Vattenrening

Rent vatten är en nödvändighet för att vår kropp ska fungera. På längre vandring kan det behövas möjlighet till vattenrening. Det speciellt om man vandrar i områden där vatten ur vattendrag inte är tjänligt som dricksvatten. Det är nästan bara i fjällbäckar som vattnet är rent nog att dricka direkt. Stillastående vatten kan innehålla bakterier och vara riskabelt att dricka och därför är ett vattenfilter och/eller vattenreningstabletter bra för att kunna rena sjövatten.

Vattenfilter, vattenreningstabletter och portabla vattenreningspumpar

Här har vi plockat fram tips på utrustning för vattenrening. Dessa är alla optimerade för vandring och därmed lätta att bära med sig. Du hittar vattenfilter (mikrofilter), vattenreningstabletter och portabla vattenreningspumpar som Katadyn Vario. Se till att ha med dig rätt prylar för att kunna rena ditt vatten själv. Då kan du utföra vattenrening på sjövatten, vatten ur bäckar och andra vattendrag.

Populärt inom vattenrening

 • Personal Water Filter

  Personal Water Filter
  Lifestraw Personal Water Filter är en prisbelönt pryl för vattenrening som är superenkel och smidig att använda. Bara fyll en flaska eller behållare med vatten och drick genom röret. Alternativt stoppa ner röret direkt i en bäck eller sjö och drick renat vatten! Passar perfekt för resan, vandringen och andra äventyr där rent vatten inte alltid finns till hands. Tekniken bygger på ett hålfibermembran som inte kräver några kemiska tillskott för att fungera och renar upp till 1000 liter.
 • Befree Gravity Filter 6 L

  Befree Gravity Filter 6 L
  Viktigt att tänka på när det gäller vattenrening är att ta vatten från en så rinnande källa som möjligt. Undvik i största möjliga mån att ta vatten från vattensamlingar med stilla stående vatten och grumligt innehåll. Ta helst inte ytvatten och välj om möjligt vatten en bit ut från strandkanten. Reningen sker med 0,1 microns precision som innebär att protozoer minskar med 99,9% samt bakterier med 99,9999%. Själva filtret klarar upp till 1000 liters vattenrening. Om du bara renar klart vatten klarar filtret att rena mer vilket också betyder att det klarar mindre om du renar grumligt vatten. Rengöring av filtret om det sätts igen sker genom så kallade ”EZ-Clean advantage” vilket innebär att ha vatten i flaskan och skaka den kraftigt. Alternativt kan du skruva loss filtret och doppar det i vatten och ”swishar” det hastigt från sida till sida i vattnet. Då lossnar skräpet och du kan fortsätta att rena vatten igen. Filtret ska aldrig ska sköljas horisontellt under en kran eftersom det kan förstöra filtret.
 • 40 Micron Replacement FitsALL Filter

  40 Micron Replacement FitsALL Filter
  FitsALL Filter tar bort partiklar större än 40 microns och passar perfekt för att rena grumligt vatten som förberedelse till SteriPENs vattenreningspennor. SteriPEN har inga renande egenskaper i sig – ska du rena vatten från bakterier och parasiter behöver du använda detta filter tillsammans med SteriPENs vattenreningspennor.
 • Kat Vario

  Kat Vario
  Katadyn Vario är en populär vattenrenare som är väldigt effektiv och lätthanterad. Tekniken består av tre filter som kombineras på olika sätt,ett högpresterande glasfiberfilter, ett keramiskt förfilter som kan justeras individuellt beroende på grumlighet i vattnet och ett aktivt kolfilter för att eliminera dålig lukt och smak i vattnet. Med Vario kan du få ut två liter dricksvatten per minut genom att använda glasfiber- och aktivt kolfiltret, om vattnet är mycket grumligt kan förfiltret monteras på för förlänga livslängden. Egenskaper för Vario: *Lätthanterad vattenrenare med dubbelpump *Ställbart vattenflöde upp till 2 liter/min *Gängad botten för direktmontering av t. ex. Nalgeneflaska (wide mouth). *Utpumpningsslang för att fylla vätskebehållare *Högpresterande glasfiberfilter med 0,3 micron som avlägsnar bakterier *Rengöringsbart keramiskt förfilter (0,2 micron). *Utbytbart kolfilter som reducerar kemikalier, dålig lukt och smak i vattnet *Kapacitet upp till 2000 liter innan filtrena behövs bytas ut *Katadyns produktvideo för Vario *Mått: 19 x 10 cm *Vikt: 425 g

