Vevladdare

Med en vevladdare behöver man aldrig oroa sig för att vara utan laddning i mobilen eller gps-klockan. Handveven fälls ut och med lite enkel muskelkraft som dynamon omvandlar till elektricitet kan du ladda din mobil via USB eller lagra strömmen i en powerbank.

Olika modeller av dynamoladdare

Det finns lite olika modeller av vevladdare som kan kallas för nödradio eller dynamoladdare. En del har även solceller, ficklampa och FM/AM-radio inbyggt.

Populärt inom vevladdare

 • Rubicson FM-radio med dynamo-laddning

  Rubicson FM-radio med dynamo-laddning
  Radion som aldrig har slut på batterier. Laddas med vev när du inte har tillgång till ett vägguttag. Utrustad med USB-port för laddning av mobil och surfplatta. Radion har automatisk kanalsökning och man kan även byta kanal manuellt med de inbyggda knapparna.
 • Rubicson Dynamoradio med solcell och powerbank-funktion

  Rubicson Dynamoradio med solcell och powerbank-funktion
  Radion som aldrig har slut på batterier. Laddas med vev eller med sin solpanel när solen skiner på sommaren och du inte har tillgång till ett vägguttag. Utrustad med USB-port för laddning av mobil och surfplatta och kan ladda t.ex. en smartphone upp till två gånger.
 • Överlevnadsradio FM/AM

  Överlevnadsradio FM/AM
  FM/AM radioAnvänd som Powerbank till telefonenInbyggd ficklampaMed en överlevnadsradio behöver du aldrig vara bortkopplad från omvärlden vid ett strömavbrott eller avsaknad av strömkälla. Med solenergi och dynamovev kan du fortsätta ta del av viktiga nyheter från radions FM/AM-band samt ladda din telefon direkt från radion.Överlevnadsradion har många smarta funktioner och förutom att den fungerar som en Powerbank till din telefon har den dessutom en inbyggd ficklampa. Ficklampan kan lysa med fast eller blinkande sken samt avge SOS-signaler (tre korta, tre långa, tre korta). En nödsignalknapp finns också som får radion att ljuda med en påkallande nödsignal.Radion får in både FM- och AM-bandet och du kan lyssna från den inbyggda högtalaren eller från hörlursuttaget. Du kan manuellt stega dig fram mellan frekvenserna eller låta radion söka upp närmsta station automatiskt.Ladda radion genom att ställa den i direkt solljus (fulladdad på ca 15 timmar) eller veva med dynamoveven. 1 minuts vevande ger ca 5 min uppspelningstid. Radion kan även laddas med en medföljande USB-kabel i datorn eller med en väggadapter (köps separat). En fulladdad radio har ca 10 timmars speltid.Överlevnadsradion är vattenresistent och levereras med ett uppladdningsbart och utbytbart 850 mAh litiumbatteri.SpecifikationerMått: 15 cm x 8,5 cm x 7 cmVikt: 400 gDigital klockaFrekvens FM: 87,5 - 108MHzFrekvens Am: 522 -1710 kHzHögtalare: 400 mWHörlursuttag: 3,5 mm19 programmerbara stationer AM/FMMax output USB-laddning för telefoner: 300 mAhAutomatisk avstängningsfunktioner efter 90 min
 • Sangean Dynamoradio för FM- och DAB+-signal

  Sangean Dynamoradio för FM- och DAB+-signal
  Kompakt och vädertålig FM- och DAB+-radio för utomhusbruk. Kan laddas från t.ex. dynamo-laddning via vevande, soluppladdning från solcellspanelen eller via Micro-USB (kabel medföljer). Inbyggd ficklampa gör den användbar även på längre utflykter. Utrustad med en USB-A-port för att även kunna ladda upp mindre enheter som drivs via USB. Kan även användas med hörlurar (3,5 mm-utgång). Kapacitet: 850 mAh (utbytbart 18350-batteri). Vikt: 392 g. Mått: 152x84x70 mm.

