Stormkök

Att laga mat ute i naturen är något speciellt. Det är något som gör att maten smakar extra gott, även om det är frystorkad mat. Att göra en paus, slå läger och starta upp stormköket är något att se fram emot på en lång strapats på kalfjället eller längs vandringsleden. På den här sidan har vi samlat olika typer av kök för friluftslivet. Här finns stormkök, gasolkök, spritkök och andra friluftskök för matlagning i naturen. Köken kommer från ledande märken som Primus och Trangia.

Populärt inom stormkök

 • Primus Mimer Stove Kit - Friluftskök

  Primus Mimer Stove Kit - Friluftskök
  Primus Mimer Stove Kit: Komplett kök för familjeutflykten en vanlig söndag.
 • Primus LIte - Friluftskök

  Primus LIte - Friluftskök
  Primus LIte : 360 gram lättviktssök för en person, med bra effekt.
 • Cookset 585ml

  Cookset 585ml
  Kastrull med måttskala på sidan och infällbara isolerade handtag. Lock medföljer. Vindskydd med plats för metatablett (Esbit solid fuel).Vindskyddet får plats i kastrullen och förvaras i den medföljande meshpåsen.Packstorlek: 86 x 111mmVikt: ca 197 gramVolym i kastrullen: 585 mlBränsle ingår ej.Köp till Esbit solid fuel-tabletter!
 • Vega

  Vega
  Optimus Vega är ett effektivt och lätt spindelkök för användning året runt. Problemet med gaskök har alltid varit att effekten blir riktigt usel när det är kallt. Men med Vega har man löst det på smidigt sätt. När det är kallt fäller du ut stödbenen ovanför gasbehållaren och vänder den helt enkelt upp och ner. På så sätt kommer köket drivas av flytande gas och du behåller mycket av effekten. Har du bråttom eller är extremt hungrig kan du köra i "vinterläge" även när det är varmt ute. Då ökar effekten och du får snabbare koktid. Det går dock åt mycket gas så man ska inte köra i det läget bara för att det är kul. Är det varmare bör man ha behållaren i traditionellt läge, det blir mest ekonomiskt. Om gasen börjar ta slut, kan du reglera lågan till "Efficiency Mode"; snikläge på svenska. Då utnyttjar du gasen optimalt, det blir dock lite längre koktid. Optimus Vega har den lägsta profilen i den här kategorin av kök, vilket ger en oslagbar stabilitet och gör att du utan problem kan använda lite större grytor och kärl.

Fler tips på stormkök

 • Fodral F25

  Fodral F25
  Trangia Cover F25 är packpåsen för trangiaköket. Tillverkad av nylon och skyddar övrig packning från köket.Passar till Trangias 25-serie. Det stora köket alltså.
 • Trangia 25-5 UL med Gasolbrännare

  Trangia 25-5 UL med Gasolbrännare
  Klassiskt Trangia-stormkök i ny lättare aluminiumlegering. Tack vare att den nya aluminiumlegeringen består av ett dubbelt så starkt material, kan den göras tunnare och därmed reducera vikten. Kommer med gasolbrännare istället för spritbrännare. Kärlen är non-stick belagda vilket förenklar matlagningen avsevärt. I förpackningen ingår: - Gasolbrännare - Kastrull 1,5 liter non-stick belagd - Kastrull 1,75 liter non-stick belagd - Non-stickbelagd stekpanna 22 cm i diameter - Vindskydd (övre del) - Vindskydd (nedre del) - Tång - Packrem Vikt: 905 gram
 • Gas Stove Patkhor - Gaskök polished

  Gas Stove Patkhor - Gaskök polished
 • Stekpanna 27 Non-Stick

  Stekpanna 27 Non-Stick
  Stekpanna 27 non-stick passar till 27-serien av Trangias stormkök och har non-stick behandling som är både lättare att rengöra och betydligt lättare att steka i, jämfört med obehandlade stekpannor i aluminium. Använd endast redskap av plast eller trä för att undvika repor i beläggningen.
 • Furno Stove with Igniter - Gaskök One Size grey

