Lavinspade

För offpiståkning är det viktigt med säkerhet och lavinspade är en del av lavinutrustningen som alla bör ha med sig. Den behövs för att kunna gräva upp offer ur djupsnön efter en lavin rasat.

Populärt inom lavinspade

 • Pieps T640 Telescopic

  Pieps T640 Telescopic
  PIEPS T640 Telescopic är en teleskopisk lavinspade som passar utmärkt till skidturer i låg- och högalpina bergsområden. T-handtaget med sin ovala profil och Anti-Slip beläggning gör att spaden ligger stadigt i handen när du gräver. Quick-Lock-System ger en enkel och tillförlitlig låsning av spadhuvud och handtag.
 • Deploy Shovel Octane

  Deploy Shovel Octane
  Enkel og robust spade i en del med teleskopfunksjon så du slipper å sette spaden sammen. Skaftet har en trykknapp som presses inn for å skyve det ned og opp slik at det tar opp minimalt med plass og kan taes raskt i bruk.
 • Evac 7 Shovel Ultra Blue

  Evac 7 Shovel Ultra Blue
  Black Diamonds top-of-the-line spade. Evac 7 är proffsens val. Försedd med ett unikt skaft som kan ställas in i två lägen. Det gör att grävprojektet blir mycket mycket mer ergonomiskt. Det stora bladet flyttar stora mängder snö snabbt. Det utdragbara skaftet tillsammans med ett stort D-format handtag ökar komforten. TeleskopsskaftHårdanodiserat bladSkaftet kan vinklasBladvolym: 725 cm²Längd: 91 cmIhopfällbar längd: 68 cm
 • Evac 9 Shovel Ultra Blue

  Evac 9 Shovel Ultra Blue
  Evac 9 från Black Diamond är en topp-of-the-line spade för professionell användning. Black Diamond Evac har ett unikt handtag som kan ställas in i två konfigurationer för att gräva testgropar eller snabb snöborttagning. En utdragbar axel och stort D-handtag ökar komforten under långa dagar i fältet med flera gropar och påskyndar grävningstiden under en nödsituation. Kompakt teleskopaxel och hållbart anodiserat blad.Spade konverteras enkelt till hackläge från samma fästpunkt för snöavlägsning och utgrävning.Kompakt D-handtag med bekvämt grepp med dubbeltäthet.Evac 9 har större bladvolym och längre handtag för professionell användning.Bladvolym: 850 cm²Längd: 97 cmHopfälld längd: 71 cm

Fler tips på lavinspade

 • Ortovox Beast Safety Blue

  Ortovox Beast Safety Blue
  Beast är en lättviktig spade med volym på 2.3 liter i högkvalitativt aluminium. Spaden är ihopfällbar för enkelt kunna packas med och kan enkelt justeras i dess längd. Spaden har extra höga sidoväggar&hellip:
 • Ortovox Badger Safety Blue

  Ortovox Badger Safety Blue
  Superlätt aluminiumspade med ergonomiskt hybridgrepp för maximal kraftöverföring. Vikt på 625g, hopfälld längd på 45cm (70cm utfälld) och bladstorlek på 28x21x4cm.Material: Blad: AL 5052 (stam&hellip:
 • Pieps T Shovel 825 Pro+

  Pieps T Shovel 825 Pro+
  Snöspade med integrerad snösåg Något av det vackraste som finns är pudervita berg, bländvit sol och kyla som biter i kinderna. Men vad gör man när det otänkbara händer, och en olycka är framme i dessa paradis? Pieps T825+ är en lavinspade med teleskopkonstruktion som ger dig ett längre skaft och ett större blad att arbeta med när det verkligen gäller. Extra bonus med den integrerade sågen som har 5 cm-markeringar och som kan användas både i snö och för att såga ner ved till stundande brasa. Med ett snabbt låsningssystem, låg vikt och greppvänligt handtag i T-konstruktion är den just det sällskap du behöver om det otänkbara händer. Kombinera med sond och lavinsändare för att ha det som räknas som basutrustning vid lavinsituationer. PS. Smart detalj med hålen i sidan som hjälper dig att omvandla spaden till en integrerad del av en släde beståendes av skidor och remmar för sjuktransport. Längd: 110,5 cm Vikt: 825 g
 • Black Diamond Evac 7 Shovel Ultra Blue

