Vattenrening

Rent vatten är en nödvändighet för att vår kropp ska fungera. På längre vandring kan det behövas möjlighet till vattenrening. Det speciellt om man vandrar i områden där vatten ur vattendrag inte är tjänligt som dricksvatten. Det är nästan bara i fjällbäckar som vattnet är rent nog att dricka direkt. Stillastående vatten kan innehålla bakterier och vara riskabelt att dricka och därför är ett vattenfilter och/eller vattenreningstabletter bra för att kunna rena sjövatten.

Vattenfilter, vattenreningstabletter och portabla vattenreningspumpar

Här har vi plockat fram tips på utrustning för vattenrening. Dessa är alla optimerade för vandring och därmed lätta att bära med sig. Du hittar vattenfilter (mikrofilter), vattenreningstabletter och portabla vattenreningspumpar som Katadyn Vario. Se till att ha med dig rätt prylar för att kunna rena ditt vatten själv. Då kan du utföra vattenrening på sjövatten, vatten ur bäckar och andra vattendrag.

Populärt inom vattenrening

 • 40 Micron Replacement FitsALL Filter

  40 Micron Replacement FitsALL Filter
  FitsALL Filter tar bort partiklar större än 40 microns och passar perfekt för att rena grumligt vatten som förberedelse till SteriPENs vattenreningspennor. SteriPEN har inga renande egenskaper i sig – ska du rena vatten från bakterier och parasiter behöver du använda detta filter tillsammans med SteriPENs vattenreningspennor.
 • Trailshot/Trail Base Replacement

  Trailshot/Trail Base Replacement
  Trailshot/Trail Base Replacemet från MSR är ett ersättningsfilter till MSRs vattenreningssystem Trailshot och Trail Base.
 • Water Filter Straw II

  Water Filter Straw II
  MånganvändningsvattenfilterUtomhusvattenfiltret är det ideala verktyget för flera ändamål såsom camping, vandring, resor, scouting, backpacking, sport, naturkatastrofer, nödberedskap och mer.4-stegs Filtreringsrör0,1 mikron porstorlek vattenfilter avlägsnar 99,9% av bakterier, minskar jod, klor, dålig lukt och får ditt vatten att smaka bättre, till och med minska risken för sjukdom. Följer FDA och EPA filterstandard; livsmedelskvalitet och BPA-fria material garanterar dricksvattensäkerhetPremiumfilterprestandaDetta bärbara vattenfilter har en kompakt ram och lätt, större kapacitet, snabbare flöde och lång livslängd. Återanvändbart vattenfilter går inte ut som vattenreningstabletter och kräver inga batterier, mycket lätt att användaFler filtreringslägenHuvudtanken är att detta ska användas som ett personligt vattenfilter. Det går även bra att ansluta till en påse eller vanliga engångsvattenflaskor för att få ut rent vatten; lägg till en förlängningsslang (Slang ingår INTE) på vattenfiltret för längre avstånd att dricka från eller som ett grupp-filter för att ge tillräckligt med färskvatten för familj och grupp.Överlägsen löstagbar funktionMembrane Solutions uppgraderar vattenfiltret. Båda ändarna av det kan tas isär, både kommunalt vatten eller rent vatten kan användas för direkt spolning och rengöring. Innovativ backwash design, utan extra verktyg blir rengöringen enklare.
 • MiniWorks EX

  MiniWorks EX
  MiniWorks EX vattenfilter från MSR ger en pålitlig och tålig vattenfiltrering. Designad för att kunna användas under långa perioder i krävande förhållanden. Använder sig av MSR Marathon EX kol/keramik element som är deras "arbetshäst". MiniWorks EX kan leverera rent och smakfritt vatten med en hastighet på 1 liter/minut.Filter por-storlek:0,2 mikrometer.Flöde (pumptag per liter): 85Rengöringsbar i fält: JaUnderhållsbar i fält: JaAdapter för vattenflaska: JaIndikator för byte av patron: Ja

Fler tips på vattenrening

 • Guardian Purifier Cartridge Replacement

  Guardian Purifier Cartridge Replacement
  Guardian Purifier Cartridge Replacement är en filterpatron till Guardian Purifier Pump från MSR. Patronen har ett avancerat hålfiberfilter som renar vattnet från virus, bakterier, protozoer m.m.
 • Activated Carbon

  Activated Carbon
  Katadyn Vario Aktivt Kol är nytt kolfilter till din Vario vattenrenare. Reducerar kemikalier, dålig lukt och smak i vattnet. Kolet håller max 6 månader oavsett liter.
 • Quickdraw Microfilter Filter

