Ulljackor

Ulljackor är populära på grund av deras förmåga att hålla värmen i ur och skur. Ullen isolerar genom att lagra din kroppsvärme i den luftiga strukturen.

Här har vi samlat ihop många fina yllejackor från flera olika varumärken. Bläddra igenom galleriet och se om du ser någon jacka du tycker ser snygg och intressant ut. För att läsa mer om ulljackans egenskaper klickar du dig vidare till produktsidan.

Populärt inom ulljackor

Fler tips på ulljackor

Ullens egenskaper som gör det populärt till ulljackor och andra ullkläder

Ull är en fiber som kommer från djur, där det vanligaste är att man använder fårull för att göra ullkläder. En egenskap som gör materialet så bra för en ulljacka är att det kan hålla mycket luft. Värmen från din kropp kan då lagras i luftskiktet och hjälpa dig hålla värmen när det är kallt ute.

En annan egenskap som gör ullet bättre än till exempel bomull är att det kan binda fukt utan att kännas blöt. Bomull som blivit blött får en kylande effekt. Ull som blir blöt har fortfarande kvar de värmande egenskaperna.

En till fördel med ullet är att smuts har lite svårare att tränga in i fibrerna. Det gör att det oftast räcker med att borsta av kläderna för att hålla de rena. Om man behöver tvätta ska man göra det med försiktighet och följa de tvättråd som gäller för det aktuella ullplagget.

Ull vill gärna filta sig och krypa samman om man behandlar det för häftigt. Undvik till exempel tvättmedel med enzymer eller basiska medel som såpa och tvålflingor. Det finns särskilda tvättmedel för ull och silke att köpa. Efter tvätt ska ullen torka snabbt. Släta ut ulljackan, fluffa till det och låt det torka plant så undviker du filtning.