Vattenrening

Rent vatten är en nödvändighet för att vår kropp ska fungera. På längre vandring kan det behövas möjlighet till vattenrening. Det speciellt om man vandrar i områden där vatten ur vattendrag inte är tjänligt som dricksvatten. Det är nästan bara i fjällbäckar som vattnet är rent nog att dricka direkt. Stillastående vatten kan innehålla bakterier och vara riskabelt att dricka och därför är ett vattenfilter och/eller vattenreningstabletter bra för att kunna rena sjövatten.

Vattenfilter, vattenreningstabletter och portabla vattenreningspumpar

Här har vi plockat fram tips på utrustning för vattenrening. Dessa är alla optimerade för vandring och därmed lätta att bära med sig. Du hittar vattenfilter (mikrofilter), vattenreningstabletter och portabla vattenreningspumpar som Katadyn Vario. Se till att ha med dig rätt prylar för att kunna rena ditt vatten själv. Då kan du utföra vattenrening på sjövatten, vatten ur bäckar och andra vattendrag.

Populärt inom vattenrening

 • Befree Endast Filterel

  Befree Endast Filterel
  Katadyn BeFree endast filterelement passar Katadyn BeFree Water Filtration System men även vissa Hydrapak-produkter som har en öppning på 43 mm. Filtret renar vattnet med 0,1 microns precision vilket reducerar protozoer med 99,9% och bakterier med 99,9999%. Flaska ingår ej. Katadyn BeFree endast filterelement klarar ca 1000 liters vattenrening (mer om man bara renar klart vatten och mindre om man renar grumligt vatten). Om filtret sätts igen av för mycket grumligt vatten så rengör man det enkelt genom den s k ”EZ-Clean advantage” d v s att ha vatten i flaskan och skaka den kraftigt. Alternativt skruvar man loss filtret och doppar det i vatten och ”swishar” det hastigt från sida till sida i vattnet. Då lossnar skräpet och man kan fortsätta att rena vatten igen. Notera att filtret aldrig ska sköljas horisontellt under en kran, det kan förstöra filtret. Katadyn BeFree Endast filterelement är effektivt mot mikroorganismer och är lämpligt för grumligt vatten. Reningen sker med 0,1 microns precision vilket reducerar protozoer med 99,9% och bakterier med 99,9999%. Teknologi: Hollow fiber filter 0.1 micronDenna teknologi, d v s små smala långa sugrör med små tunna hål i ger en hög flödeshastighet. Flaska ingår ej.
 • 40 Micron Replacement FitsALL Filter Mixed

  40 Micron Replacement FitsALL Filter Mixed
  40 Micron Replacement FitsALL Filter från SteriPEN är ett vattenreningsfilter som effektivt tar bort skräp och större partiklar från vatten innan annan rening (ex. UV-ljus) används. FitsALL Filter är smidigt, lätt att ta med sig och kan anpassas till de flesta flaskhalsar tack vare en kopp till de lite bredare flaskhalsarna och en tratt till de smalare. FitsALL Filter tar bort partiklar större än 40 microns och passar perfekt för att rena grumligt vatten som förberedelse till SteriPENs vattenreningspennor. SteriPEN har inga renande egenskaper i sig – ska du rena vatten från bakterier och parasiter behöver du använda detta filter tillsammans med SteriPENs vattenreningspennor.
 • Befree Gravity Filter 6 L

  Befree Gravity Filter 6 L
  Befree Gravity Filter 6 L från Katadyn är mångsidig och flexibel och gör att vattenreningen går snabbt och smidigt. Detta smarta system rymmer 10 liter vatten och består av en Hydrapak-behållare samt ett Hollow Fiber-filter. Lösningen högst upp gör detta vattenreningssystem både lätt att bära och att hänga upp när du önskar och kan enkelt användas som en vattentank. Viktigt att tänka på när det gäller vattenrening är att ta vatten från en så rinnande källa som möjligt. Undvik i största möjliga mån att ta vatten från vattensamlingar med stilla stående vatten och grumligt innehåll. Ta helst inte ytvatten och välj om möjligt vatten en bit ut från strandkanten.Reningen sker med 0,1 microns precision som innebär att protozoer minskar med 99,9% samt bakterier med 99,9999%. Själva filtret klarar upp till 1000 liters vattenrening. Om du bara renar klart vatten klarar filtret att rena mer vilket också betyder att det klarar mindre om du renar grumligt vatten.Rengöring av filtret om det sätts igen sker genom så kallade ”EZ-Clean advantage” vilket innebär att ha vatten i flaskan och skaka den kraftigt. Alternativt kan du skruva loss filtret och doppar det i vatten och ”swishar” det hastigt från sida till sida i vattnet. Då lossnar skräpet och du kan fortsätta att rena vatten igen. Filtret ska aldrig ska sköljas horisontellt under en kran eftersom det kan förstöra filtret.
 • Kat Vario

  Kat Vario
  Katadyn Vario är en effektiv och lätthanterad vattenrenare med tre olika filter beroende på hur grumligt vattnet är. Vario gör vattenrening enkelt och kan rena upp till två liter vatten per minut. Katadyn Vario är en populär vattenrenare som är väldigt effektiv och lätthanterad.Tekniken består av tre filter som kombineras på olika sätt,ett högpresterande glasfiberfilter, ett keramiskt förfilter som kan justeras individuellt beroende på grumlighet i vattnet och ett aktivt kolfilter för att eliminera dålig lukt och smak i vattnet.Med Vario kan du få ut två liter dricksvatten per minut genom att använda glasfiber- och aktivt kolfiltret, om vattnet är mycket grumligt kan förfiltret monteras på för förlänga livslängden.Egenskaper för Vario:Lätthanterad vattenrenare med dubbelpumpStällbart vattenflöde upp till 2 liter/minGängad botten för direktmontering av t.ex. Nalgeneflaska (wide mouth)Utpumpningsslang för att fylla vätskebehållareHögpresterande glasfiberfilter med 0,3 micron som avlägsnar bakterier Rengöringsbart keramiskt förfilter (0,2 micron)Utbytbart kolfilter som reducerar kemikalier, dålig lukt och smak i vattnetKapacitet upp till 2000 liter innan filtrena behövs bytas ut Katadyns produktvideo för Vario Mått: 19 x 10 cmVikt: 425 g

