Vandringsstavar

Vandringsstavar kan användas både som hjälpmedel och träningsutrustning. Skönt att ha för att trycka på med armarna när benen börjar bli trötta. Vid promenader kan man använda de för att öka belastningen och få en mer allround fysisk aktivitet där även armar och axlar får jobba.

Gåstavar, vandringsstavar och walking poles

Den här typen av stavar kan kallas för lite olika saker. Det finns stavarna du kan vika ihop och andra som är teleskopstavar du skjuter ihop. Dessa ihopvikbara, vanligen tredelade stavar är speciellt bra som vandringsstavar (trekkingstavar) i fjällen då du kan fälla ihop de och hänga de på ryggsäcken under lättare partier.

Andra gåstavar för motionsbruk har dämpningsfunktion för att motverka kraftiga stötar och istället för spets har de tyngder för att med ökad vikt göra motionsrundan lite mer ansträngande.

Förslag på hopfällbara gåstavar, promenadstavar och stavar för trekking

I guiden som nu följer kan du lätt se en översikt av gåstavar du kan köpa på nätet. Vi visar dig vad som är populärt och en hel del andra specialstavar för fjällvandring med mera.

Populärt inom vandringsstavar

 • Gåstavar kolfiber, Asaklitt

  Gåstavar kolfiber, Asaklitt
  Gåstavar ökar effektiviteten vid promenad och träning. Dämpade, tredelade teleskopstavar i kolfiber. Hårdmetallspets och löstagbar gummifot - anpassa efter underlag. Bekvämt handtag med justerbar handledsrem.
 • Classic Hiking Pole G3

  Classic Hiking Pole G3
  Classic Hiking Pole G3 är tillverkade av lätt aluminium med handtag och handledsrem i EVA skum för ett bekvämt och säkert grepp under långa vandringar i ojämn terräng. Säljs i par.Material: 7075 aluminiumDiameter: 18/16/14 mmTjocklek: 0,8 mmNylon Quick Lock SystemGrepp: EVA skumHandledsremSpets: stål med hög kolhaltSkydd till spetsen ingårSmå trugor ingårTips! Glöm inte att skruva åt justeringsskruven ordentligt för att säkerställa att stavarna håller sig i önskad längd och inte glider ihop under vandringen.
 • Swix Tourer Flick Lock

  Swix Tourer Flick Lock
  Swix Tourer Flick Lock är en vandringsstav tillverkad av aluminium och med Flick Lock-systemet, som gör det enkelt för dig att justera staven utan att ta av dig eventuella handskar. Handtaget är gjort av förlängt EVA-material, medan remmen är mjuk och bekväm i handen. Du kan dessutom enkelt byta ut trugan med hjälp av Flexi Basket-teknologin. Material: Sömlös aluminium Swix grade 6000 Längd: 64-135 cm Vikt: 514g/par
 • Foldable Hiking Pole G4

  Foldable Hiking Pole G4
  Foldable Adventure Pole är tillverkade av lätt aluminium med ett bekvämt grepp i EVA skum. Ställbar handledsrem i vävt material. Säljs i par.Material: 7075 aluminiumDiameter: 18/16/14 mmAluminium Quick Lock SystemGrepp: EVA skumHandledsremSpets: tungstenSkydd till spetsen ingårSmå trugor ingårTips! Glöm inte att skruva åt justeringsskruven ordentligt för att säkerställa att stavarna håller sig i önskad längd och inte glider ihop under vandringen.

Fler tips på vandringsstavar

 • Aergonlite 2

  Aergonlite 2
  Material:AluminiumRem: Lock Security Strap (Neoprene) (60% gummi, 40% nylon)
 • Black Diamond Alpine Carbon Z Z-Poles

  Black Diamond Alpine Carbon Z Z-Poles
  Black Diamond Alpine Carbon Z Z-Poles är en slittålig, lättviktig trekkingstav i kolfiber, som tack vare aluminiumförstärkningar enkelt klarar av de tuffa bergsäventyren under årets alla säsonger. Stavarna består av tre sektioner som enkelt går att vika ihop för smidig förvaring och fälls ut med hjälp av Speed Cone, medan handtagen i naturlig kork ger en bra känsla i handen utan att glida runt, tack vare EVA-foam. Stavarna har även andningsbara, fukttransporterande remmar för en mer bekväm och säker hantering, och Flex Tech Tips som gör att du kan använda tippar i antingen gummi eller karbid. Stavarna är även kompatibla med trekking- eller Compactor Powder-trugor. Vikt per par (100 / 110 / 120 / 130 cm): 405 / 425 / 447 / 465 g Ihopfälld längd (100 / 110 / 120 / 130 cm): 34 / 37 / 40 / 44 cm
 • Black Diamond W’s Trail Pro Shock Trek Poles

  Black Diamond W’s Trail Pro Shock Trek Poles
  Black Diamond W’s Trail Pro Shock Trek Poles är en lättviktig och justerbar trekkingstav för damer, som med Control Shock-teknologi och FlickLock Pro ger både stötdämpning och justerbarhet under dina outdooräventyr, hela året runt. Stavarna är utrustade med den innovativa SmashLock-teknologin, som låter dig fälla ihop och fälla upp teleskopstavarna snabbt och enkelt, medan de mjuka foam-handtagen ger högre komfort. Med Solution-remmar och utbytbara Tech Tips kommer du dessutom enkelt hantera de flesta terränger, oavsett om den är brant, platt, stenig eller mjuk. Stavarna är även kompatibla med en 38 mm Trekking Basket och skidtrugor på 100 mm. Vikt per par: 565 g Användbar längd: 95-125 cm Ihopfälld längd: 62 cm
 • Black Diamond Trail Pro Shock

