Kompass

Med kompassen kan du ta ut rätt riktning och se till att hålla den för att nå ditt mål. Nålarna hjälper dig navigera i oländig terräng där stigarna inte når eller ute på öppet hav i en kajak.

Kompassens delar

Det finns två vanliga varianter av kompasser och det är linjalkompass eller tumkompass. Här nedan ser du hur en vanlig linjalkompass från Silva ser ut och vilka delar den består av.

Kompass, linjalkompassens delar visas

 1. Linjal
 2. Riktningspil
 3. Avståndsmätare skala 1:25000
 4. Norrpil
 5. Kompassnål (röd = norr)
 6. Vridbart kompasshus

Vilken kompass ska du köpa?

Det finns lite olika modeller av kompasser man kan köpa. Tumkompass är bra för orienterare då den kan fästas runt tummen med band. Den kallas ibland för tävlingskompass.

För friluftsliv och navigering efter karta funkar det bra med en allroundkompass, ofta kallad linjalkompass. För montering på båt som kajak finns det speciella kajakkompasser.

Populärt inom kompass

 • Compass 58 Kayak

  Compass 58 Kayak
  Silva Compass 58 Kayak komplett är en kompass anpassad för kajak. Silva Compass 58 Kayak komplett är en lätt och liten kompass med fästen anpassade för kajak. Gummistroppar med hakar som fästes i däckslinorna på kajaken och du läser lätt av kursen utan att släppa paddeln.
 • Silva Compass Ranger

  Silva Compass Ranger
  Compass Ranger från Silva är en enkel kompass med greppvänlig ring och deklinationsskala. De självlysande markeringarna gör det möjligt att använda kompassen vid mörkernavigering. Skala 1:50 000 och 1:25 000
 • Compass Expedition

  Compass Expedition
  Expedition från Silva är en kompass för navigering på norra halvklotet med kompasshus i Dryflexgummi för enkel hantering och inbyggd justering för magnetisk deklination. Klinometer som mäter backarnas lutning, kartskala i mm eller inches, GPS-skalor 1:24,000 1:25,000, 1:40,000 och 1:50,000 , inbyggd justering för magnetisk missvisning samt förstoringsglas.
 • Relags Compass Zip Black

  Relags Compass Zip Black
  Relags Kompass Zip är en minikompass med 20 mm kompasshus.  Relags Kompass Zip är en minikompass med 20 mm kompasshus. Fungerar som blixtlåsförlängare. Med andra ord: du slipper fummel med dragkedjan och kan hela tiden hålla koll på ditt läge. Å så är den billig med och väger endast 8 gram.

Fler tips på kompass

 • Terra Ranger S No colour

  Terra Ranger S No colour
  Terra Ranger S från Silva är en hållbar kompass tillverkad av hampa och återvunnen plast. Lock och graderingsring tillverkad i REVO-material.Spegelsyftning med syfthål – ger noggranna bäringarLöstagbar säkerhetssnoddGreppvänlig kompassring i gummi för enkel hantering.Kartmätskalor; mm, GPS-skalor 1:25 och 1:50.Missvisningsskala inne i kapseln – kan användas överallt.Roterbart kompasshus – kompatibel med Silva 1-2-3.Självlysande markeringar – möjliggör mörkernavigering.Slitstarkt material som tål de tuffaste värderförhållandena.Terra-förpackning.
 • Truarc7

  Truarc7
  Truarc 7 från Brunton är en syftningskompass som ger en exaktare referenspunkt och minskar felmarginalen när du tar ut riktningen. Givetvis försedd med Bruntons globala nål, som gör att du kan använda den över hela världen. Vikt: 62 gStorlek: 7,4 x 9,9 x 2 cmGlobal nålSyftningsspegelKlinometerMeridianlinjerLöstagbar snoddMissvisningsjustering
 • Compass Ranger S

  Compass Ranger S
  Compass Ranger S från Silva är en syftkompass för navigering på norra halvklotet. Kompassen är utrustad med romer-skalor  för att enkelt mäta avstånd i skala 1:50,000 och 1:25,000. Den har även självlysande markeringar i kompasshuset för mörkernavigering. Kompasshuset kan justeras för att kompensera för magnetisk missvisning.
 • Trail Compass

