Lär dig göra upp eld i naturen

Lär dig en metod för att göra upp eld i naturen och du har en viktig färdighet som är bra att kunna i många sammanhang, inte bara för överlevnad. Att få till en fin brasa och så småningom glöd att grilla en korv på är trevligt på utflykter.

Leta bra tändmaterial till brasan

För att göra eld börjar du med att samla in material som du kan elda med. Börja med att leta små pinnar, näver och bark på marken. De ska helst vara torra och gamla för att vara lätt att tända eld på.

Förutom tändmaterialet ska du också samla in all den ved du behöver för din brasa. Man ska inte lämna en eld i naturen obevakad, så är du ensam behöver du samla in allt på en gång innan du tänder elden. Leta efter lite grövre ved som brinner längre tid.

Täljer tunna träflisor att starta eld med

Bygg en eldstad och använd tändstål

Det är viktigt att elda med förstånd och hänsyn till naturen. Ett sätt att säkerställa så att elden inte kan sprida sig är att bygga en eldstad, om det inte redan finns på platsen. Använd stenar och bygg en ring eller elda i en grop.

Börja med att lägga tändmaterialet i mitten av din eldstad. Ett fiffigt sätt att göra upp eld på är att använda en tampong som du trasar sönder lite.

Att tända en brasa när tändstickorna blivit blöta är omöjligt. Det är därför bäst om du använder tändstål när du ska göra upp eld på dina äventyr i skogen. Små träflisor eller sönderriven tampong tar eld otroligt lätt när man kastar gnistor på de från ett tändstål. Eller börjar du med tunt, tunt näver i remsor.

Gnistor med tändstål och kniv

När du fått fyr på det lägger du på de tunnaste och smalaste pinnarna först och bygger sedan på allt eftersom med grövre ved. Se till att syre kan komma till så elden inte kvävs och slocknar.

Glöm inte släcka elden när du lämnar platsen

Lika viktigt som det är att kunna göra eld, måste du också kunna släcka den på ett bra sätt. Rotbränder är en orsak till skogsbränder som många missar när de eldar i skogen.

När man släcker en eld ska man hälla vatten på den i flera omgångar. Har du byggt en eldstad med stenar bör du också försöka se till att de svalnar effektivt. Risken är annars överhängande för återtändning när du gått. Sära på stenarna för att göra avkylningen mer effektiv.

Fler sätt att göra eld utan tändstickor

Vår favorit är tändstålet men det finns flera sätt att göra upp eld utan tändstickor. Fysik, kemi och naturens lagar kan hjälpa oss fixa brasan om vi bara vet hur man gör.

Batteri och stålull

Ett fyrkantigt batteri där man har båda polerna på samma sida (ett sånt batteri som används i brandvarnare) och lite stålull funkar som eldstartare. Lägger man an stålullen mot båda polerna kommer den att börja glöda. Har du något lättantändligt kan du då få det att börja brinna.

Konvexglas (förstoringsglas)

Ett glas där ljusstrålarna samlas ihop till en brännpunkt går att använda för att tända eld med. Förstoringsglas, kikare eller glasögon med tillräcklig styrka funkar bra för att fokusera solstrålar på till exempel tidningspapper, torrt gräs, torr bomull eller en näverbit.

Snöre brinner bra

Så gör du eld med blöt ved

Det är inte alltid vädret står på vår sida så när man ska göra upp eld med blöta pinnar eller ved blir det mycket svårare. Vatten och eld är ju varandras motsatser av element i naturen.

Metoden du ska använda är att försöka komma åt den torra kärnveden. Det tar väldigt lång tid för vatten och fukt att ta sig in på djupet i trä. Oftast stannar det på ytan eller några mm eller cm in. Om du har en kniv med dig (vilket du väl alltid har i skogen?) så kan du spänta, klyva och tälja dig ner till torrare trä.

När du fått fram tillräckligt med tändmaterial så kan du tända eld med tändstålet och försöka hålla elden vid liv tills att de blötare vedbitarna också börjar brinna. I de här lägena kan tändmetoder som ger kontinuerlig glöd eller gnistbildning bättre. Batteriet med stålull funkar bra. Förstoringsglaset går också ifall att solen tittar fram efter regnskuren.

Allemansrättens begränsningar för eldning i naturen

Allemansrätten är något unikt för Sverige som vi bör värna om. I den finns dock regler och bestämmelser som är viktiga att känna till när man ska elda i naturen. Du får inte bryta eller hugga ner levande buskar och träd.

Du får inte heller riva av näver från levande björkar eller bark från andra levande träd. Du måste leta på marken efter fallna träd och grenar.

Om du befinner dig i en nationalpark kan det finnas särskilda bestämmelser kring eldning. Då är det din skyldighet att läsa på om vad som gäller. Det kan vara totalförbud eller bara tillåtet på uppmärkta platser. Information finns ofta att läsa hos länsstyrelse eller hos turistbyrå.

Vid fara för ditt eller någon annans liv får man däremot elda även i naturskyddade områden.