  Black Diamond Trail Pro Shock
  Black Diamond Trail Pro Shock är en sofistikerad vandringsstav som passar för de mest krävande vandringsturerna. Trail Pro Shock har en inbyggd stötdämpningsfunktion för ökad komfort vid användning. Stavarna har ett långt handtag som gör det lättare att tampas med höjdskillnader och stålspetsarna ser till att du får ett stabilt fäste även vid halare underlag. Utrustad med FlickLock som gör det möjligt att justera längden med endast en hand. Teknisk specifikation Längd: 68 cm - 140 cm. Vikt: 590 g.
 • Expedition 3 Ski Poles

  Expedition 3 Ski Poles
  100% aluminium: 18 mm övre, 16 mm (0,63 tum) mitt och 14 mm (0,55 tum) nedreFyra säsonger utökat skumgrepp med aggressiv krokpunkt för att manipulera stänger och spännenJusterbar band med variabel bredd för ergonomisk komfort med eller utan handskarDubbel FlickLock®-justerbarhet100 mm (4 tum) pulverkorgarIndexerad hylsa för 3/4 korgkompatibilitetVikt per par : 516 g for 57-125 cm Length / 1.15 lb for 22.2-48.8 cm LengthKategori : TouringLängd : [57-125 cm] 22.2-48.8 in[62-140 cm] 24.2-54.6 inHopfällbar längd : [57 cm] 22.2 in[62 cm] 24.2 in
 • Trail Pro Trek Poles

  Trail Pro Trek Poles
  SmashLock, för snabb implementering och hopfällbarhetNya FlickLock Pro justerbarhet - nu med aluminiumkonstruktion som är lättare och enklare att användaUppdaterat mjukt skumgrepp med rem för ökad säkerhet och bättre hantering
 • Black Diamond Distance Carbon Flz Z-Poles

  Black Diamond Distance Carbon Flz Z-Poles
  Black Diamonds premiumstav med ett förbättrat stöd och slitstyrka, tack vare nya förstärkningar kring låsmekanismen och övre delen av skaftet. Med 100% kolfiber, enkel FlickLock-justering, lättviktiga handtag i EVA-skum och utbytbara gummispetsar, är detta några av de bästa hopfällbara vandringsstavarna på marknaden. Egenskaper Förbättrat stöd och mer slitstyrka Lättviktiga handtag i EVA-skum med hög andningsförmåga och fukttransport Hopfällbar konstruktion i tre delar med FlickLock-justering och Speed Cone-mekanism 100% kolfiberkonstruktion Utbytbara gummispetsar Speed Cone-teknologi Produktspecifikation Serie: Distance Vikt per par : 332 g (95-110 cm), 360 g (105-125 cm), 385 g (120-140 cm) Full längd: 95-110 cm / 105-125 cm / 120-140 cm Kollapsad längd : 34 cm (95-110 cm), 37 cm (105-125 cm), 40 cm (120-140 cm) Z-Pole Rapid Deployment System Speed Cone-teknologi Du kan med ett enkelt knapptryck släppa ut eller kollapsa staven. Den dolda inre kabeln håller ihop de olika delarna. Speed Cone-teknologin försäkrar att stavens delar lägger sig rätt automatiskt.
 • Distance Flz Z-poles

  Distance Flz Z-poles
  Distance Flz Z-poles är en premiumstav från Black Diamond som är vikbar och med fullt justerba. Nu med förbättrat stöd i skarvarna (vilket gör dem 30% styvare) och större hållbarhet tack vare förstärkningar runt låsningsmekanismen. Danna stav är mycket anpassningsbar och har FlickLock® justerbarhet och en tredelad konstruktion. Kombinerat med utbytbara, Tech Tips och ett lätt EVA-skumgrepp, kommer dessa stavar alltid att ge dig bästa grepp och fäste.
 • Black Diamond Distance Flz Z-Poles

  Black Diamond Distance Flz Z-Poles
  Kombinationen av en tredelad Z-stav med FlickLock-justering gör Black Diamond Distance FLZ till ett utmärkt val för långa vandringsturer, branta uppstigningar eller till och med för att stödja din tarp. En aluminiumkonstruktion ger styrka utan att lägga till massa onödig vikt, medan den 3-delade designen gör staven mycket kompakt när den inte används. Staven har också försetts med SlideLock-teknologi som gör låsning lätt och smidig, och FlickLock som snabbt och enkelt låter dig justera längden efter dina behov. Handtaget är gjort i lättviktigt EVA-skum med en fukttransporterande, andningsbar rem, och nedanför finns det en förlängning i EVA-skum som gör att du inte halkar med händerna. Trugan är designad för att säkra de hopfällbara delarna, och spetsarna är utbytbara (karbid och gummi) så att du kan anpassa dig till terrängen. Produktfakta: Vikt per par: (95-110 cm) 415 gram, (105-125 cm) 445 gram, (120-140 cm) 475 gram Hopfälld längd: (95-110 cm) 34 cm, (105-125 cm) 37 cm, (120-140 cm) 40 cm
 • Women's Trail Pro Shock Trekking Poles

