Klädmärken från Åre

Klädmärken från Åre är duktiga på friluftskläder och kanske bäst på skidkläder för alpin skidåkning. Närheten till flera av de Jämtländska fjällen och skidorten Åre med Åreskutan ger en perfekt testmiljö för kläder som ska tåla väder av olika slag. I den här artikeln går vi igenom små och stora klädföretag med rötterna i Åre.

Tjej i skidkläder, Åre

Absolut mest känd är Peak Performance, grundat som klädföretag i Åre 1986 av de tre skidfantasterna Stefan Engström, Peter Blom och Christer Mårtensson. Deras mål var att få tillbringa mer tid i Årefjällen, som de älskade och att de vill skapa funktionella kläder så som de ville att de skulle vara.

Idag ägs Peak Performance av ett danskt bolag men hjärtat klappar fortfarande på Åre Torg där deras flaggskeppsbutik, Peak Performance General Store, finns kvar.

Nya märken med designkläder från Åre

Många märken har följt efter men också förändrat och utvecklat bilden av Åre som designmecka för kläder och skidutrustning. Precis innan millenieskiftet lanserades till exempel täckkjolen av Skhoop med Sissi Kewenter som designer och grundare.

Anna Vister grundade Eivy clothing 2009 för att hon tyckte underställ var så supertråkiga. År 2011 flyttade Jimmy Odén och Sara Rönngren hem till Sverige och Åre för att skapa märket Elevenate med massor av bra skidkläder. SWEARE grundades 2014 med ambitionen att utveckla funktionella produkter i modern design. Stellar Equipment bildades 2015 och försöker hålla priser nere på bra kvalitet genom att utesluta mellanhänder.

Här följer nu en kort översikt med de 4 populäraste plaggen här på sajten från aktuella klädmärken med koppling till Årebygden.

Skhoop

 • Women's Hella Down Coat

  Women's Hella Down Coat
  Yttermaterial: 100% PolyesterCIRE 80% dun, 20% fjäder650 fillpower
 • Women's Alaska Long Down Skirt

  Women's Alaska Long Down Skirt
  Yttermaterial: 100% PolyesterFunktion: Vindtät och Vattenavvisande, CIRE 80% dun, 20% fjäder, 500 fillpowerLängd: Storlek M, fram 87 cm bak 90 cm
 • Women's Original Skirt

  Women's Original Skirt
  Längd fram: 88 cm Längd bak: 88 cm• 2-vägs YKK dragkedjor i höger sida för att enkelt ta på och av kjolen, samt för individuell justering av vidden nertill• 1-vägs YKK dragkedja i vänster sida för att justera vidden nertill• 2 handfickor med YKK dragkedjor• Hällor för skärp i midjan• Resår bak i midjan för bästa passform Material: 100% PolyesterFunktion: Vindtät och Vattenavvisande, CIRE 80 grams padding
 • Women's Mary Mid Down Skirt

  Women's Mary Mid Down Skirt
  *2-vägs YKK dragkedja i höger sida *1-vägs YKK dragkedja nertill i vänster sida *2 handfickor fram med YKK dragkedjor *Hällor för skärp i midjan *Resår bak i midjan för bästa passform *Yttermaterial: 100% nylon *80/20 dun/fjäder, RDS Down *Fillpower 500 *Miljövänlig DWR-impregnering avvisar smuts och väta *Längd fram: 68 cm / Längd bak: 75 cm (storlek Medium).

» Se fler kläder från SKHOOP

Peak Performance

 • Junior Logo Sweatshirt

  Junior Logo Sweatshirt
  Material: 80% bomull, 20% polyester
 • Peak Performance Women's Explore Tee

  Peak Performance Women's Explore Tee
  Bekväm och med äkta Peak Performance kvalitet har denna t-shirt en lång livslängd. Tygblandningen torkar snabbt och fungerar både vid avslappnad och aktiv användning. - 65% polyester - 35% ekologisk bomull
 • Women's Ground Hood

  Women's Ground Hood
  Material: 80% Bomull, 20% Polyester
 • Women's Original Pile Zip (2021)

  Women's Original Pile Zip (2021)
  *DamstorlekarMaterial 1: 100% Polyester; Material 2: 94% Polyamid, 6% Elastan

» Se fler kläder från Peak Performance

Eivy

 • Women's Icecold Gaiter Rib Top

  Women's Icecold Gaiter Rib Top
  *Flatlockssömmar för komfort *Tumhål *Längre i ryggen för komfort och värme *Förvaringspåse ingårMaterial: 77% Polyester, 23% Elastan
 • Women's Icecold Tights

  Women's Icecold Tights
  *Meshficka bak i linningen på insidan *Mellanhög skärning i midjan *Fukttransporterande och snabbtorkande *GRS® – Global Recycled Standard Oeko-Tex® certifierad *UPF50+ UV-skyddande *Borstad, ogenomskinlig fyrvägsstretch *Flatlocksömmar förhindrar skav *Modellen är 169 cm och bär storlek SMaterial: 88 % Polyester, 12 % Elastan
 • Watcher Beanie

  Watcher Beanie
  Material: 100% Akryl
 • Women's Icecold Rib Tights

  Women's Icecold Rib Tights
  Material: 85 % Polyester, 15 % Elastan

» Se fler kläder från Eivy

Elevenate

 • Men's Vallée Shirt

  Men's Vallée Shirt
  *Mellanviktig bomullsflanell *Bröstficka med knapp *Armslut med knappjusteringMaterial: 100% bomull
 • Women's Vallée Shirt

  Women's Vallée Shirt
  *Mellanviktig bomullsflanell *Bröstficka med knapp *Armslut med knappjusteringMaterial: 100% bomull
 • Men's Allmountain Longsleeve

  Men's Allmountain Longsleeve
  Material100% Polyester
 • Women's Fusion Stretch Jacket

  Women's Fusion Stretch Jacket
  Huvudmaterial100% PolyamidMaterial 295 % Polyester, 5 % ElastanMaterial 3100% Polyester

» Se fler kläder från Elevenate

Att funktionella friluftskläder utvecklas och skapas lokalt där väder och vind alltid gör en påmind om bra klädesplagg kanske inte är så konstigt. Precis som att det har ploppat upp många klädmärken i Åre är det lika förståeligt att kulturen i vårt västra grannland har skapat många framgångsrika Norska klädmärken.

Om vi håller oss kvar vid klädföretagen med kopplingar till Åre eller utökar området med några mil hittar vi Lundhags kläder (Järpen) och Plusminusnoll (Brattland). Kaki Design gör ullprodukter i centrala Åre och vissa företag har flyttat hit som exempelvis Klättermusen.

Förutom kläder har också företag som gör utrustning för skidåkning och friluftsliv valt Åre. Ett av de största för alpin skidåkning och snowboard är Extrem som tillverkar skidor i Åre Skidfabrik.