  Black Diamond Evac 7 Shovel Ultra Blue
  Evac 7 är em UIAA-certifierad spade byggd för professionellt bruk. Spaden har ett unikt handtag som kan ställas in i både standard och hackläge för att gräva provgropar eller snabb snöröjning.&hellip:
 • BCA Dozer 2H Shovel

  BCA Dozer 2H Shovel
  Detta är en automatöversatt text. Originaltexten följer längre ned: BCA Dozer 2H-lavinspaden är den stora fadern i vårt spelsortiment, med hackläge för att ge ökad effektivitet när du paddlar skräp utan att lyfta. Alla BCA:s nya Dozer-spadar har ovo-konkava skaft och lågprofilerade, stampbara blad. Den främre tredjedelen av skovelbladet ger en slät yta för rena snögropsväggar under snöstabilitetstesterna. Med BCA:s platta stomp edge på bladet kan du penetrera nästan vad som helst genom att lägga till kroppsvikt. Automatiska fjäderpinnar vid anslutningen mellan bladet och axeln gör det möjligt att snabbare och handlöst montera/avlägsna den. BCA-spadar ligger platt i ryggsäcken utan utskjutande hylsa eller hals, vilket ger mer utrymme för andra redskap i backcountry. Alla BCA:s förlängningsbara spadar är utformade för att uppfylla UIAA-standarden för lavinräddningsspadar. Originaltext: The BCA Dozer 2H avalanche shovel is the granddaddy of our shovel line, with hoe mode to provide added efficiency when “paddling chunks of debris without lifting. All of BCA's new Dozer shovels feature ovo-concave shafts and low-profile, stompable blades. The front third of the shovel blade offers a smooth surface for clean snowpit walls during snow stability tests. With BCA's flat stomp edge on the blade, you can penetrate just about anything by adding body weight. Auto-engaging spring pins at the blade/shaft connection make for faster, hands-free assembly/deployment. BCA shovels lie flat in your pack with no protruding ferrule or neck, leaving more room for other backcountry gear. All BCA extendable shovels are designed to meet the UIAA standard for avalanche rescue shovels.
 • Pieps T Shovel 640 Telescopic

  Pieps T Shovel 640 Telescopic
  Snöspade med teleskopskaft Något av det vackraste som finns är pudervita berg, bländvit sol och kyla som biter i kinderna. Men vad gör man när det otänkbara händer, och en olycka är framme i dessa paradis? Pieps T640 är en lavinspade med teleskopkonstruktion som ger dig ett längre skaft att arbeta med när det verkligen gäller. Den är specifikt uttagen för situationer där sekundrarna räknas och du behöver gräva fram en vän eller skidsportskamrat ur en snödriva. Med ett snabbt låsningssystem, låg vikt och greppvänligt handtag i T-konstruktion är den just det sällskap du behöver om det otänkbara händer. Kombinera med sond och lavinsändare för att ha det som räknas som basutrustning vid lavinsituationer. PS. Smart detalj med hålen i sidan som hjälper dig att omvandla spaden till en integrerad del av en släde beståendes av skidor och remmar för sjuktransport. Vikt: 640 g Längd: 173 cm
 • Mammut Alugator Light Dragon Fruit

  Mammut Alugator Light Dragon Fruit
  Med högkvalitativa material och innovativ design levererar Alugator Light-spaden en utmärkt balans mellan styrka och styvhet med lätt vikt och ergonomisk hantering. Den vassade, lutningsbeständiga&hellip:
 • Ortovox Beast PC Safety Blue