Fler tips på vattenrening

 • Pocket Ceramic Replacement Car

  Pocket Ceramic Replacement Car
  Pocket Ceramic Replacement Cartridge från Katadyn är en keramisk reservpatron till Katadyn Pocket filter.
 • Guardian Purifier Cartridge Replacement

  Guardian Purifier Cartridge Replacement
  Guardian Purifier Cartridge Replacement är en filterpatron till Guardian Purifier Pump från MSR. Patronen har ett avancerat hålfiberfilter som renar vattnet från virus, bakterier, protozoer m.m.
 • Thru-link Inline Microfilter

  Thru-link Inline Microfilter
  *Effektivt mot: Bakterier (99. 9999%). , protozoer (99. 9%). och partiklar (smuts, mikroplast). . Uppfyller amerikanska EPA: s dricksvattenstandarder * och NSF-protokoll P231-teststandard för avlägsnande av bakterier och protozoer.
 • Micropur Quick MQ 1T

  Micropur Quick MQ 1T
  Micropur Quick kan användas på klart vatten, grumligt vatten måste renas genom filter (t ex Pocket eller Vario från Katadyn). . Det finns 70 tabletter i en förpackning och det renar då 70 liter vatten. Tabletten i sig har lång hållbarhet (4 år från produktionsdatum). .
 • Guardian Purifier Pump

  Guardian Purifier Pump
  *Avancerat hålfiberfilter filtrerar bort virus, bakterier, protozoer m. m. *Filtrerar 2,5 liter/minut *Självrengörande *Kan filtrera över 10 000 liter innan filterpatronen behöver bytas
 • AutoFlow™ XL Gravity Filter 10 L

  AutoFlow™ XL Gravity Filter 10 L
  *Effektiv emot: bakterier (99,9999%). , protozoer (99,9%). och partiklar. Hålfiberfilter möter kraven för EPA standard och NSF Protocol P231 för borttagning av bakterier och protozoer *Separat rem att hänga upp filtret med *Slitstark 3D vattenhållare med RF svetsade sömmar och 1000 Denier i botten som står emot nötning år efter år *Lätt att rengöra
 • Seeker+ Gravity Filter Kit 6 L

  Seeker+ Gravity Filter Kit 6 L
  *Tillverkad i slitstarkt material med TPU och RF-svetsade sömmar *100 % BPA- och PVC-fri *Kan frysas och tål temperatur upp till 60 grader *Filtret uppfyller eller överträffar EPA-protokollet *Tar effektivt bort vanliga vattenburna bakterier, såsom E. coli (99,9999%). och parasitcystor (99,999%). enligt EPA Guide Standards och NSF P231 och mikroplaster (99,999%). per NSF 42 större än eller lika med 3,0 mikron i storlek
 • 28 mm Filter kit

  28 mm Filter kit
  *Filtret är kompatibelt är Hydrapaks vätskeblåsor och flaskor med öppning på 28 mm *Uppfyller eller överträffar EPA-protokollet *Tar effektivt bort vanliga vattenburna bakterier, såsom E. coli (99,9999%). och parasitcystor (99,999%). enligt EPA Guide Standards och NSF P231 och mikroplaster (99,999%). per NSF 42 större än eller lika med 3,0 mikron i storlek
 • Emergency Home Water Filter

  Emergency Home Water Filter
  *Helt tätad förpackning gör att filtret förblir fullgott även om du inte använder det under en längre tid *Effektivt mot: Bakterier (99. 9999%). , protozoer (99. 9%). och partiklar (smuts, mikroplast). . Uppfyller amerikanska EPA: s dricksvattenstandarder * och NSF-protokoll P231 teststandard för bakterier och protozer. *Made in USA
 • Peak Series Gravity Filter System

  Peak Series Gravity Filter System
  *Filtrerar 99,999 % av alla bakterier, parasiter, mikroplaster och smuts *När filtret är uppandvänt slutar vattnet filtreras och kommer inte ut *BPA-fri material *Filtret skruvas på utsidan av flaskan för att få ut varje droppe vatten *Inkluderar hopvikbar vattenblåsa, slang, karbinhake, bärrem, skruvkork, vattenfilter, backspolningstillbehör och instruktionsmanual
 • Combi Carbon Replacement Pack (2 Pcs)

