Stormkök

Att laga mat ute i naturen är något speciellt. Det är något som gör att maten smakar extra gott, även om det är frystorkad mat. Att göra en paus, slå läger och starta upp stormköket är något att se fram emot på en lång strapats på kalfjället eller längs vandringsleden. På den här sidan har vi samlat olika typer av kök för friluftslivet. Här finns stormkök, gasolkök, spritkök och andra friluftskök för matlagning i naturen. Köken kommer från ledande märken som Primus och Trangia.

Populärt inom stormkök

 • Trangia Bränsleflaska 1,0L

  Trangia Bränsleflaska 1,0L
 • Petromax Chain Mail Cleaner Xl Cast Iron

  Petromax Chain Mail Cleaner Xl Cast Iron
 • Vega

  Vega
  OBS! Gas ingår ej.Optimus Vega är ett effektivt och lätt spindelkök för användning året runt. Problemet med gaskök har alltid varit att effekten blir riktigt usel när det är kallt. Men med Vega har man löst det på smidigt sätt. När det är kallt fäller du ut stödbenen ovanför gasbehållaren och vänder den helt enkelt upp och ner. På så sätt kommer köket drivas av flytande gas och du behåller mycket av effekten. Har du bråttom eller är extremt hungrig kan du köra i "vinterläge" även när det är varmt ute. Då ökar effekten och du får snabbare koktid. Det går dock åt mycket gas så man ska inte köra i det läget bara för att det är kul. Är det varmare bör man ha behållaren i traditionellt läge, det blir mest ekonomiskt. Om gasen börjar ta slut, kan du reglera lågan till "Efficiency Mode"; snikläge på svenska. Då utnyttjar du gasen optimalt, det blir dock lite längre koktid. Optimus Vega har den lägsta profilen i den här kategorin av kök, vilket ger en oslagbar stabilitet och gör att du utan problem kan använda lite större grytor och kärl.
 • Vindskydd Övre 27 UL

  Vindskydd Övre 27 UL
  UL: Aluminium är ett lättviktsmaterial med god värmeledningsförmåga. Aluminiumköken sprider värmen snabbt och jämnt, vilket betyder att maten inte bränner fast i mitten av stekpannan. En hård yta gör även att köken står emot repor och slitage på ett utmärkt sätt. Ultralight aluminium är 50 % starkare än vanlig aluminium vilket innebär att tunnare material kan användas och detta ger ett lättare kök.

Fler tips på stormkök

 • Petromax Dutch Oven Lid Lifter

  Petromax Dutch Oven Lid Lifter
 • Crux

  Crux
  Optimus Crux är så lätt och kompakt att du inte märker att du har med dig ett gaskök med en effekt på 3000W. Tack vare den innovativa vikbara brännaren och en smart transportväska packar du lätt Optimus Crux i gasbehållarens ihåliga underdel. Ett tekniskt underverk utvecklad för användare som vill undvika onödig vikt och volym utan att göra avkall på matlagningsprestanda. Njut av varje måltid!Unik vikbar brännare medför optimalt kompakta måttEnda kök som packas i den tomma botten på en gasbehållareStor brännardiameter ger bra spridning av låganExakt reglering av sparlåga minimerar risk för vidbränningOBS! Gas ingår ej.
 • Primus PrimeTech Stove Set 2,3L

  Primus PrimeTech Stove Set 2,3L
 • Vindskydd Övre 25 UL

  Vindskydd Övre 25 UL
  UL: Aluminium är ett lättviktsmaterial med god värmeledningsförmåga. Aluminiumköken sprider värmen snabbt och jämnt, vilket betyder att maten inte bränner fast i mitten av stekpannan. En hård yta gör även att köken står emot repor och slitage på ett utmärkt sätt. Ultralight aluminium är 50 % starkare än vanlig aluminium vilket innebär att tunnare material kan användas och detta ger ett lättare kök.
 • Primus Windscreen And Heat Reflector Set

  Primus Windscreen And Heat Reflector Set
 • 16x5g Solid Fuel Tablets

  16x5g Solid Fuel Tablets
  Vikt: 88 gramSpecifikationer:Ingen synlig rökIcke-explosiv, inga gnistorLämnar nästan ingen aska efter bränningFungerar tillförlitligt även vid temperaturer under 0 ° C och i höga höjderStark värmeeffekt, högt värmevärde
 • 25-3 UL

