Så slipar du skridskor hemma själv

Slipade skridskor ger mycket bättre känsla på isen. Man kan slipa sina skridskor hemma själv bara man har rätt verktyg och vet hur man ska göra.

Eggen på skridskor är lite som eggen på knivar. Det är också samma begrepp som används och därför är det viktigt att känna till skillnaden på att bryna och att slipa egg.

långfärdsskridskor, plogad bana på sjö

Skillnad på att bryna och slipa skridskor

Om vi pratar rå slipning, alltså ta fram en helt ny egg, ja då behöver man slipsten eller slipmaskin. För skridskoslipning finns det speciellt framtagna slipmaskiner som alla hockeyklubbar har men även sportbutiker.

Att du ska köpa en sån maskin och ha hemma är inte meningen. Det är isåfall bara om du är superseriös i ditt skridskoåkande och vill ha full kontroll själv, dygnet runt.

Vi tycker att de flesta kan kosta på sig att lämna in sina skridskor för slipning när eggen är så pass sliten att det behövs.

Att bryna eggen däremot är mycket enklare och kräver inte dyr utrustning. Bryning innebär att man underhåller eggen och det kan man göra efter varje åkning om man vill.

En del gör det en gång i månaden eller minst en gång per skridskosäsong. Frekvensen beror till mångt och mycket på hur ofta man använder sina skridskor.

Så bryner du dina långfärdsskridskor själv hemma

Skridskor för hockey och bandy har radieslipning - det blir bäst med maskin. Om du däremot har långfärdsskridskor du vill bryna så börja med att montera båda skridskorna i ett bra stativ. Vi ger tips lite längre ner på sidan.

Ditt mål är att de ska sitta plant bredvid varandra och brynas samtidigt i helt plan vinkel, alltså ingen vinkelradie. Skulle det bli radie på eggen så måste du slipa om de.

Här är ett klipp där Lars på Skrinnare.se visar hur man gör. Det är lite svårt att höra ibland vad han säger för det låter en del när han kör den grova brynstenen över eggen.

Hållarna han visar upp i filmen finns att beställa online. Vi har hittat de hos bland annat Outnorth och Outdoorexperten. Här nedan ser du några av produkterna och vad de kostar idag.

Slipställ och slipsten för skridskoslipning

 • Grindstone Foss 7205

  Grindstone Foss 7205
  Slipsten Foss från Zandstra används vid slipning av långfärdsskridskor. Används med fördel tillsammans med Zandstra Slipställ Tango.Storlek: 25 x 7,5 x 2,5 cm.
 • Grinding Rack Tango

  Grinding Rack Tango
  Slipställ Tango från Zandstra är byggd av stabila aluminiumprofiler. Halkskydd på undersidan samt 6 infästningspunkter gör att långfärdsskridskorna står stadigt vid slipning.
 • Slipställ 7139

  Slipställ 7139
  Zandstra Slipställ 7139 i aluminium. Extra låg profil gör det smidigt att jobba med när du ska slipa din skridskor.
 • Slipställ Upp

  Slipställ Upp
  Specialutvecklat för att att låta dig slipa dina skridskor med bindningarna påPassar alla skridskor och bindningar

Undvik slitage på skridskoeggen

Vill man minska behovet av underhåll kan man försöka undvika saker som sliter onödigt mycket på eggen. Hockeyspelare kan såklart inte undvika allt men åtminstone inte bära skridskorna i samma hand så att eggen nöter mot varandra.

Stoppsladdar och transport utan skydd är annars det som nöter mest på skridskornas egg. Du som åker långfärdsskridskor ska undvika att öka på stenar, grus eller kvistar som frysit fast eller ligger löst ovanpå isen.

Måste man slipa nya skridskor?

De allra flesta fabrikstillverkade skridskor har inte en uppslipad egg från fabriken. Av den anledningen är det bra att slipa nyinköpta skridskor. Man kan i samband med köpet begära att få de slipade så är de definitivt åkklara när du får de i handen.