Fler tips på vevladdare

 • Radio & ficklampa med dynamovev

  Radio & ficklampa med dynamovev
  Radio och sirenFicklampa och laserpekareLaddas med dynamovevDen här vevladdade radion och ficklampan är fullproppad med smarta funktioner som är bra att ha när du inte har tillgång till elektricitet. Förutom att både kunna lysa med ett fast och blinkande ljus, har ficklampan även en laserpekare, en stark siren, Powerbank och en FM/AM-radio.Dynamoveven gör att du kan ladda upp ficklampan även när det är strömavbrott. Veva ca 120-180 vev i minuten (två-tre varv i sekunden) för att ladda batteriet. Du kan också ladda ficklampan med den medföljande Mikro USB-kabeln när du har tillgång till ström eller en laddad Powerbank.Den inbyggda radiomottagaren letar automatiskt upp de närliggande radiostationerna med bäst täckning. Du kan välja mellan att lyssna på AM eller FM bandet och ljudet spelas upp genom den lilla minihögtalaren.Ficklampan lyser med ett vitt ljus. Genom att trycka upprepade gånger på ljusknappen, kan du sätta på och stänga av ficklampan samt växla mellan fast och blinkande ljus. Om du klickar snabbt två gånger på ljusknappen, sätter du istället på laserpekaren. Laserpekaren lyser med en röd laserpunkt och har ca 500 m räckvidd.Du kan även få ficklampan att låta som en varnande siren om du vill att andra ska kunna höra var du är. Håll in ljusknappen i ca 2 sekunder för att sätta på sirenen. Håll in knappen igen för att stänga av den.Ficklampans uppladdningsbara batteri kan även användas som en liten Powerbank till din telefon och andra uppladdningsbara enheter. Batteriet är tillräckligt starkt för att väcka liv i en urladdad USB-enhet och ge den några batteriprocent. Du kan även veva mera för att se till att ficklampans batteri håller sig laddat.Även om ficklampan har många funktioner så är den inte särskilt stor. Den väger endast ca 150 gram och ligger bra i handen. Med det lilla snöret kan du även hänga ficklampan runt handleden så att du inte tappar den.Uppladdningsbart batteri: 3,7V, 450 mAh.Högtalare: 0,5W, 8ΩFicklampa: 24 lumen, 6000K (kallvitt ljus)Röd Laser: våglängd 650 nm, styrka ≤ 5mwEngelsk manualLasern har säkerhetsklassning 3R, vilket innebär att den är säker att använda vid varsam hantering. Undvik att titta in i laserstrålen.
 • Krislåda - Röda Korset

  Krislåda - Röda Korset
  Basutrustning vid t.ex strömavbrottFolder med viktiga telefonnummer samladeFör varje såld låda går 100 kr till Svenska Röda Korset arbeteDet finns mycket i vår vardag som vi tar för givet. Att kunna lyssna på nyheterna, att kunna ringa våra anhöriga och inte minst att det kommer rent dricksvatten när vi vrider på kranen. Om en oväntad eller allvarlig händelse inträffar kan enkla förberedelser vara avgörande.Den här lådan innehåller basutrustning som gör det enklare att hantera en samhällskris som till exempel ett längre strömavbrott. Krislådan är framtagen utifrån Röda Korsets krisexperters råd och säljs till förmån för Svenska Röda Korsets arbete i kriser och katastrofer. För varje såld låda går 100 kronor oavkortat till Svenska Röda Korset.Krislådan innehåller:Ficklampa och radio med dynamoVevladdad ficklampa med inbyggd radio, laserpekare och siren. Den inbyggda radiomottagaren letar automatiskt upp de närliggande radiostationerna med bäst täckning. Ficklampan kan även laddas med medföljande USB-laddningskabel, väggadapter ingår ej.Powerbank med dynamo 8000mAhKraftfullt extrabatteri på 8000 mAh med dynamovev och solcellspanel. Batteriet går även att ladda med en medföljande USB-kabel, väggadapter ingår ej.Handdesinfektion spray 100 mlBiocool Spray Away är en alkoholfri och biologiskt nedbrytbar spray som kan användas som handdesinfektion och till ytdesinfektion. Sprayen är effektiv mot bakterier, svamp och virus.Vattendunk 10 literHopfällbar vattendunk som rymmer 10 liter vatten och är tillverkad i livsmedels-godkänd plast. Dunken har en tappkran och ett praktiskt handtag.Vattenreningstabletter 50 stBiocool Purify My Drinking Water är klorfria vattenreningstabletter som ser till att ditt upptappade dricksvatten bibehåller god kvalitet. Använd 1 tablett till 1 liter vatten.Tvättservetter 63 stNeutral Baby Wipes är oparfymerade tvättservetter för känslig hud. Rekommenderas av Astma och Allergi Förbundet. Svanenmärkt.Duni värmeljus 30-packDuni värmeljus är tillverkade av vegetabilisk olja. Värmeljusen har en brinntid på 6 timmar.Tändstickor1 paket Solstickan extra långa tändstickor.Öbergs kortlek52 st spelkort med klassiska motiv.Folder ”Redo för det oväntade” från Röda Korset Folder med information om hur du kan förbereda dig för kris. Här finns också lista med viktiga telefonnummer och informationskanaler.Tändstickor, kortlek och elektronik ligger packade i en ziplock-påse för att skyddas från fukt. Titta igenom krislådan 1 gång om året och se till att powerbanken är laddad och att inga bäst-före datum har passerats.Flera av produkterna i krislistan går att köpa separat. Se vår kategori Krisberedskap >Vi är även stolta över att kunna presentera Röda Korsets Första hjälpen- väskor. De innehåller ett genomtänkt kit med första hjälpen-produkter som kompletterar produkterna i Krislådan. Här köper du Första Hjälpen väskor och andra produkter från Svenska Röda Korset ->
 • Ledsavers Dynamo- och solcellsficklampa

