Knivar

En bra överlevnadskniv är en utrustning som är lite av en livlina på vandring i skog och på fjäll. Kniven är ett verktyg som kan underlätta i många hänseenden. Den kan användas för att bygga skydd, tända eld med och annat som kan behövs i nödsituationer. Här på sidan har vi samlat olika typer av knivar som jaktknivar, fällknivar och fiskeknivar.

Så får du kniven att överleva

För att kniven ska kunna komma till sin rätt och vara ett användbart verktyg måste du ta hand om den på rätt sätt. Se till att du bara använder kniven för det den är tänkt till. En kniv ska användas till att skära med. Använd den aldrig som skruvmejsel eller för att bända upp en målarburk. Se också till att hålla den ren och torr. En snabb avtorkning med en trasa räcker och att du sedan förvarar den ihopfälld eller i sin knivskida.

Populärt inom knivar

 • Geilo Knife with Leather Sheath

  Geilo Knife with Leather Sheath
  Geilo Knife with Leather Sheath från Øyo är en allsidig friluftskniv för jägare och friluftsentusiaster. Bladet är gjort i stål av hög kvalitet, och kniven levereras med en läderslida. Skaftet passar bra till lite mindre händer, och har även ett kraftigt fingerskydd som hindrar att fingrarna glider ut på eggen.
 • Hallingskarvet Knife with Leather Sheath

  Hallingskarvet Knife with Leather Sheath
  Hallingskarvet Knife with Leather Sheath från Øyo är en praktisk och snygg kniv för alla som gillar friluftsliv. Bladet är gjort i stål av hög kvalitet och skyddas av en stilig läderslida. Kniven har fingerskydd som förhindrar att du glider och skär dig.
 • Outdoor 2000

  Outdoor 2000
  *Kniv med profilslipat blad av rostfritt stål.
 • Companion

  Companion
  Morakniv Companion är ett kraftfullt verktyg för bushcrafters, jägare och outdoorfolk. Kniven har ett mjukt friktionsgrepp i gummi med blad av svenskt kallvalsat rostfritt stål. Knivslidan är tillverkad av plast och har ett integrerat bältesclips.

Fler tips på knivar

 • Quick Release Belt Loop With Hook

  Quick Release Belt Loop With Hook
  *Passar bälten med upp till 7 cm bredd *Öglebredd: 2,5 cm
 • Skinner Masur

  Skinner Masur
  Skinner Masur från Brusletto är en jaktkniv med handtag i masur.
 • Tiur

  Tiur
  *Livstidsgaranti för tillverkningsfel
 • 539GY Anonimus

  539GY Anonimus
  *Bladets ytbehandling: tungsten *Handtagets material: G10 *Fodral: boltaron
 • Rondane t/300

  Rondane t/300
  *Skaft i oljad björk *Livstidsgaranti för tillverkningsfel
 • Alpine Chef's Knife

  Alpine Chef's Knife
  *Ventilerat fodral skyddar kniv och packning
 • Woodcarving Kit

  Woodcarving Kit
  Täljkit från Morakniv är som Dalarna i en ask – bokstavligt talat. En given kombination av två av våra mest kända Sverigesymboler, som dessutom ger möjlighet till egen skaparlusta. Tälj till hästen och låt den pryda hemmet som den är eller ta fram färgerna och dekorera den efter eget tycke och smak.
 • Reisa

  Reisa
  *Handtagslängd: 116 mm *Skaftmaterial/sidoplattor: Olivträ *Stängnings- / öppningsmekanism: Linerlock
 • Knife Knv3

  Knife Knv3
  *Det kraftfulla överdimensionerade "drop-point" bladet har optimerats för bästa prestanda, så att du kan arbeta längre med kniven utan ansträngning *Arctic-grip gör kniven lika skön att hålla i även i extrema väderleksförhållanden. Fingerskyddet är överdimensionerat för ökad säkerhet *Din Knv kniv kommer med specialgjord Kydexslida. Kydexen är varmpressad efter kniven vilket ger en ljudlös och självlåsande slida som uppfyller högsta krav på hygien och säkerhet. Flexi-fit systemet gör att kniven kan bäras i valfri position, i bältet, försvarets MOLLE system eller med Tek-Lok
 • Scout Knife w. Leather Sheath

  Scout Knife w. Leather Sheath
  Scout Knife W/Leather Sheath är en scoutkniv med parerstång för bra grepp. Bladlängd: 8 cm Fullängd: 17 cm
 • Bucklite Max II Small

