MaximalFritid » Skor » Vandringskängor

Märken på vandringskängor

Vandringskängor

Ett par riktigt bra vandringskängor är en bra investering och som kan hålla i flera år om man köper bra kvalité och sköter om vandrarkängorna på rätt sätt. Den viktigaste kroppsdelen när man är på vandring är nog fötterna. Fötter som gör ont påverkar hela sinnet och man känner sig tröttare än vad man kanske egentligen är. Därför är det viktigt att man ha bra skor på sig.

Vandrarkängor från kvalitetsmärken

 • Dovre Extreme GTX

  Meindl Dovre Extreme har en robust galoschering som ger bra skydd i stenig terräng och Digafix snörsystem för fixering av häl och vrist. Gummigaloschering för skydd i stenig terräng.Meindls Air-Active system för ett torrt och behagligt fotklimat.Digafix snörsystem för stabil fixering av häl och vrist.Vibram® sula med Meindl Multigrip-mönster.Meindls "rullsula" ger en bekväm och avlastande gång även i tuff terräng.Vid läst.
 • Oslo 6 GTX

  Treksta Oslo 6"" GTX är en avancerad outdoorkänga, specialutvecklad för skandinaviskt klimat. Nestfit-läst för högsta komfort. Bra stötdämpning. Hypergrip naturgummisula i kombination med Trekstas uppmärksammade ICE-locksystem ger en mycket bra halksäkerhet på allt från snö och is till hala stenar och rötter. Inbyggt GORE-TEX-membran gör kängorna 100 % vattentäta samtidigt som fukt från foten ventileras ut. Yttermaterial i nubuk/nylon.
 • Barken Men

  Haglöfs Barken har en enkel design med ett läderlager som gör den både lätt och bekväm. Den lämpar sig för olika temperaturnivåer, vilket gör att den kan användas flera årstider. Samtidigt är det en avancerad outdoorkänga, med funktioner som kommer väl till pass i utmanande terräng. Kängan tillverkas av förstklassigt Terracare-läder som skyddas av en rejäl gummikant. Den har en läderbälg som förhindrar att irriterande grus tränger in, och läderfoder och hälens utformning gör att den sitter skönt. Den har även en väl beprövad, mångsidig Vibram® Four Season-yttersula, och lädret är vattenavvisande – behandla det regelbundet så har du en väderbeständig känga som kan användas året runt. Kängan går högt upp på vristen för extra stöd, stabilitet och skydd. Ögla på hälen som gör det lätt att dra på sig kängorna och underlättar förvaring, och ett snabbt och enkelt Lace locking system.
 • Oslo 10 GTX

  Treksta Oslo 10"" GTX är en hög avancerad outdoorkänga, specialutvecklad för skandinaviskt klimat. Nestfit-läst för högsta komfort. Bra stötdämpning. Hypergrip naturgummisula i kombination med Trekstas uppmärksammade ICE-locksystem ger en mycket bra halksäkerhet på allt från snö och is till hala stenar och rötter. GORE-TEX-membranet gör kängorna 100 % vattentäta samtidigt som fukt från foten ventileras ut. Yttermaterial i nubuk/nylon.
 • Tatra Wide GTX

  Tatra Wide GTX är en populär och modern vandringskänga som förenar klassisk skomakarkonst med den senaste tekniken. Tatra Wide GTX har en innovativ och flexibel Vibram AW yttersula som ger foten stöd och förebygger trötthet. Dessutom är kängan väldigt lätt trots sin stabilitet.Flexibel Vibram AW yttersulaStötdämpande i hälen för ökad komfortBred läst
 • Dovre Low

  Minimerat antal sömmar i nederdelen och gummirand som skyddar mot slitage.
 • Island Lady MFS

  Meindl Island har sålt i över 1 miljon exemplar och belönats med mängder av utmärkelser och toppbetyg vilket har gjort den till en marknadens populäraste kängor.Island Lady MFS Active är en vattentät Gore-Tex känga anpassad för kvinnor under vandring med tung packning. Kängan fungerar utmärkt året runt i kombination med en tjockare strumpa under vintern.Både skaftet och sulan är utrustad med MFS (Memory Foam System) som är ett speciellt skum som formar sig efter din vrist och fot vilket ger en personlig passform i hela kängan. Kängan behåller formen till nästa gång du använder den.För bästa livslängd rekomenderar vi att du underhåller kängorna med Meindl Sportwax.
 • Vandra Mid

