Lavinsond

När någon hamnat under snömassor använder man en lavinsond för att bestämma på vilket djup personen ligger begravd. Sonden är lite som en tältstolpe man kan fälla ihop.

Lavinsonder tillverkas oftast i aluminium eller kolfiber, vilket ger de låg vikt men hög hållfasthet. Köp lavinsonden och se till att du alltid har den med i din lavinutrustning. Sonden är tillsammans med lavinsändare och spade en standardutrustning för vistelse i lavindrabbade områden.

Populärt inom lavinsond

 • PIEPS Pieps Alu 260 Sport Black

  PIEPS Pieps Alu 260 Sport Black
  Pieps Alu 260 Sport är en lavinsond som är lätt och snabb att fälla ut. Alu Sport använder PIEPS säkerhetsmarkeringar vid 40cm och 100cm i klargul färg för tydlig överblick. Det elastiska spännet håller ihop sonden när den ligger i väskan, så du vet att den inte hakar i eller fastnar när du behöver komma åt den, och med Quick-Closing Latch systemet får du en snabb och tillförlitlig låsning när du fäller ut sonden. Sektioner: 6Diameter: 12,5 mm
 • Black Diamond Quickdraw Pro Probe 320 Black/Green

  Black Diamond Quickdraw Pro Probe 320 Black/Green
  Quickdraw Probe Tour 320 från Black Diamond är en slitstark aluminiumsond med 320 cm längd. Black Diamond Quickdraw Tour Probe 320 är designad för snöstudier, skidguider och djup terräng. Uppdaterade dubbla Quickdraw-hastigheter gör det extremt snabbt med maximal hållbarhetRyggsäck med snabb utbyggnad integreras med sondens dragkabel för beredskap med ett dragHalkfritt grepp ger ett säkert köp, även med våta handskarEn överdimensionerad, hållbar legeringsspets förbättrar sondkänsligheten genom att skapa ett hål större än sondaxelnHög synlighet 1 cm markeringarVikt :  385 g Längd :  320 cm
 • Arva Ski Trip 240 Blue

  Arva Ski Trip 240 Blue
  Ski Trip 240 från Arva är en lavinsond med Rack Lock-låssystemet som ger en snabb och enkelt utfällning när nödsituationen är framme. Tillverkad i starkt och tåligt Aluminium 7075 med en ultralätt stålvajer i kärnan. Packväska med grafiska instruktioner medföljer.
 • PIEPS Pieps Alu 300 Sport Black

  PIEPS Pieps Alu 300 Sport Black
  Med Alu 300 Sport från PIEPS får du en lavinsond som är snabb och enkel att fälla ut, med tillförlitlig låsmekanisk och tydliga säkerhetsmarkörer på 40cm och 100cm. Det elastiska spännet hjälper till att hålla din Alu Sport 300 på plats i ryggsäcken så du enkelt kan dra upp den vid behov, och med den snabba låsmekanisken går det snabbt att komma igång med söket.Sektioner: 7stDiameter: 12,5mm

Fler tips på lavinsond

 • Black Diamond Quickdraw Pro Probe280

  Black Diamond Quickdraw Pro Probe280
  Black Diamond Quickdraw Pro Probe 280 är en robust lavinsond för dig som kräver pålitlighet dag ut och dag in. Sonden har en hållbar aluminiumkonstruktion i 7 delar, kabel av rostfritt stål, och Quickdraw-doppskor för maximal hållbarhet och snabb ihopsättning tillsammans med den integrerade packpåsen. Sonden har även en något överdimensionerad tipp för att reducera skaftfriktion för en mer exakt känsla när du sonderar. Längd : 280 cm
 • Black Diamond Quickdraw Pro Probe280

  Black Diamond Quickdraw Pro Probe280
  Black Diamond Quickdraw Pro Probe 280 är en robust lavinsond för dig som kräver pålitlighet dag ut och dag in. Sonden har en hållbar aluminiumkonstruktion i 7 delar, kabel av rostfritt stål, och&hellip:
 • Mammut Probe 240 Speed Lock Neon Orange

  Mammut Probe 240 Speed Lock Neon Orange
  En viktig artikel för all standardsäkerhetsutrustning! En lätt, platsbesparande sond tillverkad av slitstark aluminium för krävande situationer. Det nyutvecklade, handskkompatibla Speed ??Lock-systemet&hellip:
 • Mammut Probe 280 Speed Lock

