Tändstål & Eldstål

Att kunna göra upp en eld är en överlevnadskunskap och färdighet som alla borde ha. Elden står för trygghet genom att den ger värme och ljus. Med eldens hjälp kan vi laga mat och hålla oss varma, samt signalera till omgivningen att vi finns där. Här kan du läsa mer om att elda i naturen.

Det säkraste sättet att tända en eld på är inte med tändstickor. De riskerar att bli blöta och odugliga. Se därför till att du har ett tändstål (eldstål) och att det finns på din packlista med utrustning. Här följer ett par förslag på tändstålen du kan beställa på nätet.

Populärt inom tändstål & eldstål

 • Zippo Chrome

  Zippo Chrome
  Zippo känner nog de flesta till. Tändaren började tillverkas på 30-talet och grundmekanismen har i stort sett inte ändrats nåt sen dess. Detta är en amerikansk klassiker, tillförlitlig, rejäl och snygg. Mått: 3,80 cm x 5,5 cm x 1,2 cm
 • Power Ignitor III

  Power Ignitor III
  Mått: 80x50x20 mmLevereras av säkerhetsskäl utan gasFör påfyllning, vänd tändaren upp och ner, fyll den till max 3/4 genom att trycka gasbehållarens munstycke mot ventilen, vänta sen i minst 5 minuter innan du använder tändaren.Använd t.ex. Primus fyllningsadapter för påfyllning eller vanlig tändargas.
 • Power Ignitor III

  Power Ignitor III
  Mått: 80x50x20 mmLevereras av säkerhetsskäl utan gasFör påfyllning, vänd tändaren upp och ner, fyll den till max 3/4 genom att trycka gasbehållarens munstycke mot ventilen, vänta sen i minst 5 minuter innan du använder tändaren.Använd t.ex. Primus fyllningsadapter för påfyllning eller vanlig tändargas.
 • Firesharp

  Firesharp
  Tips: Rekommenderar försiktighet om du får för dig att testa få gnistor med knivens egg. Ett tunt smalt eldstål är smidigt med ömtåligt. När du använder knivens vassa egg kan du skada eller rentav kapa eldstålet av misstag. Så var noggrann och använd precision!Längd: 120 mmBredd: 38 mmTjocklek: 10 mm

Fler tips på tändstål & eldstål

 • Coghlan´s Tändstål - 11 cm, 3-Pack

  Coghlan´s Tändstål - 11 cm, 3-Pack
  Tändstål för alla väder.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }Tändstål Flint Striker är ett eldstål från Coghlan"s som fungerar lika bra oavsett väder.Eldstålet räcker till att göra upp ungefär 4000 eldar, om man vet hur man gör förstås. Öva ofta så tekniken sitter när den behövs. Skapa gnistor med kniven eller med den medföljande metallbrickan.Längd: 11 cmLängd: magnesium 7 cmvikt: 53 gram
 • Coghlan´s Tändstål - 11cm

  Coghlan´s Tändstål - 11cm
  Coghlan'sTändstål för alla väder.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }Tändstål Flint Striker är ett eldstål från Coghlan"s som fungerar lika bra oavsett väder.Eldstålet räcker till att göra upp ungefär 4000 eldar, om man vet hur man gör förstås. Öva ofta så tekniken sitter när den behövs. Skapa gnistor med kniven eller med den medföljande metallbrickan.Längd: 11 cmLängd: magnesium 7 cmvikt: 53 gram
 • Coghlan´s Eldstål

  Coghlan´s Eldstål
  Coghlan'sEtt måste för alla campareCochlan´s Eldstål av magnesium skapar gnistor som är nästan 3000 grader varma och får fart på det mesta. Fungerar lika bra i fuktigt eller blött tillstånd.
 • Kupilka Firesteel 8 - tändstål