  Combi Carbon Replacement Pack (2 Pcs)
  Combi Carbon Replacement Pack (2 Pcs) från Katadyn är ett 2-pack med aktivt kol för vattenfiltrering till Katadyn Vario. En påse räcker till 200 L vatten. Om vattnet börjar lukta eller om du kontinuerligt använt din Katadyn Vario under 6 månader är det dags att byta ut kolet.
 • Universal Kit

  Universal Kit
  *ger skydd mot bakterier, parasiter och mikroplaster, kemikalier som klor och förbättrar smaken på vattnet *i Universal Kit ingår utbytbart vattenfilter, två korkar i olika storlekar (en bred och en smal). , standard och sportöppning på ventilen, och ett tätt lock som garanterat inte läcker *kompatibel med de flesta flaskor från Nalgene, Camelbak, Hydroflask, Klean Kanteen och andra vanliga modeller på vattenflaskor *livstiden på filtret är 4000 liter vattenHur det fungerarSteg 1: hålfibermembranet tar bort *99,999999% av bakterierna (E. coli). *99,999% av parasiterna (Giardia, Cryptosporidium m. fl). *99,999% av mikroplasterSteg 2: den aktiva kolkapseln reducerar *klor *dålig lukt och smak *organisk kemisk substans
 • Vario Replacement Cartridge

  Vario Replacement Cartridge
  Katadyn Vario Ersättningsfilter är glasfiberfiltret till din vattenrenare Vario. Kan vara bra att ha när ditt gamla filter börjar bli slitet.
 • Go Stainless Steel 650 ml

  Go Stainless Steel 650 ml
  Ger skydd mot 99. 999999% av bakterierna (inklusive E. coli och Salmonella). , 99. 999% av parasiterna (inklusive Giardia och Cryptosporidium). , 99,999% av mikroplaster, klor, organiska kemiska ämnen och smuts.
 • GravityWorks Water Filter System 6L

  GravityWorks Water Filter System 6L
  Fyll bara vattenpåsen och häng den från ett träd eller annan lämplig plats, så sköter gravitationen resten. Den medföljande renvattenpåsen samlar upp det renade vattnet, som är klart att dricka på bara några minuter. Systemet är lätt att använda, lätt att rengöra och kan filtrera upp till 1,75 liter vatten per minut. Platypus GravityWorks 6L är en viktig del av utrustningen för camping, vandring, backpacking och nödberedskap.
 • Pre-Filter W/ 40 Micron Filter For Water Bottles

  Pre-Filter W/ 40 Micron Filter For Water Bottles
  *Storlek: 47 mm x 67 mm *Vikt: 43 g *Passar till Nalgene och andra wide-mouth vattenflaskor
 • Miniworks Ceramic

  Miniworks Ceramic
  Filtret tar effektivt bort smak, bakterier, partiklar och protozoa (inkl cryptosporidium och gardia). . *Passar till MSR MiniWorks EX.
 • Peak Gravity 8L

  Peak Gravity 8L
  Det omkonstruerade membranet och specialdesignade backwash-tillbehöret ger bättre prestanda mot sand och grumligt vatten och bibehåller bra flöde över långa sträckor. Lifestraw-produkterna testas noggrant för att uppfylla säkerhetsprotokoll fastställda av US Environmental Protection Agency (EPA). och NSF International/ANSI. Skyddar mot: skyddar mot:99,999999% av bakterierna, 99,999% av parasiterna, 99,999% av mikroplaster, sand, grumligt vatten och otydligheter. *Skyddar mot bakterier, parasiter, mikroplaster, silt, sand och grumligt vatten *Membranmikrofiltret kan rena upp till 2 000 L - vattnet kommer att sluta flöda när filtret har nått slutet av sin livslängd *Uppfyller US EPA:s och NSF P231:s dricksvattenstandarder för avlägsnande av bakterier och parasiter *BPA-fri, FDA-godkända, premiummaterial *Inkluderar: LifeStraw Peak Series 8L gravitationspåse med slang och standard snabbkoppling, karbinhake, läckagesäkert lock för vattenlagring, bärande rem, backwash-utrustning, användarmanual *Vattenslangens längd: 1,2m *EAN/UPC: 7640144286385
 • Guardian™ Purifier Maintenance Kit