  Quickdraw Microfilter Filter
  Ultralätt och kompakt: Filtret väger bara 61 gBygg ditt eget system: I / O med dubbeltrådsdesign gör det möjligt för filterpatronen att fästas naturligt på QuickDraw Reservoir, smartwater®-flaskor, Platy Hoser, mest Platy-flaskor och vissa vanliga 28 mm PET-läsk / vattenflaskor. Ultrasnabb flödeshastigheter: Hålfiberpatronfilter upp till 3 liter per minut med normalt presstryck.Enkel och effektiv rengöringEffektiv: Varje mikrofilter testas individuellt för att säkerställa att det uppfyller alla EPA & NSF riktlinjer för avlägsnande av 99,9999% av bakterier och 99,9% av protozoer *.*This includes Giardia, Cryptosporidium, E. coli, Salmonella andCholera.
 • Micropur Quick MQ 1T

  Micropur Quick MQ 1T
  Micropur Quick kan användas på klart vatten, grumligt vatten måste renas genom filter (t ex Pocket eller Vario från Katadyn). Det finns 70 tabletter i en förpackning och det renar då 70 liter vatten. Tabletten i sig har lång hållbarhet (4 år).
 • Thru-link Inline Microfilter

  Thru-link Inline Microfilter
  Effektivt mot: Bakterier (99.9999%), protozoer (99.9%) och partiklar (smuts, mikroplast). Uppfyller amerikanska EPA: s dricksvattenstandarder * och NSF-protokoll P231-teststandard för avlägsnande av bakterier och protozoer.
 • Combi Carbon Replacement Pack (2 Pcs)

  Combi Carbon Replacement Pack (2 Pcs)
  Combi Carbon Replacement Pack (2 Pcs) från Katadyn är ett 2-pack med aktivt kol för vattenfiltrering till Katadyn Vario. En påse räcker till 200 L vatten. Om vattnet börjar lukta eller om du kontinuerligt använt din Katadyn Vario under 6 månader är det dags att byta ut kolet.
 • GravityWorks Replacement Filter

  GravityWorks Replacement Filter
  GravityWorks Replacement Filter från Platypus är ett filter till deras GravityWorks vattenreningssystem. Filtret använder Hollow Fiber-teknik som filtrerar upp till 1,75 L/minut och är effektivt mot bakterier, protozoa och partiklar i vattnet.
 • Kat Vario

  Kat Vario
  Katadyn Vario är en populär vattenrenare som är väldigt effektiv och lätthanterad.Tekniken består av tre filter som kombineras på olika sätt,ett högpresterande glasfiberfilter, ett keramiskt förfilter som kan justeras individuellt beroende på grumlighet i vattnet och ett aktivt kolfilter för att eliminera dålig lukt och smak i vattnet.Med Vario kan du få ut två liter dricksvatten per minut genom att använda glasfiber- och aktivt kolfiltret, om vattnet är mycket grumligt kan förfiltret monteras på för förlänga livslängden.Egenskaper för Vario:Lätthanterad vattenrenare med dubbelpumpStällbart vattenflöde upp till 2 liter/minGängad botten för direktmontering av t.ex. Nalgeneflaska (wide mouth)Utpumpningsslang för att fylla vätskebehållareHögpresterande glasfiberfilter med 0,3 micron som avlägsnar bakterier Rengöringsbart keramiskt förfilter (0,2 micron)Utbytbart kolfilter som reducerar kemikalier, dålig lukt och smak i vattnetKapacitet upp till 2000 liter innan filtrena behövs bytas ut Katadyns produktvideo för Vario Mått: 19 x 10 cmVikt: 425 g
 • GravityWorks Water Filter System 6L

  GravityWorks Water Filter System 6L
  Fyll bara vattenpåsen och häng den från ett träd eller annan lämplig plats, så sköter gravitationen resten. Den medföljande renvattenpåsen samlar upp det renade vattnet, som är klart att dricka på bara några minuter. Systemet är lätt att använda, lätt att rengöra och kan filtrera upp till 1,75 liter vatten per minut. Platypus GravityWorks 6L är en viktig del av utrustningen för camping, vandring, backpacking och nödberedskap.
 • Guardian Gravity Purifier

  Guardian Gravity Purifier
  Ultimate Virus ProtectionGer välsmakande vattenLätt att fyllaEnkel rengöringSnabbt flödeKonstruerad för resorNSF P248 Teststandard
 • GravityWorks 4L

