Yxor

Det finns många olika typer av yxor. För friluftsmänniskan är skogsyxan och klyvyxan de mest intressanta. Här kan du hitta förslag på olika vildmarksyxor från flera olika varumärken som Fiskars och Mora of Sweden.

Populärt inom yxor

 • Leisure Axe

  Leisure Axe
  Leisure Axe från Øyo är en praktisk och solid yxa till läger- och friluftsliv. Den fungerar utmärkt till att fälla mindre träd, och till att hugga små vedkubbar. Används gärna av scouter och friluftsentusiaster över hela landet. Det korta skaftet gör att den är lätt att använda för de allra flesta.
 • Balder Gift Set

  Balder Gift Set
  Balder Gift Set är ett lyxigt presentset bestående av Vikingyxa och Turtagrø outdoor-bestick i bambu. Yxan är en kopia av en 1000 år gammal äkta vikingyxa. Yxa längd: 32,5 cm. Totalvikt: 0,5 kg. Levereras i presentförpackning
 • Cabin Axe

  Cabin Axe
  Cabin Axe är en liten klyvyxa som är designad för att ge minsta möjliga friktion mellan ved och yxa. Kilformad egg. Skaft: 25.5 cm Vikt yxhuvud: 1 kg
 • Outdoor Hatchet

  Outdoor Hatchet
  Outdoor Hatchet från Helko Werk är en mindre och lättare yxa och ett grundläggande lägerverktyg. Det lätta 500g-huvudet är slipat och polerat för en mycket reflekterande yta vilket minskar friktionen vid klyvning och förbättrar rostmotståndet. Helko Crown är präglat i huvudet. Det nästan raka 35 cm-handtaget är tillverkat av fin schweizisk ask och behandlat med en lätt lack som skyddar träet. Ett skydd av läder med bältesöglor medföljer.

Fler tips på yxor

 • Kikut Splitting Axe 71 cm

  Kikut Splitting Axe 71 cm
  Yxan ligger bra i händerna, även om den är våtSkaftet är gjutet runt yxhuvudetExtra starkt skaft eftersom det är tillverkat av glasfiberKolstål i yxhuvudet
 • Ride

  Ride
  Mycket teknisk:Isyxa med stålhuvud som ger samma prestanda som en klassisk isyxaAvsmalnande till 3 mm i slutet för god penetration i isKrökt skaft och bearbetat grepp för god hanteringKompakt: med endast 45 cm och en avfasad ax så kan yxan förvaras inuti förpackningen:Minskar risken för skador när yxan är fäst på utsidan av förpackningenKan förvaras inuti förpackningen för mer diskretion och utan risk att skada förpackningenMaterial: Härdat stål, 7075 aluminiumCertifiering: CE, UIAA
 • Dixie Axe 23.5

  Dixie Axe 23.5
  Mycket starka glasfiberarmerade nylonhandtag – absorberar inte vatten och minskar viktenVasst smitt kolstål med PTFE-beläggning för låg friktion och förbättrat rostskyddHandtag med TPR-inlägg över hela längden för bättre grepp och flera sätt att hålla yxanHandtag med hål för rem eller upphängningÖverdrag med handtag samt justerbar och avtagbar bälteshälla
 • Black Diamond Recon Stretch LT Pants skidbyxor (dam) - Tundra, M

  Black Diamond Recon Stretch LT Pants skidbyxor (dam) - Tundra, M
  Black Diamonds Recon Stretch LT byxor är lättviktiga vintersportbyxor med mycket bekväm passform. De är gjorda för att hålla vatten, snö och kalla vindar ute men samtidigt släppa ut fuktig luft från din kropp.
 • Coghlans Pack Axe

  Coghlans Pack Axe
  Coghlans Pack Axe är en robust, funktionell och kompakt yxa idealisk för campare, vandrare, jägare och övriga outdoorentusiaster. Handtaget är gjort i halksäkert gummi för ökad komfort samt yxhuvud...
 • Black Diamond Stormline Stretch Rain Pants regnbyxor (dam) - XS

  Black Diamond Stormline Stretch Rain Pants regnbyxor (dam) - XS
  Funktionell och andningsbar skalbyxa som skyddar mot vind och väta. Stretchigt material och förböjda knän för optimal rörelsefrihet. Perfekt för alla utomhusaktiviteter.
 • Smartwool Merino M250 3/4 Bottom underställ byxa (dam) - M

