Knivar

En bra överlevnadskniv är en utrustning som är lite av en livlina på vandring i skog och på fjäll. Kniven är ett verktyg som kan underlätta i många hänseenden. Den kan användas för att bygga skydd, tända eld med och annat som kan behövs i nödsituationer. Här på sidan har vi samlat olika typer av knivar som jaktknivar, fällknivar och fiskeknivar.

Så får du kniven att överleva

För att kniven ska kunna komma till sin rätt och vara ett användbart verktyg måste du ta hand om den på rätt sätt. Se till att du bara använder kniven för det den är tänkt till. En kniv ska användas till att skära med. Använd den aldrig som skruvmejsel eller för att bända upp en målarburk. Se också till att hålla den ren och torr. En snabb avtorkning med en trasa räcker och att du sedan förvarar den ihopfälld eller i sin knivskida.

Populärt inom knivar

 • Geilo Knife with Leather Sheath

  Geilo Knife with Leather Sheath
  Geilo Knife with Leather Sheath från Øyo är en allsidig friluftskniv för jägare och friluftsentusiaster. Bladet är gjort i stål av hög kvalitet, och kniven levereras med en läderslida. Skaftet passar bra till lite mindre händer, och har även ett kraftigt fingerskydd som hindrar att fingrarna glider ut på eggen.
 • Outdoor 2000

  Outdoor 2000
  Kniv med profilslipat blad av rostfritt stål.
 • Hallingskarvet Knife with Leather Sheath

  Hallingskarvet Knife with Leather Sheath
  Hallingskarvet Knife with Leather Sheath från Øyo är en praktisk och snygg kniv för alla som gillar friluftsliv. Bladet är gjort i stål av hög kvalitet och skyddas av en stilig läderslida. Kniven har fingerskydd som förhindrar att du glider och skär dig.
 • Companion

  Companion
  Morakniv Companion är ett kraftfullt verktyg för bushcrafters, jägare och outdoorfolk. Kniven har ett mjukt friktionsgrepp i gummi. Blad av svenskt kallvalsat rostfritt stål. Knivslida av plast med bältesclips.

Fler tips på knivar

 • Handy

  Handy
  Handy är en legend bland Marttiinis knivar. Skaftet är gjort utav masurbjörk och ligger utmärkt i handen.
 • Rypa

  Rypa
  Livstidsgaranti för tillverkningsfel
 • Folding Knife W/ Gut Knife Scand H01

  Folding Knife W/ Gut Knife Scand H01
  Folding Knife W/ Gut Knife Scand H01 från Grey Oak är en fällkniv med buköppnare och bladlås. Kniven har ett greppvänligt handtag och blad i rostfritt 420 stål. Ett svart fodral i oxfordväv medföljer.
 • My First Opinel No7

  My First Opinel No7
  My First Opinel No7 är en fullt utrustad fällkniv för barn från Opinel med ett blad i Sandvik 12C27 rostfritt stål och ett handtag av bokträ med ett bekvämt och säkert grepp. Den rundade spetsen gör kniven säkrare att använda för barn. En säkerhetsring låser bladet i öppet eller stängt läge
 • Spitfire

  Spitfire
  Buck Spitfire är en tunn och mycket lätt fällkniv med enhandsöppning.Knivblad i 420HC stål och skaft i Anodiserad aluminium. Utrustad med Bältesclips
 • Speider Liten Rounded Tip

  Speider Liten Rounded Tip
  Speider Liten Rounded Tip från Brusletto är en kniv för barn. Skaftet är i lackerat trä och knivbladet är av rostbäständigt knivstål. Kniven har en skandinavisk rakslipad egg med trubbspets och slida i läder. Skaftet är utformat för att passa små händer och kniven har dubbelt parergrepp.
 • Les Essentiels Loft Box Set

  Les Essentiels Loft Box Set
  Rostfritt stålHandtag är tillverkade i trä från franska skogar. Handtaget är lackerat för att skydda mot fukt och smuts.
 • Fällkniven A2 med läderhölster