  Trail Compass
  Trail Compass är en liten kompass som passar perfekt på vandringsryggsäcken.
 • Terra Expedition S No colour

  Terra Expedition S No colour
  Terra Expedition S från Silva är en hållbar kompass tillverkad av hampa och återvunnen plast. Lock, greppring och graderingsring tillverkade i REVO-material.Spegelsyftning med syfthål – ger noggranna bäringarLutningskort ingår. Mäter lavinrisk och sluttningar.Halsrem med skalor.Greppvänlig kompassring i gummi för enkel hantering.Kartmätskalor; mm, inch, GPS-skalor 1:24, 1:25 och 1:50.Inbyggd justering för magnetisk missvisning.Inbyggt förstoringsglas för detaljerad kartläsning.Roterbart kompasshus – kompatibel med Silva 1-2-3.Självlysande markeringar – möjliggör mörkernavigering.Slitstarkt material som tål de tuffaste värderförhållandena.Inbyggd klinometer – för mätning av vertikal vinkel/lutning.Silikonfötter – ökar precisionen vid kartarbete.Terra-förpackning.
 • Field

  Field
  Field är en smidig och enkel instegskompass från Silva. Kompassen har mätenhet i millimeter i skala 1:50 000 och 1:25 000 och fungerar utmärkt för fritidsorientering i skog och mark.
 • 8010, Classic,glow NoColour

  8010, Classic,glow NoColour
  8010 Luminescent Compass från Brunton är en klassisk scoutingkompass som fungerar 24-7. Den lysande avläsningen möjliggör navigering när som helst medan en större basplatta är perfekt för rese- och klassisk färdvägsplanering. Specifikationer:Mått: 10,4 x 6,2 x 1,5 cmVikt: 36 gUpplösning: 2˚ för 0-360˚Funktioner:TruArc™ Global Needle lutar upp till 20˚ för balanserad användning över hela världen.Tum/millimeter-skalor för exakt och effektivt kartläsning.Kartförstoringsglas hjälper till med mindre detaljer på vilken karta som helst.2˚ upplösningsazimutring ger exakta avläsningar.
 • Silva Compass Typ 1933 No Colour

  Silva Compass Typ 1933 No Colour
  Compass Typ 1933 från SILVA är en traditionell linjalkompass inspirerad av SILVAs klassiska modeller från 1930-, 1940- och 1950-talet. Den har kartmätskalor 1:50 000 och 1:25 000 i millimeter och tum, vilket gör den kompatibel med de flesta kartor. Typ 1933 är tillverkad i ett slitstarkt material som tål tuffa väderförhållanden. Med moderna funktioner som global kompassnål, inbyggt förstoringsglas och greppvänlig kompassring i tålig CNC-aluminium, levereras den i en retroförpackning. Linjalkompass inspirerad av äldre Silva-modeller Global kompassnål – kan användas i alla magnetiska zoner Greppvänlig kompassring i tålig CNC-aluminium Kartmätskalor; mm, inch, 1:25k och 1:50k Avtagbar snodd Inbyggt förstoringsglas för detaljerad kartläsning. Roterbart kompasshus – kompatibel med Silva 1-2-3 System® Självlysande markeringar som möjliggör mörkernavigering. Slitstarkt material som tål tuffa väderförhållanden Grått filtetui medföljer Begränsad livstidsgaranti
 • Compass Expedition S

  Compass Expedition S
  Expedition S från Silva är en syftkompass för navigering på norra halvklotet med kompasshus i Dryflexgummi för enkel hantering och inbyggd justering för magnetisk deklination. Klinometer som mäter backarnas lutning, kartskala i mm eller inches, GPS-skalor 1:24,000, 1:25,000 och 1:50,000, inbyggd justering för magnetisk deklination samt förstoringsglas. Spegeln låter dig syfta mot en punkt långt bort i terrängen samtidigt som du har full sikt över kompasshuset. På så sätt är det enklare att ta ut din position när du vandrar i öppen terräng.
 • Silva Pocket Compass

