Så kan du träna bort magen hemma

En kroppsdel som många vill ha kontroll över är magen och det kan vara att den är för tjock och putar ut eller att den är för platt och omusklig. I den här artikeln har vi lagt fokus på att visa övningar för den som vill träna bort magen hemma, alltså kanske har lite för mycket fett centralt.

Gör situps hemma på golvet

Först och främst behöver vi dock reda ut vad som menas med att träna bort sin mage. Vi får anta att det för de flesta handlar om att kort och gott bränna mera fett.

Det är svårt att göra det med endast magövningar så lägg mycket fokus på att öka din kaloriförbränning. Om förbränningen överstiger ditt kaloriintag kommer kroppen på sikt göra sig av med överskottet som kan finnas lagrat som fett på magen.

Magövningar utan vikter hemma

Det är bra att ha en bas i övningar som inte kräver någon utrustning som vikter, hantlar eller maskiner.

En enkel är situps och det kan du göra liggandes på golvet, i sängen eller i soffan. Den bästa magträningen är den som blir av så varför inte försöka sätta en ny rutin i livet.

Träningstips 1: Träna magen i sängen och gör några situps när du vaknat och innan du kliver upp.

En annan enkel magövning som inte heller kräver vikter är plankan. Det är en statisk magövning som kommer åt de djupa magmusklerna och det är en viktig del av vår så kallade core.

planka för magträning

En bra core ger mycket positiva effekter på annat som hållning och kan hjälpa vid ryggproblem som många kontorssittande lider av.

Vill du göra plankan lite mer dynamisk kan du skaffa ett hjul med handtag som kallas för ab wheel.

Den tredje övningen vi tänkte ge förslag på för att träna bort magen är liggande benlyft. Det är en magövning som kan vara riktigt jobbig om du utför den med helt raka ben.

Träna magen med viktmotstånd

När du kommit en bit på väg med att få upp styrkan i magmusklerna kan du behöva addera vikter. Det finns flera sätt att skapa viktmotstånd på och det kan du göra till alla de enkla magövningarna som vi tipsat om här ovanför.

Det finns till exempel viktvästar du kan justera vikten i. Vi har gett flera exempel på såna viktvästar och de kan du även ta på dig vid promenader för att öka pulsen något och därmed öka förbränningen. Det är också en viktig del i att försöka bli av med onödig vikt och träna bort fettet på magen.

Träningstips 2: Öka din förbränning genom att bära en viktväst när du går på promenad eller går runt hemma. Små förändringar över lång tid har stor effekt!

Magmaskiner hör också till den här typen av träningsmetoder för att öka magstyrkan. En del personer har svårt att ligga ner på golvet och göra olika gymnastiska övningar. Då kan en magmaskin vara ett enklare sätt att träna magmusklerna på.

 • Body Solid Pro Style Ab Board

  Body Solid Pro Style Ab Board
  Ger möjligheten till ökad effekt då du kan ställa in lutningen 12 olika lägen. Att träna med en sit-ups bänk ger en rejäl skjuts till magmusklerna!
 • Impulse Abdominal It9514, Styrkemaskin Mage

  Impulse Abdominal It9514, Styrkemaskin Mage
  IT9514 är en maskin som huvudsakligen tränar bukmuskulaturen. Ramverket på IT95 är tillverkat i 3 mm stål. Samtliga delar på ramen är pulverlackerat i dubbla lager och även ytbehandlad för att ge ökad motståndskraft mot svettangrepp. På toppen av det kraftiga viktmagasinet så finns det en mikrovikt på 2,25 kg för finjustering av belastning. Denna vikt möjliggör även lättare träning som exempelvis vid rehabträning. Denna maskin är enkel att kliva in i och det går att justera sitsen medan man sitter på maskinen. Handtagen är ergonomiskt utformade och klädda med slitstarkt TPU-grepp. Dynorna är sydda med dubbla sömmar och har en skyddande skiva på baksidan. Fler färger finns att tillgå vid specialbeställningar. Vajern är specialtillverkad i USA och genomgår belastningstest med mer än 250 000
 • Abilica Premium SitUps Bench

  Abilica Premium SitUps Bench
  ProduktinformationEn bänk av hög kvalitet så kan användas på företagsgymmet eller till dig som önskar det bästa i hemmet.  Fakta och egenskaperMått 113x53x56 cmVikt 16 kgMax användarvikt 250 kg 
 • MAGMASKIN, CRUNCH - BH Fitness

  MAGMASKIN, CRUNCH - BH Fitness

Träna för platt mage eller stark mage?

En platt mage är inte samma som en stark mage. När du gör de här magövningarna som vi gått igenom och samtidigt jobbar med viktnedgång så kommer det med tiden att gå från en tjock mage till en platt mage.

Stark mage, Platt mage

Styrkan får du på köpet!

Däremot kommer det säkert inte att vara rätt träning för ett så kallat sexpack. För att träna sig till det måste du jobba med att försöka få musklerna att öka i volym. Ett 6-pack är dock kanske inte det du tänkte dig när du kom hit för att läsa om att träna bort din mage.

Det händer om du gör 100 situps om dagen hemma

Situps är en omdebatterad magövning och det förekommer en hel del sökningar och videos på vad som händer när man gör 100 situps om dagen.

För att kunna beskriva det måste vi göra klart om det handlar om totalt 100 stycken utspritt över dagen eller om det är att göra 100 i rad. Oavsett vilket så kan nog de flesta vara överens om att det är imponerande att hålla igång en sån rutin - kudos till dig som lyckas med det!

Klarar du att göra 100 situps på raken har du en bra uthållighet i magmusklerna. Det betyder också att du inte får ut någon styrketräning längre av den övningen. Vill du bli starkare behöver du öka på motståndet och kanske ta till vikter eller byta övning.