MaximalFritid » Utrustning » Klättring » Klätterskor

Märken på klätterskor

Klätterskor

För att få maximalt grepp och rätt tyngdpunkt när man klättrar behöver man klätterskor. Det går att klättra i vilka skor som helst, men har du väl provat ett par klättringsskor kommer du förstå varför. Det som är mest typiskt för klätterskorna är att de har ett nedåtlutande tåparti som gör att man kan stå och hålla balans på väldigt små ytor. Bäst på klätterskor är märkena La Sportiva, Five Ten, Mad Rock och Evolv. Deras skor används av såväl nybörjare och proffessionella klättrare. Här kan du hitta förslag på bra klätterskor, både billiga och några dyrare, som går att beställa online.

Roligare klättring med klättersko

Nybörjare kan såklart klättra med gymnastikskor. Det som gör en klättersko bra är att den sitter tajt och det är inte många gympaskor som gör det tillräckligt mycket. Skorna får dock inte sitta för tajt så det gör ont. De ska sitta så pass tajt att foten inte kan vrida sig när man står på en smal list.

En till egenskap är att skor specifikt för klättring har en sula med hög friktion av gummi.

Klätterskorna ska också vara styva för att fungera bra. Här finns dock en uppsjö av olika grader av styvhet. Bakom köpbeslutet finns en del personliga preferenser men också vilken typ av klättring som ska göras. Klättrar man mycket på list och vägg är lite mer styvhet att föredra medan sva- och inomhusskor är något mjukare.

Skaftet är på de allra flesta skor korta. Långa skaft används när man klättrar på bigwall för att skydda vristerna om man behöver stoppa ner foten i en spricka i bergväggen.

Sula om dina favoritklätterskor

Det som slits fortast på en klättersko är sulan. Det är den som har mest kontakt med underlaget och utsätts för slitage. Om du hittat ett par skor du verkligen gillar men där sulan börjar bli sliten, då kan du sula om skorna. Nytt gummi kan sättas dit och styvare klätterskor klarar fler omsulningar än mjuka. Vänd dig till en skomakare för hjälp med detta.