  Smartwool Merino M250 3/4 Bottom underställ byxa (dam) - M
  Funktionell och andningsbar trekvartsbyxa för dam av 100 procent merinoull. Perfekt för utförsåkning eftersom du slipper extra tyg i pjäxan.
 • Marmot Snowblast Pant skidbyxa (herr) - Nori, M

  Marmot Snowblast Pant skidbyxa (herr) - Nori, M
  Full fokus på backen med skidbyxor som sitter som de ska! Marmot Snowblast skidbyxa för herr erbjuder unik design och tyg som håller värmen samtidigt som det andas. Det här är stretchiga skidbyxor som skyddar dig mot kyla såväl som mot snö som smälter.
 • super.natural Base Tight 175 – underställsbyxa (herr) - Pirate Grey, L

  super.natural Base Tight 175 – underställsbyxa (herr) - Pirate Grey, L
  Underställsbyxa för herr i mjuk och skön merinomix. Skön passform med elastiskt midjeband och utmärkt temperaturreglering. För användning året om.
 • Black Diamond Stance Belay Pants termobyxor (herr) - XS

  Black Diamond Stance Belay Pants termobyxor (herr) - XS
  Överdragsbyxor för riktigt kalla vinterdagar. Supersköna och varma, utmärkta att dra ovanpå skalbyxorna när kylan biter i. Fodrade och isolerade för att motstå både kyla och väta. Många smarta detaljer som gör dem till de optimala vinterbyxorna.
 • Black Diamond Dawn Patrol Hybrid Pants (dam) - Black, M

  Black Diamond Dawn Patrol Hybrid Pants (dam) - Black, M
  Black Diamond Dawn Patrol Hybrid skidbyxa för dam kan vara den bästa som finns på marknaden just nu. I varje fall om du är ute efter en skidbyxa som är varm men inte svettig, smidig men inte bylsig. Dawn Patrol Hybrid är skidbyxor som är bra för dig och för miljön!
 • Marmot Wm’s Refuge Pro Bib skidbyxor (dam) - Black, S

  Marmot Wm’s Refuge Pro Bib skidbyxor (dam) - Black, S
  Marmot Refuge Pro Bib skidbyxor ger dig ett utmärkt skydd mot väder och vind. Det här är skidbyxor med hängslen som går hela vägen upp till bröstet. Därmed blir det mycket svårt för pudersnö såväl som blötsnö att leta sig in till din hud.
 • Smartwool Merino M250 Bottom underställsbyxa (herr) - Black, XL

  Smartwool Merino M250 Bottom underställsbyxa (herr) - Black, XL
  Varm långkalsong i 100 procent merinoull med figurnära passform och platta sömmar. Ett perfekt baslager för skidåkning, vandring eller klättring i kallare klimat.
 • Marmot Precip Eco Full Zip Pant – regnbyxor (herr) - L

  Marmot Precip Eco Full Zip Pant – regnbyxor (herr) - L
  Funktionell regnbyxa i herrmodell av PFC-fri och återvunnen ripstop nylon. Skön passform med elastisk midja samt hellånga dragkedjor med stormflärp på vardera byxbenet.
 • Marmot Wm’s Refuge Pro Bib skidbyxor (dam) - Copper, M

  Marmot Wm’s Refuge Pro Bib skidbyxor (dam) - Copper, M
  Marmot Refuge Pro Bib skidbyxor ger dig ett utmärkt skydd mot väder och vind. Det här är skidbyxor med hängslen som går hela vägen upp till bröstet. Därmed blir det mycket svårt för pudersnö såväl som blötsnö att leta sig in till din hud.
 • Black Diamond Recon Stretch Bibs (dam) - Black, S

  Black Diamond Recon Stretch Bibs (dam) - Black, S
  Bekväma hängselbyxor för vintersporter. Det här är Black Diamond Stretch skidbyxa med hängslen! Den är gjord för att vara enkel att använda och för att ge dig maximal komfort oavsett vad du sysslar med. Fickor, blixtlås, kilar och tyg som stretchar på ett bra sätt är ett succérecept för bekväma skidbyxor!
 • Smartwool Intraknit Merino 200 3/4 Bottom (herr) - S