  GravityWorks 4L
  GravityWorks 4L från Platypus är ett vattenfiltreringsverktyg med en kapacitet på 8 liter som filtrerar upp till 1,75 liter per minut utan någon pumpning. Perfekt för dig som vill kunna använda filtrerat vatten på ditt nästa äventyr.
 • Hiker Pro Replacement Cartridge

  Hiker Pro Replacement Cartridge
  Ersättningsfilter när filtret i din vattenrenare korkat igen och gjort sitt. Passar Hiker och Hiker Pro från Katadyn.
 • Gravityworks 2 L Complete Kit

  Gravityworks 2 L Complete Kit
  Gravityworks 2 L komplett kit innehåller: 2 L blåsa för orent vatten, 2 L Platy™ flaska, Hollow Fiber mikrofilter, universal flaskadapter, push / pull cap adapter, slangar, förvaringspåse.- Tar bort 99,9999% av bakterier och 99,9% av protozoer. Detta inkluderar giardia, cryptosporidium, E. coli, salmonella och kolera.- Lätt att rengöra! Mikrofilter spolas i 4 sekunder för att bibehålla filterprestanda.- Hollow Fiber: hundratals små, ihåliga fibrer, gör det möjligt för mikrofilter för att filtrera vatten snabbare än traditionella filter.- Lätt att fylla på! Bara öppna och skopa vatten. Förslut med en klämma.
 • Bottle PureVis™ 740ml

  Bottle PureVis™ 740ml
  Batteriet laddas upp på en timme och håller upptill en månadLARQ Bottle PureVis använder patenterad UV-C-teknik för att rena ditt vatten och din flaska med en knapptryckning. Flaskan slås på intelligent varannan timme för att rena både vattnet och insidan av flaskan. UV-C-ljuset utrotar biologiska föroreningar genom att förstöra deras DNA.Fri från kvicksilverHåller din dryck kall i upptill 24 timmarDu får: LARQ Bottle Movement PureVisMicroUSB laddningskabelSnabbstartsguide
 • Emergency Home Water Filter

  Emergency Home Water Filter
  Helt tätad förpackning gör att filtret förblir fullgott även om du inte använder det under en längre tidEffektivt mot: Bakterier (99.9999%), protozoer (99.9%) och partiklar (smuts, mikroplast). Uppfyller amerikanska EPA: s dricksvattenstandarder * och NSF-protokoll P231 teststandard för bakterier och protozer.Made in USA
 • Cleaning Tablets 8 Pack

  Cleaning Tablets 8 Pack
  Cleaning Tablets - 8-Pack är rengöringstabletterfrån Camelbak för grundlig rengöring av vattenbehållare. Reagerar på endast 5 minuter.
 • Quickdraw Microfilter & Reserv

  Quickdraw Microfilter & Reserv
  Ultralätt och kompakt: Hela systemet (filter + behållare) väger endast 101 g och tar mindre plats än en ihoprullad t-shirt.Premium Reservoir: 1L QuickDraw-reservoaren är tillverkad av Platypus egen tri-lagerfilm och är smakfri, hållbar och har en bred mun och handtag för enkel påfyllning vid alla vattenkällor.Bygg ditt eget system: I / O-designen med dubbla trådar gör att filterpatronen kan anslutas till QuickDraw-behållaren, smartwater®-flaskor, Platy Hoser ™ -behållare, Platy 2.0L-flaska, Platy SoftBottle ™, Platy Water Tank och vissa vanliga 28mm PET-läsk / vattenUltrasnabba flödeshastigheter: Ihåliga fiberpatronfilter upp till 3 liter per minut med normalt presstryck.Enkel, effektiv rengöringEffektiv: Varje mikrofilter testas individuellt för att säkerställa att det uppfyller alla EPA & NSF-riktlinjer för avlägsnande av 99,9999% av bakterier och 99,9% av protozoer *.* Detta inkluderar Giardia, Cryptosporidium, E. coli, Salmonella och Kolera
 • Sportfilter

  Sportfilter
  I priset ingår 2 stycken sportfilter.
 • Pocket Ceramic Replacement Car

  Pocket Ceramic Replacement Car
  Pocket Ceramic Replacement Cartridge från Katadyn är en keramisk reservpatron till Katadyn Pocket filter.
 • Combi Ceramic Replacement Cartridge

  Combi Ceramic Replacement Cartridge
  Combi Ceramic Replacement Cartridge från Katadyn är ett utbytesfilter till Katadyn Combi.
 • Guardian™ Gravity Purifier Replacement Cartridge