  Vandra är tillverkad enligt skalprincipen. Kängan erbjuder ett skyddande, högt skallager som invändigt enkelt kan anpassas efter både aktivitet och temperatur. 1-lagerskängan är även lättare, smidigare, andas bättre och kan relativt lätt repareras jämfört med en fodrad känga.Vibram® Traction-sula med kraftfullt greppEVA isolering för stötdämpning och isolationCellgummibotten med Certech® 3.0-konstruktion
 • Park

  Byggd på Opti-lästenLätt och mångsidigThis boot has the Lundhags Opti Last, please refer to sizing chart for fitting.
 • Renegade LL Mid - Vandringskängor 14;7,5 espresso

 • Hunter GTX

  Med Hunter Gore-Tex slipper du frysa på passet och tar dig fram i skog och mark på ett säkert sätt.Rejäl känga från VikingTjockt foderUttagbar innersulaGreppsäker yttersula
 • X-SO 70 Mid GTX

  Kängan är tillverkad med Gore-Tex® Surround™-teknologi med ventilation under foten, vilket resulterar i en vattentät känga som håller fötterna torra och fräscha.Fotbädd: Luft-Active® Waffle EVALöstagbar innersulaOvansidan på skon är klädd i lätt och luftig mesh för ventilationInnersulan förhindrar uppkomst av blåsor och skavsår
 • Contessa Women's High R

  Lundhags Contessa Ws High är en slitstark 3-lagers känga speciellt framtagen för kvinnor som vill ha bästa möjliga skydd och stabilitet i kraftigt kuperad terräng. Modellen är baserad på Professional-kängan och fullnarvsskinnet ger maximal slitstyrka. Konstruktionen med Certech® 3.5 ger en stadig och bekväm känsla samtidigt som Normal-lästen och Vibram® Soft Traction-sulan ingjuter förtroende när terrängen sätter både dig och kängan på provDamNormal lästNeoprenfodrat skaft i fullnarvskinnVibram® soft traction-sulaThis boot has the Lundhags Normal Last, please refer to sizing chart.
 • Oxo GT Men

  Oxo Gt Men från Haglöfs är en bekväm, stadig läderkänga för långa vandringsturer. Designad för att du bekvämt ska kunna bära en ryggsäck, FluidRide™ gör stegen mjuka och GORE-TEX® skyddar dina fötter från väder och vind. Herrstorlekar.
 • Skare

  Perwanger splitskinnVibram Curcuma yttersula med tåskyddEVA i hela mellansulan för dämpningUrtagbar Skare Liner innersko i ull med HFCHFC hälgrepp
 • Island MFS Active

  Meindl Island har sålt i över 1 miljon exemplar och belönats med mängder av utmärkelser och toppbetyg vilket har gjort den till en marknadens populäraste kängor.Island MFS Active är en vattentät Gore-Tex känga anpassad för män vid vandring med tung packning. Kängan fungerar utmärkt året runt i kombination med en tjockare strumpa under vintern.Både skaftet och sulan är utrustad med MFS (Memory Foam System) som är ett speciellt skum som formar sig efter din vrist och fot vilket ger en personlig passform i hela kängan. Kängan behåller formen till nästa gång du använder den.För bästa livslängd rekomenderar vi att du underhåller kängorna med Meindl Sportwax.
 • Ridge Mid Gt Women

  Haglöfs Ridge Mid GT är en vattentät vandringssko tillverkad i mjukt och bekvämt läder. Skon har högtekniska funktioner som ger stöd, stötdämpning och stabilitet. Utvecklad tillsammans med ASICS.
 • Oxo GT Women

  Oxo Gt Women från Haglöfs är en bekväm, stadig läderkänga för långa vandringsturer. Designad för att du bekvämt ska kunna bära en ryggsäck, FluidRide™ gör stegen mjuka och GORE-TEX® skyddar dina fötter från väder och vind. Damstorlekar.
 • Quest 4D 2 GTX W

  Salomon Quest 4D 2 Gtx® W är en vandringskänga för damer. Den uppdaterade Quest 4D 2 GTX® bibehåller enastående stabilitet och grepp, med en mer ergonomisk plös för bättre komfort, skosnörena håller snörningen bättre samt fräscha designdetaljer.
 • Vandra Women's High

  Vandra är tillverkad enligt skalprincipen. Kängan erbjuder ett skyddande, högt skallager som invändigt enkelt kan anpassas efter både aktivitet och temperatur. 1-lagerskängan är även lättare, smidigare, andas bättre och kan relativt lätt repareras jämfört med en fodrad känga.Vibram® Traction-sula med kraftfullt greppEVA-isolering för stötdämpning och isolationCellgummibotten med Certech® 3.0-konstruktion
 • Forest