  Kupilka Firesteel 8 - tändstål
  Kupilka FireSteel 8 är ett tändstål som skapar upp till 3000 grader heta gnistor. Även om FireSteel 8 blir blöt så kommer den aldrig att sluta fungera. Detta gör den perfekt för att starta vilken sorts eld som helst.Den tillhörande strikern dvs metallbiten som man drar på tändstålet är en restprodukt från metallindustrin. Detta i kombination med att lädersnöret (av renläder) är etiskt producerat och att handtaget av Careline (50% träfiber och 50% plast) gör det hela till en väldigt human produkt. Tack vare det rejäla handtaget kan man enkelt greppa FireSteel 8 med handskar på. Detta viktiga verktyg är en nödvändighet för alla friluftsentusiaster!Tändstålets tjocklek är 8 mm vilket namnger FireSteel 8. Själva tändstålsstaven är den viktigaste delen av ett bra tändstål. Detta är skapat för att vara tillräckligt hårt för att hålla länge men tillräckligt mjukt för att vara enkelt att använda och ge stora gnistor. Detta ger maximal funktion över tid.Designen är ett partnerskap mellan Kupilka och Karu Survival (ett ledande företag specialiserade i utbildande av bush craft och överlevnadskunskaper).Tillverkad i Finland, tändstålsstaven kommer från ett EU land. Strikern är en restprodukt från metallindustrin.Total längd 124 mmDimensioner av tändstålsstaven är 8 mm x 65 mmVikt 47 g (inklusive striker och lädersnöre)
 • Casström Eldstål Ek

  Casström Eldstål Ek
  Ett mycket fint eldstål med handtag i ek.Ett mycket fint eldstål med handtag i ek. Det högkvalitativa eldstålet är tillverkat i Österrike och avger klara och kraftfulla gnistregn för enklare antändning. En stretchbar rem med skrapstål medföljer.Diameter ca. 9,5 mm ("Army"-storlek).Totallängd: ca. 13 cm.

Så gör du upp eld i naturen

Att tända en brasa när tändstickorna blivit blöta är omöjligt. Det är därför bäst om du använder tändstål när du ska göra upp eld på dina äventyr i skogen.

Leta bra tändmaterial till brasan

För att göra eld börjar du med att samla in material som du kan elda med. Börja med att leta små pinnar, näver och bark på marken. De ska helst vara torra och gamla för att vara lätt att tända eld på.

Förutom tändmaterialet ska du också samla in all den ved du behöver för din brasa. Man ska inte lämna en eld i naturen obevakad, så är du ensam behöver du samla in allt på en gång innan du tänder elden. Leta efter lite grövre ved som brinner längre tid.

Bygg en eldstad

Det är viktigt att elda med förstånd och hänsyn till naturen. Ett sätt att säkerställa så att elden inte kan sprida sig är att bygga en eldstad, om det inte redan finns på platsen. Använd stenar och bygg en ring eller elda i en grop.

Börja med att lägga tändmaterialet i mitten av din eldstad. Ett fiffigt sätt att göra upp eld på är att använda en tampong som du trasar sönder lite. De brinner otroligt lätt när man kastar gnistor på de från ett tändstål. Eller börjar du med tunt, tunt näver i remsor.

När du fått fyr på det lägger du på de tunnaste och smalaste pinnarna först och bygger sedan på allt eftersom med grövre ved. Se till att syre kan komma till så elden inte kvävs och slocknar.

Glöm inte släcka elden när du lämnar platsen

eld som brinner

Lika viktigt som det är att kunna göra eld, måste du också kunna släcka den på ett bra sätt. Rotbränder är en orsak till skogsbränder som många missar när de eldar i skogen.

När man släcker en eld ska man hälla vatten på den i flera omgångar. Har du byggt en eldstad med stenar bör du också försöka se till att de svalnar effektivt. Risken är annars överhängande för återtändning när du gått. Sära på stenarna för att göra avkylningen mer effektiv.

Allemansrättens begränsningar för eldning i naturen

Allemansrätten är något unikt för Sverige som vi bör värna om. I den finns dock regler och bestämmelser som är viktiga att känna till när man ska elda i naturen. Du får inte bryta eller hugga ner levande buskar och träd.

Du får inte heller riva av näver från levande björkar eller bark från andra levande träd. Du måste leta på marken efter fallna träd och grenar.

Om du befinner dig i en nationalpark kan det finnas särskilda bestämmelser kring eldning. Då är det din skyldighet att läsa på om vad som gäller. Det kan vara totalförbud eller bara tillåtet på uppmärkta platser. Information finns ofta att läsa hos länsstyrelse eller hos turistbyrå.

Vid fara för ditt eller någon annans liv får man däremot elda även i naturskyddade områden.