  25-3 UL
  Stormkök 25-3 UL tillverkas av en ny aluminiumlegering, ett material som är 50 procent starkare än vanlig aluminium. Tack vare att materialet är så starkt har köket kunnat göras tunnare, vilket innebär en reducerad vikt på mellan 22-25 procent.1 Non-stickbelagd stekpanna 22 cm2 kittlar 1,5 och 1,75 literSpritbrännareTång och rem
 • Light My Fire TinderSticks

  Light My Fire TinderSticks
 • Jetboil Flash, CAMO

  Jetboil Flash, CAMO
 • Nova

  Nova
  Förslag på bränsle: gas, jetbränsle, diesel, fotogenBrinntid: upp till 150 minuter på maximal effekt (med 450 ml bränsle)Följer med i paketet: kök, pump, vindskydd, multiverktyg, förvaringspåse, reservdelar och smörjmedel, instruktionsbok
 • Primus Tupike Stove

  Primus Tupike Stove
 • Primus PowerLighter III, RED

  Primus PowerLighter III, RED
 • Reactor Hanging Kit

  Reactor Hanging Kit
  MSR Reactor Hanging Kit är en upphängningsanordning för ditt kök som gör att du inte behöver lägga tid på att hitta en plan yta när du ska laga mat.
 • Trangia Gasolbrännare

  Trangia Gasolbrännare
 • 25-2 UL

  25-2 UL
  Stormkök 25-2 UL tillverkas av en ny aluminiumlegering, ett material som är 50 procent starkare än vanlig aluminium. Tack vare att materialet är så starkt har köket kunnat göras tunnare, vilket innebär en reducerad vikt på mellan 22-25 procent.1 Kaffepanna2 kittlar 1,5 och 1,75 liter1 stekpanna 22 cmSpritbrännareTång och rem
 • MSR Coffee Press Kit WindBurner 1.0l

  MSR Coffee Press Kit WindBurner 1.0l
 • Primus Summer Gas 230g

  Primus Summer Gas 230g
 • Windshield Lower 25 HA

  Windshield Lower 25 HA
  HA: Hårdanodisering är en ytbehandling som gör stormköken motståndskraftiga mot repor och slitage, det motverkar även korrosion. Ytbehandlingen gör även att köken blir lättare att göra rena, jämfört med ett kök som inte är hårdanodiserat. Dessa goda egenskaper gör att materialet ersätter både Titan och Duossal i köken.
 • Reactor Coffee Press Kit 1.7L

  Reactor Coffee Press Kit 1.7L
  OBS! Kastrull ingår ej och Reactor Coffee Press Kit 1.7L passar endast till MSR Reactor 1,7L köket.
 • Primus Service Kit For All Fuel Pumps

  Primus Service Kit For All Fuel Pumps
 • Petromax Dutch Ovens Care/Conditioner

  Petromax Dutch Ovens Care/Conditioner
 • Amicus With Igniter

  Amicus With Igniter
  Amicus With Igniter är ett suveränt kök till ett lågt pris. Piezo-tändaren sitter "gömd" inuti själva brännaren för att inte skadas. Det lätta och kompakta köket är stöttåligt. Upphöjningen vid toppen samt den konkava utformningen av brännaren gör att den presterar bra även i vind. Grytstöden är utformade för att vara enkla att sätta upp men ändå stabila. (Gas ingår ej)
 • Trangia Spritbrännare

  Trangia Spritbrännare
 • Trangia Gryta 25 Ultra Light 1,5 L

  Trangia Gryta 25 Ultra Light 1,5 L
 • 27-3 UL with Gas Burner

  27-3 UL with Gas Burner
  Även här går det att komplettera med större lägerkittlar som kan ställas på de uppfällda hållarna i det övre vindskyddet. Alla kök i 27-serien innehåller två st 1 liters kittlar, en graderad och en ograderad, en 18 cm stekpanna, vindskydd (övre och undre), brännare, tång samt rem.Stormkök 27-3 UL med Gasbrännare tillverkas av en ny aluminiumlegering, ett material som är 50 procent starkare än vanlig aluminium. Tack vare att materialet är så starkt har köket kunnat göras tunnare, vilket innebär en reducerad vikt på mellan 22-25 procent. 1 gasolbrännare Kittlar i lätt aluminium2 kittlar 1 liter vardera1 Non-stickbelagd stekpanna 18 cmTång och remOBS! Gas ingår ej.
 • Vindskydd Övre 27 HA

