Lavinspade

För offpiståkning är det viktigt med säkerhet och lavinspade är en del av lavinutrustningen som alla bör ha med sig. Den behövs för att kunna gräva upp offer ur djupsnön efter en lavin rasat.

Populärt inom lavinspade

 • Pieps T640 Telescopic

  Pieps T640 Telescopic
  Quick-Lock-System ger en enkel och tillförlitlig låsning av spadhuvud och handtag.
 • Deploy Shovel

  Deploy Shovel
  Deploy Shovel från Black Diamond är ett redskap som passar för alpinskidåkning.
 • Dozer 1T-UL Avalanche Shovel

  Dozer 1T-UL Avalanche Shovel
  Dozer 1T-UL Avalanche Shovel från BCA är ett redskap som passar till toppturen.
 • Shovel Ski Trip

  Shovel Ski Trip
  SpecifikationLängd: 62 till 76 cmOvalt aluminiumrör, 45 cmStarkt och tåligt anodiserat aluminiumbladOptimerad bladstorlek: 25 cm x 21 cm med 2,0 mm tjocklekLåsmekanism Pin Lock för snabb och enkel monteringErgonomiskt handtag med T-grepp

Fler tips på lavinspade

Egenskaper hos lavinspadar

Metall- eller plastspade

En spade i metall har bäst styrka i förhållande till vikt. Plastspadar är lättare men är inte lika effektiva på snöröjning. Metallspaden är också mer hållbar och du vill inte hamna i en situation där det går för långsamt och lavinspaden går sönder. Metall är att rekommendera, även om vikten är något högre. Man ska inte vara viktjägare på lavinutrustning som kan vara livsavgörande.

Handtag och grepp på lavinspadar

Lavinspaden är en utrustning man fäster på utsidan av ryggsäcken. Allt som hänger utanpå riskerar att få smällar och gå sönder vid fall. Det är därför viktigt att ha ett handtag och grepp som inte sticker ut. En teleskopspade har en teleskopaxel med ett handtag som du kan fälla in under transport.

Formen på handtaget kan beskrivas som bokstäverna T, L eller D. Rent generellt är D-formade skönast att hålla i men T och L är mer kompakta och lättare. Utgå från vad du tycker passar dig bäst.

ilead