Bivacksäck

En bivacksäck, även kallad bivy, är en säkerhetsutrustning du bör ha med dig vintertid på fjället. Om du hamnar i en nödsituation med dåligt fjällväder kan den rädda ditt liv.

Använd bivy säck för att hålla värmen

I din bivy säck kan du hålla kroppsvärmen lättare. Kryp ner i säcken och låt din egen kroppsvärme hållas kvar som värmeelement. Vissa säckar går att stänga helt och skulle kunna kallas för bivytält.

Populärt inom bivacksäck

 • Jorund Tech Bivy

  Jorund Tech Bivy
  *Vattentätt och andningsbar skalväv *Multifunktionellt blixtlås *Inbyggd huva
 • Helium Emergency Bivy

  Helium Emergency Bivy
  Material: Pertex® Shield 2. 5L 100% nylon 30D ripstop
 • Windsack 2

  Windsack 2
  Tillfälligt skyddOm man snabbt vill ha ett skydd kan man använda vindsäckens öglor i hörnen för att resa ett vindskydd. Om man behöver ytterligare skydd kan man veckla ut vindsäcken, klättra in och kura ihop sig mot vädrets makter. Allra bäst är att gräva ut en plats i snön eller hitta en plats som erbjuder visst skydd mot vinden. Vindsäckens vattentäta baksida/luftgenomsläppliga framsida, blixtlås med flera löpare och med förslutningsbar nedre del gör att vindsäcken också kan användas som ett sovsäcksöverdrag när man använder en tarp. Användning i nödsituationerSom bivacksäck i nödsituationer ryms såväl personer som liggunderlag och sovsäckar. Den inbyggda säkringslinan förhindrar att den blåser bort i stark vind när man tar sig i och ur den och det finns öglor i de fyra hörnen som kan användas för förankring. Det övre blixtlåset har fyra löpare som kan användas för att skapa ”hål” för huvudet eller ventilationsöppningar och dragskon kan användas för att dra ihop vindsäcken nedtill. Med vattentät baksida och luftgenomsläpplig framsida passar den bra att använda i snögropar och den kan också spännas upp med den röda sidan uppåt för att signalera efter hjälp. Den kan också spännas upp som en improviserad tarp. *Material: Framsida: Vindtät, vattenavvisande & ventilerande nylon *Baksida: Vattentät, silikonbelagd nylon
 • Windsack 3

  Windsack 3
  Hilleberg Red Vindsäcken är självskriven på vinterturen i svenska fjällen, men är värdefull även på andra ställen där hastiga väderomslag kan förekomma. Oavsett om du vandrar, skidar eller klättrar är vindsäcken ett utmärkt och lättpackat skydd mot väder och vind. Dra bara ut den ur den lilla packpåsen och kryp in i skydd från vinden för en välförtjänt fika eller ett mål mat. Allra skönast blir det om du först gräver dig en grop i snön eller placerar dig på ett något vindskyddat ställe. Allra viktigast är vindsäckens funktion som nödbivack i vinterstormar. Den vindtäta och vattenavstötande väven skyddar kroppen från ovädret samtidigt som den röda färgen gör dig väl synlig, även från luften. Vindsäcken fungerar också som bivacksäck för en till tre personer. I hårt regnväder ger dock vindsäcken ett begränsat skydd. Vindsäcken är både lätt och rymlig, upp till tre personer får plats i den. En dragkedja med fyra löpare gör det möjligt att öppna säcken på flera ställen för att skapa ventiler eller sticka ut huvudet. I säckens nedre kant finns en lina med dragsko som går att dra åt kring fötterna. En säkerhetslina hindrar säcken från att blåsa iväg från dig då du tar dig i och ur den. Vindsäckens övre hörn har fickor för skidor eller stavar så att du också kan spänna upp den till ett vindskydd. Egenskaper för Hillberg vindsäck: *Perfekt för vandring i berg där vädret kan ändra snabbt på kort tid *Snabbt skydd mot vind, regn och snö *Lätt packad och mycket ljus *Dra ut säcken från sin väska och kryp in i den för att få ett snabbt skydd *Vindsäckens viktigaste funktion är som räddningsassistent bivack under vinterstormar, för en upp till tre personer *Den röda färgen är också lätt att upptäcka, även från ovan *Under skyfall är vindsäcken ett begränsat skydd *Säcken har en säkerhetsband som skyddar säcken från att blåsa bort under kraftig vind. *På fötterna finns det ett hölje för att stänga säcken, för att låsa vädret ute *Material: Vattenavvisande, vindtät och ventilerande väv *Mått: 180 cm (bredd). x 210 cm (höjd).