  Ortovox Beast PC Safety Blue
  Nya Beast PC äger endast 580 gram och är en lätt, smart designad lavinskyffel som är perfekt för nybörjare såväl som för mer krävande användare. Tack vare sin 83-centimeters arbetslängd och&hellip:
 • Black Diamond Transfer Shovel Hyper Red

  Black Diamond Transfer Shovel Hyper Red
  Transfer Shovel har omdesignat utdragbart handtag som är starkare och bekvämare, och en bladprofil med hög volym, hjälper den UIAA-certifierade Black Diamond Transfer Shovel dig att kasta så mycket&hellip:
 • Mammut Alugator Light Golden

  Mammut Alugator Light Golden
  Med högkvalitativa material och innovativ design levererar Alugator Light-spaden en utmärkt balans mellan styrka och styvhet med lätt vikt och ergonomisk hantering. Den vassade, lutningsbeständiga&hellip:
 • Mammut Alugator Pro Neon Orange

  Mammut Alugator Pro Neon Orange
  Alugator Pro är en mycket robust och stabil lavinspade från Mammut. Med ett skarpt blad i hårdadoniserat aluminium och ett ergonomiskt handtag. Teleskopiskt skaft med automatisk låsning för enkel&hellip:
 • Lavinspade i Metall - Ski-mo

  Lavinspade i Metall - Ski-mo
  En lavinspade utformad för att snabbt och effektivt gräva fram lavinoffer. Det utfällbara skaftet ger en effektiv hävstångseffekt.
 • Tretorn Arcto Hybrid W Jet Black

  Tretorn Arcto Hybrid W Jet Black
  Uppdaterad version av succén Baffel Hybrid, där fokus ligger på funktionalitet. Isolerad för varmhållning, robust förstärkt yttersula för stabilitet och förstärkt häl- och tåhätta
 • Black Diamond Reacon X Avy Safety Set

  Black Diamond Reacon X Avy Safety Set
  En komplett samling av lavinsäkerhetsutrustning för den vardagliga backcountry-resenären, det här paketet innehåller hållbara, lätta och lättanvända verktyg som är idealiska när du beger dig&hellip:
 • Mammut Alugator Ride 3.0

  Mammut Alugator Ride 3.0
  Mammut Alugator Ride 3.0 är en pålitlig och platsbesparande spade i en praktisk modell för ett brett användningsområde. Tack vare det ergonomiska, asymmetriskt formade T-greppet sitter spaden bekvämt i handen och ger maximal överföring av styrka när du skyfflar. Det ovala teleskopiska skaftet har en automatisk låsning för snabb och exakt montering. Stabiliseringsribborna ger särskilt hög uthållighet medan bladets raka baksida är idealisk för raka snöprofiler. Egenskaper Härdad, anodiserad aluminiumspade Vässat blad Fästhål för snöankare Specifikationer Vikt: 700 g Längd: 86 cm Längd (ihopfälld): 61 cm Skaftlängd (ihopfälld): 44 cm Bladlängd: 27.5 cm Bladbredd: 21.5 cm Material: Aluminium Certifiering: UIAA 156 lavinspade standard
 • Black Diamond Evac 7 Shovel

  Black Diamond Evac 7 Shovel
  Black Diamond Evac 7 Shovel är en UIAA-certifierad lavinspade framtagen för professionell användning. Spaden har en unik konstruktion som gör att du både kan använda den som en traditionell spade eller som en hacka genom att vinkla ner bladet. Spaden är även utrustad med ett stort, hållbart blad med plan profil som låter dig flytta mycket snö snabbt, och ett teleskopskaft med stort D-handtag för ökad komfort och snabbare grävtid under långa dagar eller nödsituationer. Teknisk specifikation Vikt: 794 g Utfälld längd: 94 cm Ihopfälld längd: 66.5 cm Bladvolym: 2.65 L
 • Scott Pro Shovel 33 Blue

  Scott Pro Shovel 33 Blue
  Spade från Scott
 • Lavinspade Fjäderlätt i Aluminium - Pacer

