Smithmaskin

En stark och balanserad kropp kräver att man kör många olika styrkeövningar. En smithmaskin ger möjlighet till att träna allt från utfall, knäböj och marklyft med tunga vikter på ett säkrare sätt än vid lyft med fria vikter.

Smithmaskinen perfekt för hemmagymmet

Smithmaskinen med vikter och stång finns på de flesta publika gym men kan också köpas för att ha hemma. I hemmagymmet passar den faktiskt perfekt eftersom du då kan träna på egen hand utan att någon behöver passa.

I bild- och prisöversikten här nedan har vi plockat ut några av de mest populära smithmaskinerna. De tillverkas av kända märken som Gymleco och Abilica med flera.

Populärt inom smithmaskin

 • Smith / Functional Trainer Master X15

  Smith / Functional Trainer Master X15
  Med Master X15 finns det mängder av möjligheter till olika övningar och möjligheter. Med multimaskinen X15 medföljer viktiga tillbehör som gör att utbudet av övningar blir större och samtliga?
 • Inspire by Hammer SCS Smith Cage System Functional-Trainer

  Inspire by Hammer SCS Smith Cage System Functional-Trainer
  SCS Smith Cage System från Inspire by Hammer by HAMMER kombinerar klassisk styrketräning med komplexa system med draglinor. Här erbjuds de bästa förutsättningarna för exklusiva träningskrav?
 • Inspire Multigym FT2 Functional Trainer

  Inspire Multigym FT2 Functional Trainer
  Inspire har skapat ett multigym som både är funktionell och har en inbyggd Smith Maskin i en enda apparat. Du behöver inte viktskivor eller skivstång. Allt ingår. Träna hela kroppen med några justeringar,&hellip:
 • Abilica Jones

  Abilica Jones
  ProduktinformationAbilica Jones Smithmaskin gör att du säkert kan göra till exempel utfall med hjälp utav den praktiska patenterade glidskenan, detta gör just denna smithmaskin unik och säker på marknaden. Stången kan glida både upp och ner men även fram och bak och till och med låsas för ytterligare en säkerhet i träningen. Att rekommendera till denna smithmaskin är viktskivor med 50mm för bästa resultat kring träningen. Längden är 107cm och bredden på 207cm detta gör att maskinen blir stabil och stadig när du utför snabba och intensiva träningspassFakta och egenskaper•Märke:Abilica•Material:stål•Glider upp/ner•Kan glida fram/bak eller låsas•Används med 50 mm viktskivor (ingår ej)•Längd:107 cm•Bredd:207 cm•Höjd:211 cm•Vikt 164 kg

Fler tips på smithmaskin

 • 2.5 kg extra vikt Inspire M-serie + SCS Smith Cage

  2.5 kg extra vikt Inspire M-serie + SCS Smith Cage
  Med 2,5 kg extra vikt kan du finjustera din träning ännu bättre. Mycket användbar för att öka vikten steg för steg för att minimera risken för överbelastning. Vikten kan användas?
 • Smithmaskin 280, Gymleco

  Smithmaskin 280, Gymleco
  Grundbelastning endast 16 kg! Två säkerhetsstopp ingår. Tål hög belastning utan begränsning! 4 st viktställ ingår.Smithmaskin utrustad med en stabil stomme och en specialtillverkad stång som ger&hellip:
 • Smith / Halfrack Master Fitness XT5

  Smith / Halfrack Master Fitness XT5
  XT5 är en kompakt maskin som kan användas som en ren smith maskin eller tränar man med en lös skivstång eftersom det finns färdiga krokar för en skivstång samt färdiga säkerhetsarmar.Bak?
 • Dip-Handle till Smithrack Master Fitness XT5

  Dip-Handle till Smithrack Master Fitness XT5
  Diphandtag som är specifikt utvecklats på att använda på smitrack XT5.Diphandtaget har 4 krokar som man hänger upp på valfri höjd på racket.Vikt 8,5 KgMått: 64.5x65.2x19.5?
 • SMITHMASKIN - BH Fitness

  SMITHMASKIN - BH Fitness
 • Smith Maskin Jones

  Smith Maskin Jones
  Med Abilica Jones ger vi dig det säkraste sättet att utföra styrkeövningar med skivstång även om du tränar ensam. Den unika patenterade glidskena längs golvet gör övningar som t.ex. utfall säkrare&hellip:

Smithmaskiner bra för tung styrketräning på egen hand

Den som tillskrivits smithmaskinens födelse var amerikanen Jack LaLanne. Han riggade en glidanordning i sitt gym på 1950-talet. Föreståndaren på gymmet, Rudy Smith, såg detta och utvecklade det till en kommersiell produkt och därför bär den hans namn.

En del tunga styrkeövningar medför ökad risk för skador ifall man lastat för mycket. Om man tränar tillsammans med andra kan man hjälpa varandra att stå vakt ifall orken tryter.

Smithmaskin är en träningskompis som ökar säkerheten eftersom man kan låsa och säkra upp även när man tränar själv. Det är ett alternativ till fria vikter.

Här kan du se en video inspelad på Bosön från Riksförbundet för Elitidrottsstöd. Där ser man hur en knäböj utförs i smithmaskinen.

För- och nackdelar med Smith-maskin

Allt har sina för- och nackdelar och det gäller även Smithmaskinerna. För den som gillar att lasta riktigt tungt är säkerheten en fördel. Det går att placera blockstavar som förhindrar skadliga ytterlägen. Detta går även att göra i ett powerrack.

Tränar man själv kan man på egen hand haka av och haka på stången med en enkel handledsrörelse.

En nackdel som ofta diskuteras är att träna i en smithmaskin är att göra sig själv en björntjänst. Då maskinen hjälper till med balans kommer den inte bidra till träning av stabiliserande muskulatur.

Det finns också flera som anser att den raka rörelsen då skivstången följer sin skåra är onaturlig. Tittar man på hur ryggen och skivstången rör sig vid friviktslyft som knäböj är rörelsen inte helt rak.

Vad väger stången i smithmaskinen?

Olika maskiner har olika vikt på själva stången. Vissa har till och med en motvikt som gör att stångens vikt i praktiken blir noll. Här är en tabell med några av de vanligaste smithmaskinerna och deras stångvikt.

Smithmaskin Stångens vikt
Gymleco 2 kg
Master X15 0
insportline Multi-Press Rack Smith SM106 21 kg
Body Solid GS-348 11 kg

Smith maskin med motvikt

En del maskiner har så kallad motvikt. Då är själva stången ganska lätt och väger kring 2-3 kg bara. Den balanseras istället upp av motvikter som är kopplade till stången.

En sån här motviktskonstruktion gör att den typen av smithmaskin (träningsbur) passar bra för nybörjare med mindre styrka eller för rehabträning.

ilead