Fler tips på vattenrening

 • Lifesaver Wayfarer Replacement Filter Nocolour

  Lifesaver Wayfarer Replacement Filter Nocolour
  LifeSaver Wayfarer Replacement Filter är ett filter till Lifesaver Wayfarer vattenrenare. Den renar smutsigt, mikrobiologiskt förorenat vatten och gör det säkert att dricka. Räcker till 5000 liter. Perfekt för vandring exempelvis. Filter som tar bort:Bakterier – 99,9999 %Virus – 99,999 %Protozoer – 99,99 %Renar upp till 5 000 liter / 1 320 US gallonsUtbytbar skiva med aktivt kol – effektiv upp till 100 liter. Reducerar kemikalier och tungmetaller som klor, bly, nickel och kadmium. Förbättrar smak och lukt.Initialt flöde: 1,4 L/minBPA och BPS-friOberoende testad för att överträffa fulla NSF/ANSI P231 dricksvattenstandarder
 • Guardian Purifier Cartridge Replacement

  Guardian Purifier Cartridge Replacement
  Guardian Purifier Cartridge Replacement är en filterpatron till Guardian Purifier Pump från MSR. Patronen har ett avancerat hålfiberfilter som renar vattnet från virus, bakterier, protozoer m.m.
 • Eddy+ 32 Lifestraw True Blue

  Eddy+ 32 Lifestraw True Blue
  Eddy+ 32 Lifestraw är en vattenrenande vattenflaska från Camelbak. Flaskan filtrerar vattnet i två steg - i det första steget renas vattnet från bakterier, parasiter och mikroplaster och i det andra steget minimeras bly, smak och lukt, klor och andra kemikalier. Lock och flaska kan diskas i diskmaskin och filtret kan sköljas rent under kranen. Flaskan är fri från BPA, BPS och BPF. Steg 1: HOLLOW FIBER MEMBRANETar bort 99,999999% av bakterier (E. coli, etc.)Tar bort 99,999% av protozoer (Giardia Cryptosporidium, etc.)Tar bort 99,999% av mikroplasterFiltrerar 4000 literSteg 2: ION EXCHANGE FILTERMinskar klor och blyTar bort dålig lukt och smakTar bort organiska kemikalier (bekämpningsmedel, herbicider)Filtrerar 100 liter
 • Hydrapak Flux+ Filter Kit 1,5 L Malibu Blue

  Hydrapak Flux+ Filter Kit 1,5 L Malibu Blue
  Flux+ Filter Kit 1,5 L från Hydrapak är en mjuk och komprimerbar vattenflaska med inbyggt reningsfilter. Filtret tar bort 99,99 % av vanliga vattenburna bakterier så som E Coli och parasitcystor, samt mikroplaster. Filtret kan totalt filtrera omkring 1500 liter färskvatten och filtrerar omkring 1 liter per minut. Vattenflaskan har ett lock som skyddar mot smuts Tillverkad i slitstarkt material med TPU och RF-svetsade sömmar 100 % BPA- och PVC-fri Kan frysas och tål temperatur upp till 60 grader Filtret uppfyller eller överträffar EPA-protokollet Tar effektivt bort vanliga vattenburna bakterier, såsom E. coli (99,9999%) och parasitcystor (99,999%) enligt EPA Guide Standards och NSF P231 och mikroplaster (99,999%) per NSF 42 större än eller lika med 3,0 mikron i storlek
 • TrailShot Pocket-Sized Water Filter

  TrailShot Pocket-Sized Water Filter
  Rent vatten hela dagen - utan att behöva släpa på det. Det är fördelen med TrailShot Pocket-Sized Water Filter. Det här reningsfiltret får plats i din ficka och du kan enkelt dricka direkt från en vattenkälla längs med vägen. Det filtrerar 1 liter vatten under en minut för att du snabbt ska kunna ta dig vidare på din vandring, cykeltur eller löparrunda. Med TrailShot Pocket-Sized Water Filter kan du även snabbt och enkelt fylla på din vätskeblåsa eller vattenflaska med rent vatten. Behöver filtret rengöras fyller du bara behållaren med lite vatten, skakar några gånger och det är klart!Testad enligt:U.S. EPA standard för dricksvatten (U.S. EPA Guide Standard and Protocol for Testing Microbiological Purifiers)NSF protokoll P231 för borttagning av bakterier (99,9999%), Protozoer (99,9%) och partiklar.
 • LifeSaver Lifesaver Jerrycan 20000UF Shower Attachment Nocolour

  LifeSaver Lifesaver Jerrycan 20000UF Shower Attachment Nocolour
  LifeSaver Jerrycan duschtillsats har designats för att öka LifeSaver Jerrycans mångsidighet när du reser. En omedelbar lösning när det inte finns dusch eller kran. LifeSaver-duschtillsats innebär att du inte behöver tvätta i förorenat vatten, och det mikrobiologiskt rena vattnet som släpps ut från Jerrycan kan också användas för att laga mat och rengöra kläder.
 • Lifestraw Peak Series Gravity Filter System DARK GREY

  Lifestraw Peak Series Gravity Filter System DARK GREY
  Peak Series Gravity Filter System från Lifestraw är en lätt och kompakt vattenblåsa med ett vattenreningssystem som filtrerar bort bakterier och parasiter. Vätskeblåsan är gjord av ett slitstarkt material och har en läcksäker kork. Viks enkelt ihop för att tas med ut på camping, vandring eller resa till exempel. Filtrerar 99,999 % av alla bakterier, parasiter, mikroplaster och smuts När filtret är uppandvänt slutar vattnet filtreras och kommer inte ut BPA-fri material Filtret skruvas på utsidan av flaskan för att få ut varje droppe vatten Inkluderar hopvikbar vattenblåsa, slang, karbinhake, bärrem, skruvkork, vattenfilter, backspolningstillbehör och instruktionsmanual
 • Lifestraw Go 650 ml CORAL