  Bucklite Max II Small
  Bucklite Max II Small r en flåkniv från Buck som passar utmärkt för jägare. Det ergonomiska full-tang handtaget är gjort utav Dynaflex-gummi för överlägset grepp, prestanda och lätt vikt. Bucks avancerade Edge 2x-bladteknik har använts på bladet vilket resulterar i ett knivblad som är riktigt skarp från första början. Levereras med en kraftig, svart polyester slida.
 • Swede 8

  Swede 8
  Swede 8 är en mycket populär kniv både inom industri, jordbruk och skogsbruk. Den har ett mjukt ergonomiskt handtag, samt en stark och säker låsmekanism. Egenskaper för Swede 8: *Bladlängd:80 mm *Totallängd:185 mm *Bladtjocklek:2. 8 mm *Handtag:PROFLEXTM *Totalvikt:100 gram
 • Rypa

  Rypa
  *Livstidsgaranti för tillverkningsfel
 • Hunting Knife Elox

  Hunting Knife Elox
  Hunting Knife Elox är en fällkniv i rostfrittstål från Wildtech för friluftsliv. Bältesklips.
 • Diamond Pocket Sharpener

  Diamond Pocket Sharpener
  Smidigt ihopfälltbart knivbryne i pennformat som är tåligt nog för att ha med ut i skogen. Fästes enkelt med metall clip. Längd ihopfälld: ca 13,5 cm OBS, endast en penna ingår.
 • Fieldchef Knife

  Fieldchef Knife
  Fieldchef Knife från Primus är en mångsidig kockkniv för friluftsbruk, utformad för all typ av matlagning utomhus. Kniven har ett 12 cm långt fulltångeblad i rostfritt stål och tåligt handtag i plast med mycket bra grepp. Kommer i en skyddande slida för säker förvaring.
 • Swedish Fireknife Bio 2in1

  Swedish Fireknife Bio 2in1
  *Inklusive vädersäkra Swedish FireSteel tändstål som håller för 3 000 tändtillfällen, 5 400°F/3 000°C *Robust 3,5-tums blad, halv tång *Öppen knivslida med tajt passform, bältesfäste och öppning i botten för enkel rengöring *Blad: 12C27 Sandvik rostfritt stål, återvunnet till 90%. Gediget, starkt och orubbligt. *Swedish FireSteel: pålitligt tändstål av magnesiumlegering *Handtag och knivslida: bioplast baserad på kokosfiber *Läderband: leather Högklassigt vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö Garveri AB *BPA-fri *Tillverkad i SverigeMått:220x45x35 mm / 8,66x1,77x1,38 tumVikt:119 g / 4198 oz
 • Butcher Set

  Butcher Set
  *Softgrip-handtag, för säkert grepp. *Hölster i kraftig nylonväv, för säker förvaring. Storlekar: *Flåkniv, bladlängd: 16 cm *Styckkniv, bladlängd: 15 cm *Slaktkniv, bladlängd: 13 cm
 • Machblade W1

  Machblade W1
  *Skandinavisk slipning för extrem skärpa och hållbarhet. *Stentvättad yta *Ergonomiskt designat handtag *Hål för fästen *Kydex fodral med bälteshållare
 • Bushcraft Expert BlackBlade (C)

  Bushcraft Expert BlackBlade (C)
  Bushcraft Expert BlackBlade (C) från Mora är en rejäl friluftskniv för dig som behöver en robust följeslagare i krävande situationer och miljöer. Det ergonomiska skaftet av polymer har ett mjukt friktionsgrepp, fingerskydd och ett 3,2 mm tjockt blad av kolstål.
 • Paraframe I Folder, Fine Edge GB

  Paraframe I Folder, Fine Edge GB
  Paraframe I Folder, Fine Edge GB är en fällkniv från Gerber som har ett rakt knivblad som är 8 cm långt, hopfälld mäter denna 10 cm och fullt utfälld 18 cm med en vikt på 74 gram. Handtagen är gjorda av rostfritt stål.
 • Meat Hook 200/9 mm

  Meat Hook 200/9 mm
  *200x9 mm *2 st
 • Alpine Kitchen Knife

  Alpine Kitchen Knife
  Alpine Kitchen Knife är en allsidig kökskniv. Kniven är gjord av härdat rostfritt stål och det 11 cm långa santokubladet fungerar prefekt när maten ska förberedas. Den kommer i ett lätt och ventilerat fodral för enkel och säker förpackning.
 • GT