  Women's Trail Pro Shock Trekking Poles
  SmashLock, för snabb implementering och hopfällbarhetNya FlickLock Pro - nu med aluminiumkonstruktion som är lättare och enkel att användaUppdaterat mjukt skumgrepp med en rem för ökad säkerhet och bättre hanteringAnpassade för damer
 • Camera Mount Hiking Pole

  Camera Mount Hiking Pole
  Camera Mount Hiking Pole är tillverkade av lätt aluminium med ett långt grepp i bekvämt EVA skum för att du skall kunna greppa ner ordentligt på staven då det behövs. Ställbar handledsrem i vävt material. Säljs i par.Material: 6061 aluminiumDiameter: 18/16/14/12 mmQuick Lock SystemGrepp: EVA skumHandledsremSpets: stål med hög halt av kolSkydd till spetsen ingårSmå trugor ingårKamerafäste 3/8"Tips! Glöm inte att skruva åt justeringsskruven ordentligt för att säkerställa att stavarna håller sig i önskad längd och inte glider ihop under vandringen.
 • BungyPump Power 10 kg motstånd

  BungyPump Power 10 kg motstånd
  Utomhusträning för professionella idrottareBungyPump Power är träningsstaven med inbyggd fjädring på ca 20 cm och ett motstånd på 10 kilo. Det innebär att användaren vid varje träningspass automatiskt och skonsamt kombinerar motion och tuff styrketräning. Varför BungyPump Power?Används och säljs året runtKombinerar motion och kraftfull styrketräningÖkar förbränningen med ca 77%, jmf med vanlig promenadAktiverar och stärker ca 90% av kroppens musklerLättillgänglig utomhusträningFungerar på alla underlagMålgrupperBungyPump Power passar målgrupper som eftersöker ett träningsredskap på elitidrottsnivå inom t.ex. skidåkning, boxning, ishockey etc.Professionella idrottareMotionärer på elitnivåFakta och egenskaperLängd: Justerbar 115-155 cm Spets i hårdmetallGrepp: Ergonomisk utformad med kraftfullt band Gummifot: NaturgummiSkaft - övre del: Hållbart plastmaterial, diam.30 mm Färg: SvartSkaft - nedre del: Aluminium Tillverkningsland: Sverige
 • Förvaringsväska för gåstavar

  Förvaringsväska för gåstavar
  Tillverkad av PU-behandlad polyesterMått 120x20 cmSvart 
 • Black Diamond Distance Plus Flz Z-Poles

  Black Diamond Distance Plus Flz Z-Poles
  Black Diamond Distance Plus FLZ Poles levererar ett enastående stöd oavsett säsong med uppgraderade flexspetsar som är kompatibla med både trekking- och snötrugor. De växlar sömlöst mellan tuffa vinterexpeditioner till lättare sommarutflykter, och är med andra ord ett par stavar för alla tillfällen. De lätthanterliga och bekväma egenskaperna visar sig i form av en kompakt tredelad konstruktion, FlickLock för smidig justering i olika terränger, samt SlideLock-teknologi som gör det ännu enklare att låsa och kollapsa stavarna. De har även lättviktiga handtag i EVA-skum med hög andningsförmåga och fukttransport Egenskaper Flexspetsar för 4-säsongs-bruk SlideLock-teknologi gör det ännu enklare att låsa och kollapsa stavarna Hopfällbar konstruktion i tre delar med FlickLock-justering och Speed Cone-mekanism Aluminiumkonstruktion Utbytbara gummispetsar Lättviktiga handtag i EVA-skum med hög andningsförmåga och fukttransport Produktspecifikation Series: Distance Vikt per par: [105-125 cm] 508 g, [120-140 cm] 544 g Full längd: [105-125 cm] 105-125 cm, [120-140 cm] 120-140 cm Kollapsad längd: [105-125 cm] 37 cm, [120-140 cm] 40 cm Z-Pole Rapid Deployment System Speed Cone-teknologi Du kan med ett enkelt knapptryck släppa ut eller kollapsa staven. Den dolda inre kabeln håller ihop de olika delarna. Speed Cone-teknologin försäkrar att stavens delar lägger sig rätt automatiskt.
 • BungyPump Number One

  BungyPump Number One
  Med den unika inbyggda fjädringen på ca 20 cm och 4 kg motstånd som får du upp till 77% högre effekt än en vanlig promenad utan stavar. Det visar forskning på stavarna. Upp till 90% av kroppens muskler används vid denna träningsform.  Du stärker effektivt hjärta, muskler och skelett på ett effektivt och trevligt sätt. Du avlastar samtidigt knän och fötter under promenaden. Ytterligare en effekt av de fjädrande träningsstavarna är att nedslaget i marken blir mjukare än en stav utan fjädring.  Stavarna levereras komplett med remmar för händerna, spetsar, trugor och gummifötter.  Faktura och egenskaper Justerbar längd 115-155 cmErgonomiskt utformat greppKraftfulla justerbara band runt händernaNedre delen av skaftet är i aluminiumÖvre delen är tillverkad av tåligt plastmaterialSpets i hårdmetallFoten är tillverkad av naturgummiSvart färgTillverkad i SverigeVikt ca 900 gram/par 
 • Black Diamond Trail Sport 3