  Vindskydd Övre 27 HA
  HA: Hårdanodisering är en ytbehandling som gör stormköken motståndskraftiga mot repor och slitage, det motverkar även korrosion. Ytbehandlingen gör även att köken blir lättare att göra rena, jämfört med ett kök som inte är hårdanodiserat. Dessa goda egenskaper gör att materialet ersätter både Titan och Duossal i köken.
 • Trangia Multifuel X2

  Trangia Multifuel X2
 • Primus Mantle For LP Gas Lanterns 3 Pcs

  Primus Mantle For LP Gas Lanterns 3 Pcs
 • Kuchoma

  Kuchoma
  För att öka bärbarheten ytterligare, drivs Kuchoma av en mindre, lättare gasflaska som vanligtvis används för campingkök – Primus gasflaska 100 g, 230 g och 450 g. Gas ingår ej!Personer: 1-10Höjd x bredd x djup: 156 x 306 x 440 Vikt 4600g
 • Bränsleflaska 1 L

  Bränsleflaska 1 L
  Bränsleflaska 1 L är den säkraste bränsleflaskan för Trangia stormkök. Flamsäker kork med gängor som garanterat inte läcker i ryggsäcken. OBS! Bränsle ingår ej.
 • 27-6 UL

  27-6 UL
  Även här går det att komplettera med större lägerkittlar som kan ställas på de uppfällda hållarna i det övre vindskyddet. Alla kök i 27-serien innehåller två st 1 liters kittlar, en graderad och en ograderad, en 18 cm stekpanna, vindskydd (övre och undre), brännare, tång samt rem. Dimension 18,5 x 10 cm. Stormkök 27-6 UL tillverkas av en ny aluminiumlegering, ett material som är 50 procent starkare än vanlig aluminium. Tack vare att materialet är så starkt har köket kunnat göras tunnare, vilket innebär en reducerad vikt på mellan 22-25 procent. Kittlar och stekpanna i ultralight aluminium1 Kaffepanna i aluminium2 Non-stickbelagda kittlar 1 liter vardera1 Non-stickbelagd stekpanna 18 cmBrännareTång och rem
 • Lite+ Stove System

  Lite+ Stove System
  Kompakt och lätt vandringskök för 1-2 personer som är enkelt att använda samt erbjuder extremt bränsleeffektiv matlagning. Den 500ml stora kastrullen vrids enkelt fast på brännaren och den inbyggda Piezo-tändaren tänder köket med ett knapptryck.Utrustad med Laminar Flow Burner – en tyst och extremt kompakt brännare som levererar 1500W och kokar 500ml vatten på under tre minuter. Brännaren och en 100g Primus gasbehållare ryms i den hårdanodiserade kastrullen. Kastrullen är designad med en hällpip som underlättar hantering av mat och dryck och försedd med en isolerande sleeve i kork och G-1000 Eco Lite tyg för enkel och säker hantering. På handtaget finns tre skruvar som enkelt skruvas loss och fästs ovanpå brännaren för användning av andra kastruller och stekpannor än den medföljande. Med Lite+ kommer även en upphängningsanordning som gör att du kan hänga upp köket vid matlagning när det är svårt att hitta jämn mark, eller när du väntar på bättre väder under ett skyddande träd.Brännaren fästs enkelt på kastrullen vid matlagning och ryms tillsammans med en 100g gasbehållare inuti kastrullen vid transportPrimus senaste ventil är väl tilltagen och skapar en jämn låga som är enkel att finjusteraLaminar Flow Burner-teknologin™ skapar låg tyngdpunkt och bidrar till ett stabilt, lätt och kompakt toppmonterat kök500ml kastrull i hårdanodiserad aluminium med hällpip och värmeväxlareInbyggd Piezo-tändare för att undvika användning av tändstickor och separata tändareIsolerande kastrulls-sleeve i kork och G-1000 ECO Lite med ficka för tillbehör. Tre skruvar, monterade på handtaget, kan skruvas fast på brännaren för användning av andra kokkärl än medföljande kastrullKastrullens lock i biobaserad plast fungerar även som muggLevereras med stödben i biobaserad plast till gasbehållaren för stabil matlagning, samt upphängningsanordning för matlagning på platser som saknar en jämn yta att placera köket på
 • Pinnacle Dualist