  Furno Stove with Igniter - Gaskök One Size grey
 • Vindskydd Optimus för Vega

  Vindskydd Optimus för Vega
  Vindskydd Optimus för Vega är ett runt vindskydd för köket Vega och Polaris Optifuel som gör att du kan laga mat även i blåsigt väder. Vindskydd Optimus för Vega går snabbt att sätta upp och passar perfekt runt grytan.
 • Trangia 27-0 UL/HA

  Trangia 27-0 UL/HA
  Trangia 27-0 UL/HA är ett litet, kompakt kök som kräver minimalt med utrymme i ryggsäcken och passar perfekt för ensamvandraren eller två personer. 27-0 UL/HA är gjort i ultralätt aluminium. Teknisk specifikation: Mått: 18,5 x 10 cm Vikt: 860 gram Detta ingår: Ograderad kittel, 1 liter Graderad kittel, 1 liter Non-stickbelagd stekpanna 18 cm Kaffepanna i aluminium Vindskydd, övre och undre Brännare Tång Rem
 • Trangia 25-1 UL med gasolbrännare

  Trangia 25-1 UL med gasolbrännare
  Trangia 25-1 UL är ett praktiskt, lite större kök som lämpar sig för sällskap med ca 3-4 personer och är därför ett perfekt familjekök. 25-1 UL kommer komplett med gasolbrännare och är gjort i ultralätt aluminium. Teknisk specifikation: Mått: 22 x 10,5 cm Vikt: 930 gram Detta ingår: Kittel, 1,75 liter Kittel, 1,5 liter Stekpanna, 22 cm Vindskydd, övre och undre Tång Rem Gasolbrännare
 • Primus Summer Gas Pierceable 190g

  Primus Summer Gas Pierceable 190g
 • Luvos - Gaskök 114 x 84 mm titanium

  Luvos - Gaskök 114 x 84 mm titanium
 • MSR WindBurner Group System

  MSR WindBurner Group System
  MSR WindBurner Group System är ett snabbt och effektivt gaskök som ger utmärkt prestanda även i blåsigt och kallt väder och levereras med en 2.5 liters keramik-belagd aluminiumkastrull, ett lock med spärrhake och durkslagsfunktion och ett hopfällbart Talon-handtag. För enkel förvaring och transport så packas hela köket ned i kastrullen. Gas säljes separat. Produktfakta: Vikt: 0,59 kg Koktid: 1,0 liter på 6.2 minuter Volym: 2.5 liter
 • Trangia 25-1 Ultra Light Stormkök

  Trangia 25-1 Ultra Light Stormkök
 • Alpine Deluxe Kitchen Set

  Alpine Deluxe Kitchen Set
  I Alpine Deluxe Kitchen Set ingår:Vikbar sked, spatel och sil/rivjärnSalt- och pepparkar som står emot fuktDiskborste/skrapaKöksknivDisktrasaFodral med dragkedja och två stora meshfickor på insidanSkärbräda2 flaskor
 • Primus Lite XL - Friluftskök

  Primus Lite XL - Friluftskök
  Primus Lite XL: Lättviktskök med stor kastrull på 1 liter för riktig matlagning.
 • Primus Coffee-Tea Press For Lite Plus

  Primus Coffee-Tea Press For Lite Plus
 • Primus Power Gas 450g

  Primus Power Gas 450g
 • Optimus Nova - Multifuelkök

  Optimus Nova - Multifuelkök
  Optimus Nova: Ett Multifuel kök för friluftsbruk som satt standarden om hur ett Multifuelkök ska fungera.
 • Trangia 25-8 UL/HA

  Trangia 25-8 UL/HA
  Trangia 25-8 UL/HA är ett lite större kök som lämpar sig för sällskap med 3-4 personer, vilket gör det till ett utmärkt familjekök. 25-8 UL/HA är tillverkat av ultralätt, hårdanodiserat aluminium och dess vindskydd är gjort i ultralätt aluminium. Detta ingår: Kittel 1,75 liter Kittel 1,5 liter Stekpanna 22 cm i ultralätt, hårdanodiserat aluminium Kaffepanna 0,9 liter i aluminium Vindskydd (övre och undre) Brännare Tång Rem Teknisk specifikation: Vikt: 1025 gram Mått: 22 x 10,5 cm
 • Kinjia Stove

