Tält för 4 personer - Campa tillsammans i ett fyrmannatält

När man ska campa eller göra en fjällvandring tillsammans med andra är det viktigt att välja rätt tält. Ett tält för 4 personer passar bra som familjetält eller för grupper av vänner som vill kunna sova tillsammans. Det finns många olika typer av fyrmannatält som är perfekta både för camping och fjällvandring.

Stort tält för 4 personer i skogen

Fördelar med fyrmannatält

Ett fyrmannatält är ofta lite större och rymligare än ett vanligt tält för 2 personer. Detta innebär att det finns mer plats att röra sig på och att man inte behöver ligga så tätt intill varandra.

Det finns även fyrmannatält som är utrustade med flera olika rum, vilket gör att man kan ha lite mer avskildhet och privacy om man campar med personer man inte känner sig så intim med.

Ett tält för 4 personer kan ha ståhöjd, vilket gör det enklare att stå upp i tältet och inte behöva krypa eller sitta ner hela tiden. Det gör det även lämpligt för äldre personer som vill campa.

Skillnader på fjälltält och campingtält för fyra personer

Det finns lite olika typer av fyrmannatält, både för fjällvandring och camping.

Fjälltält är ofta mindre och smidigare att bära med sig, eftersom de är designade för att vara lätta och smidiga att packa ner. Detta gör dem perfekta för personer som vill vandra långa sträckor med tungt packade vandringsryggsäckar.

Campingtält är ofta större och mer rymliga, och är därför bättre lämpade för campare som vill ha mer plats att röra sig på. Vissa av de är höga tält med ståhöjd. De kan dock vara svårare att bära med sig på längre vandringar. Fyrmannatält för camping fraktas ofta med bil till campingplatsen.

Innan man köper ett tält är det viktigt att tänka igenom vilken typ av aktivitet man ska använda det för, för att hitta det perfekta tältet för just sina behov. Kommer du att besöka platser med bil och vill slå läger där du parkerar finns det ju till och med taktält.

Enkla tält för 4 personer - perfekt för nybörjare

Om man är en nybörjare inom camping eller fjällvandring är det bra att välja ett enklare tält för 4 personer. Ett sådant tält är enkelt och lättsamt att bära med sig på vandringar, och har ofta det mest nödvändiga utrustningen som behövs för att man ska kunna campa.

Ett enkelt tält ska gå lätt att montera upp och ligga bra på marken, och ha en tältduk av ett tåligt material som är vind- och vattentät. Det ska vara lätt att montera upp tältet själv, även om det är bra om tältet kommer med en bruksanvisning.

 • Marmot Vapor 4P – tält för fyra personer - Roströd

  Marmot Vapor 4P – tält för fyra personer - Roströd
  Marmot Vapor 4P är ett pålitligt kupoltält för fyra personer som står emot både vind och väta. Tältet är rymligt med god takhöjd och har gott om förvaring.
 • Outwell Rosedale 4 PA – uppblåsbart fyrmannatält

  Outwell Rosedale 4 PA – uppblåsbart fyrmannatält
  Lättrest fyrmannatält från Outwell med Rigid Air-teknik. Generös takhöjd, två separata sovrum och utmärkt ventilation erbjuder optimal komfort under campingturen.
 • Mission 4P Tent

  Mission 4P Tent
  Kapacitet för fyra personerDubbelväggskonstruktion byggd för att klara extrema förhållandenExtern ramuppsättning möjliggör snabb och enkel uppresning30D polyestertygHelt tejpade sömmarDAC Featherlite-stängerÅtta invändiga meshfickorAvtagbart innertältDubbla vestibuler för att maximera lagringsutrymmetDAC-tältspikar ingårÖverdimensionerad packpåse ingårUppfyller FR-förordningen CPAI-84
 • Vaude Mark XT 4P new - Tält Green Unik

  Vaude Mark XT 4P new - Tält Green Unik

Exklusiva äventyrstält för 4 personer

Om man är en erfaren camper eller fjällvandrare kan man istället välja ett exklusivare och finare tält för 4 personer. Ett sådant tält har ofta en högre kvalitet och är designat för att klara av de mer utsatta platserna i skog och fjäll.

Ett sådant äventyrstält är tillverkat i finare material, har en smartare utformning och tillbehör som gör det mer praktiskt att använda. Det kan till exempel ha en isolerad fotände eller extra stöttor för markpinnar, vilket är bra om man ska sova på platser där underlaget är ojämnt eller hårt.