  Pinnacle Dualist
  Packpåse med svetsade sömmar ingår, kan även användas som en vask eftersom den är vatentätBehandlad med teflon för non-stick ytaFinns även extra utrymme för ett mindre friluftskök Ingår: 1,8L kastrull, 1 lock med sil, 2 isolerade muggar (590ml), 2 skålas (590ml), 2 lock till mugg/skål, 2 ihopvikbara bestick (gaffel/sked), vattentät packpåse
 • Polaris incl fuel bottle

  Polaris incl fuel bottle
  Polaris är utrustad med bränslepumpen Flipstop™ som både rensar brännaren på bränsle och som tömmer bränslebehållaren helt så att inget går till spillo. Gängan på bränslepumpen har samma diameter som en gasflaska vilket gör att man enkelt kan växla mellan gas och flytande bränsle utan att tappa bort lösa nipplar. När köket drivs med gas kan man även välja att vända upp och ner på gastuben vilket ger extra tryck i brännaren men också gör att man kan använda köket i låga temperaturer då gas normalt sett inte är lika tillförlitligt. Polaris har en ”magnetic needle” dvs en självrensande nål som gör att man samtidigt som man använder köket också kan rensa ut skräp ur brännarhuvudet. Bränsleflaskan är avsedd för förvaring och trycksättning av flytande bränsle. Är härdad och har en epoxibelagd insida som gör den lämplig även för spritbränslen. Flaskan har en barnsäker kork.Effekt: 4200 W (flytande bränsle) 3300 W (gas)Ska användas med en Optimus bränsleflaska på 0,4, 0,6 eller 1 literOptimus Polaris levereras med:Brännare med anslutning till gas/flytande bränsleFlipstop™-pump som rensar brännaren på bränsle och tömmer bränslebehållaren heltSmörjmedelReservdelarVindskyddPackväskaBruksanvisningBränsleflaska 0,4 l
 • 25-6 HA

  25-6 HA
  Trangia 25-6 HA tillverkas av en hårdanodiserad aluminiumlegering, ett material som är upp till 50 procent starkare än vanlig aluminium och har en mycket hög nötningsbeständighet. Hårdanodiseringen, med en tjocklek på 40 my, ger ett av marknadens absolut hårdaste material. För användaren blir köket lättare att bära, mer tåligt mot slitage, håller längre samt lättare att rengöra.1 Non-stickbelagd stekpanna 22 cm2 Non-stickbelagda kittlar 1,5 och 1,75 liter1 Kaffepanna 0,9 literSpritbrännareTång och rem
 • Nova Funnel

  Nova Funnel
  Undvik spill och smuts i ditt bränsle. Nova Funnel från Optimus är en tratt med sil som passar till Nova, Nova+ och Hiker+ köken från Optimus.
 • Primus Firestarter

  Primus Firestarter
 • Trangia 25-6 UL Nonstick m/gasolbrännare

  Trangia 25-6 UL Nonstick m/gasolbrännare
 • Primus PowerFuel 1,0L

  Primus PowerFuel 1,0L
 • Primus LiTech Coffee & Tea Kettle 1,5L

  Primus LiTech Coffee & Tea Kettle 1,5L
 • Primus Power Gas 230g L2

  Primus Power Gas 230g L2
 • Primus OmniLite TI

  Primus OmniLite TI
 • Primus Filling Adaptor

  Primus Filling Adaptor
 • 27-4 HA

  27-4 HA
  Alla kök i 27-serien innehåller två st 1 liters kittlar, en graderad och en ograderad, en 18 cm stekpanna, vindskydd (övre och undre), brännare, tång samt rem. Dimension 18,5 x 10 cm.Tillverkas av en hårdanodiserad aluminiumlegering, ett material som är upp till 50 procent starkare än vanlig aluminium och har en mycket hög nötningsbeständighet. Hårdanodiseringen, med en tjocklek på 40 my, ger ett av marknadens absolut hårdaste material. För användaren blir köket lättare att bära, mer tåligt mot slitage, håller längre samt lättare att rengöra.Kittlar och stekpanna i hårdanodiserad aluminium2 Kittlar 1 liter vardera1 Non-stickbehandlad Stekpanna 18 cm1 Kaffepanna 0,6 literBrännareTång och rem
 • Fodral F25

