Taktält

Nya trenden att tälta på biltaket

En trend som har vuxit sig väldigt stark i Sverige under början på detta årtionde är att tälta på biltaket. Med takräcke, en plattform och ett taktält kan man bokstavligen bygga upp sin sovplats för natten. Taktälten har blivit mer och mer synliga på svenska campingar men även ute på mer naturnära platser. Så vad är grejjen?

Taktält på ett biltak vid en sjö

Tälta ovanpå bilen?

Det kanske låter lite konstigt vid första tanken, att man ska slå upp sitt tält ovanpå bilen. Det har dock en hel del fördelar som folk fått upp ögonen för nu. Husbilar med sovalkov är en föregångare som liknar sättet att campa på.

I jämförelse med att tälta på marken har taktältet fördelen att man inte behöver leta upp en jämn och fin tältplats. Det räcker helt enkelt att bara parkera bilen, fälla upp tältet och montera dit stegen. Då kan man klättra upp och lägga sig för natten.

I vissa miljöer kanske man inte vill ligga i ett tält på markhöjd utan vill komma upp en bit. Det kan vara att marken är väldigt blöt eller att det finns kryp som man vill undvika. Efter en dagstur med jeep kan man stanna till och slå läger ovan på bilen.

Tält ovanpå biltak, solnedgång

Kända tillverkare av taktält

Det finns lite olika aktörer som har gett sig in i denna del av campingsbranschen. Konkurrans har uppstått mellan märken som är nischat mot smarta transportlösningar och traditionella camping och outdoormärken. Vi har till exempel sett att svenska Thule har en bred serie med tält som kan monteras på deras takräcken.

Outlust

Ett annat märke är Outlust som ger utökade möjligheter för bilsemestern. I den ingår det madrass och hopfällbar stege. Outlust taktält rymmer 3 personer till en maxvikt på 300 kg. Ihopfällt är tältboxen 220 cm lång, 130 cm bred och endast 28 cm högt så den tar inte så mkt fartvind när man kör.

Outlust taktält

Det här tältet kostar kring 18.000 kr och kan köpas här.

Outdoordays

Svenska Outdoordays har de mest populära biltakstälten i Sverige. Den som har vägarna förbi Värnamo kan kolla in tälten i deras showroom och shop. På nätet är bland annat Outdoorexperten en av deras återförsäljare. Där hittar vi flera av tältmodellerna samt tillbehör som förtält och luftspaltsmadrasser. Så här ser till exempel Outdoordays Safari Pro ut monterat ovanpå en personbil.

Safari Pro Outdoordays, taktält på VW

För att se lite mer hur det ser ut inuti ett sånt här tält från Outdoordays kan vi kolla på denna video. Filmens syfte är att beskriva skillnaden på Safari och Safari PRO.

Glamping eller som basecamp

Den komfort som taktälten erbjuder gör att campingupplevelsen blir lite lyxigare. Kanske är det därför som denna tältform har vuxit tillsammans med starka trenden kring glamping (lyxcamping). Du kan ta en roadtrip med lite exta guldkant på tillvaron och känna friheten att kunna stanna var som helst för en stunds vila.

Andra grupper av friluftsmänniskor som hittat taktälten är fiskare, traillöpare och vandrare. Ett tält på taket gör att man kan sätta upp en rejälare basecamp vid bilen. Därifrån kan man utgå för att erövra dagens toppar, strapatser och dagsturer.

Att sova ovanför marken har också fördelen att det inte är lika viktigt att hitta en jämn och plan plats. Det problemet har du inte med ett taktält och inte heller med ett trädtält från Tentsile.

Varifrån kommer trenden med taktält?

Under 1930-talet sågs de första tälten monterade ovanpå östtyska bilmodellen Trabant. Under slutet av 1950-talet utvecklades tälten och det kom både mjuk- och hårdskalsmodeller från Italien. Det hårda takboxtältet kan ha funktionella lösningar som hydraulik för upp- och nedfällning.

Traditionellt har denna typ av tält kunnat ses på stora bilar som Land Rovers och jeepar i vildmarken i Australien, Afrika och USA. Men nu under 2000-talet har det spritt sig och kan ses på helt vanliga bilar runt om i Europa på camping eller ute i naturmiljö.

5 fördelar med taktält vs vanligt campingtält

 1. Friheten att slå läger på fler ställen
 2. Barnen kommer älska det!
 3. Du kan sova skönare med madrass, kuddar och täcken
 4. Snabbare uppsättning av tältet
 5. Rätt parkerad får du fantastisk utsikt en bit upp från marken

Köpa taktältet online

 • Outdoordays Safari Pro L Taktält

  Outdoordays Safari Pro L Taktält
  Outdoordays Safari Pro L Taktält är ett välutrustat och bekvämt taktält för fyra personer, som ger dig mysiga familjeäventyr utan småkryp, ryggont och onödig huvudvärk. Taktältet tillverkas av ett ...
 • Outdoordays Safari Pro S Taktält

  Outdoordays Safari Pro S Taktält
  Låt oss introducera sjätte generationens Safari Pro S - Taktält till bil. Safari Pro S – ett extra exklusivt och väldesignat taktält för två. Nu med en vattenpelare på 4000mm på både duken och Rai...
 • Outdoordays Diana Taktält

  Outdoordays Diana Taktält
  Outdoordays Diana Taktält är ett extra slitstarkt taktält för användning hela året, perfekt för dig som älskar jakt och fiske. Taktältet tillverkas av ett kraftfullt och slitstarkt material som kla...
 • Outdoordays Diana Taktält

