Spinningskor

Med spinningskor kan du maxa kraftöverföringen och få en bättre dragrörelse på spinningpasset. Lär dig mer om spinningskor, SPD-klossar och annat. Ta del av våra tips för bättre spinningträning här.

Hur mycket kraft du lyckas utveckla på en motions- eller spinningcykel beror såklart till stora delar på hur starka benmuskler man har. Det är dock mycket kraft som kan gå förlorad om inte all kraft överförs till cykelns pedaler på ett optimalt sätt. Se till att du har spinningskor som du klickar fast med SPD-klossar.

Spinningskon måste passa pedalerna

Shimano spinningsko IC500

Överföringen sker från fötterna till pedalerna och det är där cykelskon kommer in i bilden. På ett spinningspass gäller det att få till bra tryck i varje trampning och inte låta kraften gå förlorad. Därför är det viktigt att ha en spinningsko som optimerar kraftöverföringen.

Du kan inte köpa vilken sko som helst för det gäller att spinningskon passar till pedalerna på den spinningcykel du tränar på. Vanligast är SPD-pedalklossar och en matchande cykelsko har då försänkningar i sulan för klossarna.

MTB-skor har samma typ av kloss men det finns ändå skillnader i hur de är optimerade för inomhusanvändning. Cykelskor för landsväg brukar ha andra typer av klick-mekanismer.

Skillnaden på spinningskor och mtb-skor

En del tycker säkert att det funkar lika bra att ta sina cykelskor (mtb-skor) för utomhusbruk och köra med de även inomhus på motionscyklar och spinningcyklar. Kraftmässigt funkar det säkerligen lika bra men funktionellt finns vissa skillnader som kan ha effekt på träningspassets kvalitet.

SRX75 spinningcykel

En anledning till att man designat speciella cykelskor för spinning är att det är en träning som utförs just inomhus. En bra spinningsko har bättre ventilation vilket ökar komforten över tid, speciellt på långa cykelpass i en varm spinninglokal.

Måste man ha spinningskorna på spinning?

Nä, det behöver man inte för de flesta gym eller spinningcyklar för hemmabruk har pedaler med två olika sidor. Ena sidan har klickfästet för spinningskon medan andra sidan kan vara helt platt eller ha en rem som du kan dra åt runt vanliga träningsskor.

Nackdelen med att köra spinningspasset i vanliga gympaskor är att du inte kan maxa ut kraften lika bra. Även om du sitter fast med en rem så är inte placeringen av foten optimerad på samma sätt som med SPD-klossarna. Just SPD-klossar går att montera och justera för bästa möjliga kraftutveckling.