  Lifestraw Go 650 ml CORAL
  Lifestraw Go 650 ml från Lifestraw är en vattenflaska med inbyggt kolfilter och mikrofibermembran som renar upp till 100 liter vatten. Flaskan har en utbytbar kolkapsel och mikrofibermembran som reducerar dålig smak, klorin och organisk, kemisk materia. Även vattenburna bakterier och protozoer tas bort med 99,9% säkerhet. Inklusive E-coli, Giardia och Cryptosporidium. Aktivt kolfilter kan rena upp till 100 liter vatten innan det behöver bytas ut Mikrofibermembranet kan rena upp till 4000 liter vatten innan det behöver bytas ut Både mikrofibermembranet och kolfiltret är utbytbara Håller US EPA standard
 • Guardian Purifier Pump

  Guardian Purifier Pump
  Guardian Purifier Pump är en snabb vattenreningspump som är lätt att använda och som renar även det skitigaste vattnet. Guardian Purifier Pump var designad till militären från början, men är nu även tillgänglig för den gedigna äventyraren. Avancerat hålfiberfilter filtrerar bort virus, bakterier, protozoer m.m.Filtrerar 2,5 liter/minutSjälvrengörandeKan filtrera över 10 000 liter innan filterpatronen behöver bytas
 • LifeSaver Lifesaver Cube Heat Sealed Replacement Filter Nocolour

  LifeSaver Lifesaver Cube Heat Sealed Replacement Filter Nocolour
  Vet du inte när du kommer att behöva rent vatten? Ett aluminiumfolie- och värmeförseglat filter ger lägsta överföringshastighet för fukt. 80 gånger långsammare än standardpolyetenförpackning. Detta skydd betyder att filterhållbarheten förlängs upp till 10 år. Förvara det längre, använd det när du behöver det mest! Utökad hållbarhet beror på aluminiumbarriärfolien som har en diffusionshastighet som är 80 gånger långsammare än standardförpackad polyeten. Den aluminiumförslutnaFörpackningen fungerar som en barriär för att förhindra att vattenånga kommer in i förpackningen och det utför samma skydd motsatt eftersom det behåller glycerinet i de ihåliga fibermembranenTestad av oberoende testlab för att uppfylla anpassningen av NSF-protokoll 231Felsäker – En automatisk indikator när patronen behöver bytas utIntuitivt att använda – Fyll. Pumpa. Drick.Ingen mätning, väntetider eller obehaglig avsmakning som du får med klor eller klordioxidMinskar grumlighet från is eller lerigt vattenTillverkad i StorbritannienProduktmaterial och vattenavlopp både BPA- och BPS-fri
 • LifeSaver Lifesaver Liberty Blue

  LifeSaver Lifesaver Liberty Blue
  LifeSaver Liberty är en unik portabel vattenrenare som har en vätskeflaska med en integrerad ”inline-pump” kombinerat.Liberty kan rena upp till 2000L vatten utan att byta filter, med ett flöde på 1,2L per minut. Den använder samma filtreringsteknologi som den första originalet Lifesaver Bottle, med skydd för inte bara bakterier utan också virus och protozoer, är Liberty™  liten och lätt, dock samtidigt robust och enkel att använda. Liberty™ har också en medföljande sugslang med flottör som gör att du kan sänka ner och pumpa upp ur vattensamlingar för att antingen dricka direkt eller fylla dina kärl eller din vätskeblåsa/vätskeryggsäck. Flottören gör också att du kan ta vatten under en oljefilm eller alger på vattenytan. I själva Liberty™ flaskan kan du också spara 40cl vatten. Den perfekta kombinationen för vandring, resande, militär personal, eller vem som helst som behöver säkert och tillförlitligt dricksvatten. Kolfilter finns att köpa separat.• Dimension: 80mm x 80mm x 254mm• Vikt: 425 gram• Kapacitet: 400ml• Filtrerar upp till 2,000 liter vatten utan att byta filter• Snabbt vattenflöde – 1.2 L/min• Medföljande sugslang med flottör som gör att du kan sänka ner och pumpa upp ur vattensamlingar för att antingen dricka direkt eller fylla dina kärl eller din vätskeblåsa/vätskeryggsäck.• Flottören gör också att du kan ta vatten under en oljefilm eller alger på vattenytan.• Inkluderar en utbytbar skiva med aktivt kol för kemisk och tungmetallreduktion samt för att reducera dålig smak och lukt, effektiv för upp till 100 liter – Våra standardskivor av aktivt kol som används i alla LifeSaver-produkter har testats för att visa utmärkt test på minskning av tungmetaller och kemikalier som klor, bly, nickel och kadmium. Förbättrar smak och lukt. Vattnet är fortfarande säkert att dricka utan en aktiv kolskiva installerad.• Utbytbart filter - sparar på både plånbok och miljö• Oberoende testad för att överträffa fulla NSF/ANSI P231 och WHO2011 'Highly protective tier' dricksvattenstandarder• FailSafe technology – När filtrets membran är blockerat kan inte vatten passera, tryggt och säkert för användaren• Inga kemikalier eller elektricitet krävs• Ingen ansträngning eller pressning behövs• Lättanvänd flödesventil för att kontrollera flödeshastigheten• Transparent fönster för att se vattennivån• Krok på locket till din kabinhake• Flaskan är både BPA & BPS fri• Påfyllning av kolfilter finns att köpa separat
 • Befree 3.0 L Gravity

  Befree 3.0 L Gravity
  Befree 3.0 L Gravity-filtret från Katadyn väger bara 192g och använder gravitatioen för att rena upp till 2 liter per minut. Hanteringen av vattenfiltret är särskilt lätt: allt du behöver göra är att fylla det flexibla BPA och PVC-fria behållaren med vatten. Vattnet passerar genom ett 0,1 mikron ihåligt fiberfilter som på ett tillförlitligt sätt tar bort skadliga element. Det integrerade handtaget gör påfyllningen enklare och bärremmen gör att du kan transportera ett helt filter tillbaka till ditt läger utan problem, där det kan hängas i tex. ett träd.
 • Pocket Professional

  Pocket Professional
  En klassiker! Detta robusta vattenfilter är gjort av rejäla material och är idealiskt för långvarig användning även under extrema förhållanden.  Silvreimpregnerade keramiska elementet är effektiva mot bakterier och protozoer. Katadyn Pocket är det enda vattenfilter med en 20 års garanti.Inkluderar: Förfilter, klips för flskan och bärväska.
 • Hydrapak 42 mm Filter Cap Blue