  Outdoordays Diana Taktält
  Outdoordays Diana Taktält är ett extra slitstarkt taktält för användning hela året, perfekt för dig som älskar jakt och fiske. Taktältet tillverkas av ett kraftfullt och slitstarkt material som klarar av alla väderförhållanden - från kraftiga regnskurar till bullriga vindoväder - för att du ska få en så fridfull upplevelse som möjligt. Diana är utrustad med ett sidofönster i varje väderstretck, två ventilationsfönster och två takfönster för att säkerställa en 360-graders naturupplevelse. Modellen har även extra tysta YKK- och SBS-dragkedjor som ger diskret öppning och stängning, och extra djupa skopåsar för förvaring av kängor eller stövlar under natten. Diana är dessutom enkelt att montera och installera, och kan monteras både bakåt och åt sidan. Till taktältet rekommenderas takräcket Thule Wingbar Evo. Fraktkostnad/returfrakt på denna produkt är 999kr. Köp till innertält, förtält och/eller luftspaltsmadrass och få 10% på dessa om du samtidigt handlar ett taktält. Ange kod: OUTDOORDAYS i kassan Specifikation Vikt: 62 kg Mått: 310 x 145 x 143 cm Packmått: 145 x 125 x 35 cm Taklucka: Ja, dubbla Tältduk: 420G Polyester-Cotton Canvas med ripstop-teknik Regnduk: 600D Polyester Oxford Transportduk: 1000G PVC Vattenpelare: 4000 mm Hårdvara: Rostfritt stål & aluminium Innehåll Diana taktält Monteringssats, både åt sidan och bakåt Teleskopstege 7.5 cm skummadrass med tvättbart överdrag (140 x 240 x 7.5 cm) Skopåse Transportöverdrag
 • Outdoordays Innertält Pro M

  Outdoordays Innertält Pro M
  Under de lite kyligare nätterna i ditt taktält kan det vara en bra idé att ha ett innertält tillgängligt. På vintern, tidig vår och sen höst kan temperaturen skifta snabbt och det kan vara skönt at...
 • Inflatable Roof Tent TRT 140 AIR

  Inflatable Roof Tent TRT 140 AIR
  *Integrerad skummadrass *Andningsbart polybomullsmaterial *Nätfönster stänger ute insekter utan att minska luftflödet *Enpunktsuppblåsningssystemet Air Frame gör att tältet blåses upp på några minuter *Weathershield™ TC minskar kondensering och reglerar inomhustemperaturen *Den mindre förpackningen gör att taktältet passar även mindre personbilar *En teleskopisk aluminiumstege gör tältet lättåtkomligt *Interna och externa förvaringsfickor ger bekväm, säker och torr förvaringInkluderar:1 taktält, 1 teleskopstege, 1 PVC-överdrag, 1 3,2 cm skummadrass; 1 0,5 cm anti-kondensmatta; 1 Gale 12v elektrisk pump; 2 förvaringsfickor; 1 1,4 m förlängningsslang för manuell pump; 1 mesh förvaringsnät; 1 verktygsväska ( 4 U-formad fäste, 8 M8 x 50 bultar, 4 x M8 x 16 skruvar, 8 M8 1 mm brickor, 12 M8 oskruvade brickor, 4 M8 1,5 mm brickor, 4 M8 vingmuttrar, 12 aluminiumsektionsplåtar, 8 M8 Plast hjulmuttrar, 4 plaständstycken). Instruktioner:
 • Taktält Uppblåsbart - Mh900 Fresh & Black - 2 Personer

  Taktält Uppblåsbart - Mh900 Fresh & Black - 2 Personer
  Vi har tagit fram det här taktältet för dig som vill ge dig ut på sportiga äventyr och åka dit näsan pekar. Det är det mest kompakta i vårt sortiment.
 • Outdoordays Safari Pro L Taktält

  Outdoordays Safari Pro L Taktält
  Outdoordays Safari Pro L Taktält är ett välutrustat och bekvämt taktält för fyra personer, som ger dig mysiga familjeäventyr utan småkryp, ryggont och onödig huvudvärk. Taktältet tillverkas av ett slitstarkt, vattentätt material, och är utrustat med fönster i alla väderstreck, myggnät i samtliga öppningar och två takfönster för fantastiska utsikter mot både stjärnhimmel och vackra trädtoppar. Safari Pro L fälls upp med en enda sömlös rörelse och erbjuder en salong över teleskopstegen för en fuktfri entrépassage. För att göra din tältupplevelse extra lyxig kan du köpa till ett förtält som förvandlar ditt taktält till ett tvåvåningstält. Till taktältet rekommenderas takräcket Thule Wingbar Evo. Fraktkostnad/returfrakt på denna produkt är 999kr. Köp till innertält, förtält och/eller luftspaltsmadrass och få 10% på dessa om du samtidigt handlar ett taktält. Ange kod: OUTDOORDAYS i kassan Specifikation Vikt: 68 kg Mått: 310 x 195 x 143 cm Packmått: 195 x 125 x 35 cm Taklucka: Ja, dubbla Tältduk: 320G Polyester-Cotton Canvas med ripstop-teknik Regnduk: 420D Polyester Oxford Transportduk: 1000G PVC Vattenpelare: 3000 mm Innehåll Safari Pro L taktält Monteringssats Teleskopstege 7.5 cm skummadrass med tvättbart överdrag (193 x 240 x 7.5 cm) Skopåse Transportöverdrag