Impregnering av skor och kängor

Impregnera dina skor och kängor så förlänger du produktens livslängd och håller dina fötter torrare. Läs vidare för att bli en bättre och mer ekonomisk ägare av till vandrarkängor eller skor.

Impregnering är en behandling som ökar de vattenavvisande egenskaperna på en yta. Skor och kängor tillverkade i läder, mocka eller vissa syntetmaterial kan behandlas med impregneringsmedel.

Vissa vandrarkängor och skor levereras förimpregnerade och andra ska du själv impregnera före första användningen. Därefter är det bra att med jämna mellanrum förbättra skyddet.

Impregneringsmedel för skor

  • OrganoTex Spray-On Textile Waterproofing 500ml

    OrganoTex Spray-On Textile Waterproofing 500ml
    Organotex Spray-On Textile Waterproofing 500ml är en universell impregnering i sprayflaska som kan användas på de flesta textilier för att förbättra den vatten- och smutsavvisande funktionen. Produkten återskapar textilens vattenavvisande förmåga utan att ändra tygernas färg, textur eller andningsförmåga, vilket är viktigt för alla typer av funktionella plagg. Denna impregnering är lämplig för vattentäta tyger (med alla olika typer av membran) skalplagg, parkas, dunprodukter, vandringsbyxor, tält, sovsäckar, ryggsäckar, textilskor och andra utomhustextilier som kuddar, paraplyer och mycket mer. Tyger som den kan användas på inkluderar polyester, polyamid, soft-shell, ull, fleece, bomull, duk, akryl och olika blandningar. Bästa effekten uppnås på syntetiska material, såsom polyamid och polyester. Volym: 500 ml Instruktioner Tvätta textilen eller plagget utan att använda sköljmedel. OrganoTex rekommenderar OrganoTex BioCare Wash eller liknande “pro wash” tvättmedel för funktionella tyger. Se till att tygerna är helt torra. Skydda arbetsytan, skaka flaskan och spraya plagget / textilen på 20 cm avstånd och se till att tyget blir jämnt vått. Vänta 1 minut, spraya igen och gnid vätskan jämnt med en trasa (skyddshandskar rekommenderas på grund av PH). Ta bort överskottsvätska med en trasa eller svamp, lämna inte några droppar då det kan orsaka fläckar. Överdosera inte vätskan. Torktumla eller använd torkskåp (40-70 grader) för bästa den bästa möjliga vattenavvisande prestandan eller lufttorka så varmt som möjligt i minst 1-2 dagar för att uppnå de fulla vattenavvisande egenskaperna. För tidigare DWR * -behandlade plagg rekommenderas starkt användningen av torktumlare eller torkskåp. Denna typ av värme krävs för att fibrerna ska delas upp och stiga ordentligt, vilket bidrar till den vattenavvisande funktionen. *) DWR= Durable Water Repellent, en vattenavvisande ytbeläggning som industriellt appliceras på plaggets/textilens yta.
  • Nikwax Fabric & Leather Proof NoColour

    Nikwax Fabric & Leather Proof NoColour
    Detta tyg & läderimpregnering som lämpar sig bäst för kombinationsmaterial inklusive lätta vandringskängor och tränings- och promenadskor. Fungerar utmärkt på Gore-Tex kängor och liknande membrankängor. Miljövänligt vattenbaserat impregneringsmedel för tyg och läderskor som förlänger livslängden på dina favoritskor. Väldigt lättanvänt kan t.o.m används på blöta skor och ger ändå effekt.Egenskaper för Nikwax Fabric & Leather Proof:Tyg och läderimpregneringVolym: 125 ml

Impregnera endast rengjorda skor eller kängor

Innan en behandling utförs ska du se till att skorna är rena och torra. En ordentlig rengöring innebär att du tar bort skosnören, innersulor och försöker peta bort all smuts, småstenar och grus.

Rengör gärna med ljummet vatten och en tandborste så får du bort all skit som fastnat i eventuella små sprickor och fickor på skornas yta.

Impregnera läderkängor med vax eller fett

Om vandringskängorna har läder är det lämpligt att behandla med vax eller fett. Vax lägger sig på ytan medan fett tränger in på djupet och mättar skinnet. Om du använder vax applicerar du det bäst med gnidande cirkelrörelser. Var extra noga kring sömmar och glöm inte skornas plös!