  Silva Pocket Compass
  Pocket Compass är en smidig liten kompass från Silva som passar perfekt i byxfickan. Går att fästa i väskan eller en bälteshälla med en karbinhake, och termometern låter dig hålla koll på omgivningen. En perfekt kompass att ha som en backup så att du alltid är redo. Termometer med fahrenheit och celcius
 • Silva Compass 3NL-360

  Silva Compass 3NL-360
  Silva Compass 3NL-360 är en allsidig kompass som lämpar sig väl för de flesta friluftsaktiviteterna. Den har ett stabilt grepp och riktningen är enkel att avläsa. De patenterade röd/svarta norr/syd-linjerna i bottenplattan gör den lätt att använda och du kan vara trygg i att den visar korrekt riktning.Bottenplattan är aningen böjd och på slutet har den ett förstoringsglas för att förenkla mer precis kartavläsning. Gradskivan på toppen av kompassen är avtagbar.Nyckelbandet är förberett med avståndsmarkeringar så det blir lättare för dig att enkelt uppskatta hur långt du har kvar och hitta den bästa vägen fram.SÄKERHETSREM MED SKALAMed hjälp av markeringar på remmen kan du bedöma avstånd på kartan.VATTENTÄTHelt vattentät och står emot tuffa väderförhållanden.FÖRSTORINGSGLASInbyggt förstoringsglas för detaljerad kartläsning.
 • Helmet Bracket Explore - Hjälmfäste till Explore-Pannlampor- Silva.se

  Helmet Bracket Explore - Hjälmfäste till Explore-Pannlampor- Silva.se
  Det här hjälmfästet ger dig en rad olika användningsområden för pannlampan. Fästs enkelt och passar till pannlampor i serien Explore.
 • Reflective Marker - Orienteringskontroll till din egen bana - Silva.se 15x15 cm

  Reflective Marker - Orienteringskontroll till din egen bana - Silva.se 15x15 cm
  Silvas orienteringskontroller Reflective Marker är försedda med reflexer och kan användas dag som natt. Finns i tre olika storlekar.
 • Headlamp Battery 10.5Ah - Exceed, Trail Speed, Cross Trail, LR - Silva

  Headlamp Battery 10.5Ah - Exceed, Trail Speed, Cross Trail, LR - Silva
  Headlamp Battery 10.5Ah är årt mest kraftfulla batteri. Det passar till pannlampor i serierna Exceed, Cross Trail, Trail Speed &: LR
 • Spike Jet Zoom - Förstoringslupp och oöverträffad nÃ¥lstabilitet - Silv

  Spike Jet Zoom - Förstoringslupp och oöverträffad nålstabilitet - Silv
  Spike Jet Zoom har ett stort förstoringsglas för mer detaljerad kartläsning, samt en vridbar kapsel med 360° gradering
 • Headlamp Battery 2.0Ah

  Headlamp Battery 2.0Ah
  Headlamp Battery 2.0Ah är ett mycket lätt och smidigt batteri som passar till Trail Speed, Cross Trail och LR1200 RC samt LR600 RC
 • Silva Compass Terra Ranger SL

  Silva Compass Terra Ranger SL
  Välj en ljusare framtid med kompassen Terra Ranger SL från Silva - en mer hållbar kompass tillverkad av hampa och återvunnen plast. Kompassen Ranger SL är en väldigt liten, smidig och enkel syftkompass som används och uppskattas av många användare, bland annat bergsklättrare och backpackers. Terra Ranger SL tillhör Silva Terra: en ny serie med kompasser tillverkade av återvunnet material med upp till 90% lägre CO2-utsläpp, där locket, graderingsring och basplatta på Terra Ranger SL-kompassen är tillverkad i REVO-material. Kompassen Terra Ranger SL är en kompass i miniformat som du enkelt kan fästa på jackan med en smart nål så att du kan navigera utan att behöva hålla i kompassen. Den har inbyggt solur som hjälper dig att bedöma tiden med hjälp av solens position, och självlysande markeringar for mörkernavigering. En syftkompass är en kompass med spegel och ger dig möjlighet se kompassnålen tydligt samtidigt som du syftar mot en punkt i terrängen. Det gör att du kan ta ut mer exakta bäringar än med en vanlig linjalkompass. Denna typ av kompass är som bäst i öppen terräng när du ska ta ut riktningar över långa avstånd. SILVA TERRA – ÅTERANVÄND,MINSKA, ÅTERVINN Terra betyder jord och alla produkter märkta med Silva Terra har ett lägre miljöavtryck. Vi önskar en ljusare framtid och Silva Terra är vårt bidrag till framtiden. Vår strategi är enkel att förstå och väletablerad – återanvänd, minska, återvinn. Steg för steg, produkt för produkt.
 • Race 4 - Skidbälte med Optimerad viktfördelning - Silva.se

