Knivar

En bra överlevnadskniv är en utrustning som är lite av en livlina på vandring i skog och på fjäll. Kniven är ett verktyg som kan underlätta i många hänseenden. Den kan användas för att bygga skydd, tända eld med och annat som kan behövs i nödsituationer. Här på sidan har vi samlat olika typer av knivar som jaktknivar, fällknivar och fiskeknivar.

Så får du kniven att överleva

För att kniven ska kunna komma till sin rätt och vara ett användbart verktyg måste du ta hand om den på rätt sätt. Se till att du bara använder kniven för det den är tänkt till. En kniv ska användas till att skära med. Använd den aldrig som skruvmejsel eller för att bända upp en målarburk. Se också till att hålla den ren och torr. En snabb avtorkning med en trasa räcker och att du sedan förvarar den ihopfälld eller i sin knivskida.

Populärt inom knivar

 • Geilo Knife with Leather Sheath

  Geilo Knife with Leather Sheath
  Geilo Knife with Leather Sheath från Øyo är en allsidig friluftskniv för jägare och friluftsentusiaster. Bladet är gjort i stål av hög kvalitet, och kniven levereras med en läderslida. Skaftet passar bra till lite mindre händer, och har även ett kraftigt fingerskydd som hindrar att fingrarna glider ut på eggen.
 • Outdoor 2000

  Outdoor 2000
  Kniv med profilslipat blad av rostfritt stål.
 • Hallingskarvet Knife with Leather Sheath

  Hallingskarvet Knife with Leather Sheath
  Hallingskarvet Knife with Leather Sheath från Øyo är en praktisk och snygg kniv för alla som gillar friluftsliv. Bladet är gjort i stål av hög kvalitet och skyddas av en stilig läderslida. Kniven har fingerskydd som förhindrar att du glider och skär dig.
 • Companion

  Companion
  Morakniv Companion är ett kraftfullt verktyg för bushcrafters, jägare och outdoorfolk. Kniven har ett mjukt friktionsgrepp i gummi med blad av svenskt kallvalsat rostfritt stål. Knivslidan är tillverkad av plast och har ett integrerat bältesclips.

Fler tips på knivar

 • Outdoor Master Mic S

  Outdoor Master Mic S
  Kydex-fodral som säkert håller kniven på plats.Handtag i tåligt Micarta som effektivt står emot både värme och vatten samtidigt som inte leder elektricitet.Funktioner:Lanyard-hål i handtaget.
 • Garberg Multi-Mount

  Garberg Multi-Mount
  Scandi-grind-slipningen gör kniven lättare att hålla vass och bladryggen är slipad för att användas med tändstål. Knivslidans Multi-Mount är en mångsidig monteringslösning som gör det möjligt att fästa kniven i stort sett vart du vill och du kan fästa och lossa kniven på bara några sekunder. Självklart är det också möjligt att ta kniven direkt ur knivslidan för ännu snabbare användning.
 • Horn Steel Fire Starter With Canned Opener & Knife

  Horn Steel Fire Starter With Canned Opener & Knife
  Horn Steel Fire Starter With Canned Opener & Knife från Kero är ett praktiskt verktyg med eldstål, konservöppnare och kniv i ett med handtag tillverkat i renhorn. Perfekt att ha till hands när tändstickorna tagit slut.
 • Hunting Knife Elox

  Hunting Knife Elox
  Hunting Knife Elox är en fällkniv i rostfrittstål från Wildtech för friluftsliv. Bältesklips.
 • Le Petit Chef Box Set

  Le Petit Chef Box Set
  Le Petit Chef Box Set från Opinel är ett perfekt startkit för extra hjälp i köket. Paketet innehåller kökskniv med fingerhållare, grönsaksskalare och extra fingerskydd.
 • Knv2 Tiger

  Knv2 Tiger
  Hårdhet: 59 HRCVikt med slida: 299 gMaterial handtag: M90K TPEE (ålders- och kemikaliebeständigt)
 • Butcher Set

  Butcher Set
  Softgrip-handtag, för säkert grepp.Hölster i kraftig nylonväv, för säker förvaring.Storlekar: Flåkniv, bladlängd: 16 cmStyckkniv, bladlängd: 15 cmSlaktkniv, bladlängd: 13 cm
 • Spine Fixed

