Vattenrening

Rent vatten är en nödvändighet för att vår kropp ska fungera. På längre vandring kan det behövas möjlighet till vattenrening. Det speciellt om man vandrar i områden där vatten ur vattendrag inte är tjänligt som dricksvatten. Det är nästan bara i fjällbäckar som vattnet är rent nog att dricka direkt. Stillastående vatten kan innehålla bakterier och vara riskabelt att dricka och därför är ett vattenfilter och/eller vattenreningstabletter bra för att kunna rena sjövatten.

Vattenfilter, vattenreningstabletter och portabla vattenreningspumpar

Här har vi plockat fram tips på utrustning för vattenrening. Dessa är alla optimerade för vandring och därmed lätta att bära med sig. Du hittar vattenfilter (mikrofilter), vattenreningstabletter och portabla vattenreningspumpar. Se till att ha med dig rätt prylar för att kunna rena ditt vatten själv. Då kan du utföra vattenrening på sjövatten, vatten ur bäckar och andra vattendrag.

Populärt inom vattenrening

 • Befree Flaska Med Filter

  Befree Flaska Med Filter
  Katadyn Befree Flaska Med Filter klarar ca 1000 liters vattenrening (mer om man bara renar klart vatten och mindre om man renar grumligt vatten). Om filtret sätts igen av för mycket grumligt vatten så rengör man det enkelt genom den s k ”EZ-Clean advantage” d v s att ha vatten i flaskan och skaka den kraftigt. Alternativt skruvar man loss filtret och doppar det i vatten och ”swishar” det hastigt från sida till sida i vattnet. Då lossnar skräpet och man kan fortsätta att rena vatten igen. Notera att filtret aldrig ska sköljas horisontellt under en kran, det kan förstöra filtret. Katadyn Befree Flaska Med Filter är effektivt mot mikroorganismer och är lämpligt för grumligt vatten. Reningen sker med 0,1 microns precision vilket reducerar protozoer med 99,9% och bakterier med 99,9999%. Den genomskinliga flaskan gör det lätt att se hur mycket vatten som är i och även hålla koll på hur mycket vatten man dricker. Teknologi: Hollow fiber filter 0.1 micronDenna teknologi, d v s små smala långa sugrör med små tunna hål i ger en hög flödeshastighet.
 • Katadyn Micropour Forte Tabletter

  Katadyn Micropour Forte Tabletter
 • BeFree Water Filtration System 3.0L

  BeFree Water Filtration System 3.0L
  Vattenrening behöver inte vara svårt – med BeFree Water Filtration System 3.0L från Katadyn är det lekande lätt. Denna nyhet rymmer hela 3,0 liter vatten och renar på ett kick tack vare en smart och smidig lösning för filtrering med en Hydrapak-behållare och ett Hollow Fiber filter. Tack vare ett hål längst upp i behållaren är den enkel att bära eller hänga upp, vips så har du en vattentank!
 • MSR Trailshot Microfilter

  MSR Trailshot Microfilter

Fler tips på vattenrening

 • Katadyn Vattenreningstabletter Micropur Quick MT1T - 70 tabletter

  Katadyn Vattenreningstabletter Micropur Quick MT1T - 70 tabletter
  Micropur Quick är en klorbaserad vattenreningstablett som förstör skadliga bakterier i dricksvatten och skyddar mot sjukdomar orsakade av vattenburna smittor. Lägg en tablett i en liter vatten och vänta i 30 minuter. Micropur Quick kan användas på klart vatten, grumligt vatten måste renas genom filter (t ex BeFree). Det finns 70 tabletter i en förpackning och det renar då 70 liter vatten. Observera att denna produkt skall användas enligt instruktionerna då den vid felaktigt användande kan orsaka obehag som irritation i ögonen och/ eller luftvägarna. Använd biocider på ett säkert sätt. Läs alltid etiketten och produktinformationen före användning. Mer om vatten
 • Katadyn Befree Filter 1.0 L

  Katadyn Befree Filter 1.0 L
 • Biocool - Purify my drinking water, 250 tbl

  Biocool - Purify my drinking water, 250 tbl
  Biocool Purify my drinking water används för att bibehålla ett fräscht dricksvatten. Produkten tillsätter syre i dricksvattnet, vilket gör att det bibehåller den goda smaken. Produkten är miljövänlig och avger varken smak eller lukt. Dosera 1 tablett till 5 liter vatten och låt verka i minst 3 timmar före förtäring. Tablettens upplösningstid påverkas av huruvida vattnet är i rörelse eller ej samt vattnets temperatur.
 • Vildmarksmedicin

