Impregnering

Vissa material som används i yttersta lagret på kläder och skor ska impregneras. Det görs för att öka skyddet mot vatten och därmed förlänga livslängden på dina kläder.

Enkelt att applicera impregneringsspray

Den enklaste typen av impregneringsprodukt är den i sprayform. Med impregneringsspray kan du smidigt fördela ut impregneringsmedlet. Sprayflaskan finfördelar också medlet så att det lättare kan tränga ner i materialet och skapa den skyddande hinnan.

Populärt inom impregnering

 • TX.Direct Wash-In 300 ml

  TX.Direct Wash-In 300 ml
  Lättanvänt impregneringsmedel för vattentäta kläder för att återuppta andningsförmågan och vattentäthet. Tvätta med Tech Wash före användning för bästa resultat. Egenskaper för Nikwax TX Direct Wash-In:Huvudanvändning: För vattentäta, ventilerande klädesplagg och utrustningGår att använda på Gore-Tex, eVENT och andra membrankläderVolym: 300 ml
 • Greenland Wax

  Greenland Wax
  Vaxa dina G-1000-produkter för att få en vattenavstötande yta. Går att applicera flera gånger, tjockare eller tunnare beroende på var på plagget du vill ha mest skydd. Efter att ha strykt på vaxet med jämna drag behöver det värmas. Det kan du enkelt göra med hjälp av ett strykjärn, en hårfön, över öppen eld eller tillsammans med ett stormkök. För att få bort vaxet, tvätta plagget några gånger i maskin enligt tvättrådet.Innehåller paraffin och bivax. Eko-vänligt!100% Paraffin, Bivax
 • Softshell Proof

  Softshell Proof
  Nikwax SoftShell Proof rekommenderas för t.ex. Windstopper, Polartec, Windbloc, Schoeller och Powershield kläder.Volym: 300 ml
 • TX.Direct Wash-In 1L

  TX.Direct Wash-In 1L
  Lättanvänt impregneringsmedel för vattentäta kläder för att återuppta andningsförmågan och vattentäthet. Tvätta med Tech Wash före användning för bästa resultat. Egenskaper för Nikwax TX Direct Wash-In:Huvudanvändning: För vattentäta, ventilerande klädesplagg och utrustningGår att använda på Gore-Tex, eVENT och andra membrankläderVolym: 1000 ml

Fler tips på impregnering

 • New Cotton Proof 1L

  New Cotton Proof 1L
  New Cotton Proof är ett säkert sätt att tvätta in vattentäthet i bomullsmaterial, polycotton och canvas. Impregneringen bibehåller god andningsförmåga även i vått tillstånd.
 • Eco Universal Fresh

  Eco Universal Fresh
  Neutraliserar obehaglig luktFrisk doftRegelbunden applicering garanterar långvarig friskhetEnkel att användaRäcker längeMiljövänlig spray utan drivgasDermatologiskt testad
 • Tent & Gear Solarwash 500ml

  Tent & Gear Solarwash 500ml
  Tent & Gear Solarwash 500 ml är en impregnering som ger vattentäthet och UV-skydd . Använd på tält, regnkläder utan membran, ryggsäckar, barnvagnar, bagar etc.
 • Tent & Gear Solarproof 500 ml

  Tent & Gear Solarproof 500 ml
  Tent & Gear Solarproof 500 ml är impregnering från Nikwax som ger UV-skydd. Använd på exempelvis tält, regnkläder utan membran, ryggsäckar, barnvagnar och bagar.
 • Performance Repel Plus

  Performance Repel Plus
  Denna refillpåse från Grangers innehåller den kraftfulla formeln Performance Repel Plus, som återställer prestandan hos alla tekniska tyger och håller dig varm och torr. Passar utmärkt för t.ex. Gore-tex. Genom att använda refillpåsar förlänger du livslängden på din flaska samtidigt som du gör ett mindre koldioxidavtryck .
 • Waterproofing Leather Care

  Waterproofing Leather Care
  Waterproofing Leather Care är en impregneringsspray från Härkila som rengör mjukt skinn, nubuck och mocka samtidigt som andningsförmågan bevaras. Ger mycket god vattenavvisning.
 • Clothing Repel

  Clothing Repel
  BluesignFluorkarbonfriEffektiv även utan torktumling/värmeaktiveringNeutral doft
 • Performance Repel Plus

  Performance Repel Plus
  Performance Repel Plus är en impregneringsspray från Granger som skyddar dig och dina kläder från väta.
 • Spray-on Textile Waterproofing

  Spray-on Textile Waterproofing
  Fluorkarbonfri, biologiskt nedbrytbar och klassificerad som icke-giftig iht. CLP.
 • Eco Textile Proof 500ml

  Eco Textile Proof 500ml
  Optimal för material som andas och andra tygerBibehåller andningsförmågan hos moderna membrantyger (t.ex. GORE-TEX®)Gör tyget vattentåligtMiljövänlig pumpspray utan drivgasFri från fluorkolvätenBiologiskt nedbrytbar
 • Down Proof

  Down Proof
  Down Proof tvättimpregnering reducerar dunets förmåga att absorbera vatten och impregnerar det yttre höljet. Dunet blir mindre mottagligt för fukt och torkar därför snabbare under fuktiga förhållanden samt behåller isoleringsförmågan.Egenskaper för Nikwax Down Proof:Huvudanvändning: Dunfyllda klädesplagg och sovsäckarVolym: 300 ml
 • Cotton Proof