  Fällkniven A2 med läderhölster
  Kraftig expeditionskniv för överlevnad i de mest extrema situationer. Långt och tjockt blad med överlägsen styrka.
 • Briv Jaktfällkniv Green Camo 4,5 420SS

  Briv Jaktfällkniv Green Camo 4,5 420SS
 • Brusletto Rondane

  Brusletto Rondane
  Brusletto Rondane är en praktisk kniv i en ny uppdaterad version med mer profilerade och smalare skaftplattor vilket gör kniven lättare att ha i handen. Denna friluftskniv är en unik kombination av...
 • PXL

  PXL
  Skaftet är i rostfritt stål med beslag i micarta. Bladlåsningen är av typ liner-lock, du kan öppna och stänga kniven med en hand. PXL levereras med ett kraftigt, demonterbart clips som ger en snabb och komfortabel access till kniven.Hårdhet: 62 HRCSkaftmaterial: Maroon micartaLåsning: Liner lock
 • A1 With Leather Sheath

  A1 With Leather Sheath
  Kniven är tung nog att hugga slanor och spjälva ved med, men samtidigt händig nog att användas som din primära kniv i fält. Med handtaget i kraton har du ett säkert grepp även om det regnar.Fördelen med en konvex egg är att den nöts ut långsammare än en tunnare konkav egg, vilket innebär att du kan använda kniven längre mellan slipningarna.Hårdhet (HRC): 59Egg: KonvexSkaftmaterial: KratonSlida: LäderCoating: Blankt blad
 • Gevir Duo

  Gevir Duo
  Bladlängd, flåkniv: 8 cmBladlängd, buköppnare: 7 cmIhopfälld längd: 12 cmKnivslida ingår
 • EKA Duo Orange

  EKA Duo Orange
  EKA Duo Orange är en vridbar, praktisk och rakbladsvass filékniv som passar lika bra i köket som på fisketuren eller i segelbåten. Knivbladets utformning är optimerad för all typ av fiske samt bukö...
 • Fällkniven F1 bz Ceracoat – kniv med svart blad & slida av Zytel

  Fällkniven F1 bz Ceracoat – kniv med svart blad & slida av Zytel
  Vidareutveckling av den legendariska överlevnadskniven F1 med svart knivblad, Thermorun-skaft och zytelslida. Ett bra val för dig som vill undvika reflexer från knivbladet.
 • OK1

  OK1
  Eggen har en skandinavisk slipning för bästa skärpa och som är perfekt att slipa/bryna.Elektroforetisk ytbehandling (EPD) minskar risken för rost.Det större handtaget är tillverkat av extra slagtålig PP-plast och en 82 mm lång tånge som gör kniven mycket stryktålig och gjord för extra höga påfrestningar.Det kraftiga tyghölstret tillåter upp till 80 mm brett bälte och har en ficka för förvaring av tändstål. Tyghölstret är även avtagbart ifall du vill sätta fast hölstret på knappen i arbetskläder.Slipad rygg på bladet för använding av tändstål samt lasergraverad skala avsedd för friluftsaktiviteter.
 • Eldris

  Eldris
  Bladet är tillverkat av 12C27, ett högkvalitativt svenskt rostfritt stål som är behandlat enligt våra egna unika processer i fabriken i Mora. Lägg till detta den bekväma storleken på bladet som passar många situationer du möter på vandringen, campingturen eller under jakten. Ett säkert grepp uppbyggt av två olika polymer och ett klicklås gör kniven säker att hantera. Perfekt för både nya och mer erfarna äventyrare.
 • Morakniv Eldris Lightduty

  Morakniv Eldris Lightduty
  Morakniv Eldris Lightduty är en pålitlig kniv för vardagens situationer, en liten och vass hjälpreda till ett brett spektrum av uppgifter. Även om knivbladet endast är 59 mm långt och har ett 2 mm ...
 • FS3

