MaximalFritid » Träning » Cykling » Fatbike

Märken på fatbike

Fatbike

Fatbike är en typ av cykel som kan ta dig till platser du annars aldrig tänkt det går att cykla till. De tjocka däcken med mycket volym gör att du kan du ta dig fram på underlag som sand, myr och på vintern även snö och is (med dubbdäck).

Fatbikes har en helt odämpad ram. Dämpningen skapas istället genom att sänka lufttrycket i däcken. Det gör samtidigt att du får en helt otrolig kontaktyta mot underlaget och därmed bra grepp i snön eller på sandstranden!

Populärt inom fatbike

 • Crescent Bele 26" Fatbike svart

  Crescent Bele är cykeln som funkar lika bra i öknen som på fjället, och på vägen där emellan. Tack vare de fyra tum breda däcken får du massor av fäste på sand, snö, lera och andra lösa underlag, och kan ta dig fram där andra cyklar bara kör fast. Däckens enorma luftvolym gör att du kan köra med väldigt lågt tryck vilket tar upp ojämnheterna. Crescent Bele erbjuder därför massor av komfort och kontroll trots att ram och gaffel saknar dämpning. Pumpa upp trycket till mer normala nivåer, trampa på och växla dig upp genom XT-gruppens breda register och du märker snabbt att den rullar förvånansvärt bra och att det går fortare på vanlig asfalt än man kan föreställa sig när man först ser cykeln. När det är dags att sakta ner gör du det tryggt och effektivt med Shimanos hydrauliska skivbromsar. Mitt mellan de stora hjulen sitter en stark mtb-ram i dubbelreducerad aluminium, dimensionerad för de stora däcken och den tuffa körning en fatbike inbjuder till. Bele är en rolig cykel som kan ta dig till platser du aldrig ens fundera på att cykla till tidigare. Prisvärd, rolig cykel med 20-växlar 26x4" däck tar man sig fram på de flesta underlagShimano XT/Deore mix drivlina
 • Scott Big Jon

  Nöjesmaskinen Scott Big Jon är cykeln för dig som vill ha så kul som möjligt i så svår terräng som möjligt, vare sig det handlar om soldränkta stränder, snötäckta fjäll eller stigar fulla av grova rötter där andra typer av cyklar har svårt att ta sig fram... Big Jon kommer kunna ta dig till platser som du aldrig kunnat drömma om tidigare.Tack vare de nära på fem tum breda däcken så får nästan overkligt fäste på både sand, snö, lera och andra lösa underlag, och du kan enkelt forcera dig fram där andra cyklar bara kör fast. Däckens enorma luftvolym ser dessutom till att du kan köra med extremt lågt tryck, vilket både tar upp ojämnheter och ger dig ett imponerande grepp. Pumpar du sedan upp trycket till mer normala nivåer och trampar på ordentligt genom hela det breda växelregistret så kommer du snabbt märka att den rullar förvånansvärt snabbt, det går faktiskt betydligt fortare på hårda underlag än man kanske kan föreställa sig. När det blir dags att sakta ner gör du det effektivt med ett par hydrauliska skivbromsar från Shimano, vilket ger dig pålitlig bromsförmåga oavsett årstid eller väderlek.Mitt mellan de feta hjulen sitter en ram i kvalitativ aluminium (6061), som är dimensionerad för de feta däcken och den lite tuffare körning som en fatbike inbjuder till. Big Jon levererar imponerande komfort och grym kontroll trots att både ram och gaffel helt saknar dämpning. Ovanpå detta har Big Jon en pålitlig drivlina från Shimano (Deore/SLX) med 20 driftsäkra växlar kombinerat med beprövade komponenter från välkända varumärken som Syncros, Race Face och Schwalbe. Visst, det är inte ren proffsklass, men det är verkligen inte några dussingrejor och den har betydligt vassare komponenter än många av sina konkurrenter i motsvarande prisklass. Och eftersom den trivs när det går undan har den effektiva hydrauliska skivbromsar vilket både sänker underhållsbehovet och ser till att du har tillgång till kraftfull bromsverkan året om, och dessutom oavsett om det är regnigt, lerigt, dammigt eller slaskigt. Vi törs lova att du kommer att ha högvis med skoj och vi tror att det enda som kommer att vara bredare än däcken är leendet på dina läppar.
 • Salsa Beargrease Carbon GX Eagle svart