  Spine Fixed
  Spine Fixed är en fastbladskniv från Gerber som är skapad för att passa oss i Norden riktigt bra. Den har bra balans och vikt, detta i kombination med ett fantastiskt grepp gör att du aldrig kommer vilja släppa kniven ur din hand. Denna kniv är utmärkt att ta med ut för camping, jakt eller för en enkel picknick. Knivbladet har genomgående stål hela vägen ut till knivens handtag och är tillverkat av 7Cr stål. Detta tillsammans med det gummerade handtaget ger dig ett grepp som inte slinter oavsett väder. Nylonhölstret går enkelt att sätta på bältet eller kanske i öppningen av en ficka. Hålet i handtaget gör att man kan fästa ett snöre i det och alltid vara säker på att ha kvar detta fantastiska redskap.
 • Butcher

  Butcher
  Butcher från Brusletto är en köttkniv som är perfekt för att skära kött med. Skaftet är tillverkad av Termoflex, vilket innebär att kniven ligger bra i handen även om skaftet blir vått.
 • My First Opinel No7

  My First Opinel No7
  My First Opinel No7 är en fullt utrustad fällkniv för barn från Opinel med ett blad i Sandvik 12C27 rostfritt stål och ett handtag av bokträ med ett bekvämt och säkert grepp. Den rundade spetsen gör kniven säkrare att använda för barn. En säkerhetsring låser bladet i öppet eller stängt läge
 • Jotunheimen Knife W/Leather Sheath

  Jotunheimen Knife W/Leather Sheath
  Jotunheimen Knife W/Leather Sheath är en läcker kniv med mässingsdetaljer och lätt läder från Øyo. Det är en bra allroundkniv med fingerstopp för ett bra och säkert grepp. Levereras i en smidig läderslida.
 • Swedish Fireknife Bio 2in1

  Swedish Fireknife Bio 2in1
  Inklusive vädersäkra Swedish FireSteel tändstål som håller för 3 000 tändtillfällen, 5 400°F/3 000°CRobust 3,5-tums blad, halv tångÖppen knivslida med tajt passform, bältesfäste och öppning i botten för enkel rengöringBlad: 12C27 Sandvik rostfritt stål, återvunnet till 90%. Gediget, starkt och orubbligt.Swedish FireSteel: pålitligt tändstål av magnesiumlegeringHandtag och knivslida: bioplast baserad på kokosfiberLäderband: leather Högklassigt vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö Garveri ABBPA-friTillverkad i SverigeMått:220x45x35 mm / 8,66x1,77x1,38 tumVikt:119 g / 4198 oz
 • No.10 Swedish Forest Knife Flat 14C28N

  No.10 Swedish Forest Knife Flat 14C28N
  No.10 Swedish Forest Knife Flat 14C28N är tillverkad av svenskt 14C28N Sandvik rostfritt stål som har värmebehandlats för att uppnå en hårdhet på 58-59 HRC. Bladet är slipat med en hel platt slipning, så kallad full flat grind, vilket ger ett tunnare blad precis bakom eggen. Det gör att kniven lättare skär igenom kött och mat, men lämpar sig inte att klyva eller snida vedträn med.Kniven levereras med ett rejält knivfodral tillverkat i 3 mm tjockt vegetabiliskt garvat läder. Knivslidan har en extra bred bältesögla, en öppning i botten för att vätska ska kunna rinna ut och ett hål för en förankringsrem.
 • Falken

  Falken
  Livstidsgaranti för tillverkningsfel
 • Trio Hiking Knifeset

  Trio Hiking Knifeset
  Trio Hiking Knifeset är ett läderfodral med en japansk kökskniv, stekpincett och träskärbräda. Mått: 15x38x4,5 cm Vikt: 650 grams
 • GT

  GT
  Detta är ett utmärkt val för dig som gillar en ganska stor kniv med ett fingerskydd. Bladet är tillverkat av 3-lagers laminerat rostfritt stål. Kniven levereras med en läderslida. Blad material: 3-lagers laminerat rostfritt stålHandtag material: MasurbjörkHandtag längd: 124 mmSlid material: Äkta läderSlida vikt: 48 g
 • Principle Bushcraft Fixed