  Cotton Proof
  Impregnering som kan spädas med vatten och sprayas eller strykas på bomullstält även om tältet är vått. Egenskaper:Huvudanvändning: bomullsplagg, tältdukar, polyester/bomullsblandningarVolym: 300 ml
 • Wash-in Textile Waterproofing 500ml

  Wash-in Textile Waterproofing 500ml
  Fluorkarbonfri, snabbt biologiskt nedbrytbar samt klassificeras som ej miljöfarlig enligt CLP
 • Nikwax Glove Proof pour gants - Impregneringsmedel Unik

  Nikwax Glove Proof pour gants - Impregneringsmedel Unik
 • Softshell Spray

  Softshell Spray
  Impregnering för mjuka skaltyger.
 • Wetproof 275 ml

  Wetproof 275 ml
  Impregnering av sprayfoor vandringsskor.
 • Grangers Tent & Gear Repel UV - Impregneringsmedel Unik

  Grangers Tent & Gear Repel UV - Impregneringsmedel Unik
 • NST Down Proof - Impregneringsmedel 250 ml

  NST Down Proof - Impregneringsmedel 250 ml
 • NST Proof Spray Shoes - Impregneringsmedel 250 ml

  NST Proof Spray Shoes - Impregneringsmedel 250 ml
 • Wash-in Textile 500ml

  Wash-in Textile 500ml
  Miljövänlig intvättningsimpregnering för textilprodukter inklusive membranmaterial.
 • Nikwax Down Proof

  Nikwax Down Proof
  Effektiv, skyddande impregnering för dunfyllda plagg. Reducerar dunets förmåga att absorbera vatten och impregnerar det yttre höljet. Dunet blir mindre mottagligt för fukt och torkar därför snabbar...
 • Nikwax Tx Direct wash in - Impregneringsmedel Unik

  Nikwax Tx Direct wash in - Impregneringsmedel Unik
 • Nikwax Down Proof - Impregneringsmedel Unik

  Nikwax Down Proof - Impregneringsmedel Unik
 • Nikwax Cotton Proof

  Nikwax Cotton Proof
  Förbättrar vind- och vattenskydd avsevärt för utrustning eller plagg av bomull, tältduk samt polyester/bomullsblandningar. Kan spädas med vatten och sprayas eller strykas direkt på ytan. Volym 300 ml.
 • NST Duo Pack Chaussures - Impregneringsmedel + Deodorant Unik

  NST Duo Pack Chaussures - Impregneringsmedel + Deodorant Unik
 • Grangers Waterproofing Wax - Impregneringsmedel 100 ml

  Grangers Waterproofing Wax - Impregneringsmedel 100 ml
 • NST Proof Spray Textile - Impregneringsmedel 250 ml

  NST Proof Spray Textile - Impregneringsmedel 250 ml
 • Hestra Leather Balm

  Hestra Leather Balm
  Hestra Leather Balm är gjort för att skydda dina sporthandskar. Används för återfettning av sport- och skidhandskar. Förlänger lädrets livslängd, smidighet och dess vattenavvisande egenskaper. Appl...
 • NST Proof - Impregneringsmedel 250 ml

  NST Proof - Impregneringsmedel 250 ml
 • Re:Claim Re:claim Waterproofer - Impregneringsmedel 300 ml

  Re:Claim Re:claim Waterproofer - Impregneringsmedel 300 ml

Impregnera och vårda dina läderskor

Skor med ett yttermaterial av läder ger bra skydd mot vatten och fukt, men bara om du sköter de på rätt sätt. Det första du ska göra när du får hem dina skinnskor är att impregnera de. Använd ett vax eller en spray och ge läderskorna ett extra skyddande lager.

Återupprepa behandling de 3-4 första gångerna du använder skorna. Det brukar synas var nånstans det behövs lite extra skyddsimpregnering.

För att dina läderskor, som t.ex. Lundhags vandrarkängor, ska hålla länge ska du också vara noga med hur du förvarar skorna när de inte används. Undvik att låta dina hikingskor stå i solsken. Torka de aldrig i torkskåp då temperaturer över 40 grader inte är bra för lädermaterial.

Ska du inte använda dina skinnskor på ett tag, ge de gärna en omgång med impregneringsvax eller spray och ställ sen undan de svalt och mörkt.

Kan man impregnera sin gore-tex jacka?

Kläder med Gore-Tex har från fabrik behandlats med DWR (durable water repellent) som formar en ultratunn beläggning på ytan. Denna impregnering kan återaktiveras genom att låta jackan eller byxorna dropptorka helt och sen köra i torktumlaren i 20 minuter. Använd ett skonsamt program och med medelhög värme.

När vatten inte längre samlas ihop som pärlor och du redan har provat återaktivering, då kan man ta till ny impregneringsspray. Det är rekommenderat att använda pumpspray av miljöskäl men funkar även med aerosolspray.

Finns det biologiskt nedbrytbar impregnering?

Ja, det finns faktiskt några tillverkare som tagit fram miljövänligare alternativ. Ett av de är svenska OrganoTex med Wash-In Textile Waterproofing. Forskare vid SLU och Stockholms Universitet ligger bakom teknologin i den produkter. Prisbelönt produkt som WWF utsett till en viktig Climate Solver.

ilead