  Guardian™ Gravity Purifier Replacement Cartridge
  Ultimat virusskyddHögt flödeBättre välsmakande vatten
 • MiniWorks/WaterWorks Maintance Kit

  MiniWorks/WaterWorks Maintance Kit
  MiniWorks/WaterWorks Maintance Kit från MSR är ett komplett underhållskit för MSR MiniWorks och MSR WaterWorks.
 • XA Filter Cap 42 (spring 2022)

  XA Filter Cap 42 (spring 2022)
  Locket avlägsnar bakterier och protozoer från runt 1 000 liter vatten, vilket hjälper dig att fylla på med vätska och hålla dig i form oavsett hur avlägset målet ärLocket är kompatibelt med alla Salomons mjuka flaskor med en öppning på 42 mm (köpta våren 2020 och framåt)Eliminerar 99,99 % av alla protozoer, cryptosporidiumoocystor och bakterierUppfyller standardtestprotokollet från FDA i USA
 • Racingfilter 1

  Racingfilter 1
  I priset ingår 2 stycken racingfilter.
 • XA Filter Cap 42

  XA Filter Cap 42
  Locket avlägsnar bakterier och protozoer från runt 1 000 liter vatten, vilket hjälper dig att fylla på med vätska och hålla dig i form oavsett hur avlägset målet ärLocket är kompatibelt med alla Salomons mjuka flaskor med en öppning på 42 mm (köpta våren 2020 och framåt)Eliminerar 99,99 % av alla protozoer, cryptosporidiumoocystor och bakterierUppfyller standardtestprotokollet från FDA i USA
 • Grayl Geopress Purifier Bottle 710 ml (BLUE (BALI BLUE))

  Grayl Geopress Purifier Bottle 710 ml (BLUE (BALI BLUE))
 • MSR Guardian Purifier Maintenance Kit

  MSR Guardian Purifier Maintenance Kit
  MSR Guardian Purifier Maintenance Kit innehåller allt du behöver för årlig underhållning av din Purifier-pump.
 • MSR Thru-Link Inline Microfilter

  MSR Thru-Link Inline Microfilter
  MSR Thru-Link Inline Microfilter är ett praktiskt filtreringssystem som ger säkert dricksvatten och är kompatibel med alla hydrationsbehållare på marknaden. Detta robusta filtreringssystem använder...
 • MSR HyperFlow Maintenance Kit

  MSR HyperFlow Maintenance Kit
  MSR HyperFlow Maintenance Kit låter dig underhålla ditt HyperFlow vattenreningssystem. Produktfakta: Bredd: 4.0 cm Längd: 11.3 cm Vikt: 45 gram
 • MSR Trail Base Water Filter

  MSR Trail Base Water Filter
  För att tillfredsställa de behov dagens äventyrare har så har MSR tagit fram Trail Base Water Filter, ett vattenfilter som kan användas som ett gravitationssystem på lägret, ett vattenfilter i fick...
 • MSR TrailShot Replacement Filter Cartridge

  MSR TrailShot Replacement Filter Cartridge
  Ersättningsfilter till MSR TrailShot. Filtret renar upp till 2000 liter innan det behöver bytas ut.
 • Platypus GravityWorks 2.0 Bottle Kit

  Platypus GravityWorks 2.0 Bottle Kit
  Platypus GravityWorks 2.0 Bottle Kit är ett mycket snabbt, enkelt och säkert vattenreningssystem som inte kräver någon pumpning från din sida och har tillräckligt med kapacitet för 1-4 personer. Gr...
 • Katadyn Vario

  Katadyn Vario
  Katadyn Vario är en mycket effektiv vattenrenare som är enkel att hantera och ger stora mängder drickbart vatten. Vario är väldigt kompakt och väger minimalt, vilket gör den idealisk för vandringst...
 • Grayl Ultrapress Purifier Bottle (BLACK (COVERT BLACK))

  Grayl Ultrapress Purifier Bottle (BLACK (COVERT BLACK))
 • MSR Guardian Pump Cartridge Replacement

  MSR Guardian Pump Cartridge Replacement
  Ersättningsfilterpatron som återställer din Guardian Purifiers flödeshastighet till att att varar upp till 10 000 + liter. Tar bort virus, bakterier, protozoer och partiklar, som smuts och sediment...
 • Katadyn Micropor Forte Tabletter

  Katadyn Micropor Forte Tabletter
 • Grayl Ultrapress Purifier Cartridge (ORANGE (ORANGE))