  GT
  Detta är ett utmärkt val för dig som gillar en ganska stor kniv med ett fingerskydd. Bladet är tillverkat av 3-lagers laminerat rostfritt stål. Kniven levereras med en läderslida. *Blad material: 3-lagers laminerat rostfritt stål *Handtag material: Masurbjörk *Handtag längd: 124 mm *Slid material: Äkta läder *Slida vikt: 48 g
 • Butcher Set

  Butcher Set
  Du får: *1 flåkniv Bladlängd 150 mm. Totallängd 280 mm. Bladtjocklek 2. 6 mm *1 styckkniv Bladlängd 150 mm. Totallängd 280 mm. Bladtjocklek 2. 6 mm *1 buköppnare Bladlängd 80 mm. Totallängd 210 mm. Bladtjocklek 2. 9 mm *1 skärpstål Stållängd 180 mm. Totallängd 290 mm. Skaft av SantoPrene™, greppvänligt och slitstarkt. Rosttrögt högvärdigt stål för bästa skärpa och hållbarhet. Levereras med nylonfodral samt hölster att spänna runt höften vid styckningsarbetet.
 • Woodcarving 106 (C)

  Woodcarving 106 (C)
  De karaktäristiska Slöjdknivarna är mycket uppskattade världen över och är välkända för sin utmärkta skärpa och höga kvalitet. Inte minst för att de används av skickliga slöjdare i Nusnäs, där en av Sveriges mest kända nationalsymboler Dalahästen produceras. Med ett spolformat, oljat skaft av skandinaviskt björkträ och ett kort, avsmalnande knivblad i kolstål kan den användas för att tälja fantastiska former. Knivens fulla sticktånge, som löper genom hela skaftet, ger både styrka och stabilitet i varje skär och det spolformade skaftet i björkträ ger också möjligheten att själv forma det efter eget behov eller uttryck. Kolstål rostar och bladet ska torkas av och oljas in efter användning.
 • Zytel Sheath WM1

  Zytel Sheath WM1
  Formsprutad zytelslidan erbjuder en nätt, stark och säker kombination av egenskaper. Kan hängas runt hals eller i bältet. Obs! Kniv ingår ej!
 • Skinner

  Skinner
  *Skaftmaterial: Thermoflex *Slida: Svart oxläder med kantlås
 • Lapland Leather Wax 20g

  Lapland Leather Wax 20g
  Lapland Leather Wax 20g från Casström är ett impregneringsvax för dina fodral, knivslidor och hölster i läder. Lapland Leather Wax gör ytan på lädret motståndskraftigt mot smuts och fukt utan att mjuka upp lädret.
 • Vanguard

  Vanguard
  Vanguard är en klassisk jaktkniv från Buck med drop-point knivblad. Skaft i mönstrad gummi med polerad mässing i ände och parerskydd. Slida i slitstark svart nylon.
 • Fiskern

  Fiskern
  *Livstidsgaranti för tillverkningsfel
 • Filékniv 7"

  Filékniv 7"
  *17,5 cm långt blad *Totallängd: 30 cm
 • Swede 10

  Swede 10
  Swede 10 är en väldigt kraftig fällkniv från EKA med en funktionel design och robust konstruktion. Framtagen för att kunna användas i de mest krävande situationer.
 • Duo Bbq Set

  Duo Bbq Set
  Duo Bbq Set är ett set med japansk kökskniv och stekpinvett i ett filtfodral som gör det enkelt att ta med ut på äventyren.
 • Spine Fixed

  Spine Fixed
  Spine Fixed är en fastbladskniv från Gerber som är skapad för att passa oss i Norden riktigt bra. Den har bra balans och vikt, detta i kombination med ett fantastiskt grepp gör att du aldrig kommer vilja släppa kniven ur din hand. Denna kniv är utmärkt att ta med ut för camping, jakt eller för en enkel picknick. Knivbladet har genomgående stål hela vägen ut till knivens handtag och är tillverkat av 7Cr stål. Detta tillsammans med det gummerade handtaget ger dig ett grepp som inte slinter oavsett väder. Nylonhölstret går enkelt att sätta på bältet eller kanske i öppningen av en ficka. Hålet i handtaget gör att man kan fästa ett snöre i det och alltid vara säker på att ha kvar detta fantastiska redskap.
 • Bruslettokniven

  Bruslettokniven
  *Kommer med en slida i svart material *Livstidsgaranti för tillverkningsfel
 • Falketind with Leather Sheath

  Falketind with Leather Sheath
  Falketind Knife with Leather Sheath är en rejäl allround kniv från ØYO som passar utmärkt för varierat friluftsbruk. Helt knivblad i oxiderat Sandvik stål 12C27, härdat till 58-60 hk, vilket håller det skarpt under lång tid. Kommer med en snygg läderslida som kan fästas vid ett bälte.
 • Butcher Knife Set