  Ledsavers Dynamo- och solcellsficklampa
  Ficklampan som aldrig slutar lysa. Laddas med den inbyggda solcellen eller snabbare med dynamo-veven. En minuts vevande ger 8 – 10 minuters batteritid. Fulladdat håller batteriet sedan igång lampan i upp till 2 h. Dessutom är livslängden på LED-dioden hela 100 000 h. IPX2-klassad.
 • Sangean Dynamoradio för FM-signal

  Sangean Dynamoradio för FM-signal
  Kompakt och vädertålig FM-radio för utomhusbruk. Kan laddas från t.ex. dynamo-laddning via vevande, soluppladdning från solcellspanelen eller via Micro-USB (kabel medföljer). Inbyggd siren och ficklampa med tre lägen (stark, svag, blinkande SOS morse) gör den användbar även på längre utflykter. Utrustad med en USB-A-port för att kunna ladda upp mindre enheter som drivs via USB. Kan även användas med hörlurar (3,5 mm-utgång). Kapacitet: 850 mAh (utbytbart 18350-batteri). Vikt: 392 g. Mått: 152x84x70 mm.
 • Sangean MMR-99 DAB+ Dynamoradio med solcell

  Sangean MMR-99 DAB+ Dynamoradio med solcell
  Kompakt och vädertålig DAB+/FM-radio för utomhusbruk med uppladdningsbart batteri. Kan laddas med dynamo-laddning via vevande, soluppladdning från solcellspanelen eller via USB-C (kabel medföljer). Inbyggd ficklampa och utrustad med en USB-A-port för att kunna ladda upp enheter som drivs via USB (5 V/ 2.4 A). AUX in/ut-port för att ansluta radion till en extern ljudkälla, eller koppla in ett par hörlurar. Alarmfunktion med ställbara ljudnivåer och ställbar ljusstyrka på displayen.
 • Ledsavers Dynamo- och solcellslampa

  Ledsavers Dynamo- och solcellslampa
  Campinglampan som alltid är redo – slipp extra batterier eller USB-laddare. Laddas med vev eller med sin solpanel när solen skiner på sommaren. Ljuset sprids i 360° och är perfekt för t.ex. tältet eller campingplatsen.

Ladda mobilen med vevladdare

Att kunna kommunicera med omvärlden har blivit en överlevnadsfaktor. Om något händer ute i skogen, på fjället eller havet vill man kunna komma i kontakt med larmcentral eller familj.

Vevladdaren anser vi då vara en säkerhetsutrustning som alltid borde finnas i packningen. Med den kan man skapa strömmen som behövs för att ladda mobilen manuellt och sedan kunna kontakta omvärlden.

Laddaren har USB-uttag i vilken man kan plugga in sin laddarkabel för iPhone, Samsung, Sony, Huawei eller annat märke.

En dynamoradio (vevdriven radio) är lite större än vad en mindre, kompakt powerbank med dynamovev är. Så kanske den är bäst att ha för minimalistisk packning. I bilen, båten eller i offgrid-stugan kan du dock gott och väl kosta på dig en vevladdad dynamoradio med FM/AM, ficklampa och USB-laddning.

Powerbank med vev

Dynamon genererar bara ström så länge man vevar. Vill man kunna spara strömmen är det bra om det finns en inbyggd powerbank i enheten. Flera av de överlevnadsradios som säljs idag är samtidigt en powerbank med dynamovev.

Radio som drivs med vev

I foldern utgiven av MSB (2018) finns den här typen av elektronikpryl upptagen som ett tips att ha för sin hemberedskap. Vikten av att kunna ta del av information från myndigheterna nämns.

Sveriges Radio P4 är den frekvens som används i nödlägen för att sprida myndighetsinformation i kris. En "radio som drivs med batteri, solceller eller vev" finns i listan under saker att ha i beredskap för Kommunikation (sid 11).