  Perfekt för dig som har rätt raka och breda fötter. Och som vanligt när det gäller skalkängor, så är de lite hårda i början men sitter som en smäck när du väl gått in dem. När du väljer storlek på kängan så är det bäst att mäta foten med en tunn strumpa på. Lägg till 20 mm och kolla på storleksguiden. Har du olika stora fötter? Gå efter måttet på den största foten. En annan regel är att du ska ha ca 10 mm kvar framme vid tårna till kängans framkant när du har de sockar på som du brukar ha i dina kängor.
 • Vandra High

  Vandra är tillverkad enligt skalprincipen. Kängan erbjuder ett skyddande, högt skallager som invändigt enkelt kan anpassas efter både aktivitet och temperatur. 1-lagerskängan är även lättare, smidigare, andas bättre och kan relativt lätt repareras jämfört med en fodrad känga.Vibram® Traction-sula med kraftfullt greppEVA isolering på 6 mm för stötdämpning och isolationCellgummibotten med Certech® 3.0-konstruktion
 • Vandra Women's Mid

  Vandra är tillverkad enligt skalprincipen. Kängan erbjuder ett skyddande, högt skallager som invändigt enkelt kan anpassas efter både aktivitet och temperatur. 1-lagerskängan är även lättare, smidigare, andas bättre och kan relativt lätt repareras jämfört med en fodrad känga.Vibram® Traction-sula med kraftfullt greppEVA-isolering för stötdämpning och isolationCellgummibotten med Certech® 3.0-konstruktion
 • Impulse Mid GTX Women's

  Slimmad allround vandringssko från Viking Footwear med shockabsorberande EVA mellansula och vattentätt Gore-Tex membran. Damstorlekar.
 • Jaure Mid

  Skaftet är tillverkat av nubuck fullnarvsskinn och Poron® Slow Rebound som genom sin tröghet och dämpade förmåga gör skaftet oerhört stabilt men ändå följsamt. Det 1,4 mm tjocka microfiber-fodret i skaftet ger hög slitstyrka och mycket god passform. Opti-läst, en bredare läst med lägre vristVibram® Traction-sula med kraftfullt greppCellgummibotten med Certech® 4.0-konstruktionEVA isolering på 6 mm för stötdämpning och isolation
 • Women's Chocorua Trail

  En vattentät känga med Gore-Tex material. Vadderad vid ankeln och på plösen för bästa komfort, EVA i mellansulan för bästa stötdämpning. Dammodell.
 • Professional High Opti

  Professional har en Vibram® Traction-sula med kraftfullt grepp och en kraftig och vattentät cellgummibotten med Certech® 4.0-konstruktion. Kängan har en tjockare EVA-isolering för både stötdämpning och isolering från kyla underifrån.Vibram® Traction-sula med kraftfullt greppCellgummibotten med Certech® 4.0-konstruktionEVA-isolering på 6 mm för stötdämpning och isolation
 • Renegade GTX Mid - Vandringskängor 10 - Regular;10 - Wide;10,5 - Regular;10,5 - Wide;11 - Regular;11 - Wide;11,5 - Regular;11,5 - Wide;12 - Regular;12 - Wide;13 - Regular;13 - Slim;13 - Wide;14 - Regular;14 - Wide;15 - Regular;15 - Wide;7 - Regula

 • Women's Lavena II Gtx - Vandringskängor 3,5;4;4,5;5;5,5;6;6,5;7;7,5;8;8,5 asphalt

 • Jaure II Light High

  Jaure II Light High är en avancerad och teknisk känga som passar både för en erfaren användare som efterfrågar en känga i låg vikt och en användare som ställer höga krav på funktion. Slitstarkt material (Certech® Exp-teknologi) i låg vikt i nedre del av kängan. De tre lagren iCertech® Exp bildar ett lätt och slitstarkt skydd mot allt möjligt slitage som enkänga utsätts för! Jaure II Light High är uppdaterad med Vibram® Curcuma yttersula för låg vikt och greppförmåga. Skaftet består av Heinen Terracare fullnarvs-skinn. Material: - Heinen Terracare fullnarvsskinn- HFC™ hälgrepp- Vibram Curcuma- Librasmart TPU 1,5 mm- Ariaprenefodrat skaft- Stötdämpande hälkil i polyuretan
 • Tjakke Mid