  Fodral F25
  Trangia Cover F25 är packpåsen för trangiaköket. Tillverkad av nylon och skyddar övrig packning från köket.Passar till Trangias 25-serie. Det stora köket alltså.
 • Petromax Cooking Tripod

  Petromax Cooking Tripod
 • Dragonfly

  Dragonfly
  MSR Dragonfly är ett mycket pålitligt flerbränslekök som hängt med länge. Klarar större kokkärl tack vare dom stora kärlstöden. Enkelt att rengöra.Dragonfly har två ventiler för att möjliggöra riktigt bra och snabb kontroll på lågan. Inga problem att sjuda såsen eller soppan och ej heller några problem att snabbt gå till full effekt och tillbaka.Hopfällbart tar det bara en tredjedel så stor plats och ryms lätt i en tvåliters gryta.Bränsleflaska ingår ejBränslepump, vindskydd, värmereflektor och packpåse ingår.
 • 27-1 UL

  27-1 UL
  Även här går det att komplettera med större lägerkittlar som kan ställas på de uppfällda hållarna i det övre vindskyddet. Alla kök i 27-serien innehåller två st 1 liters kittlar, en graderad och en ograderad, en 18 cm stekpanna, vindskydd (övre och undre), brännare, tång samt rem.Tillverkas av en ny aluminiumlegering, ett material som är 50 procent starkare än vanlig aluminium. Tack vare att materialet är så starkt har köket kunnat göras tunnare, vilket innebär en reducerad vikt på mellan 22-25 procent. Kittlar och stekpanna i ultralight aluminium2 kittlar 1 liter vardera1 Stekpanna 18 cmSpritbrännareTång och rem
 • Relags Stormtändstickor

  Relags Stormtändstickor
 • Titanium Folding Spork

  Titanium Folding Spork
  Titanium Folding Spork från Optimus är en lätt spork (gaffel/sked) i titan. Sporken går att vika ihop och passar i de små köken Terra Weekend och Solo. Säljes i 1-styck.
 • Cookset With Alcohol Burner

  Cookset With Alcohol Burner
  Specifikationer:Kompakt kokkärlKärl av högkvalitativt rostfritt stålStativ av extremt lätt, hårt eloxerad aluminiumLiten kärl som kan användas som lockStort kärl med volymindikator i ml / oz.Alkoholbrännare med fällbart handtag och en flamregulator som bekvämt släcker låganKan staplas i varandra
 • Primus Firestick Stove Ti

  Primus Firestick Stove Ti

Översikt av olika stormkök och bränslen

Man kan dela in stormköken i tre olika grupper baserat på vilket bränsle man använder till brännaren. Vilket kök som passar dig bäst är lite beroende på pris, årstid för användning samt vikt.

Spritkök

Den enklaste varianten av friluftskök som använder rödsprit som bränsle. Du slipper externa bränsletankar och kan hälla rödspriten direkt i en liten bägare som placeras centralt i köket. Spriten brinner med en blågul låga och har en effekt på ca 700-800 Watt.

Det tar ganska lång tid, ca 15 minuter, att koka upp en liter vatten med spritkök. För längre turer måste man därför bära med sig ganska mycket rödsprit. Mest känd är Trangia för sina spritkök med allt du behöver i form av kokkärl som stekpanna, kaffepanna och kokkärl.

Rödsprit brinner bäst då utetemperaturen är varmare än -5 grader, vilket gör att spritköket inte är lämpligt vintertid.

Gasolkök

Har en brännare som går på gas och ger från 1500 – 3000 Watt. Det tar bara 3-4 minuter att koka upp en liter vatten med gasolköket. Gasolbrännare köpes i engångsförpackningar från 100 g upp till 500 g. Mest effektiv är förpackningen om 250 g som klarar ca 1 timmes förbränning.

Multifuel - Flerbränslekök

Den mest allsidiga brännaren som finns att köpa klarar av flera olika sorters bränsle. Vanligt är att man eldar på bensin, fotogen eller lampolja. Det finns även flerbränslekök som klarar gas.

Effekten är hög och ger ca 3000 Watt så du snabbt kan koka upp vatten. Det här är den enda typen av stormkök som du kan använda kalla vinterdagar. MSR Dragonfly Combo eller Primus Omnifuel är att rekommendera.

Bränsletabletter

Det finns några stormkök som använder bränsletabletter. Ett sådan är tyska Esbit kök. Deras Brennstoff tabletter är enkla att bära med sig och innehåller mycket energi.