Ett exklusivare tält för 4 personer är ofta dyrare, men det är väl worth it om man campar ofta och vill ha ett tält som verkligen fungerar bra i lite tuffare terräng. Det kan vara svårt att veta vilket tält man ska välja för sin camping eller fjällvandring, och då är det bäst att prata med någon som är erfaren inom området för att få tips och råd.

 • Outdoordays Safari Pro L Taktält

  Outdoordays Safari Pro L Taktält
  Outdoordays Safari Pro L Taktält är ett välutrustat och bekvämt taktält för fyra personer, som ger dig mysiga familjeäventyr utan småkryp, ryggont och onödig huvudvärk. Taktältet tillverkas av ett ...
 • Big Agnes Copper Spur Hv UL4

  Big Agnes Copper Spur Hv UL4
  Big Agnes Copper Spur Hv UL4 är ett ultralätt kupoltält för fyra personer, framtagen för äventyren mellan vår och höst. Tältet tillverkas av ett material framtaget av Big Agnes, som gör det både lä...
 • Mission 4P Tent

  Mission 4P Tent
  Kapacitet för fyra personerDubbelväggskonstruktion byggd för att klara extrema förhållandenExtern ramuppsättning möjliggör snabb och enkel uppresning30D polyestertygHelt tejpade sömmarDAC Featherlite-stängerÅtta invändiga meshfickorAvtagbart innertältDubbla vestibuler för att maximera lagringsutrymmetDAC-tältspikar ingårÖverdimensionerad packpåse ingårUppfyller FR-förordningen CPAI-84
 • Vaude Mark XT 4P

  Vaude Mark XT 4P
  Vaude Mark XT 4P är ett rymligt tunneltält för fyra personer. Den har tre ingångar och en stor vestibul till förvaring av utrustning och är lätt att montera upp och ned. Vaude Mark XT 4P har komfor...

2 x 2-mannatält: ett alternativ för sällskap om 4 personer

En annan möjlighet för 4 personer är att köpa två 2-mannatält, och använda dem tillsammans. Detta är ett bra alternativ om man vill ha lite avskildhet, och samtidigt inte vill släpa på ett stort och tungt tält.

Det finns olika fördelar och nackdelar med att använda två 2-mannatält, beroende på hur man campar och vilka behov man har.

Fördelar:

- Man slipper bära runt på ett stort och tungt fyrmannatält.

- I fjällterräng kan det vara lättare att hitta två mindre ytor att ställa upp tält på, än ett stort

- Man får lite mer privatliv jämfört med om man använder ett stort fyrmannatält.

Nackdelar:

- Det kan vara dyrare att köpa två 2-mannatält än ett stort fyrmannatält.

- Det tar längre tid att få tak över huvudet om det finns flera tält, i motsats till om man använder ett stort och enkelt fyrmannatält.

 

 • Skaring 2P Ultralight Tunnel Tent

  Skaring 2P Ultralight Tunnel Tent
  SKARING 2P är ett lätt vandringstält från Sydvang. Nylonväv samt lätta och starka tältbågar från DAC gör att tältet klarar de flesta väder när du är ute på tur. Tältet är i klassisk tunnelform och har en stor absid där du kan förvara din packning och torka din utrustning. Reflekterande stormlinor gör att du lättare hittar ditt tält i mörkret, underlättar även så du inte snubblar över stormlinorna. I innertältet finns flera förvaringsfickor för din utrustning. 2 st torklinor, en i absiden och en i innertältet. Ventilationen är försedd med myggnät och går lätt att justera inifrån innertältet/absiden. Den går även att stänga helt vid t.ex väldigt dåligt väder. Tältbågarna och bågkanaler är färgkodade för att du enkelt skall kunna sätta upp dit tält. Inner- och yttertält reses samtidigt, smidigt vid regnigt väder, då du slipper att innertältet kan bli blött.
 • Hubba Hubba NX

  Hubba Hubba NX
  MSR Hubba Hubba NX är ett fristående, lätt vandringstält med plats för två personer. Den symmetriska formen och det icke-avsmalnade golvet ger dig en stor yta att bo och förvara saker på.
 • Venus II UL

  Venus II UL
  Venus II UL från Exped är ett lätt och stabilt kupoltält för två personer. Detta 3-säsongstält ger ett bekvämt och rymligt skydd för längre vandringsäventyr i varierat klimat. Två rymliga absider på respektive sida och generösa innertältsdörrar gör det enkelt att komma i och ur tältet.
 • Marmot Tungsten 2P UL ultralätt tält

  Marmot Tungsten 2P UL ultralätt tält
  Marmot Tungsten UL är ett rymligt lättviktstält för 2 personer med högt i tak och två ingångar.