  Mammut Probe 280 Speed Lock
  Probe 280 Speed Lock handlar om hastighet i de mest komplicerade situationerna. Våra sonder har ett enskilt syfte, och det är vad de är designade för, ned till den allra sista detaljen. Hållbart aluminium ger en stabil och lätt konstruktion för Probe 280 Speed Lock. Det handskevänliga, högtensila teleskopiska Speed Lock-systemet är särskilt utformat för snabb och pålitlig montering. När sonden förlängs ger en hörbar klick dig besked om att sonden är spänd korrekt och fullt engagerad. Den ergonomiska handtaget kan fästas på den förlängda sonden, vilket håller den ur vägen under användning. Den förbättrade 360 graders visuella djupsguiden säkerställer att du alltid har rätt information till hands, medan den formade spetsen är utformad för att effektivt skära igenom skräp och spara energi vid sondning. Den nedre delen av sonden är markerad i orange som en visuell guide när du närmar dig en begravd person. Alla Mammut lavinsonder är UIAA-certifierade för effektiv räddning, hållbarhet och ergonomisk hantering. Denna sonder mäter 45 cm när den är hopfälld, 280 cm när den är förlängd och inkluderar ett fodral med integrerad nödplan. • Speed-lock system – snabbt, individuellt låsbart spänningsystem • Stabil, lättviktsprobspik tillverkad av hållbart aluminium • Extremt precisa probsskalor på båda sidor • Slittålig draglina för maximal stabilitet i probssystemet • Droppformad probsspets för energisnål sondering • Passar att använda med handskar • Praktisk probhölje med integrerad nödplan • Certifiering: UIAA-standard 157 för lavinsökningsprober • Utsträckt längd: 280 cm • Hopvikt längd: 45 cm • Diameter: 12,75 mm • Vikt: 310 g
 • Mammut Probe 280 Fast Lock Anodize Grey

  Mammut Probe 280 Fast Lock Anodize Grey
  Ny sond med stabil lättviktskonstruktion, Mammuts effektiva Fast Lock System och en exakt cm-skala på sonden. Den fungerar utmärkt för användning med handskar på.Teknisk specifikation: Vikt: 332&hellip:
 • Ortovox 240 PFA Probe Alu Silver

  Ortovox 240 PFA Probe Alu Silver
  Denna lavinsond är enkel att veckla ut via dragsnöret och automatisk låsmekanism. Det finns tydliga markeringar som gör det lätt att avgöra hur långt ner du bör gräva, som hopfälld så är 240&hellip:
 • Pieps Aluminium Probe 300

  Pieps Aluminium Probe 300
  Används för att komma fram till vart och hur djupt lavin offer är begravda under snön. Speed-Cone System säkerställer en snabb förlängning av sonden. En Quick-Closing spärr erbjuder enkel låsning&hellip:
 • Black Diamond Quickdraw Carbon Probe 240

  Black Diamond Quickdraw Carbon Probe 240
  Black Diamond Quickdraw Carbon Probe 240 är Black Diamonds lättaste lavinsond, som trots sin låga vikt inte offrar de funktioner som gör Black Diamonds lavinsonder snabba och enkla att använda. Sonden&hellip:
 • Black Diamond Quickdraw Pro Probe320

  Black Diamond Quickdraw Pro Probe320
  Black Diamond Quickdraw Pro Probe 320 är en hållbar 8-sektionssond i aluminium med en 320 cm lång kabel i rostfritt stål, avsedd för snöstudier, lavinproffs, patrullering och djup terräng. Pro 320:s&hellip:
 • Mammut Probe 240 Fast Lock Space

  Mammut Probe 240 Fast Lock Space
  Lätt, slitstark aluminiumsond som är lätt att veckla upp vid användning. Det nyutvecklade, handskompatibla Fast Lock-systemet garanterar maximal komfort vid låsning av sonden. Längd: 240cm.Teknisk&hellip:
 • Mammut Carbon Probe 240 Light Neon Orange

  Mammut Carbon Probe 240 Light Neon Orange
  Carbon Probe 240 Light är en lätt, böjtålig och kompakt sond som består av sju segment med integrerad teleskopisk låsning för snabb, handskkompatibel drift, vilket gör att du på ett tillförlitligt&hellip:
 • Black Diamond Quickdraw Pro Probe280

  Black Diamond Quickdraw Pro Probe280
  Black Diamond Quickdraw Pro Probe 280 är byggd med en hållbar 7-sektioners aluminiumkonstruktion, kabel i rostfritt stål och medellång och är den dagliga proben för backcountry-användare som kräver&hellip:
 • Black Diamond Quickdraw Carbon Probe 300