  Guardian™ Purifier Maintenance Kit
  Setet innehåller:Manual, Pressure Relief Assembly, Relief Valve O-ring, Piston O-ring, End Nut O-ring, Piston Cup Seal, Umbrella munstycke, Clean Side Cover Seal, MSR smörjmedel i silikon, godkänt för bruk till produkter som kommer i kontakt med livsmedel.
 • Activated Carbon

  Activated Carbon
  Katadyn Vario Aktivt Kol är nytt kolfilter till din Vario vattenrenare. Reducerar kemikalier, dålig lukt och smak i vattnet. Kolet håller max 6 månader oavsett liter.
 • Lifestraw Crux 2 L Reservoir Filter Kit

  Lifestraw Crux 2 L Reservoir Filter Kit
  Lifestraw Crux 2 L Reservoir Filter Kit från Camelbak är en vattenbehållare med filtersats från LifeStraw som ger rent och fräscht dricksvatten. Vattnet filtreras i två processer - Hollow Fiber-filtret tar bort bakterier, parasiter och mikroplaster, och aktivt kol-filtret minskar bly, dålig smak, klor och andra oönskade kemikalier. Vattenbehållaren rymmer2 liter vatten och är fri från BPA, BPS och BPF.
 • Go Water Filter Bottle 1 L

  Go Water Filter Bottle 1 L
  Ger skydd mot 99. 999999% av bakterierna (inklusive E. coli och Salmonella). , 99. 999% av parasiterna (inklusive Giardia och Cryptosporidium). , 99,999% av mikroplaster, klor, organiska kemiska ämnen och smuts.
 • Gravityworks 2 L Complete Kit

  Gravityworks 2 L Complete Kit
  Gravityworks 2 L komplett kit innehåller: 2 L blåsa för orent vatten, 2 L Platy™ flaska, Hollow Fiber mikrofilter, universal flaskadapter, push / pull cap adapter, slangar, förvaringspåse. - Tar bort 99,9999% av bakterier och 99,9% av protozoer. Detta inkluderar giardia, cryptosporidium, E. coli, salmonella och kolera. - Lätt att rengöra! Mikrofilter spolas i 4 sekunder för att bibehålla filterprestanda. - Hollow Fiber: hundratals små, ihåliga fibrer, gör det möjligt för mikrofilter för att filtrera vatten snabbare än traditionella filter. - Lätt att fylla på! Bara öppna och skopa vatten. Förslut med en klämma.
 • Vario Ceramic Prefilter Disc Replacement

  Vario Ceramic Prefilter Disc Replacement
  Katadyn Vario Extra Förfilter är det keramiska förfiltret till din vattenrenare Vario. Kan vara bra att ha när ditt gamla filter börjar bli slitet.
 • Seeker+ Filter Kit 3 L

  Seeker+ Filter Kit 3 L
  *Vattenflaskan har ett lock som skyddar mot smuts *Tillverkad i slitstarkt material med TPU och RF-svetsade sömmar *100 % BPA- och PVC-fri *Kan frysas och tål temperatur upp till 60 grader *Filtret uppfyller eller överträffar EPA-protokollet *Tar effektivt bort vanliga vattenburna bakterier, såsom E. coli (99,9999%). och parasitcystor (99,999%). enligt EPA Guide Standards och NSF P231 och mikroplaster (99,999%). per NSF 42 större än eller lika med 3,0 mikron i storlek
 • MiniWorks/WaterWorks Maintance Kit

  MiniWorks/WaterWorks Maintance Kit
  MiniWorks/WaterWorks Maintance Kit från MSR är ett komplett underhållskit för MSR MiniWorks och MSR WaterWorks.
 • Guardian Gravity Purifier

  Guardian Gravity Purifier
  *Ultimate Virus Protection *Ger välsmakande vatten *Lätt att fylla *Enkel rengöring *Snabbt flöde *Konstruerad för resor *NSF P248 Teststandard
 • GravityWorks 4L

  GravityWorks 4L
  GravityWorks 4L från Platypus är ett vattenfiltreringsverktyg med en kapacitet på 8 liter som filtrerar upp till 1,75 liter per minut utan någon pumpning. Perfekt för dig som vill kunna använda filtrerat vatten på ditt nästa äventyr.
 • Peak Personal

