E-cycling: Uppkopplad cykling i en virtuell värld

Ny teknik har skapat nya grenar inom cykelsporten och E-cycling har blivit mycket populärt. Lär dig mer om uppkopplad cykling i virtuella världar i vår artikel som går på djupet inom denna nya cykeltrend.

Så funkar E-cycling

E-cykling på TV med riktig cykel uppkopplad

När du kör e-cycling sitter du på en träningscykel uppkopplad mot en virtuell värld. Precis som när du cyklar ute är det uppförs- och nerförsbackar som bestämmer motståndet.

Den tekniska plattformen kan också avgöra ifall du ligger i en klunga och cyklar flera cyklister tillsammans. Ditt motstånd blir då lättare om du ligger på rulle eller om du är i täten.

Kartdata talar om för din cykel och den trainer som är dataprocessande enheten om det är uppförsbacke, nerförsbacke och vilken lutning banan du cyklar virtuella har.

Du ser din framfart på en skärm och kan där även se motståndare som cyklar samtidigt fast på sina egna cyklar, bredvid eller uppkopplade någon annanstans i världen.

En avatar representerar din "spelare" i e-cyklingen och det finns många möjligheter som inte ges i den fysiska världen. Tänk dig att du till exempel vill cykla alla delsträckor i Tour de France.

Då behöver du inte åka till Frankrike utan kan välja sträcka på skärmen och sen är det bara börja trampa.

E-cycling via digitala plattformar

För att knyta ihop den fysiska världen med den virtuella finns det digitala plattformar som e-cyklister använder sig av. Den mest använda heter ZWIFT och kostar från €19,99 per månad. Det finns även konkurrerande plattformar som Rouvy, Veloton och RGT cycling.

Zwift är en plattform som tillverkare av spinningcyklar och motionscyklar har börjat baka in stöd för direkt i deras display. Du som funderar på att köpa dig en träningscykel till hemmagymet kommer kunna köra många roliga cykelpass om du väljer en motionscykel kompatibel med Zwift.

Utrustning för e-cyklisten

Vanlig setup med utrustning för e-cycling

På bilden ser du en vanlig setup för den som kör e-cycling. En traditionell racercykel är kopplad till en cykeltrainer på bakhjulets axel. Data från den trainern skickas till den digitala plattformen och man följer allt på skärmen placerad framför cykeln.

En sak som uppenbart skiljer sig åt när man cyklar inomhus "stillaståendes" jämfört med cykling utomhus är fartvind. Men lugn, det finns företag som tänkt även på det. Motståndet kanske inte ökar men du får i alla fall känslan av fartvind i ansiktet med Wahoo Kicker Headwind!

Tävlingar och regler inom e-cycling

Populariteten av att träna e-cycling har skapat en helt ny gren inom cykelsporten. E-cycling (eng. Cycling Esports) har fått egna regelverk för hur tävlingar ska anordnas.

Detta är numer också en sport som finns representerat i den svenska SM-veckan på vintern och Svenska Cykelförbundet har en särskild kategori för denna typ av cykling.

För publiken är cykelns esport enkelt att följa och det kräver heller inte den kringorganisation som behövs för till exempel landsvägscykling. Alla som deltar kan samlas i en och samma lokal för att där kampas om titeln: bästa e-cyklist!

Den som har en E-cyclinglicens utfärdad av Svenska Cykelförbundet kan delta i SWE Cup som är ett arrangemang anordnat i samarbete med Dstny SE, Wahoo, Lactigo, Enervit och Swedish Zwift Riders. Då kör man flera race och samlar poäng när cykellopp avgörs virtuellt i Watopia (fiktiv värld).