  Kinjia Stove
  Kinjia Stove är ett kök som är utformat för att enkelt bäras med och ger familjen och vännerna en äkta matlagningsupplevelse. Lättare och mer kompakt än de flesta kök med två brännare, utan att göra avkall på prestanda eller kapacitet – Kinja gör aldrig utomhuskocken besviken.
 • BioLite Campstove 2, ORANGE

  BioLite Campstove 2, ORANGE
 • Kittel K1,50

  Kittel K1,50
  Ultralight aluminium: Aluminium är ett lättviktsmaterial med god värmeledningsförmåga. Aluminiumköken sprider värmen snabbt och jämnt, vilket betyder att maten inte bränner fast i mitten av stekpannan. En hård yta gör även att köken står emot repor och slitage på ett utmärkt sätt. Ultralight aluminium är 50 % starkare än vanlig aluminium vilket innebär att tunnare material kan användas och detta ger ett lättare kök. Hårdanodiserad aluminium: Hårdanodisering är en ytbehandling som gör stormköken motståndskraftiga mot repor och slitage, det motverkar även korrosion. Ytbehandlingen gör även att köken blir lättare att göra rena, jämfört med ett kök som inte är hårdanodiserat. Dessa goda egenskaper gör att materialet ersätter både Titan och Duossal i köken. Non-stick: Non-stick är en beläggning som ger en perfekt yta för stekning och som kräver mindre eller inget matfett alls. Det underlättar även diskningen eftersom inget fastnar. Non-stick är något ömtåligare mot repor och nötning. Därför bör man endast använda plast- och träredskap. Beläggningen har hög värmebeständighet och låg friktion och utvecklades ursprungligen av NASA. Passar den som vill packa lätt, äta lätt och diska lätt. Obs! Undvik att diska kastrullerna i diskmaskin då diskmedlet är för starkt för aluminumen. Handdisk rekommenderas!
 • 27-3 UL with Gas Burner

  27-3 UL with Gas Burner
  Även här går det att komplettera med större lägerkittlar som kan ställas på de uppfällda hållarna i det övre vindskyddet. Alla kök i 27-serien innehåller två st 1 liters kittlar, en graderad och en ograderad, en 18 cm stekpanna, vindskydd (övre och undre), brännare, tång samt rem.Stormkök 27-3 UL med Gasbrännare tillverkas av en ny aluminiumlegering, ett material som är 50 procent starkare än vanlig aluminium. Tack vare att materialet är så starkt har köket kunnat göras tunnare, vilket innebär en reducerad vikt på mellan 22-25 procent. 1 Primus gasolbrännare Kittlar i lätt aluminium2 kittlar 1 liter vardera1 Non-stickbelagd stekpanna 18 cmTång och remOBS! Gas ingår ej.
 • Primus Filling Adaptor

  Primus Filling Adaptor
 • Vindskydd Övre 27 HA

  Vindskydd Övre 27 HA
  HA: Hårdanodisering är en ytbehandling som gör stormköken motståndskraftiga mot repor och slitage, det motverkar även korrosion. Ytbehandlingen gör även att köken blir lättare att göra rena, jämfört med ett kök som inte är hårdanodiserat. Dessa goda egenskaper gör att materialet ersätter både Titan och Duossal i köken.
 • Trangia Multi Disc