  Black Diamond Trail Sport 3
  Black Diamond Trail Sport 3 är en prisvärd, tredelad vandringsstav som ger enkelt stöd för dagsturer, vandrings- och backpacking-äventyr. Dubbla FlickLock Pro-stängningar ger snabba, enkla och säkra justeringar så att du kan anpassa staven till terrängen samt ett gummihandtag med ribbat mönster minskar vibrationerna. Staven har också en grepprem med vävt foder för ökad komfort samt utbytbara spetsar med lågprofilerade vandringstrugor. Produktfakta: Vikt per par: 624 gram Längd: 100-140 cm Hopfälld längd: 63 cm
 • Distance Carbon FLZ

  Distance Carbon FLZ
  Vikt per par:[95-110 cm] 332 g[105-125 cm] 360 g [120-140 cm] 385 gAnvändbar längd: [95-110 cm] 95-100 cm [105-125 cm] 105-125 cm[120-140 cm] 120-140 cmLängd hopfälld [95-110 cm] 34 cm [105-125 cm] 37 cm[120-140 cm] 40 cm
 • Trekking Pole Tip Protectors

  Trekking Pole Tip Protectors
  Fungerar på alla BD-stavar förutom First Strike, Distance Series Z-stavar, aluminum skidstavar och Helio Fixed Length Carbon skidstavar. Säljs i par.
 • Trekking, 315 Ferrata

  Trekking, 315 Ferrata
  AsfaltsskyddLevereras med små trugor
 • Trail Trekking Poles

  Trail Trekking Poles
  Uppdaterat mjukt skumgreppDouble FlickLocks, snabb låsningTestvinnare i konsumenttidningen Råd & Röns test av hopfällbara vandringsstavar. Användartesterna har utförts av en panelgrupp i varierande åldrar som tagit med variabler som komfort, hantering, stöd, stabilitet och funktion för låsmekanismer. Och så har det gjorts trycktest för hållbarhet och ett separat hållbarhetstest för handledsremmarna.
 • Gipron Sherpa

  Gipron Sherpa
  Gipron Sherpa är en 2-delad, teleskopisk stav för alpin användning och är mycket lätt att fälla ut samt har en justerbar längd på 100-145 cm. Staven har ett mjukt, lätt och greppvänligt handtag i gummi samt FlickLock-lås för enkel justering av stavlängd. Trugan är gjord av tungsten för optimal styrka. Teknisk specifikation: Justerbar längd: 100 - 145 cm Material: GI-55
 • Walkathlon gåstavar Två-i-ett

  Walkathlon gåstavar Två-i-ett
  När man promenerar med BungyPump-stavarna stärks hjärta, muskler, vävnader och skelett. Forskning visar att man kan uppnå upp till 77% mer träningseffekt jämfört med en vanlig promenad. Lederna i främst fot-, knä- och höftleder avlastas. Den fjädrande effekten innebär att stavens nedslag mot marken blir mjukare och skonsammare för axlar och armbågar jämfört med traditionella stavar. Man använder cirka 90% av kroppens muskler när man går med BungyPump-stavar.Stavarna levereras i par, komplett med spetsar, trugor och gummifötter. Unik träningsstav i ställbart utförande. Detta gör att du kan utvecklas med din stav.  På ett enkelt sätt kan du själv och utan verktyg byta fjädringsmotstånd mellan 4 kg eller 6 kg motstånd. Passar utmärkt att ta med på resan tack vara att du utan verktyg kan dela staven i 3 delar.(Mått i delar 68 cm)  Fakta och egenskaper:Längd ställbar mellan 113-155 cmBehagligt grepp i kort Rem/handske runt handledenStällbar mellan stum och fjädrande4 kg motståndUppgradering till 6 kg motstånd medföljerSkaft av aluminiumSpets i hårdmetallFot i naturgummiVikt ca 800 gram/par
 • Black Diamond Z-Pole Pole Tip Protectors

  Black Diamond Z-Pole Pole Tip Protectors
  Black Diamond Z-Pole Tip Protectors är en smidig stavspets för Black Diamonds Distance Series Z-Poles, som gör att stavarna får ett bättre grepp mot marken, samtidigt som ljudet och påverkan på naturen reduceras.
 • Black Diamond Women's Distance Flz Z-Poles

  Black Diamond Women's Distance Flz Z-Poles
  Black Diamond Women's Distance FLZ Poles är en exceptionell äventyrspartner från vår till höst, som ger dig styrka och stöd och är enkel att justera när terrängen så erfordrar. En aluminiumkonstruktion ger styrka utan att lägga till massa onödig vikt, medan den 3-delade designen gör vandringsstaven mycket kompakt när den inte används. Staven har också försetts med SlideLock-teknologi som gör låsning lätt och smidig, och FlickLock som snabbt och enkelt låter dig justera längden efter dina behov. Handtaget är gjort i lättviktigt EVA-skum med en fukttransporterande, andningsbar rem, och nedanför finns det en förlängning i EVA-skum som gör att du inte halkar med händerna. Trugan är designad för att säkra de hopfällbara delarna, och spetsarna är utbytbara (karbid och gummi) så att du kan anpassa dig till terrängen. Produktfakta: Vikt per par: (95-110 cm) 415 gram, (105-125 cm) 445 gram Hopfälld längd: (95-110 cm) 36 cm, (105-125 cm) 40 cm Användare: Kvinnor
 • Black Diamond Alpine Carbon Cork Trek Poles