  Principle Bushcraft Fixed
  Full Tang-knivblad i rostfritt stålEgg med skandinavisk slipningFodralet kan med hjälp av tillbehör fästas på MOLLE system, bälte eller i byxfickanSkapa 90 grader varma gnistor genom att stryka ryggen av knivbladet mot ditt eldstålKnivblad slipat för att klara många olika typer av utmaningarMulti-grip ergonomiskt handtag som gör kniven bekväm att hålla på flera olika sättHandtaget har en gummiyta som gör den bekväm att använda längre stunderDe tre hålen gör bland annat kniven lätt att fästa och hänga upp.
 • Les Essentiels Loft Box Set

  Les Essentiels Loft Box Set
  Rostfritt stålHandtag är tillverkade i trä från franska skogar. Handtaget är lackerat för att skydda mot fukt och smuts.
 • Game Cleaning Kit

  Game Cleaning Kit
  1 st förkäde, engångs.1 par slakthandskar, korta, i vinyl.1 par slakthandskar, full armlängd, i polyeten.1 påse för ex. hjärta, lever & trikintest prover.Förpackat i påse.
 • Fyr Fire Steel

  Fyr Fire Steel
  Tändstål:100 mm, 10 mm längre än normaltDen ger lika kraftiga gnistor även när den är blötCa 6000 gniststrykningarGnisttemperatur: 2990 CFungerar även för gas-/sprit-/bensin-/fotogenkök etc
 • Machblade W1

  Machblade W1
  Skandinavisk slipning för extrem skärpa och hållbarhet.Stentvättad ytaErgonomiskt designat handtagHål för fästenKydex fodral med bälteshållare
 • Skinner Masur

  Skinner Masur
  Skinner Masur från Brusletto är en jaktkniv med handtag i masur.
 • Nordic T12

  Nordic T12
  Tanto-slipat svärtat bladRäfflat tumgreppMarkerat fingerstoppSkandinaviskt slipat blad för extrem skärpa och hållbarhetErgonomiskt designat handtag Hål för Paracord/snoddGlaskrossareSlida av Kydex med skruvar för valmöjlighet av upphängningspositionerMedföljande tillbehör:- EKA MiniFire-sharp, ett kombinerat verktyg för slipning av kniven samt för att göra upp eld- Paracord 550 snodd- Bältesslida av Kydex.
 • Nordic W12

  Nordic W12
  Skandinaviskt slipat blad för extrem skärpa och hållbarhetMarkerat fingerstoppErgonomiskt designat handtagHål för Paracord/snoddUtstickande pommel som hammareMEDFÖLJANDE TILLBEHÖR: Läderfodral.
 • Duo

  Duo
  Handtaget består av greppvänligt PROFLEX™-gummi.Knivbladet är tillverkat av Sandvik Stål 12C27 och har en suverän skärpa.Levereras med ett snyggt cordurahölster
 • Filékniv 7"

  Filékniv 7"
  17,5 cm långt bladTotallängd: 30 cm
 • FireOn

  FireOn
  Tändstålet som döljer sig inuti handtaget slår gnistor med en temperatur på 3000ºC och håller upp till 3000 tändtillfällen.TinderSticks - Tändved av tall med hög kådhalt, även kallad törved, som kan tändas även om det är fuktigt ute.
 • Zytel Sheath WM1

  Zytel Sheath WM1
  Formsprutad zytelslidan erbjuder en nätt, stark och säker kombination av egenskaper. Kan hängas runt hals eller i bältet. Obs! Kniv ingår ej!
 • Santoku Knife Set

  Santoku Knife Set
  Santoku Knife Set från GSI Outdoors är en knivsats som innehåller en 10 cm kniv och två 15 cm knivar , en vikbar skärbräda, en flaska för tvål och en tvåsidig trasa för att hålla allt prydligt. Hela setet kommer i en smidig nylonväska och väger totalt endast 680 g.
 • Luxury Walnut No8

  Luxury Walnut No8
  Luxury Walnut No8 är en traditionell och lyxig fickkniv från Opinel med en tidlös design gjord av exceptionella material. Knivblad i 12C27 modifierat rostfritt stål från Sandvik. Handtag i gulbrun eller gråbrun valnöt.
 • OK1

