Så tvättar du gummistövlar på bästa sätt

Att tvätta och rengöra gummistövlar är en viktig del av att underhålla dem och förlänga deras livslängd. Läs vår artikel så får du en steg-för-steg guide om hur du bäst tar hand om dina gummistövlar.

Flera smutsiga gummistövlar som ska rengöras

Bra gummistövlar är oumbärliga under regniga dagar och i leriga terränger. De håller fötterna torra och skyddade men kan snabbt bli smutsiga. Regelbunden rengöring och vård är därför nödvändig för att behålla stövlarnas kvalitet och funktion.

Steg-för-steg


Steg 1: Ta bort lös smuts och lera

Innan du börjar rengöra stövlarna, se till att all lös smuts och lera är borttagen. Detta kan göras genom att knacka stövlarna mot varandra eller använda en borste för att borsta bort smutsen.

Steg 2: Tvätta stövlarna

Fyll en hink med ljummet vatten och tillsätt en mild tvål. Använd en svamp eller en mjuk borste för att skrubba stövlarna rena. Var noga med att rengöra alla veck och skrymslen där smuts kan ha samlats. Behöver du lite extra hjälp på områden där stövlarna har många veck kan du använda dig av en gammal tandborste.

Tvättar gula gummistövlar

Steg 3: Skölj bort tvålen från gummistövlarna

När stövlarna är rena, skölj av dem med rent vatten för att ta bort all tvål. Det är viktigt att all tvål är bortsköljd för att undvika att gummimaterialet bryts ner.

Steg 4: Torka stövlarna

Låt stövlarna lufttorka på en torr och välventilerad plats, bort från direkt solljus och värme. Direkt solljus och värme kan orsaka att gummit spricker och förlorar sin elasticitet.

Steg 5: Förvara stövlarna korrekt

Förvara stövlarna på en torr och sval plats när de inte används. Undvik att lägga tunga föremål på stövlarna, då detta kan orsaka deformationer.


Använd gummivårdsprodukter för att underhålla stövlarnas glans och skydda dem mot sprickbildning. Kontrollera regelbundet stövlarna för tecken på skador, och laga eventuella sprickor eller hål på gummistövlarna omedelbart för att förhindra vattenintrång. Använd stövelsträckare för att behålla stövlarnas form när de inte används.

Stöveltillverkarnas skötselråd

Tretorns stövlar har en särskild skyddande hinna som slits med användning. De rekommenderar att kontinuerligt applicera en "rubber conditioner" för att bibehålla det skyddande lagret. För rengöring rekommenderar Tretorn glycerin (finns i tvål) eller galltvål.

Kavats stövlar i serien Gimo är tillverkade i SEBS-gummi och bioplast. De går att tvätta i maskin på 30 grader. Glöm inte att ta ur fodret eftersom det har andra tvättråd.

Att regelbundet tvätta och rengöra gummistövlar är avgörande för att förlänga deras livslängd och säkerställa optimal prestanda. Genom att följa dessa steg och tips kan du hålla dina gummistövlar i toppskick och njuta av torra och bekväma fötter, oavsett väder.