  Hydrapak 42 mm Filter Cap Blue
  42 mm Filter Cap från Hydrapak är ett smidigt vattenfilter som du enkelt tar med på resan eller vandringen. Filtret tar bort 99,99 % av vanliga vattenburna bakterier så som E Coli och parasitcystor, samt mikroplaster. Filtret kan totalt filtrera omkring 1500 liter färskvatten och filtrerar omkring 1 liter per minut. Filtret är kompatibelt är Hydrapaks vätskeblåsor och flaskor med öppning på 42 mm Korken håller smuts borta från munstycket Öppna och stäng munstycket enkelt med en hand 100 % BPA - och PVC fri Uppfyller eller överträffar EPA-protokollet Tar effektivt bort vanliga vattenburna bakterier, såsom E. coli (99,9999%) och parasitcystor (99,999%) enligt EPA Guide Standards och NSF P231 och mikroplaster (99,999%) per NSF 42 större än eller lika med 3,0 mikron i storlek
 • Vario Replacement Cartridge

  Vario Replacement Cartridge
  Alltid rent vatten med Katadyn Vario. Här ett extra filter när det gamla gjort sitt. Katadyn Vario Ersättningsfilter är glasfiberfiltret till din vattenrenare Vario. Kan vara bra att ha när ditt gamla filter börjar bli slitet.
 • Bottle PureVis™ 740 ml Monaco Blue

  Bottle PureVis™ 740 ml Monaco Blue
  Bottle PureVis™ 740ml är en superfunktionell vattenflaska från LARQ som använder PureVis teknologi som rengör si själv och förbättrar vattenkvaliteten. Perfekt såväl för friluftsäventyr som till gympasset Batteriet laddas upp på en timme och håller upptill en månadLARQ Bottle PureVis använder patenterad UV-C-teknik för att rena ditt vatten och din flaska med en knapptryckning. Flaskan slås på intelligent varannan timme för att rena både vattnet och insidan av flaskan. UV-C-ljuset utrotar biologiska föroreningar genom att förstöra deras DNA.Fri från kvicksilverHåller din dryck kall i upptill 24 timmarDu får: LARQ Bottle Movement PureVisMicroUSB laddningskabelSnabbstartsguide
 • Befree Gravity Upgrade Kit

  Befree Gravity Upgrade Kit
  Befree Gravity Upgrade Kit från Katadyn är en adapter som uppgraderar din Katadyn Gravity Camp 6 L eller Base Camp Pro 10 L till ett Katadyn Gravity Water Filter-system. OBS! Kräver ett BeFree-filter (säljs separat) och ett 6 L eller 10 L vattenfiltersystem med tillbehör.
 • Katadyn Micropur Quick MQ 1T OneColour

  Katadyn Micropur Quick MQ 1T OneColour
  Micropur Quick är en klorbaserad vattenreningstablett som förstör skadliga bakterier i dricksvatten och skyddar mot sjukdomar orsakade av vattenburna smittor. Lägg en tablett i en liter vatten och vänta i 30 minuter. Micropur Quick kan användas på klart vatten, grumligt vatten måste renas genom filter (t ex Pocket eller Vario från Katadyn). Det finns 70 tabletter i en förpackning och det renar då 70 liter vatten. Tabletten i sig har lång hållbarhet (4 år från produktionsdatum).
 • Combi

  Combi
  Katadyn Combi är ett högkvalitativt keramiskt filter som levererar upp till 50.000 liter rent vatten. Katadyn Combi kombinerar ett silver-impregnerat keramiskt filter med ett påfyllbart kolfilter. Det går att använda Combi även utan kolfiltret, men rekommenderas om vattnet är kemiskt förorenat eller smakar/luktar illa. Det renade vattnet flödar fram med en hastighet på cirka en liter per minut. Det keramiska filtrets kapacitet är upp till 50.000 liter, beroende på vattenkvalitén. Det aktiva kolet klarar upp 200 liter, dock är livstiden på aktivt kol är cirka 6 månader, oavsett hur mycket du vatten du renat. Den medföljande slangen är 110 cm lång för att du lätt ska nå vattenkällan och den är försedd med ett flöte och ett förfilter som filtrerar bort de största partiklarna.  Hur är det med reningen då? Jodå, den är mycket bra. Combi är mycket effektivt mot bakterier, protozoa och andra otäcka saker. Men! Har man den minsta misstanke om virus, måste man använda kemisk rening också. T ex Micropur Forte. Förvaringsväska, rengöringssvamp, silikonfett, mätsticka (för att veta när det är dax att byta det keramiska filtret), två omgångar aktivt kol, adapter till drickflaska samt instruktioner på svenska ingår.
 • MiniWorks EX

  MiniWorks EX
  MSR MiniWorks EX är ett lätt, kompakt och pålitligt vattenfilter som är lätthanterat i naturen. MiniWorks EX vattenfilter från MSR ger en pålitlig och tålig vattenfiltrering. Designad för att kunna användas under långa perioder i krävande förhållanden. Använder sig av MSR Marathon EX kol/keramik element som är deras "arbetshäst". MiniWorks EX kan leverera rent och smakfritt vatten med en hastighet på 1 liter/minut.Filter por-storlek:0,2 mikrometer.Flöde (pumptag per liter): 85Rengöringsbar i fält: JaUnderhållsbar i fält: JaAdapter för vattenflaska: JaIndikator för byte av patron: Ja
 • GravityWorks Replacement Filter

  GravityWorks Replacement Filter
  GravityWorks Replacement Filter från Platypus är ett filter till deras GravityWorks vattenreningssystem. Filtret använder Hollow Fiber-teknik som filtrerar upp till 1,75 L/minut och är effektivt mot bakterier, protozoa och partiklar i vattnet.
 • Airtrim Sportfilter Nocolour

  Airtrim Sportfilter Nocolour
  Sportfilter till Airtrim värmeväxlare, lämpar sig särskilt för vinterträning. I priset ingår 2 stycken sportfilter.
 • Hydrapak 28 mm Filter kit Nocolour

