Ficklampor

Det finns starka ficklampor med lite olika ljuskällor men idag är LED den absolut vanligaste. Ljusstyrkan på en ficklampa anges i lux men hur starkt och bra lampan egentligen lyser kräver lite mer test.

Styrkan har blivit så pass bra att den kan mäta sig med glödlampor. Batteritiden har därmed förlängts avsevärt då LED är mycket mer energieffektivt när det gäller att avge ljus. Här hittar du starka ficklampor med zoom, bra tålighet och lång räckvidd. Kort och gott, de bästa ficklamporna för friluftsliv.

Förslag på starka ficklampor

Vi rekommenderar att du kollar in märkena LED Lenser och Maglite, som ofta toppar tester av ficklampor. Där hittar du bra kvalité och starkt lysande lampor för olika ändamål.

Populärt inom ficklampor

 • Mini AAA LED

  Mini AAA LED
  Mini AAA LED från Maglite är en liten, lättanvänd men grymt ljusstark ficklampa. Ficklampan är arvtagaren till den ursprungliga Mini Maglite® 2xAAA glödlampsmodellen som lanserades för över 25 år sedan. Denna nya modell har samma klassiska design och är lika lätt att använda - vrid bara på huvudet för att slå på/av och fokusera den.
 • Ficklampa med dynamo

  Ficklampa med dynamo
  Snabbladdat batteriLaddas när du vevarLång batteritidSnabbladdad ficklampa med uppladdningsbart batteri och dynamo. Ficklampan lyser bra i mörkret och med bara ett par varv med veven har du ett fulladdat batteri!Den inbyggda dynamon laddar det uppladdningsbara batteriet när du vevar med veven. 1 minuts vevande ger ca 30 minuters batteritid och ett fulladdat batteri ger ca 1,5 timmes batteritid.Ficklampan är perfekt när du ska hitta i förrådet, bilen och båten eller när du behöver se stigen i mörkret. Ficklampan når ca 24 meter framåt och de tre LED-lamporna lyser med 28 lumen.Ficklampans hölje skyddar mot stötar och du kan även trä säkerhetssnöret runt handen så att du inte tappar lampan.Till ficklampan medföljer det 1 st uppladdningsbart batteri (3.6V LIR2450). Det uppladdningsbara batteriet är utbytbart.Batterityp:Uppladdningsbart Lithium-ion batteri3,6V LIR2450120 mAh
 • Nextorch Saint Torch 30

  Nextorch Saint Torch 30
  Nextorch Saint Torch 10 är ett ultrastarkt och uppladdningsbart sökljus speciellt framtagen för att användas vid sökoperationer. Designad för att både ge ett så brett och långt ljus som möjligt. De...
 • Radio & ficklampa med dynamovev

  Radio & ficklampa med dynamovev
  Radio och sirenFicklampa och laserpekareLaddas med dynamovevDen här vevladdade radion och ficklampan är fullproppad med smarta funktioner som är bra att ha när du inte har tillgång till elektricitet. Förutom att både kunna lysa med ett fast och blinkande ljus, har ficklampan även en laserpekare, en stark siren, Powerbank och en FM/AM-radio.Dynamoveven gör att du kan ladda upp ficklampan även när det är strömavbrott. Veva ca 120-180 vev i minuten (två-tre varv i sekunden) för att ladda batteriet. Du kan också ladda ficklampan med den medföljande Mikro USB-kabeln när du har tillgång till ström eller en laddad Powerbank.Den inbyggda radiomottagaren letar automatiskt upp de närliggande radiostationerna med bäst täckning. Du kan välja mellan att lyssna på AM eller FM bandet och ljudet spelas upp genom den lilla minihögtalaren.Ficklampan lyser med ett vitt ljus. Genom att trycka upprepade gånger på ljusknappen, kan du sätta på och stänga av ficklampan samt växla mellan fast och blinkande ljus. Om du klickar snabbt två gånger på ljusknappen, sätter du istället på laserpekaren. Laserpekaren lyser med en röd laserpunkt och har ca 500 m räckvidd.Du kan även få ficklampan att låta som en varnande siren om du vill att andra ska kunna höra var du är. Håll in ljusknappen i ca 2 sekunder för att sätta på sirenen. Håll in knappen igen för att stänga av den.Ficklampans uppladdningsbara batteri kan även användas som en liten Powerbank till din telefon och andra uppladdningsbara enheter. Batteriet är tillräckligt starkt för att väcka liv i en urladdad USB-enhet och ge den några batteriprocent. Du kan även veva mera för att se till att ficklampans batteri håller sig laddat.Även om ficklampan har många funktioner så är den inte särskilt stor. Den väger endast ca 150 gram och ligger bra i handen. Med det lilla snöret kan du även hänga ficklampan runt handleden så att du inte tappar den.Uppladdningsbart batteri: 3,7V, 450 mAh.Högtalare: 0,5W, 8ΩRöd Laser: våglängd 650 nm, styrka ≤ 5mwEngelsk manualLasern har säkerhetsklassning 3R, vilket innebär att den är säker att använda vid varsam hantering. Undvik att titta in i laserstrålen.