  Vill du kunna bränna på där underlaget är svårforcerat, stökigt och mjukt så kommer Salsa Beargrease Carbon GX Eagle definitivt att väcka ditt habegär. En imponerande speedig och grymt välbalanserad fatbike med snabba racegener som levererar högvis med skoj, det enda som kommer att vara bredare än däcken är leendet på dina läppar. Modell som verkligen briljerar i svår terräng, vare sig det handlar om mjuk sand, nypistad backe eller en singletrack full med elaka rötter och lera.Tack vare de nästan fyra tum breda 27.5-tummarna så får overkligt bra fäste på alla typer av lösare underlag, och du kan enkelt forcera dig fram där andra cyklar helt enkelt kör fast. Den enorma luftvolymen ser till att du kan köra med extremt lågt tryck, vilket både suger upp ojämnheter och ger dig bombsäkert grepp. Pumpar du sedan upp trycket till mer normala nivåer och trampar på ordentligt så kommer du snabbt märka att den rullar överraskande snabbt, hjulen rullar betydligt fortare än man kan kunna tro.Mellan hjulen sitter en riktigt vass ram (och framgaffel) i kolfiber (High-Modulus) som både är lättare och vridstyvare än allt annat du kan få tag på. Klassledande geometri uppnås enkelt förklarat genom att korta kedjestag kombineras med rätt vinklar som placerar merparten av tyngdpunkten ovan bakhjulet, vilket är nyckeln till att skapa stabila egenskaper med kvick styrkänsla utan att tumma det minsta på smidighet eller spänstighet.Snabba Beargrease är i grunden designad för 80 mm fälgar och däck med 27.5x3.8", men du kan även köra både 29x2.25-3.0", 27.5x3.0-4.0" och 26x4.5" utan problem. Även övrig kompatibilitet är hög, du kan köra både med eller utan främre växelförare, du kan även montera en dämpad framgaffel (lämpligen en med 100mm slaglängd) och den är såklart förberedd med intern kabeldragning för en sänkbar sadelstolpe.En vass drivlina med singelklinga och 12 växlar från SRAM (GX Eagle) levererar fartresurser i världsklass och när det väl blir dags att sakta ner så gör du det med effektiva hydrauliska skivbromsar från SRAM (Level T), vilket ger dig effektiv bromsförmåga oavsett underlag, väderlek eller årstid. Hållare för flaskställ samt fästpunkter på framgaffeln sitter där från start, vilket är helt perfekt för dig som planerar att sticka ut på lite längre äventyr med din nya Beargrease.
 • Salsa Blackborow GX Eagle gunmetal

  Vill du kunna köra där du aldrig ens fundera på att cykla till tidigare så kommer Salsa Blackborow GX Eagle definitivt att väcka ditt habegär. En imponerande kursstabil och välbalanserad fatbike med äventyrliga expeditionsgener och enorm lastkapaciet som levererar högvis med pålitlig slitstyrka och upptäckarglädje, det enda som kommer att vara bredare än däcken är leendet på dina läppar. Modell som verkligen briljerar i riktigt stökig terräng, vare sig det handlar om soldränkta öknar, snötäckta bergskedjor eller skogsstigar fulla av elaka rötter.Tack vare de nästan fyra tum breda 27.5-tummarna så får overkligt bra fäste på alla typer av lösare underlag, och du kan enkelt forcera dig fram där andra cyklar helt enkelt kör fast. Den enorma luftvolymen ser till att du kan köra med extremt lågt tryck, vilket både suger upp ojämnheter och ger dig bombsäkert grepp. Pumpar du sedan upp trycket till mer normala nivåer och trampar på ordentligt så kommer du snabbt märka att den rullar överraskande snabbt, hjulen rullar betydligt fortare än man kan kunna tro.Mellan hjulen sitter en riktigt fin (trippel- och dubbelreducerad) ram i 6066 T6 aluminium som både är lättare, slitstarkare och tåligare än sina aluminiumkusiner i 7000 och 6061-serierna. Klassledande trailgeometri uppnås enkelt förklarat genom att dom långa kedjestag kombineras med rätt vinklar vilket placerar merparten av tyngdpunkten ovan cykelns bakre del, vilket är nyckeln till att skapa kursstabila egenskaper och fin styrkänsla utan att tumma det minsta på spännstighet eller lastförmåga.Mångsidiga äventyraren Blackborow är i grunden designad för 80 mm fälgar och däck med 27.5x3.8", men du kan även köra både 29x2.25-3.0", 27.5x3.0-4.0" och 26x4.3" utan problem. Även övrig kompatibilitet är hög, du kan köra både med eller utan främre växelförare, du kan även montera en dämpad framgaffel (lämpligen en med 100mm slaglängd) och den är såklart förberedd med intern kabeldragning för en sänkbar sadelstolpe.En vass drivlina med singelklinga och 12 växlar från SRAM (GX Eagle) levererar fartresurser i absoluta toppklass och när det väl blir dags att sakta ner så gör du det med effektiva mekaniska skivbromsar från Hayes (MX Comp), vilket ger dig effektiv bromsförmåga oavsett underlag, väderlek eller årstid.Den generösa Blackborow pakethållaren tillsammans med mängder med fästpunkter sitter där redan från start, vilket är helt perfekt för dig som planerar att sticka ut på lite längre vildmarksäventyr och inte vill vara beroenda av att behöva skaffa nya färskvaror varje dag.