  OK1
  Eggen har en skandinavisk slipning för bästa skärpa och som är perfekt att slipa/bryna.Elektroforetisk ytbehandling (EPD) minskar risken för rost.Det större handtaget är tillverkat av extra slagtålig PP-plast och en 82 mm lång tånge som gör kniven mycket stryktålig och gjord för extra höga påfrestningar.Det kraftiga tyghölstret tillåter upp till 80 mm brett bälte och har en ficka för förvaring av tändstål. Tyghölstret är även avtagbart ifall du vill sätta fast hölstret på knappen i arbetskläder.Slipad rygg på bladet för använding av tändstål samt lasergraverad skala avsedd för friluftsaktiviteter.
 • Vertebrae Fixed

  Vertebrae Fixed
  Denna kompakta, användbara lågviktskniv fungerar perfekt för allt från camping till en enkel picknick. Knivbladet har genomgående stål hela vägen ut till knivens handtag och är tillverkat av 7Cr stål. Detta tillsammans med det gummerade handtaget ger dig ett grepp som inte slinter oavsett väder. Nylonhölstret går enkelt att sätta på bältet eller kanske i öppningen av en ficka. Hålet i handtaget gör att man kan fästa ett snöre i det och alltid veta var din kniv är.
 • Skinner

  Skinner
  Skaftmaterial: ThermoflexSlida: Svart oxläder med kantlås
 • D12

  D12
  Diamantskärpstålets längd: 305 mmKornstorlek: 25 micron
 • Hunting Knives 4 Psc

  Hunting Knives 4 Psc
  Hunting Knives 4 Psc från Øyo är ett slaktset med fyra knivar och skaft i tvåkomponentsmaterial som ger säkert grepp, även när du är våt om händerna. Kommer med en robust cordura-mapp som du kan använda till att förvara knivarna i.
 • Tiur

  Tiur
  Livstidsgaranti för tillverkningsfel
 • Kansbol

  Kansbol
  Kansbol är det bästa av två världar. Den är flexibel som en lättviktskniv och har samtidigt styrkan av en mer robust modell. Kombinationen gör den till en verklig allroundkniv. Den är en pålitlig partner i skogen, på vandringen, på jakten eller på sjön. Bladet är flåslipat för ökad precision och ryggslipningen gör att kniven kan användas med tändstål.
 • Knife Sharpener

  Knife Sharpener
  Knife Sharpener från Øyo är en praktisk och användarvänlig knivslipare. Den är enkel att använda och konstruerad för att alla ska kunna slipa en kniv utan att förstöra eggen. Bladen i sliparen har en given vinkel, så att den passar de flesta europeiska knivar. Den håller att slipa med i ca 500 timmar. När den börjar bli dålig så skruvar man upp den och vänder på diamantbladen.
 • Redpoint

  Redpoint
  Redpoint är en smart och smidig kniv från Buck. Med det praktiska enhandsgreppet fäller du enkelt upp bladet utan att vidröra eggen. Redpoint är säker och bekväm kniv mycket tackvare handtaget som ger bästa möjliga grepp oavsett väder.Handtagsmaterial: Termoplast med gummiöverdragIntegrerad flasköppnare
 • Fällkniv med buköppnare

  Fällkniv med buköppnare
  Fällkniv med buköppnare från Grey Oak är en kniv i med blad i rostfritt 420 stål. Levereras med fodral i svart oxfordväv.
 • Rondane Knife with Leather Sheath

  Rondane Knife with Leather Sheath
  Rondane Knife with Leather Sheath från Øyo är en stor allroundkniv som passar till de flesta ändamål. Den har konvex egg och en snygg läderslida. Ett fingerskydd hindrar handen från att glida ned på eggen.
 • Duo Bbq Set

  Duo Bbq Set
  Duo Bbq Set är ett set med japansk kökskniv och stekpinvett i ett filtfodral som gör det enkelt att ta med ut på äventyren.
 • Knife Knv3