  FS3
  FS3 Flipstones är ett diamant- och keramikbrynen som trollar fram en vass egg på vilken kniv som helst. Diamantbrynet är täckt med titanaluminiumnitrid vilket borgar för en lång livstid. Det keramiska brynet, som består av syntetiska safirer, har hårdheten 8 på Mohs skala, diamanten 10. Fördelen med dessa material är att, fast de sakta nöts ner, tappar de inte formen utan förblir plana. Varken olja eller vatten behövs.
 • Finnskogen Knife with Leather Sheath

  Finnskogen Knife with Leather Sheath
  Finnskogen Knife with Leather Sheath från Øyo är en praktisk allroundkniv för jägare och friluftsintresserade. Skaftet är gummerat för att ge ett tryggt och säkert grepp, och det har en orange färg som gör kniven lätt att se i skog och fjäll. Stålet i bladet är av hög kvalitet, och kniven levereras med en snygg läderslida.
 • F1 with black Blade and Zytel

  F1 with black Blade and Zytel
  Pilot survival Knife Mod F1bz från Fällkniven representerar en helt ny filosofi vad gäller knivar för överlevnadsbruk, samtidigt som den kombinerar generationers erfarenheter med modern spjutspetsteknologi. Det behändiga men kraftfulla formatet, den genomtänkta designen, det utomordentligt starka stålet är bara några av de detaljer som gör att man verkligen kan lita på denna kniv. Den nya formsprutade zytelslidan erbjuder en nätt, stark och säker kombination av egenskaper som borde vara väldigt attraktivt för alla användare. Det finns tillfällen när man vill undvika reflexer från bladet och då kan det helsvarta bladet, täckt av CeraCoat 8H vara ett utmärkt val. Beläggningen ser dessutom till att skydda bladet från korrosion. Ytan är mycket hård men tål inte vilka påfrestningar som helst - att varaktigt fästa någonting på en helt plan, rostfri yta till en rimlig kostnad är så gott som omöjligt.Hårdhet: 59 HRC Skaftmaterial: Thermorun Slida: Zytel
 • 940-1 Osborne Design

  940-1 Osborne Design
  Egenskaper: AXIS® lockReverse tantoReversibelt bältesclipBlåanodiserad back spacerSpecifikationer:Längd ihopfälld: 113,5 mmGreppmaterial: Carbon FiberBladmodell: Reverse tantoBladhårdhet: 59 - 61 HRCLåstyp: AXIS LockDesignad av Warren Osborne
 • Floating Serrated Knife

  Floating Serrated Knife
  Morakniv presenterar den flytande tandade kniven, Floating Serrated Knife. För att förhindra att din kniv sjunker till sjöns, vattendragets eller havets botten när den används vid arbete eller på fritiden så har Morakniv utvecklat en flytande kniv.
 • Briv Jaktkniv Svart 23 cm 420SS

  Briv Jaktkniv Svart 23 cm 420SS
 • Fällkniv med buköppnare

  Fällkniv med buköppnare
  Fällkniv med buköppnare från Grey Oak är en kniv i med blad i rostfritt 420 stål. Levereras med fodral i svart oxfordväv.
 • Fällkniven Tk3Mopc

  Fällkniven Tk3Mopc
  Kniv i tidlös svensk design där formen följer funktionen. Knivbladet är gjort i 3G-stål där eggen består av ett sintrat stål, s k pulverstål och på sidorna om detta eggstål finns ett segt, rosttrög...
 • Hultafors Friluftskniv OK1

  Hultafors Friluftskniv OK1
 • Fällkniven NL4L Frej – Northern Light NL4

  Fällkniven NL4L Frej – Northern Light NL4
  Stark och lätthanterad slidkniv med vackert läderhandtag och 5 mm tjockt knivblad av laminerat VG10W-stål. Perfekt både för jakt och överlevnad.
 • Santoku Knife Set

  Santoku Knife Set
  Santoku Knife Set från GSI Outdoors är en knivsats som innehåller en 10 cm knivoch två 15 cm knivar , en vikbar skärbräda, en flaska för tvål och en tvåsidig trasa för att hålla allt prydligt. Hela setet kommer i en smidig nylonväska och väger totalt endast 680g.
 • Petzl Spatha - Kniv Yellow One Size