  Peak Personal
  Lifestraw ger dig skydd mot bakterier, parasiter, mikroplast, grumligt vatten, sand och andra orenheter i vattnet. Lifestraw-produkterna testas noggrant för att uppfylla säkerhetsprotokoll fastställda av US Environmental Protection Agency (EPA). och NSF International/ANSI. Lifestraw Peak skyddar mot:99,999999% av bakterierna, 99,999% av parasiterna, 99,999% av mikroplast, sand, grumligt vatten och otydligheter. *Förbättrad mikrofilterprestanda - nytt omkonstruerat filter hjälper till att minska igensättning från sand och silt för bättre flöde över tid *Extrem hållbarhet - högkvalitativa material gör Lifestraw tuffare och mer läckagesäker *Ultralätt - den får plats nästan överallt i ryggsäcken eller fickorna så att du alltid kan ha den till hands när du är ute och går *Mycket mångsidig: Kan också fästas på de flesta vattenflaskor med ett avtagbart gänglock på botten *Långvarigt membranmikrofilter kommer att kunna rena upp till 4 000 L vatten, det är tillräckligt med dricksvatten för en person i över 5 år *EAN/UPC: 7640144286293
 • Adventurer Opti UV Water Purifier

  Adventurer Opti UV Water Purifier
  Adventurer Opti UV Water Purifier är ett vattenreningssystem som är perfekt att ta med sig när du campar, vandrar eller backpackar. Den har en patenterad teknik och använder UV-ljus för att eliminera bakterier, protozoer och virus och ge drickbart vatten. Den revolutionerande optiska vattensensorn fungerar också som en integrerad LED-ficklampa för extra bekvämlighet på leden eller runt campingen: håll ner aktiveringsknappen i tre sekunder för att lysa upp mörkret. Adventurer Opti ™ har en robust design och konstruktion. Den drivs av två CR123-batterier vilket gör det till ett lätt vattensreningssystem och håller det effektivt även i kalla miljöer. Den långvariga UV-lampan renar upp till 8000 liter vatten! Fungerar i behållare med en öppning på minst 1,75 tum. (Som Nalgene's wide-mouth flaskor)
 • Guardian™ Gravity Purifier Replacement Cartridge

  Guardian™ Gravity Purifier Replacement Cartridge
  *Ultimat virusskydd *Högt flöde *Bättre välsmakande vatten
 • Bottle PureVis™ 740ml

  Bottle PureVis™ 740ml
  *Batteriet laddas upp på en timme och håller upptill en månad *LARQ Bottle PureVis använder patenterad UV-C-teknik för att rena ditt vatten och din flaska med en knapptryckning. Flaskan slås på intelligent varannan timme för att rena både vattnet och insidan av flaskan. UV-C-ljuset utrotar biologiska föroreningar genom att förstöra deras DNA. *Fri från kvicksilver *Håller din dryck kall i upptill 24 timmarDu får: *LARQ Bottle Movement PureVis *MicroUSB laddningskabel *Snabbstartsguide
 • Bottle Movement PureVis™ 710ml

  Bottle Movement PureVis™ 710ml
  *Batteriet laddas upp på en timme och håller upptill en månad *LARQ Bottle PureVis använder patenterad UV-C-teknik för att rena ditt vatten och din flaska med en knapptryckning. Flaskan slås på intelligent varannan timme för att rena både vattnet och insidan av flaskan. UV-C-ljuset utrotar biologiska föroreningar genom att förstöra deras DNA. *Fri från kvicksilverOBS! Bottle Movement PureVis™ håller inte din dryck varm eller kall. Om det är det du söker passar Bottle 500ml PureVis™ eller Bottle 740ml PureVis™ bättre. Du får: *LARQ Bottle Movement PureVis *MicroUSB laddningskabel *Snabbstartsguide
 • Combi