  Tjakke Mid har en lägre del i Certech® Exp (1.5 mm Liba Smart, 1 mm Micro fibre). Cellular Rubber Technology är tillverkningsteknologin bakom Lundhags cellgummibottnar. Cellgummit jäser i processen, något som ger massor av microluftbubblor vilket resulterar i ett lätt, flexibelt och helt vattentätt material. Skaftet är i Perwanger® Split Skinn och Ariaprene fyllning. Tjakke Mid har extra hälgrepp med Heel Fit Control (HFC) och Light Vibram® Curcuma yttersula. HFC™ innebär att det finns en extra stoppning som täcker över skarven mellan botten och skaftet för att ge ett bättre hälgrepp och stabilitet. Tjakke Mid har också en ny Beta Pro innersula och en ny hälkil i stötdämpande polyuretan. Material: Perwanger® splitskinn, HFC™ hälgrepp, Vibram Curcuma, Libasmart TPU 1,5 mm, Ariaprenefodrat skaft
 • Tibet GTX Hi - Vandringskängor 11,5 sepia

 • Wendelstein - Vandringskängor 10;10,5;11;11,5;12;12,5;13;7,5;8;8,5;9;9,5 brown

 • Jaure High

  Skaftet är tillverkat av nubuck fullnarvsskinn och Poron® Slow Rebound som genom sin tröghet och dämpade förmåga gör skaftet oerhört stabilt men ändå följsamt. Det 1,4 mm tjocka microfiber-fodret i skaftet ger hög slitstyrka och mycket god passform. Opti-läst, en bredare läst med lägre vristVibram® Traction-sula med kraftfullt greppCellgummibotten med Certech® 4.0-konstruktionEVA-isolering på 6 mm för stötdämpning och isolation
 • Fanes GTX - Vandringskängor 7 ash

 • Jaure II High

  Jaure II High har en slitstark nederdel i låg vikt i ny Certech® Exp-teknologi. Skalkonstruktionen har ett yttre lager i Liba Smart, mittenlagret i EVA och närmast foten är det microfiber. Tillsammans bildar dessa tre lager i Certech® Exp ett lätt och slitstarkt skydd mot allt möjligt slitage som en känga utsätts för. Jaure II High har en förbättrad slitstyrka i tåsektionen och en ny häl kil för en bättre stötdämpning. Skaftet är tillverkat i Heinen Terracare fullnarvs-skinn och Ariaprene för god isolering, hög komfort och en passform som håller över lång tid. Material:- Heinen Terracare fullnarvsskinn- HFC™ hälgrepp- Vibram® Traction-sula- TPU tåkappa- Libasmart TPU 1,5 mm- Ariaprenefodrat skaft- Stötdämpade hälkil i polyuretan
 • Park Lined

  Vattentät Certech® 4.5 cellgummibotten för rejäl stabilitet och med grovmönstrad gummisula. Tänk på att Park Lined har en annan läst än Park-kängan och inte är utvecklad för att användas utan filtinnersko.Certech® 4.5 cellgummibotten
 • Vojo Hike Mid Texapore Women's

  Mocka och slittåliga materialVattentätt TEXAPORE-membran med god andasförmågaSnabbtorkande, CIRCULINER-foder med andasförmågaKraftig och lättviktig vandringssulaSkyddande häl- och tåhätta
 • Performance

  Meindl Performance kängan är perfekt för jakt och vandring och har blivit populär bland yrkesfolk som militärer, väktare och polis. Meindls Air-Active system för ett torrt och behagligt fotklimat. Vibram® sula med Meindl Multigrip-mönster. Meindls "rullsula" ger en bekväm och avlastande gång även i tuff terräng.
 • Women's R-Evo GTX - Vandringskängor 37;37,5;38;38,5;39;39,5;40;41,5;42 smoke

 • Lady Light LL - Vandringskängor 4;4,5;5;5,5;6;6,5;7;7,5;8;8,5 schiefer

 • Jaure II Mid

  Jaure II Mid har en slitstark nederdel i låg vikt i ny Certech® Exp-teknologi. Skalkonstruktionen har ett yttre lager i Liba Smart, mittenlagret i EVA och närmast foten är det microfiber. Tillsammans bildar dessa tre lager i Certech® Exp ett lätt och slitstarkt skydd mot allt möjligt slitage som en känga utsätts för! Jaure II Mid har en förbättrad slitstyrka i tåsektionen och en ny häl kil för en bättre stötdämpning. Skaftet är tillverkat i Heinen Terracare fullnarvs-skinn och Ariaprene för god isolering, hög komfort och en passform som håller över lång tid. Material:- Heinen Terracare fullnarvsskinn- HFC™ hälgrepp- Vibram® Traction-sula- TPU tåkappa- Libasmart TPU 1,5 mm- Ariaprenefodrat skaft- Stötdämpade hälkil i polyuretan
 • Lavaredo GTX - Vandringskängor 10 - Regular;10 - Wide;10,5 - Regular;10,5 - Wide;11 - Regular;11 - Wide;11,5 - Regular;11,5 - Wide;12 - Regular;12 - Wide;12,5 - Regular;12,5 - Wide;13 - Regular;13 - Wide;7 - Regular;7,5 - Regular;7,5 - Wide;8 - Re