  Black Diamond Alpine Carbon Cork Trek Poles
  Black Diamond Alpine Carbon Cork Trek Poles är en mångsidig trekkingstav som enkelt hanterar alpina vandringar, midvinterexpeditioner och trekking i obanad terräng, året runt, utan problem. Stavarna tillverkas av högkvalitativ kolfiber med FlickLock Pro-teknologi, som gör stavarna helt justerbara, mer ergonomiska och mer lättanvända, utan att stavarna blir tyngre. De mjuka handtagen av kork och gummi ger dessutom högre komfort än många andra handtag, då de både har en ergonomisk, mjuk känsla och bra fukttransport, samtidigt som remmarna är konstruerade med inspiration från Black Diamonds selar för en högre säkerhet när du tacklar brant terräng. Stavarna kommer också med en 38 mm truga och utbytbara Tech Tips som låter dig anpassa stavarna efter terrängen, och är kompatibla med 100 mm skidtrugor för användning i djup snö. Vikt per par: 486 g Användbar längd: 61-130 cm Ihopfälld längd: 61 cm
 • Sportspro Travel

  Sportspro Travel
  Sportspro Travel används året om då stavens spets enkelt kan anpassas efter årstid och underlag. Gummifot för normalt underlag, Plasttruga för mjuka underlag och Spets för halt underlag. FaktaHopfällbar 35 cmUtfälld är den justerbar 111-125 cm Spets: Hårdmetall Teleskop: 4 sektioner, justerbar längd Gummifot: Naturgummi Skaft: Aluminium Färg: Svart Grepp: Vadderad handledsrem Vikt ca 600 gram/par 1 par 
 • Black Diamond Alpine Flz Z-Poles

  Black Diamond Alpine Flz Z-Poles
  Black Diamond Alpine Flz Z-Poles är en slittålig och mångsidig trekkingstav, som enkelt klarar av dina outdooräventyr, året om, oavsett om du vandrar på sommaren eller toppturar på vintern. Stavarna tillverkas av aluminium i tre sektioner med förstärkningar vid lederna, Speed Cone-system som underlättar ihopsättning, SlideLock-teknologi som förenklar låsning och ihopfällning, och FlickLock Pro, som ger dig möjligheten att justera stavarna. Handtagen i naturlig kork ger en bra känsla i handen utan att glida runt, tack vare EVA-foam, medan de andningsbara, fukttransporterande remmarna ger en mer bekväm och säker hantering av stavarna. Stavarna har även Flex Tech Tips som gör att du kan använda tippar i antingen gummi eller karbid, och är kompatibla med trekking- eller Compactor Powder-trugor. Vikt per par (110 / 125 / 140 cm): 511 / 552 / 587 g Användbar längd (110 / 125 / 140 cm): 95-110 / 105-125 / 120-140 cm Ihopfälld längd (110 / 125 / 140 cm): 34 / 37 / 40 cm
 • Women's Distance Flz Z-poles

  Women's Distance Flz Z-poles
  Längd:[110 cm] 95-100 cm [125 cm] 105-125 cm Ihopvikt:[110 cm] 36 cm[125 cm] 40 cm
 • Foldable Adventure Pole

  Foldable Adventure Pole
  Foldable Adventure Pole är tillverkade av lätt aluminium med ett långt grepp i bekvämt EVA skum för att du skall kunna greppa ner ordentligt på staven då det behövs. Ställbar handledsrem i vävt material. Säljs i par.Material: 7075 aluminiumDiameter: 18/16/14 mmAluminium Quick Lock SystemGrepp: EVA skumHandledsremSpets: tungstenSkydd till spetsen ingårSmå trugor ingårTips! Glöm inte att skruva åt justeringsskruven ordentligt för att säkerställa att stavarna håller sig i önskad längd och inte glider ihop under vandringen.
 • BungyPump Pink Charity

  BungyPump Pink Charity
  Staven är unik med sin inbyggda fjädring på cirka 20 cm och motstånd på 4 kilo. När man promenerar med BungyPump-stavarna stärks hjärta, muskler, vävnader och skelett. Forskning visar att man kan uppnå upp till 77% mer träningseffekt jämfört med en vanlig promenad. Lederna i främst fot-, knä- och höftleder avlastas. Den fjädrande effekten innebär att stavens nedslag mot marken blir mjukare och skonsammare för axlar och armbågar jämfört med traditionella stavar. Man använder cirka 90% av kroppens muskler när man går med BungyPump-stavar. Varför BungyPump Pink CharityAnvänds och säljs året runtKombinerar motion och styrketräningÖkar förbränningen med ca 77%, jämfört med vanlig promenadAktiverar och stärker ca 90% av kroppens musklerLättillgänglig utomhusträningFungerar på alla underlag BungyPump Pink Charity används och säljs året om då stavens spets enkelt kan anpassas efter årstid och underlag. Gummifot för normalt underlag, Plasttruga för mjuka underlag och Spets för halt underlag. Det ergonomiskt utformade handtaget,med kraftig rem, ger ett stabilt stöd.  Fakta och egenskaper: Längd: Justerbar 115-155 cmGrepp: Ergonomiskt utformat med kraftfullt bandSkaft - övre del: Hållbart och tåligt plastmaterialSkaft - nedre del: AluminiumSpets: HårdmetallGummifot: NaturgummiFärg: Rosa / SvartTillverkad i SverigeStavarna levereras i par, komplett med spetsar, trugor och gummifötter. 
 • Black Diamond Z-Pole Snow Baskets