  Race 4 - Skidbälte med Optimerad viktfördelning - Silva.se
  Race 4 är ett skidbälte som passar lika bra för cykling och löpning. Optimerad viktfördelning och bekväm passform. 4 liters packningsvolym.
 • Silva Compass 70P

  Silva Compass 70P
  Silva Compass 70P Silva. Kompassen hanterar obegränsad lutning på köllinjen och en 30 ° krängningsvinkel. Den böjda smörjlinjen möjliggör snabb och tydlig avläsning med en blick utan parallaxfel. Med en huvudstyrningsskala på den horisontella delen och direkt avläsning på den vertikala kanten. 70P är perfekt för såväl sittande som stående styrman. Den kan monteras i de flesta vinklar och dess kompakta storlek (70 mm) gör den lämplig för mindre båtar. Detaljer • DUBBLA SKALOR Kan läsas framifrån och uppåt • LÄMPLIG FÖR ALLA BÅTAR Passar i alla båttyper • BÖJDA SMÖRJLINJER Noggrann läsning från olika vinklar • KOMPAKT STORLEK Liten och flexibel Teknisk information Artikelnummer: 34990-9011 Noggrannhet: ± 1 ° (17,8 mils) Tydlig kortdiameter: 70 mm (2,7 tum) Inbyggd kompensator: Frivillig Kort typ: Kon Kompatibilitet: Kajaker, motorbåtar, segelbåtar Mått: 95x72mm Gimballad vagga: Nej Hällande vinkel: Rulle: 30 ° Delning: 30 ° Hällande vinkelskala: Nej Belysning: Frivillig Smörjlinjer: Centrum Material: ABS, akryl Minnesring: Nej Montering: Skott Monteringsvinkel: + 10 ° till + 110 ° Temperaturområde: -10 ° C till + 70 ° C Variant: Magnetic Equator, Magnetic South, Magnetic North Vikt: 344 g
 • Silva Ranger S Compass

  Silva Ranger S Compass
 • Reflective Marker - Orienteringskontroll till din egen bana - Silva.se 6x6 cm

  Reflective Marker - Orienteringskontroll till din egen bana - Silva.se 6x6 cm
  Silvas orienteringskontroller Reflective Marker är försedda med reflexer och kan användas dag som natt. Finns i tre olika storlekar.
 • Silva Compass Terra Ranger S

  Silva Compass Terra Ranger S
  Välj en ljusare framtid med kompassen Terra Ranger S från Silva - en mer hållbar tillverkad av hampa och återvunnen plast. Ditt bästa val om du vill ha en syftkompass med många funktioner. Kompassen Terra Ranger S är en enkel och smidig syfteskompass som används och uppskattas av många utomhusfantaster och äventyrare, t.ex. klättrare, vandrare och jägare. Den här kompassen har alla egenskaper du behöver för ditt äventyr. • Lock och graderingsring tillverkad i REVO-material. • Spegelsyftning med syfthål – ger noggranna bäringar • Löstagbar säkerhetssnodd • Greppvänlig kompassring i gummi för enkel hantering. • Kartmätskalor; mm, GPS-skalor 1:25 och 1:50. • Missvisningsskala inne i kapseln – kan användas överallt. • Roterbart kompasshus – kompatibel med Silva 1-2-3. • Självlysande markeringar – möjliggör mörkernavigering. • Slitstarkt material som tål de tuffaste värderförhållandena. • Terra-förpackning.
 • Map Measurer Path - Analogt Navigationsverktyg - Silva.se

  Map Measurer Path - Analogt Navigationsverktyg - Silva.se
  Silva Map Measurer Path är ett analogt navigationsverktyg med pekare. Ställ in en av 8 kartskalor mellan 1:15 000 och 1:750 000.
 • Silva Compass Terra Expedition S