  Smartwool Intraknit Merino 200 3/4 Bottom (herr) - S
  Ultralätt och funktionell ¾-byxa av Merino Sport-garn med skön passform och ventilerande meshzoner. Passar perfekt när du använder pjäxor eller under lite varmare dagar.
 • Black Diamond Dawn Patrol Hybrid Pants (dam) - Blackberry, S

  Black Diamond Dawn Patrol Hybrid Pants (dam) - Blackberry, S
  Black Diamond Dawn Patrol Hybrid skidbyxa för dam kan vara den bästa som finns på marknaden just nu. I varje fall om du är ute efter en skidbyxa som är varm men inte svettig, smidig men inte bylsig. Dawn Patrol Hybrid är skidbyxor som är bra för dig och för miljön!
 • Marmot Wm’s Orion GORE-TEX Pant skidbyxor (dam) - Black, L

  Marmot Wm’s Orion GORE-TEX Pant skidbyxor (dam) - Black, L
  Oavsett om du ska åka utför eller vill syssla med andra former av vintersport så är det skönt med skidbyxor som det går att lita på. Marmot Orion GORE-TEX skidbyxor för damer är gjorda för att hålla dig varm utan att du blir svettig. Med unik teknik är detta skidbyxorna för dig som ställer högre krav på din utrustning.
 • Smartwool Merino 150 Base Layer Bottom (dam) - M

  Smartwool Merino 150 Base Layer Bottom (dam) - M
  Ultralätt och slitstark långkalsong för dam av merinoull och nylon med figurnära passform, platta sömmar och elastiskt midjeband för optimal komfort.
 • super.natural Base 3/4 Tight 230 – underställ (byxa, dam) - Navy Blazer, L

  super.natural Base 3/4 Tight 230 – underställ (byxa, dam) - Navy Blazer, L
  Snabbtorkande och funktionell underställsbyxa för dam i 3/4-modell med merinoull. Elastiskt midjeband för optimal passform. Bra val i skidbacken.
 • super.natural Base Tight 175 – underställsbyxa (herr) - Jet Black, XL

  super.natural Base Tight 175 – underställsbyxa (herr) - Jet Black, XL
  Underställsbyxa för herr i mjuk och skön merinomix. Skön passform med elastiskt midjeband och utmärkt temperaturreglering. För användning året om.
 • Marmot Precip Eco Full Zip Pant – regnbyxor (herr) - XL

  Marmot Precip Eco Full Zip Pant – regnbyxor (herr) - XL
  Funktionell regnbyxa i herrmodell av PFC-fri och återvunnen ripstop nylon. Skön passform med elastisk midja samt hellånga dragkedjor med stormflärp på vardera byxbenet.
 • Marmot Women’s Precip Eco Full Zip Pant – regnbyxor (dam) - S

  Marmot Women’s Precip Eco Full Zip Pant – regnbyxor (dam) - S
  Funktionella och miljövänliga regnbyxor för dam av 100 procent återvunnen nylon. Hellånga sidoblixtlås med stormflärpar gör det enkelt att dra på byxorna vid oväntade skyfall.
 • super.natural Base Tight 230 – underställsbyxa i merinoull (herr) - Jet Black, XXL

  super.natural Base Tight 230 – underställsbyxa i merinoull (herr) - Jet Black, XXL
  Funktionell underställsbyxa i hellång modell av mjuk och varm merinomix. Passar för vinteraktiviteter under årets kallaste månader.
 • Black Diamond Recon Stretch Pro Bibs (herr) - Black, XL

  Black Diamond Recon Stretch Pro Bibs (herr) - Black, XL
  För total komfort då du ska ut i snön så kan du välja Black Diamonds Recon Stretch Pro skidbyxor med hängslen. Dessa vinterbyxor ger ett maximalt skydd mot pudersnö såväl som tö. Tyget är stretchigt och formar sig väl efter din kropp så att du kan röra på dig på ett ledigt och fritt sätt.
 • Smartwool Intraknit Merino 200 Bottom (herr) - XL

  Smartwool Intraknit Merino 200 Bottom (herr) - XL
  Varm långkalsong för herr av funktionellt Merino Sport-garn med ventilerande meshzoner och ribbade knän för extra slitstyrka.
 • Smartwool Intraknit Merino 200 Bottom (herr) - L