  Combi
  Katadyn Combi kombinerar ett silver-impregnerat keramiskt filter med ett påfyllbart kolfilter. Det går att använda Combi även utan kolfiltret, men rekommenderas om vattnet är kemiskt förorenat eller smakar/luktar illa. Det renade vattnet flödar fram med en hastighet på cirka en liter per minut. Det keramiska filtrets kapacitet är upp till 50. 000 liter, beroende på vattenkvalitén. Det aktiva kolet klarar upp 200 liter, dock är livstiden på aktivt kol är cirka 6 månader, oavsett hur mycket du vatten du renat. Den medföljande slangen är 110 cm lång för att du lätt ska nå vattenkällan och den är försedd med ett flöte och ett förfilter som filtrerar bort de största partiklarna. Hur är det med reningen då? Jodå, den är mycket bra. Combi är mycket effektivt mot bakterier, protozoa och andra otäcka saker. Men! Har man den minsta misstanke om virus, måste man använda kemisk rening också. T ex Micropur Forte. Förvaringsväska, rengöringssvamp, silikonfett, mätsticka (för att veta när det är dax att byta det keramiska filtret). , två omgångar aktivt kol, adapter till drickflaska samt instruktioner på svenska ingår.
 • Befree Gravity Upgrade Kit

  Befree Gravity Upgrade Kit
  OBS! Kräver ett BeFree-filter (säljs separat). och ett 6 L eller 10 L vattenfiltersystem med tillbehör.
 • 42 mm Filter Cap

  42 mm Filter Cap
  *Filtret är kompatibelt är Hydrapaks vätskeblåsor och flaskor med öppning på 42 mm *Korken håller smuts borta från munstycket *Öppna och stäng munstycket enkelt med en hand *100 % BPA - och PVC fri *Uppfyller eller överträffar EPA-protokollet *Tar effektivt bort vanliga vattenburna bakterier, såsom E. coli (99,9999%). och parasitcystor (99,999%). enligt EPA Guide Standards och NSF P231 och mikroplaster (99,999%). per NSF 42 större än eller lika med 3,0 mikron i storlek
 • FitsAll With 40 Micron Filter

  FitsAll With 40 Micron Filter
  *Avlägsnar effektivt partiklar från vatten med en hållbar 40 × 40 mikron skärm.
 • Lifestraw Go 650 ml

  Lifestraw Go 650 ml
  *Aktivt kolfilter kan rena upp till 100 liter vatten innan det behöver bytas ut *Mikrofibermembranet kan rena upp till 4000 liter vatten innan det behöver bytas ut *Både mikrofibermembranet och kolfiltret är utbytbara *Håller US EPA standard
 • MiniWorks EX

  MiniWorks EX
  MiniWorks EX vattenfilter från MSR ger en pålitlig och tålig vattenfiltrering. Designad för att kunna användas under långa perioder i krävande förhållanden. Använder sig av MSR Marathon EX kol/keramik element som är deras "arbetshäst". MiniWorks EX kan leverera rent och smakfritt vatten med en hastighet på 1 liter/minut. *Filter por-storlek:0,2 mikrometer. *Flöde (pumptag per liter). : 85 *Rengöringsbar i fält: Ja *Underhållsbar i fält: Ja *Adapter för vattenflaska: Ja *Indikator för byte av patron: Ja
 • GravityWorks Replacement Filter

  GravityWorks Replacement Filter
  GravityWorks Replacement Filter från Platypus är ett filter till deras GravityWorks vattenreningssystem. Filtret använder Hollow Fiber-teknik som filtrerar upp till 1,75 L/minut och är effektivt mot bakterier, protozoa och partiklar i vattnet.
 • Mission 12 L

  Mission 12 L
  *Axelrem medföljer för enkel transport och upphängning *Påse av TPU-laminerad nylon *Utbytbara filter och delar *Slangens längd: 70. 1 cm *Filtrets storlek: 32 cm *Maxflöde: 12 L/timmen
 • TrailShot Pocket-Sized Water Filter

  TrailShot Pocket-Sized Water Filter
  Med TrailShot Pocket-Sized Water Filter kan du även snabbt och enkelt fylla på din vätskeblåsa eller vattenflaska med rent vatten. Behöver filtret rengöras fyller du bara behållaren med lite vatten, skakar några gånger och det är klart!Testad enligt:U. S. EPA standard för dricksvatten (U. S. EPA Guide Standard and Protocol for Testing Microbiological Purifiers). NSF protokoll P231 för borttagning av bakterier (99,9999%). , Protozoer (99,9%). och partiklar.
 • Combi Ceramic Replacement Cartridge

