Knivar med tändstål

En del i ett kit för överlevnad är kniv med tändstål. Med snabba drag med kniven mot tändstålet kan man skapa gnistor för att göra upp eld. Kniven kan man också använda till att tälja och skära till bra bitar som kan fatta eld snabbt. Vi har plockat fram åtta populära kit med knivar och tändstål.

 • Mora Eldris Neck Knife Kit Blå

  Mora Eldris Neck Knife Kit Blå
  Eldris är en kniv från Morakniv med 2 mm tjockt och 59 mm långt blad - eller i det här fallet kort. Det innebär att kniven är enkel och smidig att förvara i fickan eller ryggsäcken, samtidigt som den har alla fördelar i styrka och säkerhet som kommer med det fasta bladet. Bladet är tillverkat av 12C27, ett högkvalitativt svenskt rostfritt stål som är behandlat enligt Moraknivs egna unika processer i fabriken i Mora. Lägg till detta den bekväma storleken på bladet som passar många situationer du möter på vandringen, campingturen eller under jakten. Ett säkert grepp uppbyggt av två olika polymer och ett klicklås gör kniven säker att hantera. Perfekt för både nya och mer erfarna äventyrare.Förutom en riktigt bra kniv får du här även tillbehörskittet som tar Eldris till nästa nivå. Paracord-snöret gör det möjligt att hänga kniven runt halsen och sekundärlåset gör att kniven sitter ännu säkrare i knivslidan. I kittet ingår även ett tändstål som matchar knivens storlek och som är perfekt när det är dags att tända lägerelden eller spritköket.
 • Morakniv Garberg Black C, Läderslida

  Morakniv Garberg Black C, Läderslida
  Morakniv Garberg Black C är en uppdaterad version av Moraknivs mest robusta kniv, och tillverkas i specialbehandlat kolstål. Fulltångekniven är utvecklad för att klara de mest tuffa utmaningarna, samtidigt som du kan använda bladryggen för att tända eld med flinta eller tändstål. Bladet är dessutom lätt att hålla vasst, och går att skärpa i fält, tack vare den speciella profilslipningen (Scandi-grind). Kniven levereras med en snygg, svart knivslida i läder. Teknisk information Nettovikt / Vikt med knivslida: 272 g / 326 g Längd: 248 mm Bredd: 58 mm Knivlängd: 229 mm Bladtjocklek: 3.2 mm Bladlängd: 109 mm Bladmaterial: Kolstål Material, skaft: Polyamid
 • Morakniv Garberg Black C, Multi-Mount Kit

  Morakniv Garberg Black C, Multi-Mount Kit
  Morakniv Garberg Black C, Multi-Mount Kit är en kraftfull fulltångekniv av specialbehandlat kolstål, och är en uppdaterad version av Moraknivs mest robusta kniv, Garberg. Utvecklad för att klara även de tuffaste utmaningarna, kan du även använda knivens bladrygg med flinta eller tändstål för att tända en eld. Tack vare bladets speciella profilslipning (Scandi-grind) är kniven lätt att hålla vass, och går att skärpa när du är ute. Kniven levereras med det MOLLE-kompatibla Multi-Mount kitet, som ger dig enkel tillgång och säkert fäste på till exempel fordon, väggar eller kläder. Teknisk information Nettovikt: 240 g Knivlängd: 229 mm Bladlängd: 109 mm Bladtjocklek: 3,2 mm Bladmaterial: Kolstål Material, skaft: Polyamid Material, eggskydd: Polymer Innehåll: Kniv Eggskydd Sekundärlåsning Bälteshållare Multi-Mount Ett smalt och två vida kardborreband
 • Morakniv Eldris Kit

  Morakniv Eldris Kit
  Nu kan du utrusta din standard Eldris-kniv med det smarta Neck knife kittet och ge den ännu fler möjligheter. Kittet innehåller ett paracord-snöre, ett sekundärlås och ett tändstål. Tillbehören är desamma som följer med modellen Eldris Neck knife kit. Tack vare Paracord-snöret kan du hänga kniven runt halsen och sekundärlåset gör att kniven sitter säkrare i knivslidan. Tändstålet matchar knivens storlek och är perfekt för att tända lägerelden eller spritköket.
 • Morakniv Companion Spark Black

  Morakniv Companion Spark Black
  Designad för att tända gnistan på ditt friluftsäventyr är Morakniv Companion Spark den hetaste kniv som Morakniv någonsin gjort. Tack vare det integrerade tändstålet i skaftet tillsammans med den 90º skarpa bladryggen i rostfritt stål är värmen från lägerelden alltid nära till hands. Sprungen ur Companion, en av Moras mest omtyckta och populära knivar, är Spark en pålitlig följeslagare som presterar i såväl vått som torrt. Det starka bladet är tillverkat av svenskt rostfritt stål, vilket gör det enkelt att underhålla och kniven håller skärpan länge. Det mjuka friktionsgreppet i TPE-gummi gör det tryggt och stadigt att arbeta med kniven. Knivslidan i polymer har ett praktiskt bältesclip så att kniven kan fästas på ryggsäcken eller i bältet. Kniven är dessutom utrustad med ett reflexsnöre på tändstålet som minskar risken för att förlägga tändstålet. Specifikationer Bladtjocklek: 2,5 mm Bladlängd: 104 mm Totallängd: 219 mm Vikt: 128 gram
 • Casström No.10 Swedish Forest Knife, Curly Birch With Fire Steel, Stainless Curly Birch