Fler tips på fatbike

 • Moustache Samedi 26 Wild

  Den potenta nöjesmaskinen Moustache Samedi 26 Wild är hojen för dig som vill ha riktigt skoj i extremt utmanande terräng. Det spelar faktiskt ingen roll om det handlar om snötäckta fjäll, soldränkta stränder, leriga skogsrepor eller stigar fulla av knöliga rötter, den kommer att ta sig fram och du kommer kunna ta dig till platser som du tidigare aldrig kunnat drömma om. Denna elassisterad fatbike är skapat för oss som vill föra befälet över en underhållande och lekfulla nöjesmaskin som problemfritt tar sig fram på precis alla typer av underlag.Dess tydligt utmejslade ramform i hydroformat aluminium är tveklöst praktiskt funktionell men väcker samtidigt ett habegär som bara en tight budget kan tygla. Den är inte bara vacker utan har en innovativ konstruktion med hög lateral styvhet vilket skapar trygg stabilitet, men den har samtidigt tillräckligt med lodrätt flexibilitet för att kunna garantera en bekväm åktur även på lite sämre underlag. Att Moustache lägger stor vikt vid utformningen av sina cyklar råder det nog inget tvivel om, högvis med internationella utmärkelser och förtroliga samarbeten med världsledande formgivare som Philippe Starck talar sitt tydliga språk. Kraften kommer från en kraftfull kvalitetsmotor från Bosch (Performance CX - 250W - 40/75 Nm) kombinerat med ett elegant integrerat batteri som kortfattat levererar mer än 500 Wh av miljövänlig kraft, vilket sammantaget ger dig en imponerande räckvidd med en hel del extra krut i både ben och lungor. Motorn samarbetar med de 11 beprövade och näst intill problemfria växlarna från Shimano (XT) och allt sker effektivt och ger dig dessutom en imponerande räckvidd. Eftersom hela drivpaketet är placerat i ramens nedre del uppnås dessutom en föredömligt låg tyngdpunkt, vilket ger dig klanderfri manöverförmåga i lite tuffare terräng. Lägg därtill en tydlig Purion Display med 5 olika driftslägen (Eco, Tour, eMTB, Turbo, Off) som ger dig full kontroll och visar nästan allt du behöver veta. Tack vare den dämpade luftgaffeln från Rock Shox (Bluto RL) med 100 mm slaglängd och imponerande justerbarhet samt ett par feta däck med extremt generös luftvolym så har du skyhög komfort oavsett vilket underlag som gäller för dagen. Och när det blir riktigt stökigt så är numera en sänkbar sadelstolpe nästan obligatoriskt, så givetvis är även Samedi 26 Wild utrustad med en dropper post.De extremt mustiga 26-tummarna med 80 mm breda fälgar samt de 120 mm breda däck adderar givetvis till den klassledande komforten, du får dessutom nästan overkligt bra fäste på både sand, snö, lera och andra lösa underlag, och du kan forcera dig fram där andra kör fast. Däckens enorma luftvolym ser dessutom till att du kan cykla med extremt lågt lufttryck, vilket effektivt suger upp ojämnheter och ger dig ett galet imponerande grepp. Pumpar du sedan upp trycket till normala nivåer så kommer du snabbt märka att den rullar förvånansvärt snabbt, det går faktiskt betydligt fortare på hårda underlag än man kanske kan tro, vilket du tydligt kommer märka när du flyger fram på stigarna och enkelt drar ifrån polarna.Du styr ekipaget från en tydlig cockpit som ger dig e...

Så föddes Fatbike

Det var under 1970-talet i närheten av San Fransisco som några entusiastiska cykelnördar började bygga cyklar med stora ballongdäck. De kallades då för clunkers och användes för att kunna cykla på skogsstigar.

Utveckling gick fort och 1986 hade antalet sålda mountainbikes passerat landsvägscyklar. I Alaska tog några ytterligare ett steg för att kunna cykla även på snö. De satte 2-3 mountainbikedäck i bredd och fick därmed en bättre bärighet på snön.

Samtidigt var det cyklistentuasister som i ökenområden i New Mexico ville kunna cykla på sanddyner. Specialdäck som var 3,5 tum i bredd togs fram och Fatbiken var född. Dock behövde man bygga sin egen ram och gaffel fram tills 2005 då Tills Surley lanserade den första serietillverkade fatbikeramen.

Fatbike-community i Sorsele (Lappland)

I den lilla byn Sorsele i Västerbottens län har det på senare år vuxit fram ett starkt community för fatbikecykling. Fatbikekulturen drivs av boende men lockar många turister att komma och prova.

Holmen Bed & Breakfast är ett tillhåll som är perfekt för dig som vill ha boende, guide och hyra fatbikes. I slutet av mars hålls Nalovardo Fatbike Race.