  Vildmarksmedicin
  Den här boken handlar om sjukvård med begränsade resurser på otillgängliga platser – det vi kallar Vildmarksmedicin. Vildmarksmedicin är ett ämne som är ganska nytt i Sverige och som omfattar mer än traditionell första hjälpen.I boken får du hjälp att göra en analys av riskerna för den tur du planerar. Hur sannolikt är det att något inträffar? Hur lång tid skulle det ta för hjälpen att nå fram?Du får lära dig de arbetsprinciper och minnesregler som räddningspersonal använder, effektiva handläggningar för skador på olika delar av kroppen och hur du kan bedöma vanliga symptom som huvudvärk och magont och känna igen allvarligare tillstånd som kräver omedelbar evakuering.Andra delar i boken tar upp höjdsjuka, dykmedicin, febersjukdomar, vattenrening, brännskador, värmeslag, nedkylning, insektsbett med mera.Författaren Olivia Kiwanuka är läkare och forskar inom neurokirurgi. Hon har specialistkompetens i bergsmedicin (DiMM) och Dykmedicin (EDTC/Försvarsmakten) och har utbildat både privatpersoner och andra läkare inom vildmarksmedicin och som expeditionsläkare har hon hjälpt såväl otränade nybörjare som proffsäventyrare att uppnå sina mål på ett säkert sätt.
 • Vattenreningstabletter 50 st

  Vattenreningstabletter 50 st
  Bibehåller vattnets goda smakAnvänd 1 tablett till 1 liter vattenPraktiskt hemma och på resanBiocool Purify my drinking water är klorfria vattenreningstabletter som ser till att ditt upptappade dricksvatten bibehåller sin goda kvalitét. Vattenreningstabletterna innehåller natriumperkarbonat vilket fungerar som ett miljövänligt rengöringsmedel för vattnet.Tabletterna är till exempel perfekta att använda när du tappar upp vatten i en dunk för att förvara det under en längre tid. När tabletten löser upp sig, tillför det bland annat syre till vattnet vilket gör att vattnet blir fräscht och bibehåller sin goda smak. Den lilla burken är praktisk att ta med och gör att du även kan se till att kranvattnet är gott och drickbart på resan.Burken innehåller 50 st tabletter vilket ger 50 liter fräscht vatten. Låt tabletten verka i minst 3 timmar innan du dricker vattnet. Vattenreningstabletten fungerar endast i klart vatten, grumligt vatten måste renas genom ett ytterligare filter.Vattenreningstabletterna tillverkas av det svenska företaget Biocool. Biocool tillverkar skonsamma och effektiva rengöringsprodukter som är enkla att använda. Produktionern sker i Valbo, strax utanför Gävle.Viktigt! Läs igenom säkerhetsföreskrifterna, etikett och produktinformation innan användning. Kan vara irriterande vid kontakt med hud, andningsvägar och ögon.Innehåll:NatriumperkarbonatDosering: 1 tablett till 1 liter vattenBurken innehåller 50 tabletter
 • Trailshot/Trail Base Replacement

  Trailshot/Trail Base Replacement
  Trailshot/Trail Base Replacemet från MSR är ett ersättningsfilter till MSRs vattenreningssystem Trailshot och Trail Base.
 • Katadyn Steripen Pre-filter

  Katadyn Steripen Pre-filter
 • SteriPEN Ultralight UV Water Purifier

  SteriPEN Ultralight UV Water Purifier
 • Biocool - Clean my water tank, 50 tbl

  Biocool - Clean my water tank, 50 tbl
  Biocool Clean my water tank är ett rengöringsmedel för vattentankar. Produkten är miljövänlig och lätt nedbrytbar i naturen. I tankar och slangar bildas oundvikligen beläggningar. Med Biocool Clean my water tank rengörs tankar och slangar enkelt och effektivt. Dosera 1 tablett per 4 liter vattentank. Fyll upp hela systemet, tank, slangar och kranar. Låt verka i minst 12 timmar. Töm därefter ut vattnet genom bottenpluggen eller kranen. Ingen sköljning behövs.
 • Grayl Ultralight Compact Purifier, ALPINE WHITE

