Stavar till långfärdsskridskor

Använd stavar när du åker långfärdsskridskor för att få högre fart. Skridskostavar kan också vara ispikar på samma gång och blir då en del av säkerhetsutrustningen som är så viktig vid skridskoåkning på sjö och hav.

Att använda ispik vid långfärdsåkning på skridskor är viktigt för att kunna testa isens bärighet. Traditionellt har skridskoåkare haft endast en pik (stav). Nu är det många som kör med dubbla stavar och kan då även använda de för att staka sig fram på isen som vid stark motvind.

Stavar till långfärdsskridskorSå här ser Lundhags Vassu skridskostavar ut.

Bra längd på skridskostavar

För att kunna använda stavarna för stakning måste de vara lagom långa. En traditionell ispik behöver inte vara så lång som en längdskidstav. Det måste dock staven vara om du ska använda den för stakning på isen.

En lagom längd på ispik är så lång att din armbåge är i 90 grader när du håller staven framför dig. Lite som längden på slalomstavar.

En bra längd på en skridskostav är att den går till armhålan när du står på dina skridskor. Att ha för korta eller för långa stavar minskar kraften du kan utveckla i staktaget. Därför är det bra att köpa stavarna som är rätt längd för dig. Det brukar vara ungefär 15-20 cm kortare än din kroppslängd.

Rekommenderad längd på stav för långfärdsskridskor

Din kroppslängd Stavlängd
160 cm 145 cm
165 cm 150 cm
170 cm 155 cm
175 cm 157-162,5 cm
180 cm 160-165 cm
185 cm 165-170 cm
190 cm 170 cm
195 cm 175 cm
200 cm 172,5 cm

Kolfiber eller aluminium?

Det finns två olika typer av material som används till stavar; kolfiber och aluminium. Det finns för- och nackdelar med båda dessa material.

Kolfiberstavar är lätta och den låga vikten gör att du orkar mer. Däremot är de inte så tåliga för sidoslag och i stark sidovind tenderar de att "flyga i sidan".

Aluminiumstavar tål mycket och som ispik funkar de bättre tack vare sin tyngd. Nackdelen är att de väger mycket mer och kan kännas klumpiga att staka med.

Vad skiljer en skridskostav från en längdskidstav?

En speciellt framtagen stav för skridskoåkning har dubbla handtag. Längst upp finns vanliga remhandtag som du är van vid från längdskidåkning. Mitt på eller något över mitten finns ett annat handtag. Det använder du när du vill bruka staven som en ispik och känna på isens hållbarhet.

Fler sätt att använda skridskostavar

Stavarna kan också komma till användning vid "bogsering", när du och ditt sällskap vill hjälpas åt. Då håller ni i stavarna tillsammans och kan dra eller skjuta på varandra. Det ser ut så här i en film från Friluftsfrämjandet.

Om en åkare är lite trött kan hen åka bakom och bogseras bakom den piggare åkaren. Det gäller då att ligga ganska tätt bakom och att våga lita på att främre skridskoåkaren lotsar smidigt fram över isen.

För att få en så bra upplevelse som möjligt på isen är det viktigt att du har ordning på utrustningen. Vi har flera guider du kan läsa som till exempel en om hur du slipar dina långfärdsskridskor. Där finns en bra instruktionsvideo och tips på slipverktyg att ha hemma.