Spinningskor

Genom att använda spinningskor kan man maxa kraftöverföringen och få en bättre dragrörelse på spinningpasset. Lär dig mer om spinningskor, SPD-klossar och annat. Ta del av våra tips för bättre spinningträning här.

Hur mycket kraft man lyckas utveckla på en motions- eller spinningcykel beror såklart till stora delar på hur starka benmuskler man har. Det är dock mycket kraft som kan gå förgäves om inte dina ben kan föra över all kraft till cykeln på optimalt sätt.

Förslag på bra spinningskor

  • SPD klossar Shimano SM-SH51

    SPD klossar Shimano SM-SH51
    Shimanos vanligaste SPD-kloss. Frigörning av skon i en riktning.Passar alla Shimanos pedaler.(Dessa klossar passar på Spinningcyklar med SPD-pedaler).Säljs?
  • SPD klossar Shimano SM-SH56

    SPD klossar Shimano SM-SH56
    SPD-kloss för frigörning av skon utåt eller inåt.Passar alla Shimanos pedaler.(Dessa klossar passarpå Spinningcyklar med SPD-pedaler).

Spinningskon måste passa pedalerna

Shimano spinningsko IC500

Överföringen sker från fötterna till pedalerna och det är där cykelskon kommer in i bilden. På ett spinningspass gäller det att få till bra tryck i varje trampning och inte låta kraften gå förlorad. Därför är det viktigt att ha en spinningsko som optimerar kraftöverföringen.

Man kan inte köpa vilken sko som helst för det gäller att spinningskon passar till pedalerna på den spinningcykel man använder. Vanligast är SPD-pedalklossar och en matchande cykelsko har då försänkningar i sulan för klossarna.

MTB-skor har samma typ av kloss men det finns ändå skillnader i hur de är optimerade för inomhusanvändning. Cykelskor för landsväg brukar ha andra typer av klick-mekanismer.

Skillnaden på spinningskor och mtb-skor

En del tycker säkert att det funkar lika bra att ta sina cykelskor (mtb-skor) för utomhusbruk och köra med de även inomhus på motionscyklar och spinningcyklar. Kraftmässigt funkar det säkerligen lika bra men funktionellt finns vissa skillnader som kan ha effekt på träningspassets kvalitet.

SRX75 spinningcykel

En anledning till att man designat speciella cykelskor för spinning är att det sker just inomhus. En bra sko för spinning har bättre ventilation vilket ökar komforten över tid.

Måste man ha spinningskorna på spinning?

Nä, det behöver man inte för de flesta gym eller spinningcyklar för hemmabruk har pedaler med två olika sidor. Ena sidan har klickfästet för spinningskon medan andra sidan kan vara helt platt eller ha en rem som man kan dra åt runt helt vanliga träningsskor.

Nackdelen med att köra spinningspasset i vanliga gympaskor är att du inte kan maxa ut kraften lika bra. Även om du sitter fast med en rem så är inte placeringen av foten optimerad på samma sätt som med SPD-klossarna. Just SPD-klossar går att montera och justera för bästa möjliga kraftutveckling.