  Silva Compass Terra Expedition S
  Välj en ljusare framtid med kompassen Terra Expedition S - en mer hållbar kompass tillverkad av hampa och återvunnen plast. Ditt bästa val om du vill ha en syftkompass med många funktioner. Silva Expedition-kompasserna är för dig som har behov av mer avancerad användning oavsett om du är äventyrare eller använder kompass som ett verktyg i ditt yrke. • Lock, greppring och graderingsring tillverkade i REVO-material. • Spegelsyftning med syfthål – ger noggranna bäringar • Lutningskort ingår. Mäter lavinrisk och sluttningar. • Halsrem med skalor. • Greppvänlig kompassring i gummi för enkel hantering. • Kartmätskalor; mm, inch, GPS-skalor 1:24, 1:25 och 1:50. • Inbyggd justering för magnetisk missvisning. • Inbyggt förstoringsglas för detaljerad kartläsning. • Roterbart kompasshus – kompatibel med Silva 1-2-3. • Självlysande markeringar – möjliggör mörkernavigering. • Slitstarkt material som tål de tuffaste värderförhållandena. • Inbyggd klinometer – för mätning av vertikal vinkel/lutning. • Silikonfötter – ökar precisionen vid kartarbete. • Terra-förpackning.
 • Soft Flask 500 ml – Specialtillverkad för Strive Light - Silva.se

  Soft Flask 500 ml – Specialtillverkad för Strive Light - Silva.se
  Soft Flask 500 ml är en skräddarsydd vattenflaska i mjukt gummi för våra populära löparvästar Strive Light 5 och Strive Light 10.
 • Reflective Marker - Orienteringskontroll till din egen bana - Silva.se 30x30 cm

  Reflective Marker - Orienteringskontroll till din egen bana - Silva.se 30x30 cm
  Silvas orienteringskontroller Reflective Marker är försedda med reflexer och kan användas dag som natt. Finns i tre olika storlekar.
 • 70NBC/FBC – BÃ¥tkompass med no-spin-kompassros – Silva.se

  70NBC/FBC – Båtkompass med no-spin-kompassros – Silva.se
  70NBC/FBC är en segelbåtskompass med no-spin-kompassros, inbyggd kompensator och har dubbel skala för både stående och sittande avläsning.
 • Silva Field Compass

  Silva Field Compass
 • Silva Eterna Navigator 3 vattentät kikare

  Silva Eterna Navigator 3 vattentät kikare
  Eterna Navigator är en kvalitetskikare med inbyggd kompass. Den är speciellt designad för marint bruk och är perfekt för den som älskar att vara på vattnet. Med sin kraftiga och robusta konstruktion är den både vattentät och flytande om du skulle tappa den i vattnet. Den har även utmärkt mörkerseende och är utrustad med batteriupplyst kompass. Med Eterna Navigator kan du utforska havet med stil och pålitlighet.
 • Silva Expedition S Compass

  Silva Expedition S Compass
 • EX-Pole Grey - Nordiska Vandringsstavar som aktiverar Musklerna - Silv

  EX-Pole Grey - Nordiska Vandringsstavar som aktiverar Musklerna - Silv
  Aktivera fler muskler när du är ute och går med de nordiska vandringsstavarna EX-Pole. Gångstavarna har ett ergonomiskt grepp och reflexdetaljer.
 • Silva Ranger Kompas

  Silva Ranger Kompas
 • OL-Punches 10 pcs - Stämpelmarkör för Orientering - Silva.se Serie B

  OL-Punches 10 pcs - Stämpelmarkör för Orientering - Silva.se Serie B
  Silvas klassiska orienteringsmarkörer som passar till reflexskärmen Reflective Marker. 10-pack som finns i två olika versioner.
 • Hybrid Battery 1.25Ah - Passar Trail Runner Free & Scout 3 - Silva.se

  Hybrid Battery 1.25Ah - Passar Trail Runner Free &amp Scout 3 - Silva.se
  Hybrid Battery 1.25Ah är ett mycket lätt och smidigt hybridbatteri som passar till pannlampor i serierna Trail Runner Free och Scout 3
 • Silva Ranger SL kompas