  Casström No.10 Swedish Forest Knife, Curly Birch With Fire Steel, Stainless Curly Birch
  No.10 Swedish Forest Knife från Casström är en robust vildmarkskniv med medföljande tändstål. Den robusta kniven kan användas till att splinta ved, tälja eller vid jakt. Det gedigna masurbjörkhandtaget med genomgående tånge har en ergonomisk design som ligger stadigt i handen. Med skandinavisk slipning är bladet lätt att underhålla i fält och enkelt att tälja med. Slidan är tillverkad cognacbrunt, vegetabiliskt garvat läder som du enkelt fäster i bältet.
 • Light My Fire Swedish FireKnife 2in1

  Light My Fire Swedish FireKnife 2in1
  Swedish FireKnife är resultatet av ett genuint, svenskt hantverk. Kniven är tillverkad i Sverige; handtaget av bioplast baserad på kokosfiber, det högpresterande knivbladet av till 80 % återvunnet, rostfritt stål från Sandvik. Bioplasten ger en tilltalande, naturlig känsla – skön att hålla i handen och med en naturlig doft. Swedish FireKnife är allt du behöver oavsett om du ska skära av rep, tälja tändved eller dela ett äpple till barnen. Inbyggt i handtaget finns Swedish FireSteel – tändstålet som står emot alla väder och skapar gnistor med en temperatur på 5 400°F/3 000°C för upp till 3 000 tändtillfällen. Den kombinerade kniven/tändstålet hjälper dig att tända brasan, gasspisen och laga mat samtidigt som hela familjen får återupptäcka den uråldriga konsten att göra upp eld. Hållbarhet du kan lita på, i en tidlös design. Fungerar varhelst du slår dig ner för att göra upp en eld att värma dig vid eller laga till en måltid över. Egenskaper: Inklusive vädersäkra Swedish FireSteel tändstål som håller för 3 000 tändtillfällen, 5 400°F/3 000°C Robust 3,5-tums blad, halv tång Öppen knivslida med tajt passform, bältesfäste och öppning i botten för enkel rengöring Mått: 220x45x35 mm 8.66x1.772x1.378 inches Vikt: 0.119 kg 4,198 oz Material: Blad: 12C27 Sandvik rostfritt stål, återvunnet till 80%. Gediget, starkt och orubbligt. Swedish FireSteel: pålitligt tändstål av magnesiumlegering Handtag och knivslida: bioplast baserad på kokosfiber Läderband: leather Högklassigt vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö Garveri AB BPA-fri Tillverkad i Sverige Hållbarhet: Håll lågan brinnande! Du byter enkelt ut ditt använda tändstål med FireSteel refill. Knivryggen är slipad i en vinkel som gör att varje drag med tändstålet här genererar maximalt med koncentrerade gnistor. Vänsterhänta drar för samma effekt i stället tändstålet mot knivbladets bas, närmast handtaget.
 • Light My Fire Swedish FireKnife 2in1 Cocoshell

  Light My Fire Swedish FireKnife 2in1 Cocoshell
  Swedish FireKnife är resultatet av ett genuint, svenskt hantverk. Kniven är tillverkad i Sverige; handtaget av bioplast baserad på kokosfiber, det högpresterande knivbladet av till 80 % återvunnet, rostfritt stål från Sandvik. Bioplasten ger en tilltalande, naturlig känsla – skön att hålla i handen och med en naturlig doft. Swedish FireKnife är allt du behöver oavsett om du ska skära av rep, tälja tändved eller dela ett äpple till barnen. Inbyggt i handtaget finns Swedish FireSteel – tändstålet som står emot alla väder och skapar gnistor med en temperatur på 5 400°F/3 000°C för upp till 3 000 tändtillfällen. Den kombinerade kniven/tändstålet hjälper dig att tända brasan, gasspisen och laga mat samtidigt som hela familjen får återupptäcka den uråldriga konsten att göra upp eld. Hållbarhet du kan lita på, i en tidlös design. Fungerar varhelst du slår dig ner för att göra upp en eld att värma dig vid eller laga till en måltid över. Egenskaper Inklusive vädersäkra Swedish FireSteel tändstål som håller för 3 000 tändtillfällen, 5 400°F/3 000°C Robust 3,5-tums blad, halv tång Öppen knivslida med tajt passform, bältesfäste och öppning i botten för enkel rengöring Specifikationer Mått: 220x45x35 mm 8.66x1.772x1.378 inches Vikt: 0.119 kg 4,198 oz Blad: 12C27 Sandvik rostfritt stål, återvunnet till 80%. Gediget, starkt och orubbligt. Swedish FireSteel: pålitligt tändstål av magnesiumlegering Handtag och knivslida: bioplast baserad på kokosfiber Läderband: leather Högklassigt vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö Garveri AB BPA-fri Tillverkad i Sverige Knivryggen är slipad i en vinkel som gör att varje drag med tändstålet här genererar maximalt med koncentrerade gnistor. Vänsterhänta drar för samma effekt i stället tändstålet mot knivbladets bas, närmast handtaget.

Tändstål till överlevnadskniv

Att kunna göra upp eld är viktigt i överlevnad för att hålla värmen och att laga mat. Därför är ett tändstål ett givet tillbehör till en överlevnadskniv. Tillverkare av friluftsknivar har på vissa knivmodeller gjort en särskild plats för tändstålet.

Vårt svenska knivmärke Morakniv har en kniv de kallar för Mora Bushcraft. Den används av friluftsmänniskor världen över. Här har vi hittat ett bra videoklipp från DG Outdoor Life där man får se hur den fungerar på riktigt.