  Hydrapak 28 mm Filter kit Nocolour
  28 mm Filter kit från Hydrapak är ett smidigt vattenfilter som du enkelt tar med på resan eller vandringen. Filtret passar flaskor med öppning på 28 mm och Hydrapaks vätskesystem med Plug-N-Play. Filtret tar bort 99,99 % av vanliga vattenburna bakterier så som E Coli och parasitcystor, samt mikroplaster. Filtret kan totalt filtrera omkring 1500 liter färskvatten och filtrerar omkring 1 liter per minut. Filtret är kompatibelt är Hydrapaks vätskeblåsor och flaskor med öppning på 28 mm Uppfyller eller överträffar EPA-protokollet Tar effektivt bort vanliga vattenburna bakterier, såsom E. coli (99,9999%) och parasitcystor (99,999%) enligt EPA Guide Standards och NSF P231 och mikroplaster (99,999%) per NSF 42 större än eller lika med 3,0 mikron i storlek
 • Gravityworks 2 L Complete Kit

  Gravityworks 2 L Complete Kit
  Gravityworks 2 L Complete Kit är en ultralätt och enkel pumpfri vattenrening för 1-4 personer. Med Gravityworks 2 L Complete Kit har du alltid har drickbart vatten i närheten, det är bara att hänga upp och fylla på! Gravityworks 2 L komplett kit innehåller: 2 L blåsa för orent vatten, 2 L Platy™ flaska, Hollow Fiber mikrofilter, universal flaskadapter, push / pull cap adapter, slangar, förvaringspåse.- Tar bort 99,9999% av bakterier och 99,9% av protozoer. Detta inkluderar giardia, cryptosporidium, E. coli, salmonella och kolera.- Lätt att rengöra! Mikrofilter spolas i 4 sekunder för att bibehålla filterprestanda.- Hollow Fiber: hundratals små, ihåliga fibrer, gör det möjligt för mikrofilter för att filtrera vatten snabbare än traditionella filter.- Lätt att fylla på! Bara öppna och skopa vatten. Förslut med en klämma.
 • Go Water Filter Bottle 1 L GREY

  Go Water Filter Bottle 1 L GREY
  Go Water Filter Bottle 1L är en vattenfiltreringsflaska från Lifestraw. Flaskan skyddar mot bakterier, parasiter, mikroplaster, klor, organiska kemiska ämnen, smuts, sand och grumlighet. Go Water Filter Bottle har ett membranmikrofilter som utöver vattenrening förbättrar smaken. Ger skydd mot 99.9% av bakterierna (inklusive E. coli och Salmonella) Ger skydd mot 99.9% av parasiterna (inklusive Giardia och Cryptosporidium) Ger skydd mot 99,9% av mikroplaster, klor, organiska kemiska ämnen och smuts.
 • Thru-link Inline Microfilter

  Thru-link Inline Microfilter
  Thru-link Inline Microfilter är ett vattenfilter från MSR som du kan koppla ihop med ditt vätskesystem för att få renat vatten direkt. Konstruerad för att snabbt ge dig vätska under långa dagsturer. Filtret är kompatibelt med alla vätskesystem som använder sig av fiberteknik eller aktivt kol. Effektivt mot: Bakterier (99.9999%), protozoer (99.9%) och partiklar (smuts, mikroplast). Uppfyller amerikanska EPA: s dricksvattenstandarder * och NSF-protokoll P231-teststandard för avlägsnande av bakterier och protozoer.
 • Pocket Ceramic Replacement Car

  Pocket Ceramic Replacement Car
  Pocket Ceramic Replacement Cartridge från Katadyn är en keramisk reservpatron till Katadyn Pocket filter.
 • GravityWorks 4L

  GravityWorks 4L
  GravityWorks 4L från Platypus är ett vattenfiltreringsverktyg med en kapacitet på 8 liter som filtrerar upp till 1,75 liter per minut utan någon pumpning. Perfekt för dig som vill kunna använda filtrerat vatten på ditt nästa äventyr.
 • Go Stainless Steel 650 ml WHITE

  Go Stainless Steel 650 ml WHITE
  Go Stainless Steel 650 ml från Lifestraw är en vattenflaska med effektivt vattenreningsfilter i rostfritt stål. Flaskan skyddar mot bakterier, parasiter, mikroplaster, klor, organiska kemiska ämnen, smuts, sand och grumlighet. Ger skydd mot 99.999999% av bakterierna (inklusive E. coli och Salmonella), 99.999% av parasiterna (inklusive Giardia och Cryptosporidium), 99,999% av mikroplaster, klor, organiska kemiska ämnen och smuts.
 • Seeker+ Gravity Filter Kit 6 L Transparent

  Seeker+ Gravity Filter Kit 6 L Transparent
  Seeker+ Gravity Filter Kit 6 L från Hydrapak är en mjuk och komprimerbar vattenbehållare med inkluderat reningsfilter och slang. Filtret tar bort 99,99 % av vanliga vattenburna bakterier så som E Coli och parasitcystor, samt mikroplaster. Filtret kan totalt filtrera omkring 1500 liter färskvatten och filtrerar omkring 1 liter per minut. När behållaren är tom packar du enkelt ihop den och förvarar den i den medföljande förvaringspåsen. Tillverkad i slitstarkt material med TPU och RF-svetsade sömmar100 % BPA- och PVC-friKan frysas och tål temperatur upp till 60 graderFiltret uppfyller eller överträffar EPA-protokolletTar effektivt bort vanliga vattenburna bakterier, såsom E. coli (99,9999%) och parasitcystor (99,999%) enligt EPA Guide Standards och NSF P231 och mikroplaster (99,999%) per NSF 42 större än eller lika med 3,0 mikron i storlek
 • Guardian™ Purifier Maintenance Kit

  Guardian™ Purifier Maintenance Kit
  Guardian™ Purifier Maintenance Kit innehåller allt du behöver för att rengöra din MSR Guardian Purifier Pump. Setet innehåller:Manual, Pressure Relief Assembly, Relief Valve O-ring, Piston O-ring, End Nut O-ring, Piston Cup Seal, Umbrella munstycke, Clean Side Cover Seal, MSR smörjmedel i silikon, godkänt för bruk till produkter som kommer i kontakt med livsmedel.
 • LifeSaver Lifesaver Jerrycan 20000UF Heat Sealed Replacement Filter Nocolour