  Black Diamond Z-Pole Snow Baskets
  Black Diamond Z-pole Snow Baskets är ersättningstrugor för Z-Poles som passar för snö och andra mjuka underlag, exempelvis lera. Säljs i par. *OBS: Ej för skidåkning.
 • Swix Sonic Pro Trail, Carbon

  Swix Sonic Pro Trail, Carbon
  Swix Sonic Pro Trail, Carbon är en superlätt trailrun- och trekkingstav tillverkad av kolstål, som ger den optimala kombinationen av vikt, styrka och styvhet. Staven är utrustad med både Flexi Basket-systemet, som hjälper dig att snabbt och enkelt byta truga, och Sonic Locking System, som är ett både avancerat och enkelt låsningssystem för justering av stavens längd. Multi Grip-handtaget är tillverkat av kork och ger ett säkert och bekvämt grepp mot handen även när det blir blött eller i brant terräng, medan den mjuka remmen är särskilt utvecklad för användning utan handskar och därmed inte skaver och irriterar. Tack vare det smidiga hopfällningssystemet är staven dessutom enkel att ta med sig, vilket gör Sonic Pro Trail, Carbon till den perfekta staven vid de äventyr där låg vikt och kompakt storlek är viktigt. Material: Swix Carbon Technology Swix CT 1 Grade (kolfiber) Mått: 100-135 cm, 5 cm intervall Längd, ihopfälld: 39 cm Vikt (vid 120 cm): 335g/par
 • Black Diamond Distance Z Z-Poles

  Black Diamond Distance Z Z-Poles
  Framtagen för terränglöpning och dagslånga vandringsturer, Black Diamond Distance Z är den mest prisvärda staven av Black Diamonds Z-stavar och ger dig pålitligt stöd för dina bergsäventyr från vår till höst. En aluminiumkonstruktion ger styrka utan att lägga till massa onödig vikt samt den 3-delade designen gör staven mycket kompakt när den inte används. Staven har också försetts med SlideLock-teknologi som gör låsning lätt och smidig. Handtaget är gjort i lättviktigt EVA-skum med en fukttransporterande, andningsbar rem samt nedanför så finns det en förlängning i EVA-skum som gör att du inte halkar med händerna. Trugan är designad för att säkra de hopfällbara delarna samt spetsarna är utbytbara (karbid och gummi) så att du kan anpassa dig till terrängen. Produktfakta: Vikt per par: (100 cm) 342 gram, (110 cm) 355 gram, (120 cm) 370 gram, (130 cm) 402 gram Hopfälld längd: (100 cm) 33 cm, (110 cm) 36 cm, (120 cm) 40 cm, (130 cm) 43 cm
 • Distance Z Trekking Poles

  Distance Z Trekking Poles
  Vikt per par:[100 cm] 342 g[110 cm] 355 g[120 cm] 370 g[130 cm] 402 gAnvändbar längd: [100 cm] 100 cm[110 cm] 110 cm[120 cm] 120 cm[130 cm] 130 cmIhopfälld längd:[100 cm] 33 cm[110 cm] 36 cm [120 cm] 40 cm [130 cm] 43 cm
 • SportsPro Fitness, teleskopstav

  SportsPro Fitness, teleskopstav
  Med dessa stavar ökar du din kaloriförbränning med upp till 38 % visar forskning.Du stärker effektivare din kondition jämfört med en vanlig promenad. Stavarna är justerbara i längd mellan 85-135 cm Faktura och egenskaper Ställbar längd 85-135 cmTillverkade av aluminium för låg viktErgonomiskt utformat handtag med vadderad rem runt handledenKompletta med gummifötterLevereras i par  
 • Trail Pro Shock Trek Poles

  Trail Pro Shock Trek Poles
  SmashLock, för snabb implementering och hopfällbarhetNy FlickLock Pro justerbarhet - nu med aluminiumkonstruktion som är lättare och enkel att användaUppdaterat mjukt skumgrepp med en rem för ökad säkerhet och bättre hantering
 • Vinterspetsar till BungyPump

  Vinterspetsar till BungyPump
  Gummifötter med spetsar som passar för isiga och hala underlag. Dessa passar alla BungyPump-stavarna. 
 • Black Diamond Distance Carbon Z Z-Poles

  Black Diamond Distance Carbon Z Z-Poles
  Black Diamond Distance Carbon Z Poles är de lättaste Z-stavarna med ett förbättrat stöd och slitstyrka, vilket ger dig det absolut bästa av två världar. Stavarna är tillverkade av 100% kolfiber och väger endast 273-315 gram beroende på längd. Tack vare nya förstärkningar kring låsmekanismen och övre delen av skaftet, är de även mer robusta än tidigare. Utrustad med lättviktiga handtag i EVA-skum och lättviktiga gummispetsar. Egenskaper Förbättrat stöd och mer slitstyrka Lättviktiga handtag i EVA-skum med hög andningsförmåga och fukttransport 100% kolfiberkonstruktion Hopfällbar konstruktion i tre delar med FlickLock-justering och Speed Cone-mekanism Utbytbara gummispetsar Produktspecifikation Serie: Distance Vikt per par: 273 g (100 cm), 284 g (110 cm), 298 g (120 cm), 315 g (130 cm) Full längd: 100 cm/110 cm/120 cm/130 cm Kollapsad längd: 33 cm (100 cm), 36 cm (110 cm), 40 cm (120 cm), 43 cm (130 cm) Z-Pole Rapid Deployment System Speed Cone-teknologi Du kan med ett enkelt knapptryck släppa ut eller kollapsa staven. Den dolda inre kabeln håller ihop de olika delarna. Speed Cone-teknologin försäkrar att stavens delar lägger sig rätt automatiskt.
 • Black Diamond Trail Pro Trek Poles

