Så lagar du dina trasiga gummistövlar

Har dina gummistövlar börjat läcka in vatten? Laga dina gummistövlar med gummilim så kan du förlänga livet och ha de en eller flera säsonger till. Läs den här guiden för att spara pengar med bättre skovård och lär dig fixa trasiga gummikläder på egen hand.

Limma gummistövlar med bra gummilim

En riktigt bra och populär produkt är gummilim, som tidigare hette Liquisole men som nu bytt namn, är Rubberfix. Den har fått en ny formula som är fri från lösningsmedel, transparent och självklart vattenfast. Tillverkaren är Casco, som är en världskändis när det gäller lim för många olika sorters material (gummi, plast, metall, papper mm).

Det är en sorts reparationspasta som kommer i en praktisk tub. Många har denna med sig som ett första-hjälpen om ett hål upptäcks ute på vandring eller andra äventyr. Outdoorprylar du kan laga med Rubberfix är:

Regnkläder
Gummistövlar
Våtdräkter
Ryggsäckar
Sulor

När du smörjt på limpastan börjar det bilda ett tunt lager skinn redan efter cirka 20 minuter. Det tar dock nästan 48 timmar innan det härdat helt så har du alternativ att använda under tiden det härdar så gör det.

Var köper man gummilim?

Rubberfix från Casco (tidigare Liquisole)

Casco har många återförsäljare och finns på flera fysiska butiker hos till exempel Clas Ohlson eller stormarknader som ICA, Coop och Willys.

Vi kan rekommendera PN Jakt som ofta har bra pris på Rubberfix.

Gå till PN Jakt

Alternativ till rubberfix är Biltemas gummilagning men även den 100% vattentäta Gorilla Glue kan vara ett alternativ.

Vårda dina gummistövlar så de inte går sönder

Det billigaste och bästa sättet att ha hela gummistövlar är att vårda de väl. För att förlänga livslängden på dina stövlar är det viktigt att du tar hand om dem på rätt sätt. Här är några tips för att hålla dina gummistövlar i bra skick:

  1. Torka av stövlarna efter användning. Så fort du använt de klart ska du tvätta dina gummistövlar noga med en mjuk trasa eller en fuktig svamp. Detta hjälper till att få bort smuts och fukt som kan orsaka skador på gummit.
  2. Låt stövlarna torka på rätt sätt. Lämna aldrig gummistövlar att torka i direkt solljus eller nära en värmekälla, som kan skada gummimaterialet. Låt stövlarna torka på en ventilerad plats där luften kan cirkulera bra.
  3. Förvara dina gummistövlar på en torr och mörk plats. Temperaturen bör inte vara varken för hög eller för låg så rumstemperatur är att eftersträva.
  4. Använd dina gummistövlar varsamt och undvik att gå där det kan finnas vassa föremål eller kemikalier som kan skada gummi.

Två personer i gummistövlar som gräver i gräsmatta

Genom att följa dessa tips kan du hjälpa till att förlänga livslängden på dina gummistövlar och se till att de håller dig torr och bekväm under många år framöver. Är skadan framme kan du försöka laga med gummilim och går inte det kanske sista utvägen är att köpa nya gummistövlar.

Gummivårdsmedel för stövlar som blivit sköra

När gummi blir skört och poröst beror det ofta på att man slarvat med skovården. Har man låtit stövlar stå länge med mycket smuts och kanske de fått torka i direkt solljus kan de bli så här. De är inte helt körda för det finns sätt att återuppliva dessa trötta gummistövlar.

Ett sätt är att köpa gummivårdsmedel (gummimjukgörare) som är speciellt utvecklade för att återfukta och mjukgöra skört gummimaterial. Applicera medlet på stövlarna enligt anvisningarna på förpackningen för att återställa gummiet till dess ursprungliga flexibilitet.

Nokian gummivårdsmedelNokian Jalkineet Kuminhoitoaine, ett gummivårdsmedel från Finland

Du kan också prova vaselin, en naturlig återfuktare som kan hjälpa till att mjukgöra skört gummimaterial. Smörj in stövlarna med vaselin och låt det sitta i några minuter, torka sedan av överflödet.

En till sak du kan prova är babyolja, en skonsam olja du kan massera in i gummit för att ge nytt liv till det. Du kan behöva upprepa behandlingen med dessa metoder för att få ett bra slutresultat.