Fler tips på ficklampor

 • Ficklampa Nitecore SRT7GT, Just light

  Ficklampa Nitecore SRT7GT, Just light
  En lite särskild lampa från Nitecore. 1000 lm, stegfri justering av effektläge, färgat ljus etc. Batteri och laddare köps separat.
 • Ficklampa Olight Seeker 2, 3000 lm, Standard-paket + nätadapter

  Ficklampa Olight Seeker 2, 3000 lm, Standard-paket + nätadapter
  TESTVINNARE! Supereffektiv USB-laddbar ficklampa för allmänt bruk. Maximalt ljusflöde 3000 lumen. 60 mån garanti. Komplett paket!
 • Olight Javelot Pro Kit

  Olight Javelot Pro Kit
  Olight Javelot Pro är en vidareutvecklad och förbättrad version av den populära Olight M3XS-UT. Javelot Pros magnetladdning, 2100 lumen ljusflöde och 1080 meters räckvidd är egenskaper som inte tid...
 • Ficklampa Unilite FL-11R, 1100 lm

  Ficklampa Unilite FL-11R, 1100 lm
  Kraftfull, uppladdningsbar ficklampa från Unilite med ett ljusflöde på hela 1100 lumen!
 • Ficklampa Nitecore P20 V2, 1100 lm, Endast lampa

  Ficklampa Nitecore P20 V2, 1100 lm, Endast lampa
  Mycket mångsidig ficklampa optimerad för taktisk användning. Ljusflöde 1100 lumen, räckvidd 222 m! Kan användas med både CR123- och 18650-batterier.
 • Ficklampa Olight Warrior Mini 2, 1750 lm

  Ficklampa Olight Warrior Mini 2, 1750 lm
  En kompakt och smidig ficklampa med dubbla strömbrytare avsedd för en daglig användning. Ljusflöde på 1750 lumen. Magnetisk laddning.
 • ATEX-ficklampa Unilite ATEX-RA2, Zone 0, 350 lm

  ATEX-ficklampa Unilite ATEX-RA2, Zone 0, 350 lm
  Effetktiv ATEX 0-klassad ficklampa. 90° ljusvinkel och 350 lm ljusflöde. Drivs med AA-batterier.
 • Olight I1R-II

  Olight I1R-II
  Olight i1R är en fjäderlätt, laddbar och kraftfull mini-ficklampa som borde finnas på alla nyckelknippor. Den är mindre än lillfingret, kortare än ett AAA-batteri och väger endast 12 gram. En kvali...
 • Magnetisk arbetsficklampa

  Magnetisk arbetsficklampa
  Ficklampa med räfflat greppStark läs- och arbetslampa på sidanMagnet och bältesclip ger dig händerna friaDen här starka arbetsficklampan ger dig bra belysning när du är på promenad i naturen, letar efter saker på vinden, mekar med bilen eller grillar ute i mörkret. Arbetsficklampan går att använda både som ficklampa eller arbetslampa och med den starka magneten på kortsidan kan du fästa lampan så att du får händerna fria.Arbetsficklampan har två ljuskällor. En ljusstark ficklampa längst fram som kan lysa upp till 110 meter på det starkaste läget och en sidolampa som ger dig stark arbetsbelysning när du läser eller jobbar. Det räfflade handtaget ger ett bra grepp när du håller arbetsficklampan i handen och med den starka magneten på kortsidan kan du sätta fast lampan på en magnetisk yta.Arbetsficklampan är tillverkad i robust flygplansaluminium och tål att utsättas för regnskurar. På baksidan sitter även ett bältesclip med nyckelhål, vilket gör att du både kan clipsa fast lampan och hänga upp den på en spik.Arbetsficklampan är lätt att använda och har bara en knapp som styr alla funktioner. Funktionsknappen sitter mitt på lampan och används för att sätta på ljuset, ändra ljusstyrka och byta mellan ficklampa och sidolampa.Starta arbetsficklampan genom att klicka på funktionsknappen. Ficklampan eller sidolampan kommer nu att tändas och du byter mellan de två olika lamporna genom att hålla in funktionsknappen i ca 1-2 sekunder. Oavsett vilken lampan som startar, så startar den alltid på det svagare läget. Klicka på funktionsknappen för att ändra till det mer ljusstarka läget.Arbetsficklampan drivs av 3 st AA-batterier. Det följer med 3 st alkaliska engångsbatterier i förpackningen men lampan är även kompatibel att användas tillsammans med uppladdningsbara AA-batterier (köps separat). Batteritiden är upp till ca 20 timmar.MåttLängd: 19,3 cmDiameter: 2,8 cmSpecifikationerFicklampa räckvidd: 110 meterLjusstyrka ficklampa: 350 lumen / 85 lumenLjusstyrka arbetslampa: 550 lumen / 165 lumenVattentålig: IPX4 (striltät)Batteritid: ca 20 timmarModell: GP Discovery C34
 • Ficklampa GP PSR51 Multi-Colour, 470 lm