  Trangia Multi Disc
 • Trangia Spritbrännare

  Trangia Spritbrännare
 • Optimus Bob - Disksvamp

  Optimus Bob - Disksvamp
  Optimus Bob disksvamp 
 • Primus Power Gas 100g

  Primus Power Gas 100g
 • Polaris

  Polaris
  Polaris är utrustad med bränslepumpen Flipstop™ som både rensar brännaren på bränsle och som tömmer bränslebehållaren helt så att inget går till spillo. Gängan på bränslepumpen har samma diameter som en gasflaska vilket gör att man enkelt kan växla mellan gas och flytande bränsle utan att tappa bort lösa nipplar. När köket drivs med gas kan man även välja att vända upp och ner på gastuben vilket ger extra tryck i brännaren men också gör att man kan använda köket i låga temperaturer då gas normalt sett inte är lika tillförlitligt. Polaris har en ”magnetic needle” dvs en självrensande nål som gör att man samtidigt som man använder köket också kan rensa ut skräp ur brännarhuvudet.Effekt: 4200 W (flytande bränsle) 3300 W (gas)Mått packad: 140 x 80 x 65 mmKoktid: ca 3,4 min / l vatten (flytande bränsle) eller ca 4 min /l vatten (gas)Ska användas med en Optimus bränsleflaska på 0,4, 0,6 eller 1 literOptimus Polaris levereras med:Brännare med anslutning till gas/flytande bränsleFlipstop™-pump som rensar brännaren på bränsle och tömmer bränslebehållaren heltSmörjmedelReservdelarVindskyddPackväskaBruksanvisning
 • 25-1 UL med Gasbrännare

  25-1 UL med Gasbrännare
  25-1 UL med Gasbrännare tillverkas av en ny aluminiumlegering, ett material som är 50 procent starkare än vanlig aluminium. Tack vare att materialet är så starkt har köket kunnat göras tunnare, vilket innebär en reducerad vikt på mellan 22-25 procent.2 kittlar 1,5 och 1,75 liter1 stekpanna 22 cm1 GasolbrännareTång och rem
 • Fire Skillet FP25

  Fire Skillet FP25
  Tillverkad av gjutjärn och har en diameter på 25 cm. Passar lika bra över en öppen eld som i köket hemma.
 • Paella Set

  Paella Set
  Paella Set från Muurikka är ett kökstillbehör för alla som passar till campingen.
 • Trangia 25-2 UL

  Trangia 25-2 UL
  Praktiskt familjekök för 3 - 4 personer. Tillverkat av ultralätt aluminium. Innehåller 2 st kittlar, 1,75 och 1,5 liter, en 22 cm stekpanna, 0.9 liters kaffepanna, övre och undre vindskydd, brännare, tång och rem. Mått 22 x 10,5 cm. Vikt 1025 g.
 • Trangia Duossal 2.0 27-21 UL/D

  Trangia Duossal 2.0 27-21 UL/D
  Trangias nya serie av stormkök använder sig av ett unikt superlaminat med aluminium på utsidan för bästa möjliga värmeledning och rostfritt stål på insidan för repfri användning och enkel rengöring. Kärlen är både slitstarka och värms snabbt upp så att du slipper gå och vänta samt total tjocklek är 0.8 mm (rostfritt stål 0.3 mm och aluminium 0.5 mm). Trangia Duossal 2.0 27-21 UL/D har två kittlar (1.0 liter, en graderad och en ograderad) och en stekpanna (18 cm i diameter) i Doussal, ett vindskydd i ultralätt aluminium, spritbrännare, tång samt rem. Produktfakta: Vikt: 885 gram Mått hoppackat: 185 mm x 100 mm
 • Trangia 27-5 UL med gasolbrännare

  Trangia 27-5 UL med gasolbrännare
  Trangia 27-5 UL är ett litet, kompakt kök som kräver minimalt med utrymme i ryggsäcken och passar perfekt för ensamvandraren eller två personer. 27-5 UL är gjort i ultralätt aluminium och kommer komplett med gasolbrännare. Vikt: 830 g Detta ingår: Nonstick-belagd, ograderad kittel 1 liter Nonstick-belagd, graderad kittel 1 liter Nonstick-belagd stekpanna 18 cm Vindskydd (övre och undre) Tång Rem Gasolbrännare Teknisk specifikation: Mått: 18,5 x 10 cm Vikt: 745 gram
 • Petromax Dutch Oven Lid Lifter