  LifeSaver Lifesaver Jerrycan 20000UF Heat Sealed Replacement Filter Nocolour
  Vet du inte när du kommer att behöva rent vatten? Ett aluminiumfolie- och värmeförseglat filter ger lägsta överföringshastighet för fukt. 80 gånger långsammare än standardpolyetenförpackning. Detta skydd betyder att filterhållbarheten förlängs upp till 10 år. Förvara det längre, använd det när du behöver det mest! Utökad hållbarhet beror på aluminiumbarriärfolien som har en diffusionshastighet som är 80 gånger långsammare än standardförpackad polyeten. Den aluminiumförslutnaFörpackningen fungerar som en barriär för att förhindra att vattenånga kommer in i förpackningen och det utför samma skydd motsatt eftersom det behåller glycerinet i de ihåliga fibermembranen.Testad av oberoende testlab för att uppfylla anpassningen av NSF-protokoll 231.Felsäker – En automatisk indikator när patronen behöver bytas ut.Intuitivt att använda – Fyll. Pumpa. Drick.Ingen mätning, väntetider eller obehaglig avsmakning som du får med klor eller klordioxid.Minskar grumlighet från is eller lerigt vatten.Tillverkad i StorbritannienProduktmaterial och vattenavlopp både BPA- och BPS-fri
 • Guardian Gravity Purifier Grey

  Guardian Gravity Purifier Grey
  Guardian Gravity Purifier från MSR är en vattenrenare som ser till att du får med dig rent vatten på dina resor runt om i världen. Filtreringen tar bort virus, bakterier, protozoer, sediment och mikroplast. Lätt att använda genom att enkelt hänga upp för rening medan du utför dina andra sysslor. Med en kapacitet på 10L stöder det dagliga vattenbehovet för flera personer. Ursprungligen utformad för att skydda personer på fältet gör att den uppfyller NSF P248 militära teststandard. Ultimate Virus ProtectionGer välsmakande vattenLätt att fyllaEnkel rengöringSnabbt flödeKonstruerad för resorNSF P248 Teststandard
 • Care Plus Water Filter OneColour

  Care Plus Water Filter OneColour
  Water Filter från Care Plus ger säkert och billigt dricksvatten och filtrerar upp till 3500 liter vatten från färskvattensjöar, floder eller strömmar. Det är 30 gånger mer än jämförbara filter! Membranfiltret (0,1 mikron) blockerar skadliga bakterier och protozoer. Care Plus Water Filter kan användas på olika sätt:Klämpåse (inga slangar, ingen pump, inga problem).Sugrör. Drick direkt från (färsk)vattenkällan.Fäst vid vattenflaska eller till kranen i en husvagn eller båt.VätskesystemSpecifikationer:0,1 mikron ihåligt fibermembranfilter500 ml återanvändningsbar klämpåseFilterlockStorlek: 200 x 78 x 150 mm (längd x bredd x höjd)
 • Lifesaver Bottle Carbon Filter X2 Black

  Lifesaver Bottle Carbon Filter X2 Black
  Lifesaver Bottle Kolfilter X2 är ett tvåpack kolfilter som passar till Lifesaver Bottle. Aktivt kolfilter som reducerar kemikalier och tungmetaller så som klor, bly och jod och tar bort dålig smak och lukt. De renar 250 liter vatten per enhet, du kan alltså rena 500 liter vatten innan en ersättningsförpackning krävs.Filtret är utformat för att skruva in i undersidan av det snäppbara locket på både 4000UF och 6000UF LifeSaver-flaskorna.
 • Miniworks Ceramic

  Miniworks Ceramic
  Miniworks Ceramic från MSR är ett ersättningsfilter som passar till MSR MiniWorks EX. Filtret renar upp till 2000 liter innan det behöver bytas ut. Filtret tar effektivt bort smak, bakterier, partiklar och protozoa (inkl cryptosporidium och gardia). Passar till MSR MiniWorks EX.
 • LifeSaver Lifesaver Liberty Orange

  LifeSaver Lifesaver Liberty Orange
  LifeSaver Liberty är en unik portabel vattenrenare som har en vätskeflaska med en integrerad ”inline-pump” kombinerat.Liberty kan rena upp till 2000L vatten utan att byta filter, med ett flöde på 1,2L per minut. Den använder samma filtreringsteknologi som den första originalet Lifesaver Bottle, med skydd för inte bara bakterier utan också virus och protozoer, är Liberty™  liten och lätt, dock samtidigt robust och enkel att använda. Liberty™ har också en medföljande sugslang med flottör som gör att du kan sänka ner och pumpa upp ur vattensamlingar för att antingen dricka direkt eller fylla dina kärl eller din vätskeblåsa/vätskeryggsäck. Flottören gör också att du kan ta vatten under en oljefilm eller alger på vattenytan. I själva Liberty™ flaskan kan du också spara 40cl vatten. Den perfekta kombinationen för vandring, resande, militär personal, eller vem som helst som behöver säkert och tillförlitligt dricksvatten. Kolfilter finns att köpa separat.• Dimension: 80mm x 80mm x 254mm• Vikt: 425 gram• Kapacitet: 400ml• Filtrerar upp till 2,000 liter vatten utan att byta filter• Snabbt vattenflöde – 1.2 L/min• Medföljande sugslang med flottör som gör att du kan sänka ner och pumpa upp ur vattensamlingar för att antingen dricka direkt eller fylla dina kärl eller din vätskeblåsa/vätskeryggsäck.• Flottören gör också att du kan ta vatten under en oljefilm eller alger på vattenytan.• Inkluderar en utbytbar skiva med aktivt kol för kemisk och tungmetallreduktion samt för att reducera dålig smak och lukt, effektiv för upp till 100 liter – Våra standardskivor av aktivt kol som används i alla LifeSaver-produkter har testats för att visa utmärkt test på minskning av tungmetaller och kemikalier som klor, bly, nickel och kadmium. Förbättrar smak och lukt. Vattnet är fortfarande säkert att dricka utan en aktiv kolskiva installerad.• Utbytbart filter - sparar på både plånbok och miljö• Oberoende testad för att överträffa fulla NSF/ANSI P231 och WHO2011 'Highly protective tier' dricksvattenstandarder• FailSafe technology – När filtrets membran är blockerat kan inte vatten passera, tryggt och säkert för användaren• Inga kemikalier eller elektricitet krävs• Ingen ansträngning eller pressning behövs• Lättanvänd flödesventil för att kontrollera flödeshastigheten• Transparent fönster för att se vattennivån• Krok på locket till din kabinhake• Flaskan är både BPA & BPS fri• Påfyllning av kolfilter finns att köpa separat
 • Lifestraw Crux 2 L Reservoir Filter Kit Blue