  Lavinspade Fjäderlätt i Aluminium - Pacer
  Vi har tagit fram denna fjäderlätta lavinspade för att snabbt och effektivt kunna gräva fram lavinoffer.
 • Mammut Alugator Pro Light Black

  Mammut Alugator Pro Light Black
  Alugator Pro Light-bladet - tillsammans med det ergonomiskt formade D-greppet - erbjuder maximal stabilitet och överföring av styrka vid skotning. Den variabla placeringen av skaftet gör det också&hellip:
 • Black Diamond Transfer Lt Shovel

  Black Diamond Transfer Lt Shovel
  Black Diamond Transfer Lt Shovel är den lättaste, UIAA-certifierade lavinspaden på marknaden. Lavinspaden är särskilt framtagen för snabb och effektiv lavinrespons vid nödsituationer, och har ett innovativt, lätt och tunt blad med stor volym. Det tvådelade teleskopskaftet i aluminium är slitstarkt och bekvämt, och hela spaden är enkel att packa undan för att du ska kunna röra dig snabbt och lätt.
 • Black Diamond Evac 9 Shovel

  Black Diamond Evac 9 Shovel
  Black Diamond Evac 9 Shovel är en UIAA-certifierad lavinspade framtagen för professionell användning. Spaden har en unik konstruktion som gör att du både kan använda den som en traditionell spade eller som en hacka genom att vinkla ner bladet. Spaden är även utrustad med ett stort, hållbart blad med plan profil som låter dig flytta mycket snö snabbt, och ett teleskopskaft med stort D-handtag för ökad komfort och snabbare grävtid under långa dagar eller nödsituationer. Teknisk specifikation Vikt: 902 g Utfälld längd: 98.5 cm Ihopfälld längd: 71 cm Bladvolym: 3.5 L
 • Mammut Alugator Light Neon Orange

  Mammut Alugator Light Neon Orange
  Med högkvalitativa material och innovativ design levererar Alugator Light-spaden en utmärkt balans mellan styrka och styvhet med lätt vikt och ergonomisk hantering. Den vassade, lutningsbeständiga&hellip:
 • Mammut Barryvox S Package

  Mammut Barryvox S Package
  Mammut Barryvox S Package innehåller all den lavinutrustning du behöver för freeride, off-piste-åkning eller skidturer. Inuti hittar du den pålitliga Barryvox® S-lavinsändaren, den lätta lavinsonden Probe 240 och den kompakta Alugator Ride-spaden. Den digitala 3-antenn Barryvox® S lavinsändaren kännetecknas av dess extremt enkla drift och tydliga instruktioner. Aluminium Probe 240 är säker och enkel att använda, även när du bär handskar. Förpackningsvolymen reduceras med Alugator Ride lavinspaden, som har ett blad tillverkat av härdat, anodiserat aluminium. Denna uppsättning utgör grunden av standard säkerhetsutrustning för freeriders eller skidturister. Känn dig säker ute i snön! Paketet inkluderar: BarryvoxS® Vikt (inkl. batterier): 210 g Antenner: 3 st Frekvens: 457 kHz W-Link frekvens: 869.8 MHz Analog räckvidd (sök-läge): 100 m Digital räckvidd (sök-läge): 70 m Digital räckvidd (mottagning): 70 m Batteritid: Alkaline ca. 300 h (i sändar-läge), Lithium ca. 400 h (i sändar-läge) Batterityp: Alkaline & lithium 3 x AAA 1.5 volt Inkluderade batterier: Ja Dimensioner (L x H x B): 115 x 27 x 67 mm Certifieringar: EN 300718 Garanti: 2-år hos Mammut Tillverkningsland: 100% tillverkad i Schweiz Probe 240 Vikt: 240 g Diameter: 11 mm Längd: 240 cm Längd (ihopfälld): 45 cm Spänningssystem: Telescopic Lock Antal delar: 6 Material: Aluminium Alugator Ride Vikt: 740 g Material: Aluminium
 • Mammut Alugator Ride 2.0 Neon Orange