Fler tips på bivacksäck

 • Nano Bivy

  Nano Bivy
  *Packvolym: 1 liter *Material golv: Dyneema® Composite Fabric 34 g/m² *Material ovansida: Laminated 3-layer fabric - Nanovent® membrane *Dragkedja: justerbar och vattenavvisande Aquaguard® YKK® dragkedja *Reparationskit ingår *100 % vattentäta sömmar
 • Bivybag Uno UL

  Bivybag Uno UL
  *Kan även användas som sovsäckslakan *Den ljusa färgen gör dig synlig i nödsituationer *Packpåse ingår
 • Bivybag Duo UL

  Bivybag Duo UL
  *Axelbredd på 140 cm ger plats för två personer *Kan även användas som skyddsöverdrag vid vila eller som poncho för en person *Den ljusa färgen gör dig synlig i nödsituationer *Tre golvöppningar minskar bildandet av kondens *Packpåse ingår
 • Helium Bivy

  Helium Bivy
  *Material: Ovansida: Pertex® Shield 2. 5L 100% nylon 30D ripstop. Undersuda: 100% nylon 40D med TPU laminering
 • Bivy Poncho UL

  Bivy Poncho UL
  Bivy Poncho från Exped är ett mycket lätt regn- och vindskydd som kan användas som poncho, tarp eller bivacksäck. För att passa olika kroppar och över olika stora ryggsäckar går den att justera på olika sätt. På insidan finns en ficka som hela ponchon får plats i.
 • Bivy Poncho

  Bivy Poncho
  Bivy Poncho från Exped är ett tåligt regn- och vindskydd som kan användas som poncho, tarp eller bivacksäck. För att passa olika kroppar och över olika stora ryggsäckar går den att justera på olika sätt. På insidan finns en ficka som hela ponchon får plats i.
 • Frilufts Scout Bivy 220x90 Cotton Waxed (BEIGE (LAUREL OAK))

  Frilufts Scout Bivy 220x90 Cotton Waxed (BEIGE (LAUREL OAK))
 • The North Face Assault Futurelight Bivy (YELLOW (SUMMIT GOLD/TIN GREY) ONE SIZE)

  The North Face Assault Futurelight Bivy (YELLOW (SUMMIT GOLD/TIN GREY) ONE SIZE)

Bivacksäck i nödsituation

I en nödsituation är det viktigt att främja livsuppehållande kroppsfunktioner som värme. Att gräva en bivack är ett sätt att skydda sig mot kalla vindar. Snö isolerar och gör det lättare att hålla kroppsvärmen. Men, du kanske är klädd för aktivitet och saknar tillräckligt många lager på kroppen för när du sitter still.

Det är då din bivy bag (bivacksäck) kommer till användning. Din bivackpåse ger dig ett extra lager och isolerar än mer mot kylan utanför. Det finns säckar för en eller flera personer att köpa. Är ni två kan ni i en dubbelbivacksäck hjälpa varandra att hålla värmen.

En nära relaterad friluftsprodukt är tarp. Det är ett lätt vind- och regnskydd man kan spänna över sig och vila under. Den isolerar såklart inte och hjälper hålla värmen som en bivvy gör.

Vill du ha lite mer komfort och funktionalitet kan du gå upp ett steg till ett lätt enmanstält.