  Ficklampa GP PSR51 Multi-Colour, 470 lm
  Kraftfull multifunktionslampa med 470 lm i ljusflöde. Lampan har vitt, rött, blått och grönt ljus. Kan användas med 1st 18650 batteri eller 2st CR123A batterier. 240m räckvidd.
 • Ficklampa LED Lenser P6R Signature, 1400 lm

  Ficklampa LED Lenser P6R Signature, 1400 lm
  En mycket mångsidig ficklampa med flera olika funktioner. Ljusflöde på upp till 1400 lm och räckvidd 240 m. Justerbar ljusbild.
 • Ficklampa Nitecore MT22A

  Ficklampa Nitecore MT22A
  Mycket kompakt ficklampa som drivs med två AA-batterier (ingår ej). 260 lumen ljusflöde.
 • Ficklampa GP Discovery CP21, 20 lm

  Ficklampa GP Discovery CP21, 20 lm
  Liten, nätt och smidig ficklampa för allmän användning med en robust aluminiumkropp. 20 lm i ljusflöde och en räckvidd på 12m. Drivs av 1st AAA-batteri.
 • Ficklampa Olight Baton 3 Premium Edition, 1200 lm

  Ficklampa Olight Baton 3 Premium Edition, 1200 lm
  En väldigt liten men mycket kraftfull ficklampa med 1200 lumen med en räckvidd på 166 meter! Ficklampan levereras med en laddningsväska/fodral som skyddar och laddar lampan.
 • Ficklampa Olight i3T Plus, 250 lm, Endast lampa

  Ficklampa Olight i3T Plus, 250 lm, Endast lampa
  Stryktålig och extremt smal ficklampa (15 mm) med ett ljusflöde på 250 lumen som drivs av två AAA-batterier. Vatten- och stöttålig!
 • Ficklampa Olight Freyr, 1750 lm

  Ficklampa Olight Freyr, 1750 lm
  Effektiv, laddbar multifärgsficklampa med 1750 lumen ljusflöde. Vitt ljus + RGB-ljus som passar många olika situationer. Komplett paket! Vi rekommenderar!
 • Ficklampa LED Lenser P17R Core, 1200 lm

  Ficklampa LED Lenser P17R Core, 1200 lm
  Magnetiskt laddbar ficklampa med lång brinntid och justerbar ljusbild. Max. ljusflöde 1200 lm.
 • Ficklampa Olight Perun Mini, 1000 lm, Endast lampa

  Ficklampa Olight Perun Mini, 1000 lm, Endast lampa
  Everyday Carry-multifunktionslampa i ministorlek. 1000 lumen max. ljusflöde! Laddas smidigt med den magnetiska USB-laddaren.
 • Mini-ficklampa Olight i3T EOS, 180 lm

  Mini-ficklampa Olight i3T EOS, 180 lm
  Liten men kraftfull ficklampa med 180 lumen ljusprestanda. Drivs med ett vanligt AAA-batteri. Perfekt för vardagsbruk!
 • Ficklampa Nitecore P20iX, 4000 lm

  Ficklampa Nitecore P20iX, 4000 lm
  Högpresterande ficklampa med ett ljusflöde på 4000 lumen och en räckvidd på 221 meter (enligt tillverkare). Laddas smidigt med medföljande USB-C kabel. Förpackningen innehåller allt du behöver.&hellip:
 • Ficklampa Unilite TL-5, 500 lm