  Black Diamond Trail Pro Trek Poles
  Black Diamond Trail Pro Trek Poles är en lättviktig och justerbar trekkingstav, som kommer vara en pålitlig, slitstark kompanjon under dina vandringsäventyr, oavsett om de tar dig på en dagstur i skogen eller en flerdagarstur i bergen. Stavarna är utrustade med den innovativa SmashLock-teknologin, som låter dig fälla ihop och fälla upp teleskopstavarna snabbt och enkelt, medan FlickLock Pro ger dig möjlighet att snabbt reglera stavarna efter terrängen du rör dig i. Handtagen är dessutom ergonomiskt utformade och ger en mjuk känsla för lättare hantering och ökad säkerhet, samtidigt som Solution-remmarna inspirerade av Black Diamonds selar och utbytbara Tech Tips gör att du enkelt hanterar de flesta terränger, oavsett om den är brant, platt, stenig eller mjuk. Stavarna är även kompatibla med en 38 mm Trekking Basket och skidtrugor på 100 mm. Vikt per par: 530 g Användbar längd: 105-140 cm Ihopfälld längd: 65 cm
 • Black Diamond Distance Carbon Z Acc-Ready Pole

  Black Diamond Distance Carbon Z Acc-Ready Pole
  Black Diamond Distance Carbon Z Acc-Ready Pole är en lättviktig, mångsidig trekkingstav i kolfiber för snabba och lätta äventyr i bergen, och är perfekt för dig som vill minska vikten på din utrustning. Samtidigt är stavarna otroligt funktionella, med FlickLock-justering, utbytbara Tech Tips och kompatibilitet med skidtrugor på 100 mm för djup snö, så att stavarna klarar av de äventyr du tar med dem på. Värt att nämna är också att stavarna är utrustade med Accessory Grip, vilket gör att den är kompatibel med ett fästbart tillbehör (säljes separat) som förvandlar stavarna till Black Diamonds Distance UL Shelter-stavar. Vikt per par: 388 g Användbar längd: 105-125 cm Ihopfälld längd: 38 cm
 • Black Diamond Trail Back Trek Poles

  Black Diamond Trail Back Trek Poles
  Black Diamond Trail Back Trek Poles är en pålitlig, justerbar vandringsstav, som ger ökad stabilitet och komfort under alla dina vandringsäventyr - oavsett om du bara är ute under dagen. Stavarna har en konstruktion med tre sektioner och Dual Flicklocks för fullständig reglerbarhet för att passa alla typer av terräng, medan handtaget i mönstrat gummi reducerar vibrationerna från marken för ökad komfort. Stavarna har även bekväma remmar på handtagen, Long Flex-tippar och lågprofilstrugor för trekking. Vikt per par: 610 g Användbar längd: 63-140 cm Ihopfälld längd: 63 cm
 • Walking Pole Adj

  Walking Pole Adj
  Walkingstavar med justerbar längd. Stavröret har längdmarkeringar mellan 105 och 140 cm, men går att använda i kortare längder. Stavarna har också avtagbar snötruga och du kan använda utbytbara gummispetsar eller fast spets i kolfiberstål. Gåstavar; Senior; Avtagbar snötruga; Handledsrem
 • Black Diamond Trail Pro Shock Trek Poles

  Black Diamond Trail Pro Shock Trek Poles
  Black Diamond Trail Pro Shock Trek Poles är en lättviktig och justerbar trekkingstav, som med Control Shock-teknologi och FlickLock Pro ger både stötdämpning och justerbarhet under dina outdooräventyr, hela året runt. Stavarna är utrustade med den innovativa SmashLock-teknologin, som låter dig fälla ihop och fälla upp teleskopstavarna snabbt och enkelt, medan de mjuka handtagen i gummi ger högre komfort. Med Solution-remmar och utbytbara Tech Tips kommer du dessutom enkelt hantera de flesta terränger, oavsett om den är brant, platt, stenig eller mjuk. Stavarna är även kompatibla med en 38 mm Trekking Basket och skidtrugor på 100 mm. Vikt per par: 590 g Användbar längd: 105-140 cm Ihopfälld längd: 68 cm
 • Gipron Sweden

  Gipron Sweden
  Gipron Sweden är en prisvärd, 2-delad stav som passar till telemarksåkning och toppturer samt har en justerbar längd på 118-165 cm. Staven är gjord i lätt aluminium och har ett greppvänligt handtag i kompositmaterial. För enkel justering av längden så har staven FlickLock-teknologi. Teknisk specifikation: Justerbar längd: 118 - 165 cm
 • Gummifötter rundade Bungypump

