Gravelbike

Med en gravel bike har du en cykel du kan upptäcka nya delar av världen på. Du kan cykla i många olika typer av terräng och bygga ditt eget cykeläventyr.

Gravel Bike kombinerar racer med mtb

Gravel bikes har det bästa ur racing och mountainbike kombinerat till en form av snabb och sportig hybridcykel. Med din gravelbike-cykel får du fler möjligheter och kan cykla på allt från landsväg till grus, stig, gräs och ängar.

Populärt inom gravelbike

 • Gravelbike Grvl 520 Subcompact Herr

  Gravelbike Grvl 520 Subcompact Herr
  Den här gravelcykeln är framtagen för regelbundna turer. Den är mångsidig och bekväm på lättrullade grusvägar och cykelspår.
 • Gravelbike Herr Grvl 520 Sram Apex 1

  Gravelbike Herr Grvl 520 Sram Apex 1
  Den här gravelcykeln är framtagen för regelbundna turer. Den ger bra komfort och driv på slingriga stigar.
 • Gravelbike Grvl 520 Dam

  Gravelbike Grvl 520 Dam
  Den här damspecifika gravelcykeln är framtagen för regelbundna turer. Den ger god komfort och effektivitet på lättrullade grusvägar och cykelspår.
 • Styrlager Koniskt Till Gravelbike i Titan

  Styrlager Koniskt Till Gravelbike i Titan
  För byte av styrlager på vår gravelcykel i titan.

Fler tips på gravelbike

 • Gravelbike Grvl 120

  Gravelbike Grvl 120
  GRVL120 är en enkel och mångsidig cykel för att upptäcka gravelcykling. Den har singelklinga och utåtvinklat styre, och hjul och däck är tubeless ready.
 • Gravelbike Triban Rc520 Gravel Shimano 105 Kaki

  Gravelbike Triban Rc520 Gravel Shimano 105 Kaki
  Den här gravelcykeln är framtagen för regelbundna turer. Den ger god komfort och effektivitet på lättrullade grusvägar och cykelspår.
 • Gravelbike Grvl 120 Dam

  Gravelbike Grvl 120 Dam
  GRVL120 är en enkel och mångsidig cykel för att upptäcka gravelcykling. Den har singelklinga och utåtvinklat styre, och hjul och däck är tubeless ready.
 • Gravelbike Grvl 520 Sram Apex 1 Dam

  Gravelbike Grvl 520 Sram Apex 1 Dam
  Den här gravelcykeln är framtagen för regelbundna turer. Den ger bra komfort och driv på slingriga stigar.
 • Gravelbike Grvl 900 Titanram Herr

  Gravelbike Grvl 900 Titanram Herr
  En gravelcykel i titan, framtagen för riktigt långa turer. Ge dig ut på grusvägar och lättrullad mark med makalös komfort!
 • Växelöra Till Gravelbike Triban Grvl 900 Titanram

  Växelöra Till Gravelbike Triban Grvl 900 Titanram
  För byte av växelöra på gravelcykeln GRVL 900 med titanram.

Gravelbike-cykel vs Cyclocross

Vid första anblick kan cyklar för Cyclocross vara exakt lika som Gravelbike-cyklar. Små, subtila skillnader gör det dock till olika cykeltyper. Lite skämtsamt brukar en del säga att skillnaden är 2000 kr.

Användningen av cykeln avspeglar skillnaderna i konstruktion

Skillnaderna avspeglas i hur det är tänkt att cyklarna ska användas. Cyclocross är en tävlingsform där man under cirka en timme kör runt, runt på en varvbana med varierande terräng. Gravel bikes däremot är tänkt att användas under en hel dag som en cykel för outdooräventyr. Den cykeln har en något skönare komfort för att du och din kropp ska orka sitta längre tidsperioder.

Cyclocrossens ram är superlätt för att man inom sporten ibland hoppar av och bär cykeln över hinder. En gravel bike är mer robust för att kunna bära mer vikt som packning med mat och extra kläder som du kan tänkas behöva på dina upptäcksfärder eller på pendlingsturen till jobbet.

Mer upprätt sittställning på Gravel Bikes

Formen på cykelramen skiljer sig också åt en del. Under längre cykelpass behöver ryggen avlastas och därför är sittställningen något mera upprätt på gravel bikes.

En sista skillnad vi tänkte förklara är att det finns regler för däcken inom sporten cyclocross. Där är man begränsad till att inte ha bredare däck än 33 mm med på en gravelbikecykel är det mer fritt.

Sen finns givetvis skillnader i komponenter för broms och växlar, men det låter vi dig utforska själv inför ditt nya cykelköp. Vilken typ av cykel blir det?

Om du tänkt använda din cyclocross som pendlingscykel, glöm inte köpa ett cykellås och då kanske satsa på ett lite tuffare än de allra billigaste som lätt kan knipsas av.