  Petromax Dutch Oven Lid Lifter
 • Vindskydd Övre 27 UL

  Vindskydd Övre 27 UL
  UL: Aluminium är ett lättviktsmaterial med god värmeledningsförmåga. Aluminiumköken sprider värmen snabbt och jämnt, vilket betyder att maten inte bränner fast i mitten av stekpannan. En hård yta gör även att köken står emot repor och slitage på ett utmärkt sätt. Ultralight aluminium är 50 % starkare än vanlig aluminium vilket innebär att tunnare material kan användas och detta ger ett lättare kök.
 • Nova

  Nova
  Förslag på bränsle: gas, jetbränsle, diesel, fotogenBrinntid: upp till 150 minuter på maximal effekt (med 450 ml bränsle)Följer med i paketet: kök, pump, vindskydd, multiverktyg, förvaringspåse, reservdelar och smörjmedel, instruktionsbok
 • Primus LiTech Trek Kettle

  Primus LiTech Trek Kettle
 • Trangia 25-6 UL Nonstick m/gasolbrännare

  Trangia 25-6 UL Nonstick m/gasolbrännare
 • Bränsleflaska 1 L

  Bränsleflaska 1 L
  Bränsleflaska 1 L är den säkraste bränsleflaskan för Trangia stormkök. Flamsäker kork med gängor som garanterat inte läcker i ryggsäcken. OBS! Bränsle ingår ej.
 • Trangia 25-6 UL

  Trangia 25-6 UL
  Trangia 25-6 UL är ett praktiskt, lite större kök som lämpar sig för sällskap med ca 3-4 personer och är därför perfekta familjekök. 25-6 UL är gjort i ultralätt aluminium. Teknisk specifikation: Mått: 22 x 10,5 cm Vikt: 1085 gram Detta ingår: Non-stickbelagd kittel, 1,75 liter Non-stickbelagd kittel, 1,5 liter Non-stickbelagd stekpanna, 22 cm Kaffepanna i aluminium, 0.9 liter Vindskydd, övre och undre Brännare Tång Rem
 • Terra HE Cookset

  Terra HE Cookset
  Praktiskt set med neoprenväska som ser till att kastrullerna ligger still med utrymme för gas och kök gör att du kan kombinera med din favoritgasbrännare.Egenskaper för Terra HE:Non-stick behandlad stekpanna som också kan användas som lockKastrull lyftverktygNeopren förvaringsväska
 • Reactor Hanging Kit

  Reactor Hanging Kit
  MSR Reactor Hanging Kit är en upphängningsanordning för ditt kök som gör att du inte behöver lägga tid på att hitta en plan yta när du ska laga mat.
 • Trangia Indsats Til Vindskærm 25/27

  Trangia Indsats Til Vindskærm 25/27
 • MSR Reactor 2.5 L Stove System

  MSR Reactor 2.5 L Stove System
  MSR Reactor är inte bara det snabbaste och mest bränsleeffektiva köket som har gjorts någonsin utan det är även det enda som levererar en sån prestanda i kalla och blåsiga väder. MSR Reactor har ett otroligt effektivt vindskydd som praktiskt taget eliminerar vindens effekt på lågan samt en unik, skyddande värmeväxlare som gör att köket fungerar utmärkt under de mest blåsiga förhållanden. För optimal effektivitet så har det också en inbyggd tryckregulator som fördelar gasbehållarens effekt för att ge optimal värme under hela dess livslängd. För bästa möjliga förvarings- och transportlösning så får både brännaren och gasbehållaren plats inuti kokkärlet. Gas köpes separat. Produktfakta: Vikt: 588 g Brinntid: 80 minuter ( per 227 g gasbehållare ) Koktid: 1,0 liter på 3,0 minuter Volym: 2,5 liter
 • Kittel 1,75

  Kittel 1,75
  Ultralight aluminium: Aluminium är ett lättviktsmaterial med god värmeledningsförmåga. Aluminiumköken sprider värmen snabbt och jämnt, vilket betyder att maten inte bränner fast i mitten av stekpannan. En hård yta gör även att köken står emot repor och slitage på ett utmärkt sätt. Ultralight aluminium är 50 % starkare än vanlig aluminium vilket innebär att tunnare material kan användas och detta ger ett lättare kök. Obs! Undvik att diska kastrullerna i diskmaskin då diskmedlet är för starkt för aluminumen. Handdisk rekommenderas!
 • MSR Windburner 1.0L Stovesystem

