Så slipar du skridskor hemma själv

Slipade skridskor ger mycket bättre känsla på isen. Du kan slipa dina skridskor hemma själv bara du har rätt verktyg och vet hur du ska göra. Läs den här guiden för att lära dig mer om skridskoslipning.

Eggen på skridskor är lite som eggen på knivar. Det är också samma begrepp som används och därför är det viktigt att känna till skillnaden på att bryna och att slipa egg.

långfärdsskridskor, plogad bana på sjö Med slipade skridskor får du bättre skär och skridskoåkningen blir än mer njutsam.

Skillnad på att bryna och slipa skridskor

Om vi pratar rå slipning, alltså ta fram en helt ny egg, ja då behöver du slipsten eller slipmaskin. För skridskoslipning finns det speciellt framtagna slipmaskiner som alla hockeyklubbar har men även sportbutiker.

Att du ska köpa en sån maskin och ha hemma är inte meningen. Det är isåfall bara om du är superseriös i ditt skridskoåkande och vill ha full kontroll själv, dygnet runt.

Vi tycker att de flesta kan kosta på sig att lämna in sina skridskor för slipning när eggen är så pass sliten att det behövs.

Att bryna eggen däremot är mycket enklare och kräver inte dyr utrustning. Bryning innebär att du underhåller eggen och det kan du göra efter varje åkning om du vill.

En del gör det en gång i månaden eller minst en gång per skridskosäsong. Frekvensen beror till mångt och mycket på hur ofta man använder sina skridskor.

Så bryner du dina långfärdsskridskor själv hemma

Skridskor för hockey och bandy har radieslipning - det blir bäst med maskin. Om du däremot har långfärdsskridskor du vill bryna så börja med att montera båda skridskorna i ett bra stativ. Vi har flera tips på slipställ lite längre ner på sidan.

Ditt mål är att de ska sitta plant bredvid varandra i slipstället och brynas samtidigt i helt plan vinkel, alltså ingen vinkelradie. Skulle det bli radie på eggen så måste du slipa om de.

Här är ett klipp där Lars på Skrinnare.se visar hur du gör. Det är lite svårt att höra ibland vad han säger för det låter en del när han kör den grova brynstenen över eggen.

Hållarna han visar upp i filmen finns att beställa online. Vi har hittat de hos bland annat Outnorth och Outdoorexperten. Här ser du några av produkterna och vad de kostar idag:

Slipställ och slipsten för skridskoslipning

 • Zandstra Sharpening Jig Low 7139 Metal

  Zandstra Sharpening Jig Low 7139 Metal
  Sharpening Jig Low 7139 från Zandstra är ett anodiserat aluminium-slipställ för långfärdsskridskor. Slipbordets stabilitet gör det mycket användarvänligt. Den låga och långa profilen är speciellt framtagen för handslipning av nordiska skridskor, Easy-Gliders och andra blad som inte passar i vanliga slipställ.
 • Zandstra Sharpening Jig Tango 7129 Metal

  Zandstra Sharpening Jig Tango 7129 Metal
  Sharpening Jig Tango 7129 från Zandstra är ett lättanvänt slipställ för långfärdsskridskor. Stället är lätt att bära med sig och enkelt att sätta upp.
 • Zandstra Slipställ Tango

  Zandstra Slipställ Tango
  Denna produkt saknar fö:r tillfä:llet text. Vi jobbar på: att ta fram en så: snart som mö:jligt.

Undvik slitage på skridskoeggen

Vill du minska behovet av underhåll kan du försöka undvika saker som sliter onödigt mycket på eggen. Hockeyspelare kan såklart inte undvika allt men åtminstone inte bära skridskorna i samma hand så att eggen nöter mot varandra.

Stoppsladdar och transport utan skydd är annars det som nöter mest på skridskornas egg. Du som åker långfärdsskridskor ska undvika att öka på stenar, grus eller kvistar som frysit fast eller ligger löst ovanpå isen.

Måste nya skridskor slipas?

De allra flesta fabrikstillverkade skridskor har inte en uppslipad egg från fabriken. Av den anledningen är det bra att slipa nyinköpta skridskor. Du kan i samband med köpet begära att få de slipade så är de definitivt åkklara när du får de i handen.

Slipa även stavarna

Även dina skridskostavar kan behöva slipas upp för att få bra grepp igen. Beroende på hur ofta du åker kan ett lagomt intervall vara en gång i början av säsongen och en gång i mitten.