  Butcher Knife Set
  *Innehåller: slipstål, Skinner flåkniv och Butcher köttkniv *Plats för totalt fem knivar och ett slipstål *Varje utrymme har en hylsa som håller knivarna på plats *Knivarna föstes med en knapp runt handtagen under transport
 • Outdoor Master Mic L

  Outdoor Master Mic L
  *Kydex-fodral som säkert håller kniven på plats. *Handtag i tåligt Micarta som effektivt står emot både värme och vatten samtidigt som inte leder elektricitet. Funktioner: *Lanyard-hål i handtaget. *Eldstål med paracord-snöre.
 • Dime Multi-Tool

  Dime Multi-Tool
  *Rakt knivblad *Fjäderbelastad tång *Fjäderbelastad käft *Fjäderbelastad sax *Specialöppnare för butiksförpackningar (som gör det enkelt att skära upp plasten i förpackningarna). *Avbitartång *Fil *Skruvmejsel *Kapsylöppnare *Tandpetare
 • Cordblade T9

  Cordblade T9
  *Skandinavisk slipning för ett extremt vasst blad och hållbarhet *Tanto design med svärtat blad *Paracord handtag *Kydex fodral med löstagbart bältesfäste
 • Swede 8

  Swede 8
  Swede 8 är en bruksfällkniv från Eka för flera olika användningsområden. Kniven har ett greppvänligt ergonomiskt handtag i trä med en stark och säker låsmekanism.
 • Villmarka Small

  Villmarka Small
  Villmarka Small från Brusletto är en mindre utgåva av Villmarka. Den är anpassad till dig som vill ha samma utomordentliga egenskaper fast i en mindre version. Kniven är därför en perfekt allroundkniv för både små och stora vildmarksfantaster som behöver en bra kniv med fingerskydd. Holken i stål ökar styrkan hos knivens traditionella skaft. Villmarka Small har även en signatur i form av halvmånehacket på ryggsidan – för att ta bort kaffekannan från elden. Skaftet är gjort i ljust olivträ, ett mycket bra skaftmaterial som tål det mesta. Slidan är gjord av svart oxläder med eggskydd.
 • Corcscrew Knife No10

  Corcscrew Knife No10
  Corcscrew Knife No10 är en fickkniv i smidigt format från Opinel med ett knivblad på 10cm och korkskruv infällt i handtaget. Med säkerhetsring som låser knivbladet i öppet eller stängt läge.
 • Special Cocobola

  Special Cocobola
  Special Cocobola är en klassisk stor kniv från Buck som har varit en av deras bästsäljare i många år. Cocobola har ett stort clip-point blad för detaljarbete, genomborring och skärning på trånga platser för extra kontroll.
 • No.10 Swedish Forest Knife, Curly Birch With Fire Steel, Stainless

  No.10 Swedish Forest Knife, Curly Birch With Fire Steel, Stainless
  Slidan är tillverkad cognacbrunt, vegetabiliskt garvat läder som du enkelt fäster i bältet.
 • Fällkniv med buköppnare

  Fällkniv med buköppnare
  Fällkniv med buköppnare från Grey Oak är en kniv i med blad i rostfritt 420 stål. Levereras med fodral i svart oxfordväv.
 • Falken

  Falken
  *Livstidsgaranti för tillverkningsfel
 • GatorMate Clip Point Fine Edge

  GatorMate Clip Point Fine Edge
  GatorMate Clip Point Fine Edge från Gerber är en robust fällkniv som alltid presterar på topp oavsett väder, vått eller torrt.

Bra begrepp att kunna om knivar

Det finns en hel del ord som är bra att kunna när man ska köpa eller prata om fältknivar. Vet du till exempel vad full tang, drop point eller jimping är för nåt?

Vi har här samlat några vanliga ord som du kan plugga på. Då behöver du inte stå som ett frågetecken när en knivexpert börjar slänga sig med konstiga knivord.

Begrepp Betydelse
Full Tang Knivbladet fortsätter hela vägen genom handtaget. Kallas ibland för full tånge. En sån kniv tål hårdare tryck och tag.
Jimping Små, små taggar på ovansidan av knivbladet, nära handtaget. En kniv med jimping ger bättre kontroll då man kan sätta tummen där för grepp.
Drop point Knivbladets rygg är konvex och sluttar aningen framåt. Jägarknivar har ofta drop point.
G10 handtag Pressad, härdad glasfiberväv som ofta används som material i handtag. Det tål fukt och stötar väldigt bra.