  Grayl Ultralight Compact Purifier, ALPINE WHITE
 • 40 Micron Replacement FitsALL Filter

  40 Micron Replacement FitsALL Filter
  FitsALL Filter tar bort partiklar större än 40 microns och passar perfekt för att rena grumligt vatten som förberedelse till SteriPENs vattenreningspennor. SteriPEN har inga renande egenskaper i sig – ska du rena vatten från bakterier och parasiter behöver du använda detta filter tillsammans med SteriPENs vattenreningspennor.
 • Aquamira vattenreningsvätska 227L

  Aquamira vattenreningsvätska 227L
  Vattenreningsvätska som avlägsnar bakterier och protozoer från 227 liter dricksvatten samt förbättrar smaken på vattnet. Det verksamma ämnet klordioxid som till skillnad från Jod inte missfärgar vattnet. En annan fördel med Klordioxid mot klorin och Jod är att klordioxid inte skapar farliga biprodukter.
 • Grayl Geopress Purifier Bottle 710 ml, CAMO BLACK

  Grayl Geopress Purifier Bottle 710 ml, CAMO BLACK
 • Adventurer Opti UV Water Purifier

  Adventurer Opti UV Water Purifier
  Adventurer Opti UV Water Purifier är ett vattenreningssystem som är perfekt att ta med sig när du campar, vandrar eller backpackar. Den har en patenterad teknik och använder UV-ljus för att eliminera bakterier, protozoer och virus och ge drickbart vatten. Den revolutionerande optiska vattensensorn fungerar också som en integrerad LED-ficklampa för extra bekvämlighet på leden eller runt campingen: håll ner aktiveringsknappen i tre sekunder för att lysa upp mörkret. Adventurer Opti ™ har en robust design och konstruktion. Den drivs av två CR123-batterier vilket gör det till ett lätt vattensreningssystem och håller det effektivt även i kalla miljöer. Den långvariga UV-lampan renar upp till 8000 liter vatten! Fungerar i behållare med en öppning på minst 1,75 tum. (Som Nalgene's wide-mouth flaskor)
 • MSR Autoflow Basecamp Filter

  MSR Autoflow Basecamp Filter
 • MSR AutoFlow System V2

  MSR AutoFlow System V2
  MSR AutoFlow System V2 är ett mycket smart, effektivt vattenreningssystem som kombinerar filtrering, förvaring och hopsamling i ett enda pumpfritt system. AutoFlow kombinerar den senaste Hollow Fib...
 • Grayl Ultralight Compact Purifier, COYOTE AMBER

  Grayl Ultralight Compact Purifier, COYOTE AMBER
 • Vattenflaska med vattenrening

  Vattenflaska med vattenrening
  Renar upp till 1000 liter vattenTar liten plats i packningenBäst i testMed en vattenflaska med vattenrening har du alltid tillgång till rent dricksvatten när du utforskar en ny stad eller upptäcker naturen. Vattenflaskan är mycket enkel att använda och filtret renar vatten från källor, bäckar, vattendrag och vattenkranar.Flaskan är hopvikbar och packas enkelt ned i fickan, dagspackningen eller vandringsryggsäcken. Vattenflaskan är även praktisk att ha hemma i beredskap om vattnet i kranen plötsligt skulle bli otjänligt. Filtret kan rena totalt ca 1000 liter vatten och filtrerar effektivt bort bakterier och vattenlevande organismer.Vattenflaskan finns i två storlekar: 0,6 liter och 3 liter. Den mindre flaskan är perfekt att använda som en sportflaska och dricka direkt ur på en vandring på stan eller ta med på löprundan. Den större flaskan kan du också dricka direkt ur men är även praktisk att till exempel hänga upp på en gren för att enklare tappa ut vattnet.I naturen hittar du det renaste vattnet i rinnande vattenkällor med klart vatten. Ta vattnet under vattenytan och helst en bit ut från strandkanten. Försök att undvika stillastående vattensamlingar med grumligt vatten.Skruva av filtret, fyll flaskan med vatten och skruva på filtret igen. Vattnet renas samtidigt som det passerar filtret, så när vattnet rinner ut ur pipen är det renat och färdigt att dricka.Filtret är ett så kallat Hollow Fiber Filter vilket består av långa små rör med små tunna hål. Filtret tar bort bakterier och små partiklar samtidigt som flödeshastigheten är hög. Filtret renar med 0,1 mikrons precision vilket reducerar protozoer (vattenlevande organismer) med 99,9% och bakterier med 99,9999%.Om filtret blir smutsigt och igensatt kan du rena det genom att fylla flaskan med vatten och skaka om kraftigt. Du kan även skruva loss filtret och swisha det fram och tillbaka under vattenytan tills skräpet lossnat. OBS! Filtret ska aldrig sköljas horisontellt under en kran. Det kan förstöra filtret.0,6 liter:Höjd: 7 cmLängd: 23,2 cmBredd: 7 cmVikt: 65 gramRenar: 2 liter /minuten3 liter:Höjd: 6,5 cmLängd: 44 cmBredd: 23 cmVikt: 100 gramRenar: 2 liter /minutenVattenflaska med vattenrening blev en av vinnarna i Backpacker Editors’ Choice Award 2017
 • Grayl Ultralight Compact Purifier, CAMO BLACK