  Petzl Spatha - Kniv Yellow One Size
 • Fällkniven NL1L Tor

  Fällkniven NL1L Tor
  Kraftfull vildmarkskniv med ett 25 cm långt knivblad av laminerat VG10-stål och handtag av läder. Den konvexa eggen ger en utmärkt skärförmåga och parerstången bidrar med säkrare hantering.
 • Classic Stainless Steel No7 Bl

  Classic Stainless Steel No7 Bl
  Classic Stainless Steel No7 Bl är en klassisk fällkniv från Opinel med säkerhetsring som låser bladet i öppet eller stängt läge. Handtaget är gjort i bok. Knivblad i 12C27 rostfritt stål från Sandvik.
 • Steenbok Folding Knife

  Steenbok Folding Knife
  Handtag i valnöt med hål för fäste av snöre
 • Handicraft 164 Spoon Knife Stainless Left-Handed

  Handicraft 164 Spoon Knife Stainless Left-Handed
  Anpassad för vänsterhäntaSkydd av vegetabiliskt garvad läder ingår
 • Spine Fixed

  Spine Fixed
  Spine Fixed är en fastbladskniv från Gerber som är skapad för att passa oss i Norden riktigt bra. Den har bra balans och vikt, detta i kombination med ett fantastiskt grepp gör att du aldrig kommer vilja släppa kniven ur din hand. Denna kniv är utmärkt att ta med ut för camping, jakt eller för en enkel picknick. Knivbladet har genomgående stål hela vägen ut till knivens handtag och är tillverkat av 7Cr stål. Detta tillsammans med det gummerade handtaget ger dig ett grepp som inte slinter oavsett väder. Nylonhölstret går enkelt att sätta på bältet eller kanske i öppningen av en ficka. Hålet i handtaget gör att man kan fästa ett snöre i det och alltid vara säker på att ha kvar detta fantastiska redskap.
 • Vestlia Folding Saw

  Vestlia Folding Saw
  Vestlia Folding Saw från Brusletto är en kniv .
 • EKA Axeblade W1 Orange

  EKA Axeblade W1 Orange
  EKA Axeblade W1 Orange är ett universellt allt-i-allo skärverktyg och är perfekt för en ivrig friluftsman som kan stöta på vad som helst. Den har en imponerande svepande konkav bladdesign, en skärn...
 • EKA Classic 5

  EKA Classic 5
  EKA Classic 5 är en stark och elegant fällkniv med skaft av mattpolerat stål och passar utmärkt i alla lägen där man behöver en smidig kniv. Bladet är utrustat med säkerhetsspärr. Produktfakta: B...
 • Swede 9

  Swede 9
  Skandinaviskt, koniskt, slipat blad för maximal skärpa och hållbarhetPolerad ytaRäfflat tumgreppErgonomiskt designat handtag Hål för Paracord/snoddClips/fickklämma.MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR:EKA Mini-FireSharp, ett kombinerat verktyg för skärpning av kniven samt för att göra upp eldParacord 550 snodd.
 • Outdoor Master Mic L

  Outdoor Master Mic L
  Kydex-fodral som säkert håller kniven på plats.Handtag i tåligt Micarta som effektivt står emot både värme och vatten samtidigt som inte leder elektricitet.Funktioner:Lanyard-hål i handtaget.Eldstål med paracord-snöre.
 • Taiga TH2 Hunter Thermorun

  Taiga TH2 Hunter Thermorun
  Specifications:Kraftfullt och pålitligt knivbladKontroll i varje rörelseVass egg som håller skärpan längreSäkert grepp även med blöta händerPraktiskt zytelhölster håller kniven säkert på platsHårdhet (HRC): 60Egg: KonvexMaterial knivskaft: ThermorunTillbehör: Zytelhölster
 • Fällkniven S1x – Vildmarkskniv med blankt blad

  Fällkniven S1x – Vildmarkskniv med blankt blad
  Pålitlig vildmarkskniv med imponerande styrka för vildmarkens tuffaste uppgifter. 6 mm tjockt knivblad av laminerat CoS-stål, Thermorun-handtag och Zytel-slida.
 • Fällkniven GPjb Gentleman’s Pocket Knife Jigged Bone fällkniv