  Smartwool Intraknit Merino 200 Bottom (herr) - L
  Varm långkalsong för herr av funktionellt Merino Sport-garn med ventilerande meshzoner och ribbade knän för extra slitstyrka.
 • Black Diamond Dawn Patrol Hybrid Pants (dam) - Blackberry, M

  Black Diamond Dawn Patrol Hybrid Pants (dam) - Blackberry, M
  Black Diamond Dawn Patrol Hybrid skidbyxa för dam kan vara den bästa som finns på marknaden just nu. I varje fall om du är ute efter en skidbyxa som är varm men inte svettig, smidig men inte bylsig. Dawn Patrol Hybrid är skidbyxor som är bra för dig och för miljön!
 • Black Diamond Technician Pro Alpine Pants byxor (herr) - Black, 30

  Black Diamond Technician Pro Alpine Pants byxor (herr) - Black, 30
  Specialanpassad klätterbyxa för herr med avancerad teknologi. Utformad för att klara den mest tekniska terrängen med fyrvägsstretch för optimal komfort.
 • EKA Hatchblade W1 Black

  EKA Hatchblade W1 Black
  EKA Hatchblade W1 Black är en kompakt, allsidig yxa och är lätt att packa och bära med sig i princip överallt och användbar i de flesta situationer. Yxan har ett trevligt och ergonomiskt utformat h...
 • super.natural Base Tight 175 – underställsbyxa (herr) - Navy Blazer, L

  super.natural Base Tight 175 – underställsbyxa (herr) - Navy Blazer, L
  Underställsbyxa för herr i mjuk och skön merinomix. Skön passform med elastiskt midjeband och utmärkt temperaturreglering. För användning året om.
 • Black Diamond Stance Belay Pants termobyxor (herr) - L

  Black Diamond Stance Belay Pants termobyxor (herr) - L
  Överdragsbyxor för riktigt kalla vinterdagar. Supersköna och varma, utmärkta att dra ovanpå skalbyxorna när kylan biter i. Fodrade och isolerade för att motstå både kyla och väta. Många smarta detaljer som gör dem till de optimala vinterbyxorna.
 • Smartwool Intraknit Merino 200 Bottom (herr) - M

  Smartwool Intraknit Merino 200 Bottom (herr) - M
  Varm långkalsong för herr av funktionellt Merino Sport-garn med ventilerande meshzoner och ribbade knän för extra slitstyrka.
 • Black Diamond Stormline Stretch Rain Pants regnbyxor (herr) - Captain, M

  Black Diamond Stormline Stretch Rain Pants regnbyxor (herr) - Captain, M
  Vädertåliga och andningsbara regnbyxor från Black Diamond av slitstark nylon med 10 000 mm i vattenpelare. Ultrastretchiga för bästa möjliga passform och rörelsefrihet.
 • Marmot Minimalist Pant – byxor (herr) - L

  Marmot Minimalist Pant – byxor (herr) - L
  Funktionella och komfortabla skalbyxor av GORE-TEX Paclite med tejpade sömmar, förböjda knän och fickor med blixtlås. Passar lika bra i naturen som till vardags.
 • Marmot Wm’s Orion GORE-TEX Pant skidbyxor (dam) - Black, S

  Marmot Wm’s Orion GORE-TEX Pant skidbyxor (dam) - Black, S
  Oavsett om du ska åka utför eller vill syssla med andra former av vintersport så är det skönt med skidbyxor som det går att lita på. Marmot Orion GORE-TEX skidbyxor för damer är gjorda för att hålla dig varm utan att du blir svettig. Med unik teknik är detta skidbyxorna för dig som ställer högre krav på din utrustning.
 • Marmot Wm’s Refuge Pro Bib skidbyxor (dam) - Copper, S

  Marmot Wm’s Refuge Pro Bib skidbyxor (dam) - Copper, S
  Marmot Refuge Pro Bib skidbyxor ger dig ett utmärkt skydd mot väder och vind. Det här är skidbyxor med hängslen som går hela vägen upp till bröstet. Därmed blir det mycket svårt för pudersnö såväl som blötsnö att leta sig in till din hud.
 • Smartwool Merino M250 Bottom underställsbyxa (herr) - Black, M

