Goggles

Att se bra och se bra ut i skidbacken är olika saker men kan sammanstråla i ett par riktigt snygga och funktionella goggles. Det finns ett stort utbud av skidglasögon att välja mellan.

De allra flesta gogglesmärken har flera olika linser att välja bland. Det finns linser som ger bra sikt vid soligt väder, dåligt väder och gråa stackmolnsdagar.

Populärt inom goggles

 • Silva Ranger Kompas S16

  Silva Ranger Kompas S16
 • Silva Ranger SL kompas

  Silva Ranger SL kompas
 • Retina Clarity Spare Lens

  Retina Clarity Spare Lens
  Clarity (No mirror): VLT: 49%CAT: S1Clarity Spektris Rose Gold:VLT: 35% CAT: S2Clarity Spektris Orange:VLT: 22%CAT: S2Clarity Spektris Gold: VLT: 13%CAT: S3
 • Hovden Extra Lens

  Hovden Extra Lens
  Hovden Extra Lens är extralinser från FÅK som passar till Hovden Goggles. Linserna har ett magnetsystem som gör det snabbt och lätt att byta ut dem. Orange lins ger förbättrat synfält i sämre väderförhållanden som dimma och molnigt.

Fler tips på goggles

 • Orb Clarity Spare Lens Kit

  Orb Clarity Spare Lens Kit
  Observera att Orb Clarity Extralins levereras med både en lins och ett band av en fördefinierad färg. När du byter ut din nuvarande Orb Clarity-lins använder du både den specifika linsen som du köpt och bandet som följer med den. Du kan se bandens färger i produktbilderna.
 • Retina Big Clarity Comp Lens

  Retina Big Clarity Comp Lens
  Clarity Comp (No mirror):VLT: 49%CAT: S1Passar bäst i molnigt väder.Clarity comp Spektris Blue:VLT: 22%CAT: S2Passar bäst för växlande molnigt/soligt väder.Notera: eftersom linserna i de tidigare modellerna var något tjockare, passar inte dessa nya linser med äldre modeller. Alla nya linser har ett plustecken på linsen.Dessa linser passar Retina Big modeller från FW16/17 och framåt.
 • Retina Big Clarity Lens

  Retina Big Clarity Lens
  Clarity (No mirror): VLT: 49%CAT: S1Clarity Spektris Rose Gold:VLT: 35% CAT: S2Clarity Spektris Orange:VLT: 22%CAT: S2Clarity Spektris Gold: VLT: 13%CAT: S3
 • Opsin Clarity Spare Lens

  Opsin Clarity Spare Lens
  Extralins för Poc goggles Opsin Clarity.

Kontrastförstärkande linser vid flatljus

Ett ljusförhållande som ofta inträffar i svenska fjällen är det som kallas för flatljus. Den som varit uppe på Åreskutan tidigt på vintersäsongen har säkert upplevt detta flera gånger.

Utan rätt glasögonlinser försvinner alla kontraster och det blir svårt att se variationer i snön. Flatljus gör helt enkelt att snön ser helt platt ut och man missar små gropar och plogkanter i pisten.

Med kontrastförstärkande linser i sina goggles blir det lättare att åka. Spektrum har flera skidglasögon som funkar bra vid nollsikt. Även Oakley Prizm Snow Rose har färgpigment som släpper igenom rätt ljus för ökade kontraster.

Sfäriska och cylindriska linser till skidglasögon

Formen på skidglasögonens linser är antingen sfärisk eller cylindrisk. De sfäriska linserna är böjda både horisontellt och vertikalt medan cylinderlinser bara horisontellt.

Det här har betydelse bland annat för hur stort synfält du får i backen. Sfäriska goggles ger större synfält och dessutom minskar risken för imma då mer luft får plats bakom linsen och ditt ansikte.

Så varför ska man ha cylindriska linser då? Överlag är det ett billigare alternativ så om du vill hålla priset nere på skidutrustningen är prislappen lägre på dessa.