  Knife Knv3
  Det kraftfulla överdimensionerade "drop-point" bladet har optimerats för bästa prestanda, så att du kan arbeta längre med kniven utan ansträngningArctic-grip gör kniven lika skön att hålla i även i extrema väderleksförhållanden. Fingerskyddet är överdimensionerat för ökad säkerhetDin Knv kniv kommer med specialgjord Kydexslida. Kydexen är varmpressad efter kniven vilket ger en ljudlös och självlåsande slida som uppfyller högsta krav på hygien och säkerhet. Flexi-fit systemet gör att kniven kan bäras i valfri position, i bältet, försvarets MOLLE system eller med Tek-Lok
 • Scout Knife w. Leather Sheath

  Scout Knife w. Leather Sheath
  Scout Knife W/Leather Sheath är en scoutkniv med parerstång för bra grepp. Bladlängd: 8 cm Fullängd: 17 cm
 • Swedish Fireknife Bio 2in1

  Swedish Fireknife Bio 2in1
  Inklusive vädersäkra Swedish FireSteel tändstål som håller för 3 000 tändtillfällen, 5 400°F/3 000°CRobust 3,5-tums blad, halv tångÖppen knivslida med tajt passform, bältesfäste och öppning i botten för enkel rengöringBlad: 12C27 Sandvik rostfritt stål, återvunnet till 90%. Gediget, starkt och orubbligt.Swedish FireSteel: pålitligt tändstål av magnesiumlegeringHandtag och knivslida: bioplast baserad på kokosfiberLäderband: leather Högklassigt vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö Garveri ABBPA-friTillverkad i SverigeMått:220x45x35 mm / 8,66x1,77x1,38 tumVikt:119 g / 4198 oz
 • Butcher Knife Set

  Butcher Knife Set
  Innehåller: slipstål, Skinner flåkniv och Butcher köttknivPlats för totalt fem knivar och ett slipstålVarje utrymme har en hylsa som håller knivarna på platsKnivarna föstes med en knapp runt handtagen under transport
 • My First Opinel No7

  My First Opinel No7
  My First Opinel No7 är en fullt utrustad fällkniv för barn från Opinel med ett blad i Sandvik 12C27 rostfritt stål och ett handtag av bokträ med ett bekvämt och säkert grepp. Den rundade spetsen gör kniven säkrare att använda för barn. En säkerhetsring låser bladet i öppet eller stängt läge
 • Meat Hook 200/9 mm

  Meat Hook 200/9 mm
  200x9 mm2 st
 • Folding Knife W/ Gut Knife Scand H01

  Folding Knife W/ Gut Knife Scand H01
  Folding Knife W/ Gut Knife Scand H01 från Grey Oak är en fällkniv med buköppnare och bladlås. Kniven har ett greppvänligt handtag och blad i rostfritt 420 stål. Ett svart fodral i oxfordväv medföljer.
 • Selkirk

  Selkirk
  Egenskaper:Multifunktionell bältesslida som kan bäras vertikalt eller horisontelltEldstål med visselpipa medföljerCNC-bearbetat grepp i Micarta®Kraftig konstruktion med plan slagyta änden på greppet420 High Carbon-stålSpecifikationer:Blad: 420HCSlida: Kraftig nylonGreppmaterial: MicartaBladmodell: DroppointBladhårdhet: 58 HRC
 • Alpine Chef's Knife

  Alpine Chef's Knife
  Ventilerat fodral skyddar kniv och packning

Bra begrepp att kunna om knivar

Det finns en hel del ord som är bra att kunna när man ska köpa eller prata om fältknivar. Vet du till exempel vad full tang, drop point eller jimping är för nåt?

Vi har här samlat några vanliga ord som du kan plugga på. Då behöver du inte stå som ett frågetecken när en knivexpert börjar slänga sig med konstiga knivord.

Begrepp Betydelse
Full Tang Knivbladet fortsätter hela vägen genom handtaget. Kallas ibland för full tånge. En sån kniv tål hårdare tryck och tag.
Jimping Små, små taggar på ovansidan av knivbladet, nära handtaget. En kniv med jimping ger bättre kontroll då man kan sätta tummen där för grepp.
Drop point Knivbladets rygg är konvex och sluttar aningen framåt. Jägarknivar har ofta drop point.
G10 handtag Pressad, härdad glasfiberväv som ofta används som material i handtag. Det tål fukt och stötar väldigt bra.