Skotork

Oavsett hur bra man utrustat sig och sina barn kommer skor och stövlar förr eller senare att vara blöta på insidan. Då är det bra att ha en skotork att plocka fram för att torka ur skorna från insidan.

Blöta skor i vattenpöl

Därför är skotorken bättre än att torka skor på element

Att ställa skorna på elementet kan man såklart också göra men det går inte alltid så fort. Ställer man till exempel en stövel eller känga uppåner har fukten ingenstans att ta vägen. Sulorna är så tjocka och isolerande att den avdunstande vattenångan hålls kvar.

Elementets värme är dessutom styrd utefter en termostat som är inställd på att hålla rumstemperaturen konstant. Varma dagar är därför elementet kallt och då är det ju lönlöst att ställa sina skor eller stövlar på elementet för att torka de.

4 olika modeller av skotorkar

Det finns en hel uppsjö av skotorksmodeller att välja på. De finns att köpa lite varstans som till exempel i butiker som säljer vitvaror, elektronik eller allmänna butikskedjor som Jula, Clas Ohlson och Biltema.

Men hur ska man veta vilken som är bäst? Dels kan man läsa och ta del av tester som gjorts. Man kan också utgå från egen erfarenhet eller fråga någon som testat flera typer av skotorkar genom åren.

Först och främst ska du tänka igenom vilket behov av torkning du och din familj har. Det finns nämligen skotorkar för en till flera par skor. Sedan finns det modeller med långa slangar som når djupt ner i höga skaft och kan funka som stöveltork eller pjäxtork.

Sko- och stöveltork med slang

Skotork med långa slangar kan stoppas ner djupt i stövlar och kängor. De monteras oftast upp på väggen och då slangarna är kring 50-60 cm långa bör enheten monteras på lagom höjd.

Adax skotork med fyra slangarAdax skotork med fyra slangar. Finns att köpa hos P Lindberg.

Det här är effektiva skotorkar för de jobbar med varm luft som skickas in och det blir en cirkulation av luften. Värmeelementet sitter i den väggmonterade enheten och det finns ingen elektronik som stoppas ner i skon.

Mobila skotorkar

Det finns portabla skotorkar som du kan plugga in i vilket eluttag som helst och stoppa de två värmestavarna in i dina blöta skor. Kablarna brukar vara kring 1-1,5 meter långa. De här har sällan timerfunktion utan är på hela tiden så länge elsladden är inkopplad. Viktigt att kolla upp är att de har överhettningsskydd och vilken temperatur de jobbar på.

Värmestavar har sällan fläktfunktion så det brukar inte gå superfort att torka ur väldigt blöta skor. Rubicson är ett märke som säljs hos Kjell & Co och deras skotork håller 55 graders värme och har skydd mot överhettning.

Rubicson Skotork, portabel skotorkareRubicson skotork kan köpas hos Kjell & co för cirka 200 kr.

Värmematta för skotorkning

Ytterligare en lösning vi sett är värmemattor som ser ut som en dörrmatta. Man ställer sina blöta och kanske smutsiga skor på den eluppvärmda mattan. Arnold Rak FH21030 är en modell med 40W och den ger en långsam torkning men för vissa skor är det mer skonsamt som exempelvis läderskor.

Torkmatta, Arnold Rak 100x30 cm, 2 par skor står ovanpå för torkning

Mattan är 100 x 30 cm och har en tjocklek på 1,5 cm. Sladden är 2 meter så det går att vara ganska så flexibel kring placeringen. När den inte används kan man enkelt lägga undan den i ett skåp. Ett annat användningsområde är att värma upp skorna innan man ska gå ut ifall det är riktigt bitigt kallt ute.

Skohyllor med värme

Ett sätt att torka skorna på är att ställa de upprätt på en värmekälla som värmer skorna underifrån. En skohylla med värmeslinga är en lösning och den skulle ju även kunna funka som torkhängare för blöta mössor eller vantar.

Skohylla med värme
ADAX skohylla med värme