  MSR Windburner 1.0L Stovesystem
  MSR WindBurner Personal Stove System är ett snabbt och effektivt gaskök med prisbelönt Reactor-teknologi och är idealiskt för vandringsturer eller weekendcamping. Den effektiva brännaren och den vindtäta designen gör att köket kokar vatten snabbare och fungerar bra i svåra väderförhållanden. MSR WindBurner Personal Stove System levereras med ett 1.0 liters kärl med värmeväxlare, BPA-fri skål att äta ur, ett lock med drickpip och durkslagsfunktion, ett fällbart stativ samt för enkel förvaring och transport så packas hela köket ned i kokkärlet. Gas säljes separat. Produktfakta: Vikt: 432 g Koktid: 1,0 liter på 4,5 minuter Volym: 1,0 liter
 • Optimus Svea

  Optimus Svea
  Optimus Svea är ett ultralätt, kompakt bensinkök som har mer än ett sekel på nacken. Tack vare dess suveräna prestanda på hög höjd är Svea en favorit bland klättrare runt om i världen men funkar perfekt för alla sorts friluftsaktiviteter. Kökets lock kan med fördel även användas som en mindre kastrull. Att koka 1,0 liter vatten tar endast 7 minuter beroende på klimat och höjd. Optimus Svea levereras med ventil. Specifikation Vikt: 550 g Mått: 10,0 x 13,0 cm Effekt: 1400 W Koktid: 1,0 liter på 3,5 minuter Brinntid: Upp till 50 minuter Bränsle: kemiskt ren bensin Detta ingår: Brännare Ventil
 • Sommarkök Gas Maxi 58 cm

  Sommarkök Gas Maxi 58 cm
  Höjd 100 cmBredd 135 cmDjup 74 cmVikt 31,4 kgDetta följer med i sommarköket:Stekhäll 58 cm diameterSkyddspåseLock till stekhällen 58 cm diameterTvå gasringarTvå effektregulatorerGasbrännare D400OBS! Slang och ventil till gasflaska medföljer ej.

Översikt av olika stormkök och bränslen

Man kan dela in stormköken i tre olika grupper baserat på vilket bränsle man använder till brännaren. Vilket kök som passar dig bäst är lite beroende på pris, årstid för användning samt vikt.

Spritkök

Den enklaste varianten av friluftskök som använder rödsprit som bränsle. Du slipper externa bränsletankar och kan hälla rödspriten direkt i en liten bägare som placeras centralt i köket. Spriten brinner med en blågul låga och har en effekt på ca 700-800 Watt.

Det tar ganska lång tid, ca 15 minuter, att koka upp en liter vatten med spritkök. För längre turer måste man därför bära med sig ganska mycket rödsprit. Mest känd är Trangia för sina spritkök med allt du behöver i form av kokkärl som stekpanna, kaffepanna och kokkärl.

Rödsprit brinner bäst då utetemperaturen är varmare än -5 grader, vilket gör att spritköket inte är lämpligt vintertid.

Gasolkök

Har en brännare som går på gas och ger från 1500 – 3000 Watt. Det tar bara 3-4 minuter att koka upp en liter vatten med gasolköket. Gasen köpes i engångsförpackningar från 100 g upp till 500 g. Mest effektiv är förpackningen om 250 g som klarar ca 1 timmes bränning.

Multifuel - Flerbränslekök

Den mest allsidiga brännaren som finns att köpa klarar av flera olika sorters bränsle. Vanligt är att man eldar på bensin, fotogen eller lampolja. Det finns även flerbränslekök som som klarar gas.

Effekten är hög och ger ca 3000 Watt så du snabbt kan koka upp vatten. Det här är den enda typen av stormkök som du kan använda kalla vinterdagar. MSR Dragonfly Combo eller Primus Omnifuel är att rekommendera.

Bränsletabletter

Det finns några stormkök som använder bränsletabletter. Ett sådan är tyska Esbit kök. Deras Brennstoff tabletter är enkla att bära med sig och innehåller mycket energi.