 • Predazzo GTX - Vandringskängor 10;10,5;11;11,5;12;12,5;13;7;7,5;8;8,5;9;9,5 blue

 • Women's Renegade LL Mid - Vandringskängor 4 brown

 • Trekker - Vandringskängor 10 - Regular;10 - Wide;10,5 - Regular;11 - Regular;11 - Wide;11,5 - Regular;11,5 - Wide;12 - Regular;12 - Wide;12,5 - Regular;12,5 - Wide;13 - Regular;13 - Wide;13,5 - WXL;14 - WXL;14,5 - WXL;15 - WXL;7 - Regular;7,5 - Re

 • Syncro High

  Lundhags Syncro High är Lundhags mest avancerande känga någonsin. Extremt stabil med höga skaft med god passform och comfort. Ett måste för den som sätter höga krav på sin utrustning.Vibram® Traction-sula.Konstruktion: Certech® 4.0Opit-läst
 • Zephyr Mid - Vandringskängor 10,5 desert

 • Dragontail Hike GTX - Vandringskängor 12,5;5,5 brown

 • Tiago GTX Mid - Vandringskängor 11;11,5;12;7,5 espresso

 • Ranger III GTX - Vandringskängor 10;10,5;11;11,5;12;12,5;13;13,5;14;14,5;15;7;7,5;8;8,5 schiefer

 • Women's Mauria GTX - Vandringskängor 3,5 - Regular;4 - Regular;4 - Slim;4 - WXL;4,5 - Regular;4,5 - Slim;4,5 - WXL;5 - Regular;5 - Slim;5 - WXL;5,5 - Regular;5,5 - Slim;6 - Regular;6 - Slim;6 - WXL;6,5 - Regular;6,5 - Slim;6,5 - WXL;7 - Regular;7

Att välja rätt vandringskängor

Att välja rätt skor på fötterna för vandring är inte det lättaste. Vi har försökt sammanställa några konkreta tips för hur du väljer rätt vandringskängor. Det viktigaste man har på sig under en vandring är faktiskt det man har på fötterna. Dåligt anpassade vandringsskor är den vanligaste orsaken till fotskador och problem med fötterna. Ett skavsår mellan tårna, på hälen eller under hålfoten begränsar oss väldigt mycket. Även fast det finns bra skavsårsplåster är det viktigt att jobba förebyggande så att skav inte uppstår.
Storleken bör vara så lång att hela foten och två par strumpor får plats. En tumregel är att du ska ha en fingerbredds utrymme framför stortån. Under en längre vandring sväller nämligen fötterna en del. Tänk också på att hikingkängor bör vara så pass breda att tårna inte pressas mot varandra.
Sulan bör vara tjock, kraftig och gärna med mönster för att undvika att foten glider för mycket inuti skon.

Det sämsta du kan göra är att ge dig av på vandring i helt nyinköpta skor som du aldrig tidigare använt. Det är nästan en garanti för att du får skavsår. Gå in vandringskängorna hemma på kortare turer innan du går på en längre fjällvandring eller skogsvandring längs en vandringsled.

Impregnering av kängor och andra skor

För att skydda och förlänga livslängden på kängor, och andra skor för den delen, kan man impregnera de. Det är något som är bra för flera olika typer av material som läder, syntet och mocka. Det enklaste är att använda impregneringsspray. En osynlig yta med vattenavvisande egenskaper bildas utanpå skon. Skyddet mot att vatten tränger in i materialet ökar då.

Impregnering kan göras med jämna mellanrum för att stärka skyddet. Innan en behandling utförs ska man se till att kängan är ren och torr. En ordentlig rengöring innebär att man tar bort skosnören, innersulor och försöker peta bort all smuts, småstenar och grus. På insidan av skon kan du jobba med ljummet vatten och tandborste.

Om vandringskängorna har läder är det lämpligt att behandla med vax eller fett. Vax lägger sig på ytan medan fett tränger in på djupet och mättar skinnet. Om du använder vax ska du med gnidande cirkelrörelser applicera vaxet. Var extra noga kring sömmar och glöm inte skornas plös.