  Ficklampa Unilite TL-5, 500 lm
  Extremt tålig batteridriven ficklampa med 500 lumen ljusflöde. Utmärkt val för dig som jobbar inom industrin. Batterier ingår.
 • Ficklampa LED Lenser P4R Core, 200 lm

  Ficklampa LED Lenser P4R Core, 200 lm
  Micro-USB-laddbar ficklampa med justerbar ljusbild. Mycket liten och kompakt! Max. ljusflöde 200 lm.
 • Ficklampa Unilite PT-2, 275 lm

  Ficklampa Unilite PT-2, 275 lm
  Lättanvänd ficklampa som drivs med AAA-batterier. 275 lumen ljusflöde. Batterier ingår.
 • Ficklampa Olight M2R PRO

  Ficklampa Olight M2R PRO
  Supereffektiv (1800 lm) ficklampa, kombination av taktisk och vanlig ficklampa med sidobrytare. Räckvidd 300 m, magnetisk laddning via USB! Komplett paket!
 • Ficklampa Nitecore EA41

  Ficklampa Nitecore EA41
  Kompakt, AA-batteridriven och pålitlig LED-ficklampa. Maximalt ljusflöde 1020 lumen. Passar för yrkes- och vardagsbruk.
 • Ficklampa LED Lenser P6R Core, 900 lm

  Ficklampa LED Lenser P6R Core, 900 lm
  Magnetiskt laddbar ficklampa med justerbar ljusbild. Max. ljusflöde 900 lumen.
 • Bilistens Ficklampa Light5 One, 320 lm

  Bilistens Ficklampa Light5 One, 320 lm
  Superpraktisk ficklampa med justerbar ljusbild som laddas via bilens cigarettuttag. Ljusstyrka på 320 lumen, räckvidd 150 meter. En räddare i nöden för varje bilägare! VI REKOMMENDERAR!
 • IR-ficklampa Nitecore CI7, 2500 lm / 7000 mW, Endast lampa

  IR-ficklampa Nitecore CI7, 2500 lm / 7000 mW, Endast lampa
  Mycket effektiv taktisk ficklampa med både vanligt ljus och kraftfullt infrarött ljus (940 nm). Passar för t.ex. militär- och polisanvändning. Ljusflöde 2500 lumen, räckvidd 279 m!
 • Ficklampa med USB

  Ficklampa med USB
  Stark LED-lampaLaddas via USBTre lysande lägenEn liten och vattentålig ficklampa med stark LED lampa som visar vägen i mörkret. Perfekt att ta fram ur jackfickan när det börjar skymma på promenaden! Ficklampan lyser starkt med 120 lumen och har upp till 200 meters räckvidd.Lampan har två fasta lägen och ett med blinkande ljus. De två fasta lägena lyser med 120 lumen/60 lumen och det blinkande läget blinkar i 120 lumen. Med zoomen på toppen av ficklampan kan du även steglöst sprida ut eller centrera strålen.Skruva av det bakre skyddet för att komma åt USB kontakten. Ficklampan laddas i valfritt USB-uttag och är fulladdad på två timmar.LED lampa: 100 000 brinntimmarRäckvidd: 200 meterStyrka: 120 lumen / 60 lumen / 120 lumen blinkandeBatteritid: 1 timme / 7 timmar / 15 timmar Laddningstid: 2 timmarVattentåligiP44SäkerhetssnöreCE märkt
 • Ficklampa LED Lenser P5R Core, 500 lm

  Ficklampa LED Lenser P5R Core, 500 lm
  Magnetiskt laddbar ficklampa med justerbar ljusbild. Max. ljusflöde 500 lm.
 • Ficklampa Olight Archer, 1000 lm, Standardpaket

  Ficklampa Olight Archer, 1000 lm, Standardpaket
  Kompakt och magnetisk uppladdningsbar ficklampa med en smal ljusbild. Utmärkt för sök - och räddningsuppdrag. Ljusflöde 1000 lumen, räckvidd 535 meter. 24 månaders garanti!
 • Ficklampa Nitecore P20 V2, 1100 lm, Komplett paket

  Ficklampa Nitecore P20 V2, 1100 lm, Komplett paket
  Mycket mångsidig ficklampa optimerad för taktisk användning. Ljusflöde 1100 lumen, räckvidd 222 m! Kan användas med både CR123- och 18650-batterier.
 • Ficklampa LED Lenser P7R Core, 1400 lm

