Vevladdare

Med en vevladdare behöver man aldrig oroa sig för att vara utan laddning i mobilen eller gps-klockan. Handveven fälls ut och med lite enkel muskelkraft som dynamon omvandlar till elektricitet kan du ladda din mobil via USB eller lagra strömmen i en powerbank.

Olika modeller av dynamoladdare

Det finns lite olika modeller av vevladdare som kan kallas för nödradio eller dynamoladdare. En del har även solceller, ficklampa och FM/AM-radio inbyggt.

Populärt inom vevladdare

 • Rubicson FM-radio med dynamo-laddning

  Rubicson FM-radio med dynamo-laddning
  Radion som aldrig har slut på batterier. Laddas med vev när du inte har tillgång till ett vägguttag. Utrustad med USB-port för laddning av mobil och surfplatta. Radion har automatisk kanalsökning och man kan även byta kanal manuellt med de inbyggda knapparna.OBS! Maxköp: 5 st/per kund.
 • Sangean Dynamoradio för FM- och DAB+-signal

  Sangean Dynamoradio för FM- och DAB+-signal
  Kompakt och vädertålig FM- och DAB+-radio för utomhusbruk. Kan laddas från t.ex. dynamo-laddning via vevande, soluppladdning från solcellspanelen eller via Micro-USB (kabel medföljer). Inbyggd ficklampa gör den användbar även på längre utflykter. Utrustad med en USB-A-port för att även kunna ladda upp mindre enheter som drivs via USB. Kan även användas med hörlurar (3,5 mm-utgång). Kapacitet: 850 mAh (utbytbart 18350-batteri). Vikt: 392 g. Mått: 152x84x70 mm.
 • Ledsavers Dynamo- och solcellsficklampa

  Ledsavers Dynamo- och solcellsficklampa
  Ficklampan som aldrig slutar lysa. Laddas med den inbyggda solcellen eller snabbare med dynamo-veven. En minuts vevande ger 8 – 10 minuters batteritid. Fulladdat håller batteriet sedan igång lampan i upp till 2 h. Dessutom är livslängden på LED-dioden hela 100 000 h. IPX2-klassad.
 • Sangean Dynamoradio för FM-signal

  Sangean Dynamoradio för FM-signal
  Kompakt och vädertålig FM-radio för utomhusbruk. Kan laddas från t.ex. dynamo-laddning via vevande, soluppladdning från solcellspanelen eller via Micro-USB (kabel medföljer). Inbyggd siren och ficklampa med tre lägen (stark, svag, blinkande SOS morse) gör den användbar även på längre utflykter. Utrustad med en USB-A-port för att kunna ladda upp mindre enheter som drivs via USB. Kan även användas med hörlurar (3,5 mm-utgång). Kapacitet: 850 mAh (utbytbart 18350-batteri). Vikt: 392 g. Mått: 152x84x70 mm.

Fler tips på vevladdare

 • Ledsavers Dynamo- och solcellslampa

  Ledsavers Dynamo- och solcellslampa
  Campinglampan som alltid är redo – slipp extra batterier eller USB-laddare. Laddas med vev eller med sin solpanel när solen skiner på sommaren. Ljuset sprids i 360° och är perfekt för t.ex. tältet eller campingplatsen.
 • Lenco Dynamoradio med solcell och powerbank-funktion

  Lenco Dynamoradio med solcell och powerbank-funktion
  FM-radion som aldrig får slut på batterier - perfekt att alltid ha nära till hands i hemmet, på resan eller i bilen. Inbyggd ficklampa och sirenfunktion samt möjlighet att ladda dina mobila enheter via USB-porten. Radion kan laddas via Micro-USB, med dynamovev eller via den inbyggda solcellen. Kan även drivas av 3x AAA-batterier (medföljer ej). Levereras med USB-kabel. Tips! Uppdaterad manual hittar du under support.
 • Sangean MMR-99 DAB+ Dynamoradio med solcell

  Sangean MMR-99 DAB+ Dynamoradio med solcell
  Kompakt och vädertålig DAB+/FM-radio för utomhusbruk med uppladdningsbart batteri. Kan laddas med dynamo-laddning via vevande, soluppladdning från solcellspanelen eller via USB-C (kabel medföljer). Inbyggd ficklampa och utrustad med en USB-A-port för att kunna ladda upp enheter som drivs via USB (5 V/ 2.4 A). AUX in/ut-port för att ansluta radion till en extern ljudkälla, eller koppla in ett par hörlurar. Alarmfunktion med ställbara ljudnivåer och ställbar ljusstyrka på displayen.OBS: Vid laddning av enheter krävs aktivering av funktionen DC OUTPUT, se information nedan.

Ladda mobilen manuellt med vevladdare

Att kunna kommunicera med omvärlden har blivit en överlevnadsfaktor. Om något händer ute i skogen, på fjället eller havet vill man kunna komma i kontakt med larmcentral eller familj.

Den manuella vevladdaren anser vi då vara en säkerhetsutrustning som alltid borde finnas i packningen. Med den kan man skapa strömmen som behövs för att ladda mobilen manuellt och sedan kunna kontakta omvärlden.

Laddarkabeln till mobilen ansluts i dynamoladdarens USB-uttag som kan vara av typen USB-A eller USB-C. Du kan ladda alla olika märken av mobiltelefoner så som iPhone, Samsung, Sony, Huawei eller annat märke.

En dynamoradio är lite större än vad en mindre, kompakt powerbank med dynamovev är. Så kanske den är bäst att ha för minimalistisk packning. I bilen, båten eller i offgrid-stugan kan du dock gott och väl kosta på dig en vevladdad dynamoradio med FM/AM, ficklampa och USB-laddning.

Dynamon genererar bara ström så länge man vevar. Vill man kunna spara strömmen är det bra om det finns en inbyggd powerbank i enheten. Flera av de överlevnadsradios som säljs idag kan samtidigt användas som powerbank med vev.

Radio som drivs med vev

I foldern utgiven av MSB (2018) finns den här typen av elektronikpryl upptagen som ett tips att ha för sin hemberedskap. Vikten av att kunna ta del av information från myndigheterna nämns.

Sveriges Radio P4 är den frekvens som används i nödlägen för att sprida myndighetsinformation i kris. En "radio som drivs med batteri, solceller eller vev" finns i listan under saker att ha i beredskap för Kommunikation (sid 11).