  Black Diamond Quickdraw Carbon Probe 300
  Black Diamond Quickdraw Carbon Probe 300 är en lätt och stark lavinsond av kolfiber, som är framtagen för användning i djup snö och nedisad terräng. Sonden är utrustad med CordLock-teknologi med Kevlar-snodd, som använder sig av en wiregate-låsmekanism för att säkra sonden snabbare och enklare utan packpåse. Sonden har även en något överdimensionerad tipp för att reducera skaftfriktion för en mer exakt känsla när du sonderar. Längd : 300 cm
 • Mammut Probe 240 Fast Lock Neon Orange

  Mammut Probe 240 Fast Lock Neon Orange
  Lätt, slitstark aluminiumsond som är lätt att veckla upp vid användning. Det nyutvecklade, handskompatibla Fast Lock-systemet garanterar maximal komfort vid låsning av sonden. Längd: 240cm.Teknisk&hellip:
 • Mammut Probe 320 Speed Lock

  Mammut Probe 320 Speed Lock
  Extremt snabb att montera och enkel att använda: Probe 320 Speed Lock handlar om hastighet i de mest komplicerade situationerna. Våra sonder har ett enskilt syfte, och det är vad de är designade för, ned till den allra sista detaljen. Hållbart aluminium ger en stabil och lätt konstruktion för Probe 320 Speed Lock. Det handskevänliga, högtensila teleskopiska Speed Lock-systemet är särskilt utformat för snabb och pålitlig montering. När sonden förlängs ger en hörbar klick dig besked om att sonden är spänd korrekt och fullt engagerad. Den ergonomiska handtaget kan fästas på den förlängda sonden, vilket håller den ur vägen under användning. Den förbättrade 360 graders visuella djupsguiden säkerställer att du alltid har rätt information till hands, medan den formade spetsen är utformad för att effektivt skära igenom skräp och spara energi vid sondning. Den nedre delen av sonden är markerad i orange som en visuell guide när du närmar dig en begravd person. Alla Mammut lavinsonder är UIAA-certifierade för effektiv räddning, hållbarhet och ergonomisk hantering. Denna sonder mäter 45 cm när den är hopfälld, 320 cm när den är förlängd och inkluderar ett fodral med integrerad nödplan. • Speed-lock system – snabbt, individuellt låsbart spänningsystem • Stabil, lättviktsprobspik tillverkad av hållbart aluminium • Extremt precisa probsskalor på båda sidor • Slittålig draglina för maximal stabilitet i probssystemet • Droppformad lavinspets för energisnål sondering • Passar att använda med handskar • Praktisk probhölje med integrerad nödplan • Certifiering: UIAA-standard 157 för lavinsökningsprober • Utsträckt längd: 320 cm • Hopvikt längd: 45 cm • Diameter: 12,75 mm • Vikt: 365 g
 • Pieps Aluminium Probe 260

  Pieps Aluminium Probe 260
  Egenskaper: Speed-Cone-System för snabb förlängning Snabblåsning för pålitlig låsning och effektiv montering av sonden Centimeter skala för att läsa begravningsdjup och som centimeter mätning&hellip:
 • Black Diamond Quickdraw Pro Probe 280 No Color

  Black Diamond Quickdraw Pro Probe 280 No Color
  Quickdraw Pro Probe 280 är byggd med en hållbar 7-sektions aluminiumkonstruktion, rostfri stålkabel och medellängd, och är den dagliga förarproben för användare i backcountry som kräver pålitlighet&hellip:
 • Black Diamond Quickdraw Pro Probe320

  Black Diamond Quickdraw Pro Probe320
  Black Diamond Quickdraw Pro Probe 320 är en robust lavinsond framtagen för snöstudier, djup terräng och professionella lavinräddningsteam. Sonden har en hållbar aluminiumkonstruktion i 8 delar, kabel&hellip:
 • Exped Mountain Pro 30 Black