  Mammut Alugator Ride 2.0 Neon Orange
  Alugator Ride 2.0 är hållbar och pålitlig lavinspade från Mammut som passar för ett brett användningsområde. Tack vare sitt ergonomiska, asymmetriskt utformade T-grepp känns den bekväm i handen,&hellip:
 • Ortovox Pro Light Safety Blue

  Ortovox Pro Light Safety Blue
  Pro Light är en ihopfällbar spade i lättviktsmaterial. Spaden är tillverkad i innovativt aluminium med modern produktionsprocess utan att kompromissa på styvheten. Tack vare teleskopsskaftet kan du&hellip:
 • Black Diamond Transfer Shovel

  Black Diamond Transfer Shovel
  Black Diamond Transfer Shovel är en UIAA-certifierad lavinspade, med omdesignat, utvidgningsbart handtag som är starkare och mer bekvämt än tidigare. Spaden har även ett hållbart blad med hög volym, och ett trapesformat skaft.
 • Ortovox Beast Safety Blue

  Ortovox Beast Safety Blue
  Tuff spade med hybridgrepp och en perfekt blandning av kraftöverföring och vikt. Vikt på 720g, hopfälld längd på 45cm (86cm utfälld) och bladstorlek på 28x21x4cm.Teknisk specifikation: Gummerat&hellip:
 • Black Diamond Deploy Shovel Octane

  Black Diamond Deploy Shovel Octane
  Deploy är en spade för daglig användning i backcountryn och har en trapetsformad axel som låses på plats med ett snabbt drag, så att du inte slösar tid på att sätta ihop saker när du behöver&hellip:
 • Black Diamond BD Recon BT Beacon

  Black Diamond BD Recon BT Beacon
  Recon BlueTooth Avalanche är en förenklad transceiver men ändå utrustad med alla funktioner som behövs för snabba, exakta sökningar. Recon BT har Bluetooth-funktioner och ett hölje med mjuka kontaktpunkter&hellip:
 • Black Diamond BD Guide Avy Safety Set

  Black Diamond BD Guide Avy Safety Set
  Black Diamond BD Guide Avy Safety Set är ett komplett kit med professionell lavinsäkerhetsutrustning för guider, snöproffs och seriösa offpistskidåkare. Paketet innehåller det viktigaste för dig som använder utrustningen dagligen - lavinsändaren Guide BT Beacon, Evac 7-lavinspade, och lavinsonden Quickdraw Pro 320.
 • Ortovox Kodiak Safety Blue

  Ortovox Kodiak Safety Blue
  Kodiak är en effektiv spade som passar i alla ryggsäckar från Ortovox. Bladet på spaden kan vinklas för att snabbare kunna rensa undan snö. D-handtag. Vikt på 770g, hopfälld längd på 44cm (84cm&hellip:

Egenskaper hos lavinspadar

Metall- eller plastspade

En spade i metall har bäst styrka i förhållande till vikt. Plastspadar är lättare men är inte lika effektiva på snöröjning. Metallspaden är också mer hållbar och du vill inte hamna i en situation där det går för långsamt och lavinspaden går sönder. Metall är att rekommendera, även om vikten är något högre. Man ska inte vara viktjägare på lavinutrustning som kan vara livsavgörande.

Handtag och grepp på lavinspadar

Lavinspaden är en utrustning man fäster på utsidan av ryggsäcken. Allt som hänger utanpå riskerar att få smällar och gå sönder vid fall. Det är därför viktigt att ha ett handtag och grepp som inte sticker ut. En teleskopspade har en teleskopaxel med ett handtag som du kan fälla in under transport.

Formen på handtaget kan beskrivas som bokstäverna T, L eller D. Rent generellt är D-formade skönast att hålla i men T och L är mer kompakta och lättare. Utgå från vad du tycker passar dig bäst.