  Silva Ranger SL kompas
 • Trail Runner Hybrid Battery Case - Passar Trail Runner-pannlampor

  Trail Runner Hybrid Battery Case - Passar Trail Runner-pannlampor
  Trail Runner Hybrid Battery Case kan användas med Silvas Hybrid Battery och 3xAAA-batterier. Rött säkerhetsljus &: Hybrid Technology
 • Rain Cover R-PET - 100% Återvunnet Material - Silva.se M

  Rain Cover R-PET - 100% Återvunnet Material - Silva.se M
  R-PET Rain Cover är tillverkade av lätt, slitstarkt, vattentätt och 100% återvunnet material. Det självklara valet för friluftsentusiasten.
 • OL-Punches 10 pcs - Stämpelmarkör för Orientering - Silva.se Serie A

  OL-Punches 10 pcs - Stämpelmarkör för Orientering - Silva.se Serie A
  Silvas klassiska orienteringsmarkörer som passar till reflexskärmen Reflective Marker. 10-pack som finns i två olika versioner.
 • Silva Compass C58

  Silva Compass C58
  Silva Compass C58 är en styrkompass som är utformad för rörelse och utrustad med ett löstagbart fäste. Den kan monteras på praktiskt taget alla fordon, fyrhjulsdrivna fordon eller små motorbåtar, och i nästan alla riktningar – horisontellt, vertikalt eller upp och ned. Om den är ansluten till ett 12 V-system får du belysning för nattnavigering. Den unika inbyggda kompensatorn klarar även stora fel upp till 40º. Det är enkelt att flytta kompassen mellan olika fordon tack vare flera olika monteringsplattor. Silva Compass C58 är den optimala kompassen för mindre motorbåtar, bilar och andra fordon.  - Specifikationer Vikt: 205 gram Dimensioner: 88 x 76 x 81 mm Precision: ± 1° (17.8 mils) Temperatur: -10°C till +70°C Material: ABS, Akryl Kompensator: Inbyggd Belysning: Inbyggd 12 V-belysning Avläsningsring: 58 mm Styrstreck: 1 Upplevd storlek, gradtavla: 55 mm Krängningsvinkel: Roll: 20° Pitch: 20° Variant: Magnetic North, Magnetic South Vattenresistent: Vattentät Montering: flera monteringsalternativ
 • Silva Kompass Ranger

  Silva Kompass Ranger
  Linjalkompass med två skalor, kontrastfärger och förstoringsglas. Säkerhetsrem med skala för att mäta på kartan. Vädertålig och för mörkerorientering.

Så använder du en linjalkompass

När man orienterar sig med karta och en linjalkompass brukar man ha kartan i ena handen och kompassen i den andra. Kartan kan du enkelt passa (vrida så den stämmer med terrängen) med hjälp av kompassnålen där röda änden alltid pekar mot norr.

För att ta ut en kompassriktning lägger man kompassens kant i linje från startpunkt till slutpunkt. Därefter vrider man kompasshuset (6) så att norrpilen (4) pekar åt norr.

Vrid därefter hela dig så att kompassnålens norrdel (5) ligger inuti norrpilen (4) på kompassen. Då är din färdriktning sedan rakt fram enligt kompassens riktningspil (2).

För att minska risken för att du avviker från din riktning ska du sikta mot en fast punkt (träd, sten etc.) så långt fram du ser. Ta dig dit och ta sedan ut ett nytt delmål.

Kompasser för vänster- och högerhänta

När man orienterar ska man ha kompassen i samma hand som man vill hålla kartan i. En tumkompass ska användas tillsammans med kartan som en enda enhet, skulle man kunna säga. Är du vänsterhänt och vill hålla kartan i vänster hand ska du alltså köpa dig en tumkompass för vänsterfattning.

Syftkompass

En syftkompass har en spegel, vilket underlättar när man vill syfta mot en punkt i terrängen. Spegeln gör det lättare att titta på både punkten och kompassnålen samtidigt.

Med syftkompassen blir det därför mer exakt syftning än om du bara hade haft en vanlig linjalkompass. Många äventyrare och fjällvandrare använder syftkompass när de navigerar långa avstånd i öppen terräng.