  Grayl Ultralight Compact Purifier, CAMO BLACK
 • Aquatabs Vattenreningstabletter

  Aquatabs Vattenreningstabletter
  Aquatabs är i vattenreningssammanhang en välkänd produkt rekommenderad av FN:s utvecklingsprogram och WHO. Aquatabs är en tablett som appliceras i osäkert dricksvatten för att avdöda de flesta skadliga microorganismer. Tabletten löses upp inom några minuter och desinficerar vattnet inom 30 minuter. Aquatabs kommer att leda till en 99,9999% minskning av bakterier, en 99,99% minskning av virus och en 99,9% minskning av protozoer inom 30 minuter. Applicera en tablett per liter vatten i en behållare och vänta i ca 30 minuter. Rör om lite då och då för att säkerställa att allt vatten kommer i kontakt med det verksamma ämnet. Aquatabs vattenreningstabletter är certifierade enligt NSF Standard 60 och tillverkas i USA till EPA-standarder. Observera att denna produkt skall användas enligt instruktionerna då den vid felaktigt användande kan orsaka obehag som irritation i ögonen och/ eller luftvägarna. Använd biocider på ett säkert sätt. Läs alltid etiketten och produktinformationen före användning. Aquatabs vattenreningstabletter har en hållbarhet på tre år från tillverkningsdatum. Det verksamma ämnet i Aquatabs är Troclosene Sodium.
 • Grayl Geopress Purifier Bottle 710 ml, VISIBILITY ORANGE

  Grayl Geopress Purifier Bottle 710 ml, VISIBILITY ORANGE
 • Vattenreningstabletter 70-pack

  Vattenreningstabletter 70-pack
  Vattenreningstabletter för rengöring av klart vatten. Använder en klorbaserad lösning som dödar skadliga bakterier i dricksvatten för att skydda mot vattenburna sjukdomar. Varje tablett räcker till en liter vatten. Lösningstid: 30 min. 70-pack.
 • Grayl Geopress Replacement Cartridge

  Grayl Geopress Replacement Cartridge
 • Grayl Ultralight Compact Repl Cartridge, ORANGE

  Grayl Ultralight Compact Repl Cartridge, ORANGE
 • Aquamira vattenreningsvätska 113 L

  Aquamira vattenreningsvätska 113 L
  Vattenreningsvätska som avlägsnar bakterier och protozoer från 113 liter dricksvatten samt förbättrar smaken på vattnet. Det verksamma ämnet klordioxid som till skillnad från Jod inte missfärgar vattnet. En annan fördel med Klordioxid mot klorin och Jod är att klordioxid inte skapar farliga biprodukter.

Koka vatten för att döda bakterier

Ett sätt att döda eventuella bakterier på är att koka det. Det räcker inte att bara värma upp det. Ett uttryck att komma ihåg är Big Bubbles - No Troubles. Du ska med andra ord se till att vattnet verkligen stormkokar och gör det gärna i någon minut.

Så mycket vatten bör du dricka per dag

En vuxen människa bör dricka cirka 2,5 liter vatten per dygn. Är man fysiskt aktiv som vid fjällvandring eller idrottsutövande är behovet större. Viss individuell variation förekommer beroende på svettning, kosthållning mm.

Tecken på att man börjar bli uttorkad är huvudvärk, lättirriterad och torr i munnen. Yrsel och trötthet kan uppstå och går det riktigt långt kan man bli medvetslös.

Så se till att du har tillgång till vatten när du är ute på dina äventyr!

ilead