  Ficklampa LED Lenser P7R Core, 1400 lm
  Magnetiskt laddbar ficklampa med justerbar ljusbild. Max. ljusflöde 1400 lm.
 • ATEX-ficklampa Unilite ATEX-FL4, Zone 0, 150 lm

  ATEX-ficklampa Unilite ATEX-FL4, Zone 0, 150 lm
  Stadig och driftsäker ATEX 0-klassad ficklampa. 150 lm ljusflöde. Drivs med AA-batterier.
 • Ficklampa Unilite FL-4R, 450 lm

  Ficklampa Unilite FL-4R, 450 lm
  Driftsäker och tålig micro-USB-laddbar ficklampa. 450 lumen ljusflöde. Komplett paket!
 • Ficklampa Unilite UK-F2, 375 lm

  Ficklampa Unilite UK-F2, 375 lm
  Lättanvänd ficklampa med 375 lumen ljusflöde och justerbar ljuskägla. Batterier ingår.
 • FIcklampa Unilite UK-P2R, 210 lm

  FIcklampa Unilite UK-P2R, 210 lm
  Liten och smidig ficklampa från Unilite som har en ljuseffekt på 210 lumen med en ljusterbar ljusstråle!
 • Ficklampa LED Lenser P2R Core, 120 lm

  Ficklampa LED Lenser P2R Core, 120 lm
  Micro-USB-laddbar ficklampa i mycket kompakt storlek. Justerbar ljusbild. Max. ljusflöde 120 lm.
 • Ficklampa LED Lenser P17R, 1000 lm

  Ficklampa LED Lenser P17R, 1000 lm
  LED Lenser P17R är laddbar ficklampa med hög prestanda.
 • Olight S1R-II

  Olight S1R-II
  S1R-II är en ficklampa som ger en praktisk och imponerande ljuskägla sett till dess lilla format. Den ger en bra blandning mellan brett ljus ut mot kanterna och en starkare punkt i mitten för lite ...
 • ATEX-ficklampa Wolf M-60, Zone 0/20, 90 lm

  ATEX-ficklampa Wolf M-60, Zone 0/20, 90 lm
  Högkvalitativ och överraskande ljusstark ATEX-ficklampa. Mångsidiga klassificeringar, passar bl.a. för användning i utrymmen med explosionsrisk.
 • Ficklampa Olight Seeker 3 Pro, 4200 lm, Standard-paket

  Ficklampa Olight Seeker 3 Pro, 4200 lm, Standard-paket
  Mycket högpresterande ficklampa med magnetisk laddning! Nyutvecklad brytare för en steglös justering av ljusflöde, förbättrad laddningsprocess och en mycket hög prestanda. Ljusflöde 4500 lumen,&hellip:
 • Ficklampa Olight Seeker 3, 3500 lm, Standard-paket

  Ficklampa Olight Seeker 3, 3500 lm, Standard-paket
  Högpresterande ficklampa med magnetisk laddning! Nyutvecklad brytare, förbättrad laddningsprocess och mycket hög prestanda. Ljusflöde på 3500 lumen, räckvidd 220 meter enligt tillverkare. 60 månader&hellip:
 • ATEX-ficklampa Unilite ATEX-PL1, Zone 0, 65 lm

  ATEX-ficklampa Unilite ATEX-PL1, Zone 0, 65 lm
  En smidig ATEX-ficklampa av klass 0 med en ljuseffekt på 65 lumen. Drivs av AAA-batterier.
 • Ficklampa Olight Seeker 2, 3000 lm, Standard-paket

  Ficklampa Olight Seeker 2, 3000 lm, Standard-paket
  TESTVINNARE! Supereffektiv USB-laddbar ficklampa för allmänt bruk. Maximalt ljusflöde 3000 lumen. 60 mån garanti. Komplett paket!
 • Nextorch Trycksladdströmbrytare Till T6A, Z6, T9, Z9, Z3

  Nextorch Trycksladdströmbrytare Till T6A, Z6, T9, Z9, Z3
  Nextorch Trycksladdströmbrytare Till T6A, Z6, T9, Z9, Z3 är en trycksladdströmbrytare som passar till Nextorchs ficklampor T6A, Z6, T9, Z9 och Z3.
 • IR-ficklampa Nitecore CI7, 2500 lm / 7000 mW, Paket, 1 batteri

  IR-ficklampa Nitecore CI7, 2500 lm / 7000 mW, Paket, 1 batteri
  Mycket effektiv taktisk ficklampa med både vanligt ljus och kraftfullt infrarött ljus (940 nm). Passar för t.ex. militär- och polisanvändning. Ljusflöde 2500 lumen, räckvidd 279 m!
 • Ficklampa Nitecore R40 V2, 1000 lm

