gå in skalkängor hemma innan du ger dig ut på längre vandring. Det är viktigt för materialets skull men också för dina fötter som kan anpassa sig till viss grad.