Fatbike

Fatbike är en typ av cykel som kan ta dig till platser du annars aldrig tänkt det går att cykla till. De tjocka däcken med mycket volym gör att du kan du ta dig fram på underlag som sand, myr och på vintern även snö och is (med dubbdäck).

Lufttrycket i de tjocka däcken fungerar som dämpare

Fatbikes har en helt odämpad ram. Dämpningen skapas istället genom att sänka lufttrycket i däcken. Det gör samtidigt att du får en helt otrolig kontaktyta mot underlaget och därmed bra grepp i snön eller på sandstranden!

Populärt inom fatbike

Så föddes Fatbike

Det var under 1970-talet i närheten av San Fransisco som några entusiastiska cykelnördar började bygga cyklar med stora ballongdäck. De kallades då för clunkers och användes för att kunna cykla på skogsstigar.

Utveckling gick fort och 1986 hade antalet sålda mountainbikes passerat landsvägscyklar. I Alaska tog några ytterligare ett steg för att kunna cykla även på snö. De satte 2-3 mountainbikedäck i bredd och fick därmed en bättre bärighet på snön.

Samtidigt var det cyklistentuasister som i ökenområden i New Mexico ville kunna cykla på sanddyner. Specialdäck som var 3,5 tum i bredd togs fram och Fatbiken var född. Dock behövde man bygga sin egen ram och gaffel fram tills 2005 då Tills Surley lanserade den första serietillverkade fatbikeramen.

Fatbike-community i Sorsele (Lappland)

I den lilla byn Sorsele i Västerbottens län har det på senare år vuxit fram ett starkt community för fatbikecykling. Fatbikekulturen drivs av boende men lockar många turister att komma och prova.

Holmen Bed & Breakfast är ett tillhåll som är perfekt för dig som vill ha boende, guide och hyra fatbikes. I slutet av mars hålls Nalovardo Fatbike Race.