  Grayl Ultrapress Purifier Cartridge (ORANGE (ORANGE))
 • Katadyn Micropur Quick MT1T, 70 tabletter

  Katadyn Micropur Quick MT1T, 70 tabletter
  Micropur Quick är en klorbaserad vattenreningstablett som förstör skadliga bakterier i dricksvatten och skyddar mot sjukdomar orsakade av vattenburna smittor. Lägg en tablett i en liter vatten och ...
 • Katadyn Aktivt kol för Combi

  Katadyn Aktivt kol för Combi
  Aktivt kol för Katadyn Combi.
 • Grayl Ultrapress Purifier Bottle (BLUE (FOREST BLUE))

  Grayl Ultrapress Purifier Bottle (BLUE (FOREST BLUE))
 • Grayl Geopress Purifier Bottle 710 ml (BLACK (CAMO BLACK))

  Grayl Geopress Purifier Bottle 710 ml (BLACK (CAMO BLACK))
 • MSR Hyperflow Microfilter

  MSR Hyperflow Microfilter
  HyperFlow-mikrofiltr använder den senaste Hollow Fiber teknologin och MSRs mest avancerade teknik för att göra vattenreningen så smidig och lätt som möjligt. MSR Hyperflow Microfilter är liten, har...
 • Katadyn Aktivt kol för Vario, 2-pack

  Katadyn Aktivt kol för Vario, 2-pack
  Aktivt kol för Katadyn Vario som räcker till 200 liter vatten. När du känner att det filtrerade vattnet börjar smaka/lukta mer så är det som regel dags att fylla på kolet igen eller om du kontinuer...
 • MSR Trail Base Water Filter 4L

  MSR Trail Base Water Filter 4L
  Tre i ett vattenreningssystem, innehåller ett större vattenreningsfilter för campingplatsen, ett mindre att använda under själva turen och en vätskebehållare på 4 liter. Erbjuder stor flexibilitet ...
 • MSR Emergency Home Water Filtration System

  MSR Emergency Home Water Filtration System
  MSR Emergency Home Water Filtration System är ett filtreringssystem som ger säkert dricksvatten när är kommunala system är komprometterade. Detta robusta filtreringssystem använder en två-stegs-fil...
 • Vattenreningstabletter 70-pack

  Vattenreningstabletter 70-pack
  Vattenreningstabletter för rengöring av klart vatten. Använd hemma eller på resande fot. Använder en klorbaserad lösning som dödar skadliga bakterier i dricksvatten för att skydda mot vattenburna sjukdomar. Varje tablett räcker till en liter vatten. Lösningstid: 30 min. 70-pack.
 • MSR Trailshot Microfilter

  MSR Trailshot Microfilter
 • MSR HyperFlow Cartridge Replacement

  MSR HyperFlow Cartridge Replacement
  Ersättningsfilter till MSR HyperFlow. Filtret renar upp till 1000 liter innan det behöver bytas ut.

Koka vatten för att döda bakterier

Ett sätt att döda eventuella bakterier på är att koka det. Det räcker inte att bara värma upp det. Ett uttryck att komma ihåg är Big Bubbles - No Troubles. Du ska med andra ord se till att vattnet verkligen stormkokar och gör det gärna i någon minut.

Så mycket vatten bör du dricka per dag

En vuxen människa bör dricka cirka 2,5 liter vatten per dygn. Är man fysiskt aktiv som vid fjällvandring eller idrottsutövande är behovet större. Viss individuell variation förekommer beroende på svettning, kosthållning mm.

Tecken på att man börjar bli uttorkad är huvudvärk, lättirriterad och torr i munnen. Yrsel och trötthet kan uppstå och går det riktigt långt kan man bli medvetslös.

Så se till att du har tillgång till vatten när du är ute på dina äventyr!

Hur fungerar vattenreningstabletter?

Tabletter för vattenrening kan fungera lite olika beroende på vilken kemisk process de bygger på. Några av de vanligaste kemiska ämnena är:

 • Klordioxid, tar död på bakterier och virus inom 15 minuter. Efter 4 timmar biter det även på Cryptosporidium. Ger liten till ingen bismak.
 • Jod, används mot bakterier och ska verka i minst 30 minuter i rumstemperatur. Fungerar inte mot Cryptosporidium.
 • Sodium Dichloroisocyanurate, mot virus, bakterier och parasiter. Används av bland annat UNICEF.
 • Klor, vanligaste metoden i kommunalt vatten. Kan ge bismak, men låter man vattnet lufta försvinner den.
 • Natriumperkarbonat
ilead