  Exped Mountain Pro 30 Black
  Letar du efter en ryggsäck som funkar för alla möjliga bergsaktiviteter från sommar till vinter? Exped Mountain Pro 30 är en väderskyddad allroundryggsäck som passar lika bra för klättring som för skidåkning och bergsvandring och har framtagits i samarbete med professionella bergsguider. Fokus var att ta bort allt onödigt och förfina det grundläggande med de egenskaper som behövs för vinter- och sommaranvändning i bergen. Ryggsäcken är praktiskt taget vattentät med fullt tejpade sömmar som kan motstå en rejäl regnskur samt dess renodlade, slimmade design gör att inga kompressionsremmar behövs och håller gravitetscentrumet nära kroppen så att du har kontroll över packningen. Ett avtagbart höftbälte ger bättre viktfördelning och är kompatibelt med användning av klättersele samt det kan placeras centralt eller till höger eller vänster beroende på hur just du vill ha det. På vintern så kan du bära dina skidor både diagonalt, lateralt och under topplocket med hjälp av extra remmar. Invändigt så har ryggsäcken en ljusgrå färg som ger bättre sikt av innehållet samt samtliga justeringsremmar har ett kardborreband så att ändorna inte fladdrar i vinden. Andra praktiska detaljer är fästen för isyxor som även kan användas för stavar, en dragsko som snabbt låter dig justera rullstängningen på ovandelen i vått väder, en urtagbar Bivy-matta för nödsituationer som även kan brukas som sittunderlag i kalla temperaturer, en topplocksficka med elastiska pennhållare, elastiska öglor för lavinsond och spadskaft, två invändiga utrustningsöglor för organisering etc. Ryggsäcken har också en genomskinlig, urtagbar och väderskyddad bag av UV-resistent TPU-film som kan användas för dokument, musikspelare, våt utrustning etc. Produktfakta: Volym: 32 liter Storlek (stängd): 58 x 30 x 24 cm Vikt: 1260 gram Rygglängd: 45- 51 cm Höftbälte: 67 - 137 cm Max kapacitet: 13 kg Material: 420 D Oxford Nylon, PU-belagd, 3000 mm vattenpelare Ram: Crosslinked PE-skum, avtagbar
 • Scott Speed 300 Probe Black/Orange

  Scott Speed 300 Probe Black/Orange
  Aluminiumsond med automatiskt låsande spänningssystem som monteras på bara några sekunder.Teknisk specifikation: 7075 AluminiumAuto-locking Tension System5 centimetersstegLängd: 309cmInhofälld:&hellip:
 • Mammut Probe 240 Neon Orange

  Mammut Probe 240 Neon Orange
  Lätt och slitstark aluminiumsond som är lätt att veckla upp vid användning. Snabb och enkel teleskopslåsning. Längd: 240cm.
 • Black Diamond Quickdraw Pro Probe240

  Black Diamond Quickdraw Pro Probe240
  Black Diamond Quickdraw Pro Probe 240 är en slitstark lavinsond i kortare längd, som är idealisk för lättviktiga turer, lavinräddningsövningar och för terräng med grundare snö. Sonden har en&hellip:
 • Black Diamond Quickdraw Pro Probe320

  Black Diamond Quickdraw Pro Probe320
  Black Diamond Quickdraw Pro Probe 320 är en robust lavinsond framtagen för snöstudier, djup terräng och professionella lavinräddningsteam. Sonden har en hållbar aluminiumkonstruktion i 8 delar, kabel av rostfritt stål, och Quickdraw-doppskor för maximal hållbarhet och snabb ihopsättning tillsammans med den integrerade packpåsen. Sonden har även en något överdimensionerad tipp för att reducera skaftfriktion för en mer exakt känsla när du sonderar. Längd : 320 cm
 • Black Diamond Quickdraw Pro Probe240

  Black Diamond Quickdraw Pro Probe240
  Black Diamond Quickdraw Probe 240 har en hållbar konstruktion i 6 sektioner av aluminium och en rostfri stålkabel. Pro 240 har ferruler som ökar hållbarheten och ger snabb justering, medan den integrerade&hellip:
 • Black Diamond Quickdraw Carbon Probe 300

  Black Diamond Quickdraw Carbon Probe 300
  Black Diamond Quickdraw Carbon Probe 300 är en lätt och stark lavinsond av kolfiber, som är framtagen för användning i djup snö och nedisad terräng. Sonden är utrustad med CordLock-teknologi med&hellip:
 • Black Diamond Quickdraw Carbon Probe 240

  Black Diamond Quickdraw Carbon Probe 240
  Black Diamond Quickdraw Carbon Probe 240 är Black Diamonds lättaste lavinsond, som trots sin låga vikt inte offrar de funktioner som gör Black Diamonds lavinsonder snabba och enkla att använda. Sonden tillverkas av kolfiber och är utrustad med CordLock-teknologi med Kevlar-snodd, som använder sig av en wiregate-låsmekanism för att säkra sonden snabbare och enklare utan packpåse. Sonden har även en något överdimensionerad tipp för att reducera skaftfriktion för en mer exakt känsla när du sonderar. Längd : 240 cm
 • Pieps Set Powder Bt