  Fällkniven GPjb Gentleman’s Pocket Knife Jigged Bone fällkniv
  Kompakt fällkniv för jakt med knivblad av laminerat CoS-stål, flatslipad egg och handtag av jigged bone. Liner-lock-system gör kniven enkel att rengöra och använda. Mockafodral medföljer.
 • Zytel Sheat F1 Left

  Zytel Sheat F1 Left
  Formsprutade zytelslidan ger en slimmad, stark och säker knivförvaring.Obs! Kniv ingår ej!
 • Tiur

  Tiur
  Livstidsgaranti för tillverkningsfel
 • Sea To Summit Delta 2 En 1 Pacific Blue One Size

  Sea To Summit Delta 2 En 1 Pacific Blue One Size
 • Companion Spark

  Companion Spark
  Tillverkat av svenskt rostfritt stål
 • EKA Swede 9 Black

  EKA Swede 9 Black
  EKA Swede 9 Black är en robust fällkniv med en unik bladspärr som frigörs bak. Denna låsning ger en säker bladspärr samt bidrar till ett bekvämt grepp. Bladet av clip point-typ slipas hela vägen ti...
 • Helle Utvaer

  Helle Utvaer
  Helle Utvaer har ett handtag i masurbjörk och en stark konstruktion. 4-tums bladet är tillverkat i Sandvik 12C27 stål och av droppointmodell.  För att kniven ska hålla så länge som möjligt så bör ...
 • Knife Knv2 Mil

  Knife Knv2 Mil
  Ytbehandling: Avancerad svartVikt: 205 g (290 g med slida)Hårdhet: 59 HRCSkaftmaterial: Olivgrön TPEE (ålders- och kemikaliebeständigt)Slida: Kydexslida - självlåsande och ljudlös - MOLLE
 • A1 Black Blade and Zytel R

  A1 Black Blade and Zytel R
  Fällknivens A1 är en halvstor allroundkniv för mycket krävande uppgifter. Den kraftiga klingan tillverkas av ett hårt och segt laminerat specialstål som tål stora påfrestningar. Kniven går utmärkt att hugga med men fungerar självklart bra även till vardagliga sysslor tack vare det ergonomiskt utformade skaftet. Eftersom tånge går med nästan full bredd genom hela skaftet, kan man slå på skaftets bakre del utan att detta går sönder. Mod A1 är ett helt vattenokänsligt koncept som fungerar lika bra i extrem kyla som i kvävande hetta.Det finns tillfällen när man vill undvika reflexer från bladet och då kan det helsvarta bladet, täckt av CeraCoat 8H vara ett utmärkt val. Beläggningen ser dessutom till att skydda bladet från korrosion. Ytan är mycket hård men tål inte vilka påfrestningar som helst - att varaktigt fästa någonting på en helt plan, rostfri yta till en rimlig kostnad är så gott som omöjligt.Levereras med zytelslida.Hårdhet: 59 HRCSkaftmaterial: Kraton®Slida: Zytel®

Bra begrepp att kunna om knivar

Det finns en hel del ord som är bra att kunna när man ska köpa eller prata om fältknivar. Vet du till exempel vad full tang, drop point eller jimping är för nåt?

Vi har här samlat några vanliga ord som du kan plugga på. Då behöver du inte stå som ett frågetecken när en knivexpert börjar slänga sig med konstiga knivord.

Begrepp Betydelse
Full Tang Knivbladet fortsätter hela vägen genom handtaget. Kallas ibland för full tånge. En sån kniv tål hårdare tryck och tag.
Jimping Små, små taggar på ovansidan av knivbladet, nära handtaget. En kniv med jimping ger bättre kontroll då man kan sätta tummen där för grepp.
Drop point Knivbladets rygg är konvex och sluttar aningen framåt. Jägarknivar har ofta drop point.
G10 handtag Pressad, härdad glasfiberväv som ofta används som material i handtag. Det tål fukt och stötar väldigt bra.
ilead