  Ficklampa Nitecore R40 V2, 1000 lm
  Effektivt ficklampspaket med induktiv laddning. Ljusflöde på 1000 lumen och räckvidd på 520 meter! Utmärkt val för t.ex. polis- eller jaktarbete.
 • Ficklampa Olight Seeker 3 Pro, 4200 lm, Premium-paket

  Ficklampa Olight Seeker 3 Pro, 4200 lm, Premium-paket
  Mycket högpresterande ficklampa med magnetisk laddning! Nyutvecklad brytare för en steglös justering av ljusflöde, förbättrad laddningsprocess och en mycket hög prestanda. Ljusflöde 4500 lumen,&hellip:
 • Ficklampa GP Discovery CR41, 650 lm

  Ficklampa GP Discovery CR41, 650 lm
  Kraftfull ficklampa med 650 lm i ljusflöde och en justerbar ljusbild. Drivs av ett 18650-batteri.
 • Ficklampa Olight Perun Mini, 1000 lm, Lampa + pannband

  Ficklampa Olight Perun Mini, 1000 lm, Lampa + pannband
  Everyday Carry-multifunktionslampa i ministorlek. 1000 lumen max. ljusflöde! Laddas smidigt med den magnetiska USB-laddaren.

Våra tips på bra ficklampor

Ficklampa Max Lumen Max räckvidd
Maglite LED 2D 134 lm 412 m
Led Lenser T2 240 lm 180 m
Silva Flashlight Seeker RC 700 lm -
Nextorch TA40 1040 lm 285 m
Led Lenser P14 Box 800 lm 350 m
Nitecore MT 42 1800 lm 470 m
Olight Javelot Pro 2100 lm 1080 m
LED Lenser T7M Box 400 lm 280 m
LED Lenser P17 Blister 800 lm 350 m
Maglite ML150LR 1082 lm 458 m

Köpguide till ficklampor

När man ska köpa en ficklampa finns det lite olika saker att tänka på. Hur kraftfull ficklampan är när det gäller ljusstyrka är såklart en aspekt, men det finns andra faktorer att ta hänsyn till.

Ficklampans storlek

Om man ska ut på vandring vill man inte behöva bära med sig något som väger som en tegelsten. Då vill man ha en liten ficklampa med bra ljusstyrka till låg vikt och volym. Den ska lätt kunna packas ner i väskan eller bäras i fickorna på vandringsbyxorna.

Hemma eller i bilen är vikten och en liten storlek inte lika viktigt. Där kan man gott välja en större modell med lite kraftigare ljus.

Ficklampor med olika effektlägen

Omständigheterna när man behöver extra lyse kan skilja sig åt beroende på plats, årstid och tid på dygnet. Det är inte alltid så att man behöver dagsljus mitt i natten. Man kanske bara behöver lite ledljus för att kunna ta sig fram eller leta något i tältet.

Att kunna använda olika effektlägen är därför något som ger extra funktionalitet till en ficklampa. Dels ger det längre batteritid men det kanske också vara skönt för ögat att inte ha superstarkt ljus när man vill läsa på en karta eller i en bok.

Ficklampsbatterier

Det finns olika typer av batterier som passar till ficklampor. En del drivs med NiMH-ackar och andra på de lite modernare Li-Ion batterierna som går att ladda relativt snabbt.

De flesta lampor kan köras på vanliga alkaliska AAA eller AA batterier, även om batteritiden då oftast är kortare och ljusstyrkan sämre.

Välj LED och skippa glödlampan

Här finns egentligen inget annat val idag än att du ska köpa en ficklampa med LED (lysdiod). Den typen av lampa har lägre vikt och betydligt lägre strömförbrukning, vilket gör att batteritiden många gånger kan vara 10 gånger längre.

Vattentät ficklampa

Ett krav som många friluftsfolk har är att lampan ska vara vattentät. Ute i fält måste man kunna lita på att teknikprylarna håller för alla väder och äventyr.

Vill du ha en ficklampa som tål mycket vatten ska du välja en som är anpassad för dykning.

Ficklampor med dynamo

I ett kit för prepping är en dynamolampa en obligatorisk utrustning. Med den kan man ladda batteriet genom att veva. Här nedan kan du se när Vardagsprepping testar olika dynamoficklampor.

I filmen nämns bland annat Goal Zero Torch.

ilead