  Lifestraw Crux 2 L Reservoir Filter Kit Blue
  Lifestraw Crux 2 L Reservoir Filter Kit från Camelbak är en vattenbehållare med filtersats från LifeStraw som ger rent och fräscht dricksvatten. Vattnet filtreras i två processer - Hollow Fiber-filtret tar bort bakterier, parasiter och mikroplaster, och aktivt kol-filtret minskar bly, dålig smak, klor och andra oönskade kemikalier. Vattenbehållaren rymmer2 liter vatten och är fri från BPA, BPS och BPF.
 • Lifesaver Wayfarer Black/Blue

  Lifesaver Wayfarer Black/Blue
  LifeSaver Wayfarer är en kompakt och robust vattenrenare. Den renar smutsigt, mikrobiologiskt förorenat vatten och gör det säkert att dricka. En vattenrenare i fickstorlek, som kan rena upp till 5000 liter. Perfekt för vandring exempelvis. LifeSaver Wayfarer™ (vattenfilter och kolfilter installerat)Slangar för inlopp & utloppFörvaringspåseUtbytbart filter som tar bort:Bakterier – 99,9999 %Virus – 99,999 %Protozoer – 99,99 %Renar upp till 5 000 liter / 1 320 US gallonsUtbytbar skiva med aktivt kol – effektiv upp till 100 liter. Reducerar kemikalier och tungmetaller som klor, bly, nickel och kadmium. Förbättrar smak och lukt.Initialt flöde: 1,4 L/minTorrvikt: 323 g / 11,4 ozInkluderar 4,2 fot / 1,3 m slang för att pumpa upp vatten direkt från källan och 1,6 fot / 0,5 m utloppsslang för fyllning av behållare eller flaska.Roterande pumphandtag för enkel användning med båda händerna.FailSafe-teknik – När filtermembranen är blockerade kan vatten inte passera igenom.BPA- och BPS-fri
 • Guardian™ Gravity Purifier Replacement Cartridge Grey

  Guardian™ Gravity Purifier Replacement Cartridge Grey
  Guardian™ Gravity Purifier Replacement Cartridge från MSR är ett ersättningsfilter till ditt Guardian Gravity Purifier System. Ultimat virusskyddHögt flödeBättre välsmakande vatten
 • Emergency Home Water Filter

  Emergency Home Water Filter
  Emergency Home Water Filter är ett vattenfilter för hemmabruk från MSR som passar perfekt om du vill bygga ett komplett kris-kit att ha hemma. Filtret kan enkelt kopplas på direkt på kranen så att du kan få rent vatten på bara några ögonblick. Detta funktionella och slitstarka filer använder en 2-stegs filterfunktion för att ta bort bakterier, mikroplaster och andra skadliga patogener. Helt tätad förpackning gör att filtret förblir fullgott även om du inte använder det under en längre tidEffektivt mot: Bakterier (99.9999%), protozoer (99.9%) och partiklar (smuts, mikroplast). Uppfyller amerikanska EPA: s dricksvattenstandarder * och NSF-protokoll P231 teststandard för bakterier och protozer.Made in USA
 • Lifesaver Liberty 2000L Filter White

  Lifesaver Liberty 2000L Filter White
  LifeSaver Liberty ersättningsfilter kan leverera upp till 2000 liter rent dricksvatten när den används med LifeSaver Liberty-flaskan. Detta filter är endast kompatibelt med LifeSaver Liberty-flaskan. Utbytesfilter renar upp till 2000 literTar bort: Virus - 99,999% bakterier - 99,9999% protozoer - 99,99%Testat oberoende för att överträffa hela NSF / ANSI P231 och WHO2011 'Högt skyddande nivå' för dricksvattenTillverkad i Storbritannien och handtestad innan den lämnar fabrikenProduktmaterial och vattenutsläpp är både BPA- och BPS-friaInkluderar lock för att skydda änden av filtret när det tas ur flaskan för rengöring och underhåll
 • Hiker Pro KLAR

  Hiker Pro KLAR
  Katadyn Hiker Pro är det mest sålda mikrofilter  på USAs outdoormarknad. Hiker Pro är liten, väger bara 310 gram, och har tack vare sin stora filterytan en enastående prestanda. Den eliminerar tillförlitligt bakterier, cystor, och sediment i vattnet. Filtret är mycket lätt att rengöra på resor tack vare sitt tvättbara filterskydd, skyddet förlänger också livslängden på glasfiberfiltret. Dess fyllning av aktivt kol förbättrar smaken på vattnet och eliminerar lukter. Montering och demontering av den ingående och utgående slangen går snabbt och lätt, tack vare bekväma Quick Connect beslag.  Inkluderar: Förfilter, löstagbart filterskydd, 2 slangar med snabbkopplingar, Easy Fill flaskadapter och väska.Minskar dåliga smak och luktTeknik: Pumpfilter, AntiClogTM veckad kassett görs med 0,3 micron glasfiber. Innefattar granuler av aktivt kol
 • Seeker+ Filter Kit 3 L Transparent

  Seeker+ Filter Kit 3 L Transparent
  Seeker+ Filter Kit 3 L från Hydrapak är en mjuk och komprimerbar vattenflaska med inbyggt reningsfilter. Filtret tar bort 99,99 % av vanliga vattenburna bakterier så som E Coli och parasitcystor, samt mikroplaster. Filtret kan totalt filtrera omkring 1500 liter färskvatten och filtrerar omkring 1 liter per minut. Vattenflaskan har ett lock som skyddar mot smutsTillverkad i slitstarkt material med TPU och RF-svetsade sömmar100 % BPA- och PVC-friKan frysas och tål temperatur upp till 60 graderFiltret uppfyller eller överträffar EPA-protokolletTar effektivt bort vanliga vattenburna bakterier, såsom E. coli (99,9999%) och parasitcystor (99,999%) enligt EPA Guide Standards och NSF P231 och mikroplaster (99,999%) per NSF 42 större än eller lika med 3,0 mikron i storlek
 • Activated Carbon

  Activated Carbon
  Dax att byta kolfiltret? Med Katadyn Vario Aktivt Kol får du ett sprillans nytt. Katadyn Vario Aktivt Kol är nytt kolfilter till din Vario vattenrenare. Reducerar kemikalier, dålig lukt och smak i vattnet. Kolet håller max 6 månader oavsett liter.
 • Lifestraw Peak Series Collapsible Squeeze 650 ml MOUNTAIN BLUE