  Pieps Set Powder Bt
  Pieps Pieps Set Powder Bt är ett praktiskt set med det du behöver för att vara säker vid en lavin. Inkluderar en lavinsändare, en lavinsond och spade. Pieps Powder Bt Lavinsändare som hjälper dig i nödsituationer på fjället, med sina 3 antenner ger Pieps Powder Bt dig en bred sökvidd och underlättar sökandet efter begravda personer. Sändaren är lättanvänd och kan automatiskt gå från sök till sänd-läge om den inte rör sig på ett tag. Om antennen känner av en störning från något annat, till exempel elektronik, byter den automatiskt till en annan antenn. Pieps Powder Bt uppdateras enkelt vid behov via en app i telefonen. Sökvidd: 60 meter Batterityp: 3AAA Batteritid: 200-300 timmar Pieps Shovel C660 En fantastisk spade med både teleskop- och C-handtag för ökad effektivitet. Denna spade är framtagen med ett Quick Lock system som ansluter handtag och blad utan att trycka på knapparna. C-handtaget möjliggör enkel hantering, även med de tjockaste handskarna medan det teleskopiska handtaget med oval profil undviker vridning under skovling. Spaden garanterar en låg vikt och optimal stabilitet samt har en speciell ytbeläggning, ett halkfritt fotstöd och en integrerad flasköppnare. Bladet har slipade kanter, en markant mittrygg och en släd-räddnings funktion. Vikt: 660 g Blad vikt: 310 g Blad dimensioner: 28.5 x 21.5 x 6 cm Skaftlängd: 68 cm Skaft vikt: 350 g Övriga funktioner: Rip Stop, Hoe function Pieps Probe Alu 260 Sport En nydesignad sond som kan monteras enkelt och snabbt. Denna sond är framtagen med Speed-Cone-System för snabb förlängning samt med Quick-Closing-Latch som är en snabbstängande spärr för pålitlig låsning och effektiv montering av sonden. En centimeterskala hjälper dig läsa begravningsdjup och kan användas som centimeter mätning för snöprofiler medan Pieps Safety Marker ger en tydlig 100 cm och 40 cm markering. Sonden är ihopfällbar för platsbesparing och är kompakt fixerbar med ett elastiskt spänne. Delar: 6 Vikt: 295 g Längd: 260 cm Tub diameter: 12.50 mm
 • Ortovox 240 Probe Alu Silver

  Ortovox 240 Probe Alu Silver
  240 cm lång lavinsond i aluminium med Quick Lock låsning. Med en vikt på endast 200g och en hopfälld längd på 43 cm.Teknisk specifikation: 240cm lavinsondvikt: 200g
 • Black Diamond Quickdraw Carbon Probe 240

  Black Diamond Quickdraw Carbon Probe 240
  Black Diamond Quickdraw Carbon Probe 240 är vår lättaste sond och väger mindre än 8 gram i packningen utan att ge avkall på någon av de funktioner som gör Black Diamond-sonderna extremt snabba&hellip:
 • Black Diamond Quickdraw Pro Probe240

  Black Diamond Quickdraw Pro Probe240
  Black Diamond Quickdraw Pro Probe 240 är en slitstark lavinsond i kortare längd, som är idealisk för lättviktiga turer, lavinräddningsövningar och för terräng med grundare snö. Sonden har en hållbar aluminiumkonstruktion i 6 delar, och använder sig av CordLock-teknologi med Kevlar-snodd, som använder sig av en wiregate-låsmekanism för att säkra sonden snabbare och enklare utan packpåse. Sonden har även en något överdimensionerad tipp för att reducera skaftfriktion för en mer exakt känsla när du sonderar. Längd : 240 cm

Så funkar en lavinsond

När man hittat det allmänna området där en person finns begraven under snön är det dags att använda sin lavinsond. Den hjälper till att hitta den exakta positionen genom att du systematiskt stoppar ner den i snön, vertikalt, om och om igen.

En rekommenderad metod är att jobba i koncentriska cirklar runt den punkt där sändaren markerat positionen. När en träff fås lämnar man sonden nerstucken i snön och börjar gräva.

Olika längder på lavinsonder

Det är viktigt att kunna sondra snabbt och effektivt. En faktor som påverkar hastigheten är sondens längd där det tar längre tid ju längre den är.

Den minsta sondlängden som rekommenderas är 240 cm och maximala som går att jobba med är kring 320-340 cm. Detta är den längd som lavinsonden har ihopmonterad men när du förvarar den i din ryggsäck är den hopfälld.