Tält för 4 personer

När man ska campa eller göra en fjällvandring tillsammans med andra är det viktigt att välja rätt tält. Ett tält för 4 personer passar bra som familjetält eller för grupper av vänner som vill kunna sova tillsammans. Det finns många olika typer av fyrmannatält som är perfekta både för camping och fjällvandring.

Förslag på tält för 4

Fördelar med fyrmannatält

Ett fyrmannatält är ofta lite större och rymligare än ett vanligt tält för 2 personer. Detta innebär att det finns mer plats att röra sig på och att man inte behöver ligga så tätt intill varandra.

Det finns även modellerna som är campingtält med flera rum, vilket gör att ni kan ha lite mer avskildhet och privacy om ni som campar inte känner sig riktigt så intima med så ni sover tätt tillsammans.

Ett tält för 4 personer kan ha ståhöjd, vilket gör det enklare att stå upp i tältet och inte behöva krypa eller sitta ner hela tiden. Det gör det även lämpligt för äldre personer som vill campa.

Skillnader på fjälltält och campingtält för fyra personer

Det finns lite olika typer av fyrmannatält, både för fjällvandring och camping.

Fjälltält är ofta mindre och smidigare att bära med sig, eftersom de är designade för att vara lätta och smidiga att packa ner. Detta gör dem perfekta för personer som vill vandra långa sträckor med tungt packade vandringsryggsäckar.

Stort tält för 4 personer i skogen

Campingtält är ofta större och mer rymliga, och är därför bättre lämpade för campare som vill ha mer plats att röra sig på. Vissa av de är höga tält med ståhöjd. De kan dock vara svårare att bära med sig på längre vandringar. Fyrmannatält för camping fraktas ofta med bil till campingplatsen.

Innan man köper ett tält är det viktigt att tänka igenom vilken typ av aktivitet man ska använda det för, för att hitta det perfekta tältet för just sina behov. Kommer du att besöka platser med bil och vill slå läger där du parkerar finns det ju till och med taktält.

Enkla tält för 4 personer - perfekt för nybörjare

Om man är en nybörjare inom camping eller fjällvandring är det bra att välja ett enklare tält för 4 personer. Ett sådant tält är enkelt och lättsamt att bära med sig på vandringar, och har ofta det mest nödvändiga utrustningen som behövs för att man ska kunna campa.

Ett enkelt tält ska gå lätt att montera upp och ligga bra på marken, och ha en tältduk av ett tåligt material som är vind- och vattentät. Det ska vara lätt att montera upp tältet själv, även om det är bra om tältet kommer med en bruksanvisning.

Exklusiva äventyrstält för 4 personer

Om man är en erfaren camper eller fjällvandrare kan man istället välja ett exklusivare och finare tält för 4 personer. Ett sådant tält har ofta en högre kvalitet och är designat för att klara av de mer utsatta platserna i skog och fjäll.

Ett sådant äventyrstält är tillverkat i finare material, har en smartare utformning och tillbehör som gör det mer praktiskt att använda. Det kan till exempel ha en isolerad fotände eller extra stöttor för markpinnar, vilket är bra om man ska sova på platser där underlaget är ojämnt eller hårt.

Ett exklusivare fyrmannatält är ofta dyrare, men det är väl worth it om man campar ofta och vill ha ett tält som verkligen fungerar bra i lite tuffare terräng. Det kan vara svårt att veta vilket tält man ska välja för sin camping eller fjällvandring, och då är det bäst att prata med någon som är erfaren inom området för att få tips och råd.

Vi vill återigen slå ett slag för att tälta på biltaket. Det ger en mer exklusiv känsla faktiskt med sitt eget krypin en bit upp i luften. Det svenska märket Outdoordays med tälten Diana och Safari Pro är att rekommendera.

2 x 2-mannatält: ett alternativ till fyrmannatältet

En annan möjlighet för 4 personer är att köpa två 2-mannatält, och använda dem tillsammans. Detta är ett bra alternativ om man vill ha lite avskildhet, och samtidigt inte vill släpa på ett familjetält som kan vara lite tyngre för en person att bära.

Det finns olika fördelar och nackdelar med att använda två 2-mannatält, beroende på hur man campar och vilka behov man har.

Fördelar:

- Man slipper bära runt på ett stort och tungt fyrmannatält.

- I fjällterräng kan det vara lättare att hitta två mindre ytor att ställa upp tält på, än ett stort

- Man får lite mer privatliv jämfört med om man använder ett stort fyrmannatält.

Nackdelar:

- Det kan vara dyrare att köpa två 2-mannatält än ett stort fyrmannatält.

- Det tar längre tid att få tak över huvudet om det finns flera tält, i motsats till om man använder ett stort och enkelt fyrmannatält.