  Smartwool Merino M250 Bottom underställsbyxa (herr) - Black, M
  Varm långkalsong i 100 procent merinoull med figurnära passform och platta sömmar. Ett perfekt baslager för skidåkning, vandring eller klättring i kallare klimat.
 • Marmot Wm’s Orion GORE-TEX Pant skidbyxor (dam) - Black, XL

  Marmot Wm’s Orion GORE-TEX Pant skidbyxor (dam) - Black, XL
  Oavsett om du ska åka utför eller vill syssla med andra former av vintersport så är det skönt med skidbyxor som det går att lita på. Marmot Orion GORE-TEX skidbyxor för damer är gjorda för att hålla dig varm utan att du blir svettig. Med unik teknik är detta skidbyxorna för dig som ställer högre krav på din utrustning.
 • super.natural Base Tight 230 – underställsbyxa i merinoull (herr) - Jet Black, XXXL

  super.natural Base Tight 230 – underställsbyxa i merinoull (herr) - Jet Black, XXXL
  Funktionell underställsbyxa i hellång modell av mjuk och varm merinomix. Passar för vinteraktiviteter under årets kallaste månader.
 • Black Diamond Stormline Stretch Rain Pants regnbyxor (herr) - Captain, L

  Black Diamond Stormline Stretch Rain Pants regnbyxor (herr) - Captain, L
  Vädertåliga och andningsbara regnbyxor från Black Diamond av slitstark nylon med 10 000 mm i vattenpelare. Ultrastretchiga för bästa möjliga passform och rörelsefrihet.
 • Black Diamond Technician Pro Alpine Pants byxor (herr) - Steel Grey, 31

  Black Diamond Technician Pro Alpine Pants byxor (herr) - Steel Grey, 31
  Specialanpassad klätterbyxa för herr med avancerad teknologi. Utformad för att klara den mest tekniska terrängen med fyrvägsstretch för optimal komfort.
 • Marmot Refuge Pro Bib skidbyxor (herr) - Black, L

  Marmot Refuge Pro Bib skidbyxor (herr) - Black, L
  Oavsett om du ska ut i pudersnö eller bara vill få ett ordentligt skydd mot kyla och blötsnö så är Marmot Refuge Pro Bib skidbyxor något för dig. Det här är skidbyxor med hängslen som erbjuder unika funktioner som håller dig torr och varm när du sysslar med vintersport.
 • Smartwool Intraknit Merino 200 Bottom (dam) - M

  Smartwool Intraknit Merino 200 Bottom (dam) - M
  Varm och komfortabel underställsbyxa för dam i funktionell merinoblandning med ventilerande meshzoner. Passar lika bra i skidbacken som på löpturen eller vandringen.
 • Black Diamond Recon Stretch LT Pants skidbyxor (dam) - Black, S

  Black Diamond Recon Stretch LT Pants skidbyxor (dam) - Black, S
  Black Diamonds Recon Stretch LT byxor är lättviktiga vintersportbyxor med mycket bekväm passform. De är gjorda för att hålla vatten, snö och kalla vindar ute men samtidigt släppa ut fuktig luft från din kropp.
 • super.natural Base 3/4 Tight 175 – underställsbyxa (herr) - XL, Navy Blazer

  super.natural Base 3/4 Tight 175 – underställsbyxa (herr) - XL, Navy Blazer
  Funktionell underställsbyxa för herr i mjuk merinomix. Trekvartsmodellen är idealisk för dig som åker skidor eftersom den förhindrar skrynklor vid pjäxorna.
 • Fiskars Yxa X-series Jakt Och Fritid XXS-X5

  Fiskars Yxa X-series Jakt Och Fritid XXS-X5

Mer om skogsyxor och klyvyxor

En skogsyxa är gjorda för att användas i skogen för att fälla träd eller kvista mindre grenar. Eggen på dessa yxor är rundade och yxhuvudet är platt och långsmalt. Denna typ av yxa är bra på att kapa träfibrer tvärs över.

När man ska klyva ved ska man hugga längs med träfibrerna. Det är vad yxhuvudet på en klyvyxa är optimerad för. Huvudet är tungt och har en konkav form. Eggen äter sig in enkelt och den bredare delen på huvudet klyver sedan veden.

ilead