  Lifestraw Peak Series Collapsible Squeeze 650 ml MOUNTAIN BLUE
  Peak Series Collapsible Squeeze 650 ml från Lifestraw är en mjuk vattenflaska med ett reningsfilter i korken. Vattenblåsan är gjord av ett slitstarkt material med en läcksäker kork. Enkel att ta med sig ut i naturen på camping, vandring, resa eller att ha med sig i nödfall. Filtrerar 99,999 % av alla bakterier, parasiter, mikroplaster och smuts När filtret är uppandvänt slutar vattnet filtreras och kommer inte ut BPA-fri material Filtret kan skruvas på utsidan av flaskan för att få ut varje droppe vatten Inkluderar hopvikbar vattenblåsa, skruvkork, vattenfilter, backspolningstillbehör och instruktionsmanual
 • Vario Ceramic Prefilter Disc Replacement

  Vario Ceramic Prefilter Disc Replacement
  Keramiskt förfilter till din Katadyn Vario Katadyn Vario Extra Förfilter är det keramiska förfiltret till din vattenrenare Vario. Kan vara bra att ha när ditt gamla filter börjar bli slitet.
 • Hiker Pro Replacement Cartridge

  Hiker Pro Replacement Cartridge
  Ersättningsfilter till Katadyn Hiker. Ersättningsfilter när filtret i din vattenrenare korkat igen och gjort sitt. Passar Hiker och Hiker Pro från Katadyn.
 • LifeSaver Lifesaver Liberty Black

  LifeSaver Lifesaver Liberty Black
  LifeSaver Liberty är en unik portabel vattenrenare som har en vätskeflaska med en integrerad ”inline-pump” kombinerat.Liberty kan rena upp till 2000L vatten utan att byta filter, med ett flöde på 1,2L per minut. Den använder samma filtreringsteknologi som den första originalet Lifesaver Bottle, med skydd för inte bara bakterier utan också virus och protozoer, är Liberty™  liten och lätt, dock samtidigt robust och enkel att använda. Liberty™ har också en medföljande sugslang med flottör som gör att du kan sänka ner och pumpa upp ur vattensamlingar för att antingen dricka direkt eller fylla dina kärl eller din vätskeblåsa/vätskeryggsäck. Flottören gör också att du kan ta vatten under en oljefilm eller alger på vattenytan. I själva Liberty™ flaskan kan du också spara 40cl vatten. Den perfekta kombinationen för vandring, resande, militär personal, eller vem som helst som behöver säkert och tillförlitligt dricksvatten. Kolfilter finns att köpa separat.• Dimension: 80mm x 80mm x 254mm• Vikt: 425 gram• Kapacitet: 400ml• Filtrerar upp till 2,000 liter vatten utan att byta filter• Snabbt vattenflöde – 1.2 L/min• Medföljande sugslang med flottör som gör att du kan sänka ner och pumpa upp ur vattensamlingar för att antingen dricka direkt eller fylla dina kärl eller din vätskeblåsa/vätskeryggsäck.• Flottören gör också att du kan ta vatten under en oljefilm eller alger på vattenytan.• Inkluderar en utbytbar skiva med aktivt kol för kemisk och tungmetallreduktion samt för att reducera dålig smak och lukt, effektiv för upp till 100 liter – Våra standardskivor av aktivt kol som används i alla LifeSaver-produkter har testats för att visa utmärkt test på minskning av tungmetaller och kemikalier som klor, bly, nickel och kadmium. Förbättrar smak och lukt. Vattnet är fortfarande säkert att dricka utan en aktiv kolskiva installerad.• Utbytbart filter - sparar på både plånbok och miljö• Oberoende testad för att överträffa fulla NSF/ANSI P231 och WHO2011 'Highly protective tier' dricksvattenstandarder• FailSafe technology – När filtrets membran är blockerat kan inte vatten passera, tryggt och säkert för användaren• Inga kemikalier eller elektricitet krävs• Ingen ansträngning eller pressning behövs• Lättanvänd flödesventil för att kontrollera flödeshastigheten• Transparent fönster för att se vattennivån• Krok på locket till din kabinhake• Flaskan är både BPA & BPS fri• Påfyllning av kolfilter finns att köpa separat

Koka vatten för att döda bakterier

Ett sätt att döda eventuella bakterier på är att koka det. Det räcker inte att bara värma upp det. Ett uttryck att komma ihåg är Big Bubbles - No Troubles. Du ska med andra ord se till att vattnet verkligen stormkokar och gör det gärna i någon minut.

Så mycket vatten bör du dricka per dag

En vuxen människa bör dricka cirka 2,5 liter vatten per dygn. Är man fysiskt aktiv som vid fjällvandring eller idrottsutövande är behovet större. Viss individuell variation förekommer beroende på svettning, kosthållning mm.

Tecken på att man börjar bli uttorkad är huvudvärk, lättirriterad och torr i munnen. Yrsel och trötthet kan uppstå och går det riktigt långt kan man bli medvetslös.

Så se till att du har tillgång till vatten när du är ute på dina äventyr!

Hur fungerar vattenreningstabletter?

Tabletter för vattenrening kan fungera lite olika beroende på vilken kemisk process de bygger på. Några av de vanligaste kemiska ämnena är:

 • Klordioxid, tar död på bakterier och virus inom 15 minuter. Efter 4 timmar biter det även på Cryptosporidium. Ger liten till ingen bismak.
 • Jod, används mot bakterier och ska verka i minst 30 minuter i rumstemperatur. Fungerar inte mot Cryptosporidium.
 • Sodium Dichloroisocyanurate, mot virus, bakterier och parasiter. Används av bland annat UNICEF.
 • Klor, vanligaste metoden i kommunalt vatten. Kan ge bismak, men låter man vattnet lufta försvinner den.
 • Natriumperkarbonat

Vattenrening med ultraviolett ljus

I laboratoriemiljöer har man länge använt ultraviolett ljus som desinfektionsmetod. Nu finns även denna teknik tillgänglig för oss friluftsmänniskor och preppers. Steripen UV-penna kan rena vatten för personligt bruk.