  Combi Ceramic Replacement Cartridge
  Combi Ceramic Replacement Cartridge från Katadyn är ett utbytesfilter till Katadyn Combi.
 • Trailshot/Trail Base Replacement

  Trailshot/Trail Base Replacement
  Trailshot/Trail Base Replacemet från MSR är ett ersättningsfilter till MSRs vattenreningssystem Trailshot och Trail Base.
 • Eddy+ 32 Lifestraw

  Eddy+ 32 Lifestraw
  Steg 1: HOLLOW FIBER MEMBRANE *Tar bort 99,999999% av bakterier (E. coli, etc. ). *Tar bort 99,999% av protozoer (Giardia Cryptosporidium, etc. ). *Tar bort 99,999% av mikroplaster *Filtrerar 4000 literSteg 2: ION EXCHANGE FILTER *Minskar klor och bly *Tar bort dålig lukt och smak *Tar bort organiska kemikalier (bekämpningsmedel, herbicider). *Filtrerar 100 liter
 • Quickdraw Microfilter Filter

  Quickdraw Microfilter Filter
  *Ultralätt och kompakt: Filtret väger bara 61 g *Bygg ditt eget system: I / O med dubbeltrådsdesign gör det möjligt för filterpatronen att fästas naturligt på QuickDraw Reservoir, smartwater®-flaskor, Platy Hoser, mest Platy-flaskor och vissa vanliga 28 mm PET-läsk / vattenflaskor. *Ultrasnabb flödeshastigheter: Hålfiberpatronfilter upp till 3 liter per minut med normalt presstryck. *Enkel och effektiv rengöring *Effektiv: Varje mikrofilter testas individuellt för att säkerställa att det uppfyller alla EPA & NSF riktlinjer för avlägsnande av 99,9999% av bakterier och 99,9% av protozoer *. *This includes Giardia, Cryptosporidium, E. coli, Salmonella andCholera.
 • Hiker Pro Replacement Cartridge

  Hiker Pro Replacement Cartridge
  Ersättningsfilter när filtret i din vattenrenare korkat igen och gjort sitt. Passar Hiker och Hiker Pro från Katadyn.
 • MSR TrailShot Microfilter

  MSR TrailShot Microfilter
  MSR TrailShot Microfilter är ett mycket lätt vattenreningssystem designat för att kunna ha med i fickan när du är ute på äventyr. TrailShot kan hanteras med en hand och ger dig upp till 1 liter fil...

Koka vatten för att döda bakterier

Ett sätt att döda eventuella bakterier på är att koka det. Det räcker inte att bara värma upp det. Ett uttryck att komma ihåg är Big Bubbles - No Troubles. Du ska med andra ord se till att vattnet verkligen stormkokar och gör det gärna i någon minut.

Så mycket vatten bör du dricka per dag

En vuxen människa bör dricka cirka 2,5 liter vatten per dygn. Är man fysiskt aktiv som vid fjällvandring eller idrottsutövande är behovet större. Viss individuell variation förekommer beroende på svettning, kosthållning mm.

Tecken på att man börjar bli uttorkad är huvudvärk, lättirriterad och torr i munnen. Yrsel och trötthet kan uppstå och går det riktigt långt kan man bli medvetslös.

Så se till att du har tillgång till vatten när du är ute på dina äventyr!

Hur fungerar vattenreningstabletter?

Tabletter för vattenrening kan fungera lite olika beroende på vilken kemisk process de bygger på. Några av de vanligaste kemiska ämnena är:

 • Klordioxid, tar död på bakterier och virus inom 15 minuter. Efter 4 timmar biter det även på Cryptosporidium. Ger liten till ingen bismak.
 • Jod, används mot bakterier och ska verka i minst 30 minuter i rumstemperatur. Fungerar inte mot Cryptosporidium.
 • Sodium Dichloroisocyanurate, mot virus, bakterier och parasiter. Används av bland annat UNICEF.
 • Klor, vanligaste metoden i kommunalt vatten. Kan ge bismak, men låter man vattnet lufta försvinner den.
 • Natriumperkarbonat

Vattenrening med ultraviolett ljus

I laboratoriemiljöer har man länge använt ultraviolett ljus som desinfektionsmetod. Nu finns även denna teknik tillgänglig för oss friluftsmänniskor och preppers. Steripen UV-penna kan rena vatten för personligt bruk.

ilead