  Gummifötter rundade Bungypump
  Gummifötter av rundad modell till BungyPumpstavar. Tillverkade i Naturgummi. Dessa fötter passar alla modeller av märket BungyPump.
 • Black Diamond W’s Trail Ergo Cork Trek Poles

  Black Diamond W’s Trail Ergo Cork Trek Poles
  Black Diamond W’s Trail Ergo Cork Trek Poles är en stabil, lättviktig trekkingstav för damer, som med FlickLock för justerbarhet och utbytbara Tech Tips i karbid enkelt hanterar de flesta terränger hela året runt. Stavarna är utrustade med ett ergonomiskt format handtag i kork för hög komfort, bättre fuktkontroll och lättare hantering, och är kompatibla med Tech Tips i gummi och snötrugor på 100 mm. Vikt per par: 500 g Användbar längd: 65-125 cm Ihopfälld längd: 65 cm
 • Trail Ergo Cork Trek Poles

  Trail Ergo Cork Trek Poles
  Naturkorksgrepp leder bort svett 15-graders korrigeringsvinkel för optimal grepppositionDubbel FlickLock justerbarhetUtbytbar karbid Tech Tips, 38mm TrekkingtrugorSkidkompatibel, kompatibel med 100mm skidtrugorTestvinnare i konsumenttidningen Råd & Röns test av hopfällbara vandringsstavar. Användartesterna har utförts av en panelgrupp i varierande åldrar som tagit med variabler som komfort, hantering, stöd, stabilitet och funktion för låsmekanismer. Och så har det gjorts trycktest för hållbarhet och ett separat hållbarhetstest för handledsremmarna.
 • Women's Alpine Carbon Cork Trekking Poles

  Women's Alpine Carbon Cork Trekking Poles
  Premium korkgrepp med nyutvecklad ergonomisk grepptopp och rem för komfort, bättre hantering och säkerhetNya FlickLock Pro - nu med aluminiumkonstruktion som är lättare och enklare att använda3-lagers 100% Kolfiberskaft
 • Alpine FLZ Trekking Poles

  Alpine FLZ Trekking Poles
  SlideLock-tekniken förbättrar användarvänligheten när du låser din stavÖkad styvhetNaturkorkgrepp med band som andasGlidfri EVA-skumgreppsförlängningDelbar i tre sektioner med snabbkopplingar, FlickLock® ProAluminiumkonstruktionFlex Tech Tips tillåter att karbid eller gummitips användsTrekkingtrugor och vintertrugorVikt per par[95-110 cm] 511 g[105-125 cm] 552 g[120-140 cm] 587 gAnvändbar längd: [95-110 cm] 95-100 cm [105-125 cm] 105-125 cm[120-140 cm] 120-140 cmLängd ihopfälld: [95-110 cm] 34 cm[105-125 cm] 37 cm [120-140 cm] 40 cm
 • Trail Sport 3

  Trail Sport 3
  Testvinnare i konsumenttidningen Råd & Röns test av hopfällbara vandringsstavar. Användartesterna har utförts av en panelgrupp i varierande åldrar som tagit med variabler som komfort, hantering, stöd, stabilitet och funktion för låsmekanismer. Och så har det gjorts trycktest för hållbarhet och ett separat hållbarhetstest för handledsremmarna.

Vilken längd passar dig på gåstavar?

För att få ut mesta möjliga kraft är det viktigt att längen på dina gåstavar är anpassade för dig. En tumregel är att stavlängden ska vara 70% av din kroppslängd. Om du köper stavar för trekking i fjällterräng kan du lägga på cirka 5% för att kunna använda stavarna som stöd vid t.ex. vadning eller i branta nerförspartier för att minska belastningen på knän och framsida lår.

Om du har köpt justerbara trekkingstavar kan du reglera längden i förhållande till terrängen. I branta uppförslut ska du korta ner stavarna medan du gör det motsatta i branta nerförslut. Om du traverserar, det vill säga rör dig snett längs med bergssluttningen kan du göra den nedre staven längre och den över kortare.

Tabell för allmän stavlängd på gåstavar

Din längd (cm)Stavlängd (cm)
150105
160110
170120
180130
190135
200140

Dämpning, spetsar och handtag

Om du går mycket på hårdare underlag som asfalt, sten eller hårt packat grus kan du använda inbyggd dämpningsfunktion på vissa gåstavar. Vanligen går det att slå på och av dämpningen för att anpassa sig till underlaget.

Om du går mycket stavgång i branta uppförsbackar som slalombackar eller motionsspår behöver du bra fäste. En stavspets bör då ha ståltagg för att kunna tränga ner i underlaget och ge dig ett bra frånskjut. Du behöver inte köpa olika typer av stavar utan kan sätta på en gummihatt om du vissa motionsrundor går på asfalt som cykelvägar och trottoarer.

Handtagen på vandringsstavar kan vara av kork eller kolfiber. Det är mestadels en smaksak men däremot är handtagsremmen desto viktigare. Om du ska jobba med kraftiga stavtag där triceps får jobba hårt behöver du kunna lägga en viss snärt i slutet av taget.

Då behöver du en stavrem som ger flexibiliteten i rörelsen. Går du mestadels med promenadstavar för att ge armarnas biceps muskler och axlar träning? Då är det när du lyfter staven i framåtrörelsen som är viktigast och då är inte stavremmen avgörande utan du kan till och med använda remlösa stavhandtag.